Saturday, November 1, 2014

Berduka

31 Oktober 2014
11.30 malam

Permohonan pertukaran anda TIDAK DILULUSKAN.


-------------------

Tahu tak apa perasan aku sekarang??

SABAR.
 
Boleh.tapi sampai bila???

Anak sulong aku, nadrah dah pandai cakap. Hari-hari nadrah tanyakan aku

"Ibu, ayah mana?"

Jawapan aku sama..

"Ayah work."

Sampai sekarang nadrah tanya dan die jawab sendiri soalan die...kadang2 bila nuha menangis, nadrah ckp..

"Adik,jangan nangis. Ayah work".

Orang rasa itu biasa..tapi tak bagi aku..

Kesian tengok anak membesar ayah diorang tak ade selalu dengan diorang..

Sakit demam tak usah cerita la..

Bahaya. Itu aku serah pada ALLAH untuk selalu jaga aku dan anak2...

-------------------

Tak apa lah..belum ada rezki kami nak tinggal sebumbung...




Sunday, October 26, 2014

Cara handle EBM

Alhamdulillah..Nuha dah nak masuk 5bulan..

ALLAH permudahkan perjalanan penyusuan Nuha...

Ni 1st time aku buat stock ebm untuk anak...sebab masa Nadrah dulu, DF aje..maklom la..cuti setahun kenn..

Lain orang, lain cara die handle ebm kan..ni cara aku...ni pon aku buat setelah duk bace macam2 cara ibu2 handle ebm..

Ini caranye :

Paper bag yang sizenye agak2 muat dengan plastic storage tu..jgn kecik sangat,jangan besor sangat..

Lepas tu, kat bahagian belah bawah paper bag tu, boleh la buat lubang macam gini..kirenye konsep first in first out la...kan senang kite nak amik ebm..tarik aje dari situ..xpayah nak geledah2...ebm pon tersusun molek aje dalam tu kan..

Haaa tu nampak dak..just tarik aje ebm yg bawah sekali tu bile nak guna..senang kann..

Susun mcm tu..xpayah penuhkan sgt paper bag tu pon x pe..sbb nak bg ruang utk kelepet kan bahagian atas paper bag utk kite simpan dan labelkan mane dulu n mane kemudian//

Kalo ade sticker..tepek le sticker..mcm aku ni main tulis je kat paper bag tu....bkn ape..bile da byk2..takut lupe n salah amik pulak kan..so better labelkan..

Ini keadaan dalam deep freezer aku setelah di susun memolek dalam paper bag..so,senang nak amik bila nak guna..xde laa nak kena selongkar kan..dalam satu paper bag tu blh simpan 20 paket..

Sekian perkongsian cara aku uruskan stock ebm..


Monday, June 30, 2014

Jangan tangguh!!

Ramadhan Kareem!!

Selamat menjalani ibadah puasa untuk semua..

Alhamdulillah..aku dah selamat melahirkan Nuha Safiyya pada 1Jun2014 jam 8.43malam di HOSHAS..

Terima kasih kepada yang mendoakan..:))

Entry kali ni aku nak bercerita pasal penyusuan ibu..

Aku ibu kepada 2 anak...

Anak pertama aku, nadrah safiyya..2 minggu kelahiran nadrah..aku yang hina lagi jahil ni pegi bantai bagi susu formula pada nadrah!!
Ya rabbiiiii!!! Memang sampai sekarang aku kutuk diri aku sebab tak bf nadrah dari awal lagi!!
Banyak betol alasan aku bagi masa tu..

.." Susu xde..."
.."nadrah asyik nangis..xcukup susu badan ni.."..
..."pakai susu formula pon okay...xpayh aku bangun malam sokmo..blh selang seli dgn suami utk buat susu nadrah..."

Tu semua alasan BODOH aku!!!!

Sampai lah satu hari aku duk berwhatsapp dgn sorang junior aku..
Dia cerita banyak pasal kelebihan bf..
Dia kongsi pengalaman dia bf anak2 dia..
Dia cerita pada aku tentang kecukupan susu ibu utk anak2..
Yang penting..
Dia yakin kan aku bahawa aku boleh susukan anak aku sepenuhnya!!

Lepas dari hari tu..aku nekad!!
Walaupon dah masuk minggu ke 2 @ ke3(tak berapa ingat)...aku tetap nak cuba!!aku positif kan diri...pujuk diri..paksa juga diri..sebab aku nakkan yang terbaik untuk anak aku!!
Pada ALLAH aku minta...untuk permudahkan perjalanan penyusuan aku..

Hari pertama utk aku bf nadrah sangat mencabar kesabaran..
Nadrah nangis aje..macam tak nak isap..
Kalau ikutkan setan2 yang bisik..memang nak pegi bancuh je susu fm..
Tapi gigih jugak aku bf nadrah...
Waktu paling mencabar..adalah waktu malam!!
Fuhhhhh!!mak2 semua ajeee yang paham perasaan bangun malam untuk susu kan anak...dan anak itu adalah anak pertama!!
Itu adalah pengalaman yang cukup amat sangat berharga!!
2 minguu lbh gitu ooii..kekadang mak aku(sbb aku bepantang kat kampong)...kekadang suami aku bangun buatkan susu utk nadrah..tetibe malam tu aku sorang jeee bangun susukan anak yg menangis nyee ya rabbiiiiiii!!memang kena sabor sesabor sabornye!!!

Tapi alhamdulillah..

Bila kita positif..
Niat kita ikhlas..
Kita berusaha..

ALLAH akan bagi...DIA mesti akan bagi!!

Syukur..aku dapat susukan nadrah sepenuhnya..
Sampai nadrah umur 1 tahun 11 bulan..
Dia dah stop menyusu..
Sebab masa tu aku dah sarat mengandungkan nuha.. 
Dan alhamdulillah..nak wean off nadrah pon senang..ALLAH bantu...semua jadi mudah..

Dan sekarang..turn nuha pulak...

Kali ni aku dah x nak ulang kebodohan lama aku...

Jadi, lepas tahu aku pregnant..terus aku pasang niat untuk bf sepenuhnya bby aku..dan aku doa selalu semoga ALLAH permudahkan perjalanan penyusuan aku kali ni..

Alhamdulillah...

Hari 1st kelahiran nuha..susu dah ada..
Rezeki nuha...sampai hari ni..hari ke 29..alhamdulillah..makin bertambah rezki nuha..

Kali ni..aku mesti!!wajib!!belajar cara buat stock ebm...sebab aku cuti 3 bulan aje..masa nadrah dulu..setahun lebih aku cuti..so, xde pon aku buat stock bebagai..

Jadi sekarang, aku budak baru belajar...

Aku malas membaca!!

Tapi demi anak..aku rajinkan diri...
Untuk baca segala pengalaman ibu2 menyusukan anak..membuat stock ebm..dan byk lagi pasal dunia bf..semua aku baca di blog..

Ya rabbi..seronoknyeee..

Lagi seronok bila tgk ramaiiii rupaya ibu2 yang masih menyusukan anak...ibu2 dah semakin sedar betapa pentingnya utk kita menyusukan ank kita dgn susu yang palinggggggg mahalllll dalam dunia ni!!

Aku seorang ibu yang berkerja..
Jadi aku tahu..
Bukan senang untuk ibu2 bekerja menyusukan anak sepenuhnya..aku ulang...BUKAN SENANG!!
Tapi...demi anak..demi anak...demi anak...buat lah ibu2...minta lah dengan ALLAH..positifkan diri...pasti semua akan jadi mudah...

Bagi ibu2 yang tak bekerja...
Gunalah peluang ini sebaik mungkin!!
Susukan anak ibu2 dengan susu ibu...
Hentikan alasan2 bodoh kita ya ibu2...
Jangan jadi macam aku!!
Menyesal tak sudah rasanya!!!
 
Dan bagi ibu2 yang telah berjaya menyusukan anak2 cukup 2 tahun..
Tahniah aku ucapkan..
Ibu2 adalah ibu yang cemerlang!!!
Cemerlang dunia..cemerlang akhirat insyaALLAH!

Semoga niat murni ibu2 untuk menyusukan anak dipermudahkan ALLAH..

Susu ibu bukan satu kebangaan..tapi satu tanggungjawab!!


Sambil duk berblog pon boleh mengepam ye ibu..tak salah..asalkan ibu2 bahagia..anak2 senyum gembira gituuuu..:))




Saturday, February 22, 2014

KAKAK SAFIYYA!!

Hai!!
Sila panggil saya KAKAK SAFIYYA!!!


Lately perut rase bergerak2..
Rasa tak puas hati..pergi buat upt kat Klinik Kesihatan Gemencheh...
Budak tu kata mcm positif..tapi line ke2 x clear..

Next day balik Kuantan, ingat nak pergi scan je terus...tp sampai klinik..tamai yang amat..x jadi scan..dan suami decide utk buat upt sendiri..

Pagi tadi..test sendiri..dan Alhamdulillah..double line!!

Suami bawak pergi scan..dan lagi terkejut sebab doctor kata dah masuk 6 bulan!!!

Doctor pon gelakkan aku!!

Estimate due date..3 June 2014...
Sama edd dengan kakak safiyya..

Semoga ALLAH permudahkan semuanya...pelihara anak ini..ameen..




Friday, January 3, 2014

Discharge

Tak ada ape yang membahagiakan bagi seorang ibu melainkan tengok anak sihat walafiat..

Tengahari tadi doktor dtg bilik..check safiyya..
Dan alhamdulillah..doktor cakap positif

Ank aku dah makan dengan seleranya
Minum dengan banyak
Dah boleh main dengan happy
Dah boleh berlari2
Dan boleh senyummmm!

Seronok tau tak!!
Seronokkk!!

Terima kasih kepada yang mendoakan, yang memberi sokongan..
Semoga ALLAH membalas dengan kebaikan..


Thursday, January 2, 2014

Keputusan Doktor

Semalam doktor minta sample najis anak aku..sebab dari pagi sampai tengahari lebih 10kali anak aku poo poo..

Dan malam tadi lbh kurang pukul 12 - 1 pagi doktor datang ke bilik anak aku..

Masa tu anak aku dan aku tengah tidur..suami tengah layan bola..dan keputusan yng keluar dari mulut doktor tu membuatkan aku amat sangat terkejut..

Doktor cakap, melalui sample najis yang diberi, itu bukan virus biasa, tapi Nadrah Safiyya dah terkena ROTAVIRUS!!

Boleh baca pada link ni: 

http://carca-marba.blogspot.com/2012/02/apa-itu-rotavirus.html?m=1

Kredit: carca-marba.blogspot.com


Walaupon doktor kata iALLAH virus ni akan hilang dalam tempoh mungkin 9 hari..aku tetap risau..sebab doktor juga ada cakap yang smpai satu tahap, virus ni blh dianggap terlalu bahaya dan boleh sebabkan kematian..

Betul jangan fikir negatif.. Tapi ibu mana yang tak risau.. Kalaupon 10 anak nya, xkan sama setiap seorang tu kan..
Ini kan pulak aku yang baru ada seorang anak..risau!!takut!!semua ada...

Tapi ALLAH kan ada..

Tak pernah sedetik seorang ibu untuk lupa mendoakan yang terbaik untuk anaknya..macam tu juga dengan aku..

Semoga ALLAH sembuhkan Nadrah Safiyya seperti sedia kala..

Kepada yang membaca, doakan anak aku sama..

Semoga ALLAH rahmati anda...

Ibu ayah sayang Safiyya!! Sayang sangat!! Semua orang pon sayang Safiyya kan..:))



Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: