Monday, December 30, 2013

Kasihan Anakku!

Dah lama tak update blog
Tiba2 hari ni rasa nak update
Pasal apa?
Ya.. Pasal anak aku!

Anak aku dimasukkan ke wad pada 26 Dec 2013 pukul 4.00 pagi..sebab ape?sebab anak aku memang dari umur 6 bulan dia ada broncholitis..dan ini adalah kali ke 4 anak aku dimasukkan ke wad atas masalah yang sama..

3 hari 2 malam anak aku di KPJ Tawakkal..kenapa jauh sangat lepasnya?sebab aku dan family pergi jalan2 rumah adik kat setapak..so itu lah yg paling dekat..dan ini kali ke 2 admit di kpj..pertama di Seremban dan ini yang ke 2..kpj Tawakkal..dan servisnya..memang terbaik!dgn environment dlm wad nye yang membolehkan budak sakit jadi sihat..terima kasih KPJ!

Dan anak aku dah 2 kali masuk wad di Al-Farabi,Kuantan atas masalah yg sama..dan servisnya pon aku berpuas hati..Terima Kasih Al-Farabi!

Dan ditakdirkan ALLAH lepas discharge di Tawakkal..balik rumah..malam tu anak aku muntah2..tak boleh makan langsung..asal makan muntah..tengah tidur pun boleh muntah..sampai hari esoknya muntah air je dah..jadi suami ajak pergi Tawakkal semula utk refer pd doctor masalah anak aku..dan doctor pon suruh admit semula...jadi suami mintak doktor buat reference letter untuk kami refer anak di Kuantan..suami aku cakap apa2 hal kita balik Kuantan dulu..

Sampai di Kuantan, decide untuk pergi ke Darul Makmur Medical Centre, Kuantan.

Pergi ke hospital tu atas sebab dia baru dan dari luar nampak gah gitu..tapi btol orang putih cakap 'dont judge the book by its cover' .servis nya adalah paling teruk pernah aku jumpa..aku bersalin di GH Temerloh ponnn jauh beza bagus servis nya dr hospital baru ni! Aku dan suami expect private hospital servis haruslah tiptop..kita bayar kan!
 
Anak aku diberikan bilik single suite katenye..dan kami seronok..dgn harapan bilik nya mmg selesa tahap berkarpet penuh,tv 41 inci, sofa empuk..dan mcm2 lagi..

Nurse bawa kami ke bilik..

Awal2 lagi nurse bgtau yg lif rosak, jadi kena naik tangga..ok..disebabkan bangunan nye 2 tingkat aje, kami consider..sampai dalam bilik..tgk condition bilik..aku dan suami nak tergelak..semuanya sangat berbeza dari yg aku dan suami expect..tapi tak ape lah..pasrahhh..

Anak dah tidur, baru aku perasan selimut tak disediakan..kelakar kannn!suami aku minta blanket pada nurse dan bertambah kelakar bila nurse tu kata selimut dah tak ada..dah habis sebab patient ramai..aku tanya pulak berapa ramai patient?dia kata 13 org..ohhhh ramaii nyeeeeee dalam hati aku nak marah!nurse tu kata, nanti die cuba carikan..aku dan anak tengah tidur dengan guna blanket suami bawa kan,baru lah dia hantar blanket..terima kasih jugak la ku ni pon..walaupon nak marah...

Bangun pagi tu anak aku baru perasan drip kat tangan dia dan wayar masuk air tu duk melekat jek kat tangan die..dia rimas..tolong..tolong katenye mintak aku tanggalkan wayar kat tangan..anak aku marah..die hayun2 kan tangan, dan tuu diaa.habis tetanggal wayar tu..darah keluar menitik2..menangis aku tgk drah keluar byk tu...habis cadar betompok2 darah nadrah safiyya...aku panggil nurse utk betulkan drip tu..nurse datang..die dtg dengan lenggang lenggoknya!!anak aku da menangis sakitnye!sakitnye!..luluh jantung dgr anak merayu sakit! Kalo korang ade ank korang akan faham perasaan aku..lepas nurse tu settle kan drip anak aku..aku mintak tukarkan cadar..dan lagi sekali jawapan kelakar dia bagi..cadar dah habis puan..tenghari baru ada puan..haaa kan ke rasa nak marah tuuu..nak suruh anak aku tido atas darah ke??darah tu ok!darah!!buat nye ade infection lain kena kat anak aku siape nak jawab???aku macam terpana bila dia kata cadar tak ada..dan dia bagi kain alas utk cover darah tu..dan ini berlaku di PRIVATE HOSPITAL tersebut ok!!

Anak aku memang kena continue ambil gas tu lagi..sebab lelah die x sehat sepenuhnya lagi..jadi doctor suruh nurse bagi nebulizer 6 jam sekali..dan bila nurse tu bagi anak aku gas tu..aku tekejut lagi..kan sepatutnya keluar macam asap bekepul2 kann..tapi ni tak..bunyi machine ade..tp anak aku mcm sedut gas kosong jekk..xde macam asap tu keluar..aku jadi makin pelik bila solution dalam nebulizer tu x bergerak2..padahal dah dkt stgh jam anak aku sedut..paras tu jek..last2  aku amik nebulizer aku sendiri,aku tuang solition dalam tu..dan zassss.xsmpai 15 minit habis solution tu..nampak tak kat sini yang machine yg die bagi tu rosak!!rosak ok!!!!ko ingat anak aku ni anak patung!aku tny nurse knp machine hospitl lambat..blh die kate yang solution lambat habis sbb puan bagi kat anak puan secara baring..hellooooo!!yg baring ank aku! Bukan nebulizer machine tu aku baringkan ye!!aku dari darjah 4 pakai mende tu memang laa aku tau sangat mende tu functioning ke tak..

Waktu bagi ubat pon satu masalah yang sangatttt besarr..anak aku kena amik neb 6 jam sekali..pukul 12 mlm die da hantar..pukul 6pg pon hantar..dan sepatutnya neb seterusnya pukul 12 tghari kan??tapi takkkk dia hantar pukul 2 petang!!!2 jam lambat!!lepas tu..die bagi anak alu ubat demam dlm pukul 9pg..pastu pukul 11 die bg lagi..aku tanya la..nurse kenapa anak sy kena makan ubat demam banyak kali ye??xsampai 2 jam lagi.nak kena ambik lagi??die blh jawab..oo da bagi ke..kalau mcm tu xpe la.puan abgi antibiotik ni je..perghhhh!!gile x gile!!xfaham aku nurse kat sini mcm mane.. 

Dan masuk bab makanan..sedap x sedap belakang kira..sbb aku ni bedal je semua menda..anak aku pon same...yg aku x puas hati kenapa dalam breakfast menu..bihun goreng tu dia letak sosej sebagai rencah??sosej aku nak bagi makan kat anak aku??memang tak laaa..kata healthy food..sepatutnya siorang kena ambil berat pasal menu2 utk patient ni...lauk tgh hari agak pelik..nasi putih + ikan goreng + sup kosong + sayur + cili sos...walaupon agak pelik..tapi aku bedal..membazir pulak nanti kannn.

Pasal doctor aku x nak komen..doctor memang baik...

Okay dan untuk semua servis yang sNgat tak puas hati tu..regenye untuk satu malam adalah...

RINGGIT MALAYSIA SATU RIBU TIGA RATUS LAPAN PULUH SEMBILAN

Sebelum balik..ketua nurse tu dan pIhak HR hospital ada dtg jumpa aku dan suami utk minta maaf..

Ya , aku dan suami bukan jenis maki2 org tak tentu pasal..org gila je buat macam tu kan..kami cakap elok2 dan kami juga minta maaf kalau ada terasa hati..cuma aku ckp kat diorang mintak2 lepas ni jangan la berulang lagi..sebab kami yang dtg sini semua di charge..bkn for free..jadi kami expect lebih dr biasa..

KASIHAN ANAK AKU!

maafkan ibu ayah ye sayang...

P/s: kepada sesiapa nak try ke sana,dipersilakan..mungkin bukan rezki safiyya ka sane..:))

No comments:

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: