Saturday, November 24, 2012

Rezkiii

musim hujan dah sampai...
So, jadi beruang kutub le kitewww...

Nadrah dah nak masuk enambulan...
Besar dah anak aku..

Minggu kemarin mak aku datang..
Bawak hadiah..
Hadiah untuk nadrah..
Dari aki nadrah....

Terima kasih abah...

Kihkihkih..ibu ayah baru bercadang nak beli menda alah ni...
Tapi aki nadrah dah beli dulu..

Ni namenye rezkiii...
Alhamdulillah...

Ape2pon..nadrah kalo pegang menda ni..
Memang kemulut die lee jawabnye..
Hehe...da mmg itu je pon skill die stakat ni kan..hehe

Ok..hujan lagi..nak sambung...
Bukan sambung tidoo..
Sambung men game!
Hahaha!!!



Friday, November 9, 2012

5 Bulan

Mendung hari..
Tido pon sedappp..

Nadrah dah masuk 5 bulan..mase timbang 5 bulan hari tu..berat nadrah 7.8kg...
Biasenye berat nadrah akan bertambah sekilo..tapi kali ni..
Tak sampai sekilo..
Tapi,takpe...
Nurse kate..BMI nadrah cantekk..
ok la tu kan.sbb bln lepas dah nak obessss nadrah aku..
Adoiii..ngikut ibunye la tu..
ibu nadrah skarang tgh mengobessskan diri...

Perkembangan nadrah...
Boleh meniarap...pastu kekadang pusing setempat..
Tido malam ibunye pon makin lena..

Ok,nadrah dah tido..jadi ibunye pon nak teman leeee...


Tuesday, October 16, 2012

Ubat!!

Sekarang memang musim..
kejap hujan..
kejap panas..

Nadrah kena makan 3 jenis ubat..kesian anak ibu..

ibu : nadrah sayang..kite makan ubat ye syg..nadrah good girl..syg ibu nak sihat cepat kann..

dan2 tu jugak terus nadrah tutup mulut...

sambiil makan ubat..kena selang seli tengok fav video nyee..

hari isnin minggu lepas, 
bawak nadrah pegi klinik..sebab selsema..

hari ahad baru2 ni pon sekali lagi bawak nadrah pegi klinik..
sebab dapat batuk berkahak pulak..

so, sekarang nadrah kena makan 3 jenis ubat!..:(

nak bagi nadrah makan semua ubat tu..makan masa lebih kurang 20 minit jugak laa..

mula2..
aku bagi nadrah makan yang paling manis dulu.. -nadrah ok..boleh senyum2 lagi 

pastu bagi nadrah makan ubat yg dah x berapa nak manis..-nadrah ok, tapi muka dah lain macam.

ubat yg ketiga tu..paling pahittt!!aku rase sikit.naik juling mate!dah la pahit..paling banyak pulak dos nye...alaaa..kesian nye anak ibu...yang ubat ni..mmg nadrah nangis ajee..:(
dah siap makan ubat..bagi nadrah tengok fav video die..utk calm kan die..
pastu..agak2 nadrah dah tak nangis..kena bagi susu..sebab nak hilangkan rasa pahit ubat..

boleh tahan la besilatnye nak memberi anak makan ubat...


**************

Hari ni 16 Oct dah rupenye...hehe..telupe pulak!! kan dah kena perliiii!!



Thursday, October 11, 2012

Konvokesyen

Hari ni suami aku ade seminar ke taklimat ape ntah pasal ISO..
so...katenye..
"syg..hari ni abg x balik breakfast and lunch ya..so, tak payah masak untuk abg.."
hiphiphooreyy la aku ni..
bagus tau...suami aku ni..macam tau2 jek hari ni aku nak golek2 ngan nadrah..

sekarang kan musim bebudak U duk konvo..
jadinye, Rabu (3okt 2012) minggu lepas,
aku n family pon pegi la majlis konvokesyen adik aku kat
Universiti Malaya..

amboii..seronok tau aku tengok..
terus feeling2 zaman aku konvo..wahh..tak nak kalah tau memasing..
baju..kasut, tudung..semua lah.wajib baru ok!
macam ala2 nak raye gitu...

ape2pon..memang best sangat hari konvo tu tau!
seronok..dapat jumpe kawan2..amik gambar macam retiss..
dapat bunga banyak2..
best la! rase nak konvo lagi pulak..

Tahniah untuk adik aku..
Mohd Firdaus Ahmad..mudah2an senang dapat kerja yek..





Cikgu BM pening!

Suami sama anak aku dah selamat berdengkur!
hye korunk!!makan apew hari nyhh??
apeww??tark makan lagiw keww??
jangan larhh macam toehh..
ke nak aq blanjeww?
bleh jerkk..
lain tahun yeww..kbai..
perasaan bile baca bahasa alien ni???
kalau tanye aku..
memang aku nak suruh orang yang tulis tu..
masuk darjah satu semula..

kalau macam ni..mak bapak nak salah kan siapa??
cikgu BM jugak ke??

selamat menjawab soalan dengan cemerlang gemilang terbilang 
diucapkan kepada calon PMR 2012..

paper BM dah lepas kan?
harap cikgu BM tak pening menanda!



Tuesday, September 25, 2012

Gelak banyak-banyak

Sekarang ni..tidur malam aku dah lena...
sebab suami aku beli Ridsect Goodnight Protect..

ok, Nadrah dah pandai meniarap...
gelak apetah lagi..
mengekek ngekek bile time die gelak..

tengok tu..die gelak...


anak aku gelak sebab die pakai romper yang ade tulis ni haaa...



ehh..tak betul ke tu nak ??
betul la tu nakkk...:p

Thursday, September 20, 2012

Belated Anniversary

Cepat nye mase berlalu kan..

16 September 2012..

Alhamdulillah..setahun dah aku jadi isteri orang kan..

pikir punye pikir..
amende laa aku nak buat kenangan anniversary aku yang first ni..
tetibe..terasa menggedik pulak nak buat studio photo shoot...
mujur le suami aku setuju nak menggedik sekali..kihkihkih...

walaupon katenye..
"abg tak pandai nak begambar tau syg..nanti jgn marah kalau abg tak reti posing tau.."

aku pon kate..
" ok bang..no problem..nanti syg tlg abg pose yekk.."..(ececeehhh..ayat bajet macam la biase suk depan kamera.kihkihkih)
mula2 sampai studio..masing2 segan jekk nak begambar..walaupon cameraman tu sorang jekk..


tengok tu...muke skema jekk laki bini..
*Nadrah..mangsa keadaan...heheh

lepas tu..turn pose sorang2 plak..
kan tadi kat rumah suami aku bagitau yang die tak pandai posing bebagai..
sekaliiii....
tu diaaa...tecengang la jugak aku kat belakang tu duk nengok kan suami aku berposing..
kihkihkih...


jason mraz katenye..
aku jawab...
"a'ah bang..tang topi nye tu ade gaye la cket.."





ok dah..tu pose speselll dari suami aku..tergoda jahhhh...
aku tak pandai nak pose bebagai...



yess..this is my Nadrah!!














eh..eh...die cakap i lebiu laaa..;p

Mr. n Mrs Bond katenye..





ok..cukup utk letak kat blog..

untuk sejam..RM50..
amik kat sini..
kepada yang duk area kuantan..boleh la pegi kat studio die ye..
Jadi..ade lah kenangan untuk 1st Ann aku n suami aku..

Semoga perkahwinan kami diberkati ALLAH dunia akhirat..
Dipermudahkan rezki untuk kami sekeluarga dngan rezki yang halal..
Bahagia dunia akhirat..
Dikuniakan zuriat yang soleh solehah..
Ameen..:)

Kepada suami yang cukup memahami diri ini..
terima kasih atas segala2nya..
I LOVE U MORE n MORE!!

Wednesday, August 15, 2012

Bila Balik Kampung??

kueh raye dah letak depan pintu rumah..

beg baju raya dah masuk dalam kereta..

Bila Nak Balik Kampung???

Mestilah hari ni jugak!!

Seronok tak tekate!!first time raya sebagai seorang isteri dan ibu...

Alhamdulillah...ALLAH bagi peluang saya merasa jadi isteri dan ibu kan..:)

Jadi..bila balik kampong tu..for sure la tak online saye ni kan..

makanya..

saya dan keluarga nak ucapkan selamat hari raya kepada semua readers..

maaf zahir batin..

jemput datang beraya  ke rumah..di jerantut..:)

p/s: mana pegi si Tukang Karut???

Monday, July 30, 2012

2 Bulan

Setahun cuti!!
Seronok..
eh silap..
beronok ronok rupenye jadi suri rumah ni kann..


Hari ni 30 Julai 2012..
sedar tak sedar..Nadrah Safiyya dah masuk 2 Bulan..
Alahmdulillah..seronok tengok anak membesar depan mata..
Berat Nadrah sekarang dah 5.2..

Nadrah sekarang dah pandai ajak ibu dan ayah berborak..
yang paling senang..bulan puasa ni..
saya dah tak payah kunci jam utk sahur..
sebabnye, Nadrah tolong kejutkan..

Tapi..bile dapat baby girl ni..
ada satu masalah..
masalahnye..
ibu dapat penyakit tak berhenti beli baju..
adoiiii..baju untuk baby girl...
semua kiut miut...
rasa nak borong semua..sejam sekali nak tukar baju kat nadrah..hehe
best sangat!!

ok..selamat berpuasa!!:)

Sunday, July 15, 2012

Sakit ke bersalin tu??

Assalamualaikum..:)

kadang2 rasa macam biskut pulak..
kejap ade..kejap tak ada..hehhee

hidup seorang yang bernama wanita lengkap bila ada suami dan anak..
dan itu lah perasaan saya sekarang..
tak ada apa yang boleh diucapkan..melainkan ALHAMDULILLAH..

sebelum saya bersalin..
macam2 cerita pasal bersalin saya dengar..
ada yang kata sakit..
ada yang kata tak sakit..
tapi bila dah rasa sendiri...
rasanya adalah seperti...

MATI HIDUP SEMULA!!!

tapi kawan2 yang tgh pregnant..jangan takut yeee..
nanti tak keluar pulak anak tu kan..heehhe

orang kata..kalo bersalin ikut flow nye..tak sakit mane kan..
dan orang kata..kalo induce..sakit..
tu orang kate kan...
TAPI...
betullll ape org kate tu ooo...

saya di induce!!

27 Mei 2012

Saya dah siap kemas barang untuk balik ke IPG..tapi pagi tu..ade discharge sikit..darah!!org kata..kalau keluar darah..2,3 hari baru besalin...dan kononye..nak dgr cakap org tu..sy berniat utk tak bg tau sape2 pasal discharge tu...termasuk suami sendiri...
tapi...tgh duduk dalam bilik tu..saya memikir..nanti susah pulak nak besalin..tak jujur ngan suami kann...maka nya..saya pon bg tau suami...dan2 tu suami saya menangis...heheh..saya nak gelak...saya tanya kenapa menangis...suami saya kata..seronok sbb baby dah nak keluar...hehe...

saya tak nak pegi hospital...tapi suami paksa jugak..bahaya katanya...
tak baik kan tak dengar kata suami..
saya pon turutkan aje..
sampai di hospital temerloh(HOSHAS) terus kena refer ke dewan bersalin..
mak aiii..cuakkk gile rasenye..nurse suruh baring..dan buat CTG (periksa jantung baby)
dokter cek jalan..tak ad jalan lagi..
dokter scan perut....katanya..OLIGO!!saya tak paham..saya tanya kenapa dokter..
dokter kate..air ketuban puan kurang...saya tanya apa kesan nya...
dokter kata baby boleh lemas..
ya ALLAH!!masa tu rasa nak menitik air mata..memikirkan anak dalam perut...
dokter kata lagi..berkemungkinan besar..puan kena induce ya..

Ya Rabbi..rasa nak gugur lagi jantung..sebab teringatkan orang kata induce tu sakit..
tapi tak pe la..demi anak kan..janji anak selamat...

saya warded!!

28 Mei 2012

duduk sepital macam org tak sakit..tido...,makan...tido..makan..

29 Mei 2012

Pagi : Dokter masukan prostin pertama dan kesannya???ntah..tak ada rasa sakit ponnn....

tengahari : dokter masukkan prostin kedua..dan 30 minit lepas tu..rase lain macam..dalam hati duk fikir...ni lah contraction kot..sakit!!datang 15minit sekali...
dokter cek jalan...1.5 cm..

memang kita tak rasa langsung jalan tu bukak..

Malam : dokter masukkan balloon!!Ya ALLAH!!sakitnyaaaaaa..tak reti nak cakap...tak pernah rasa sakit macam tu!!!tiba2..keluar darah yg banyak...dan saya dah separuh sedar..nak pengsan!!
dokter remove balloon tu..tak sampai 30minit pon saya pakai balloon tu...

balloon tu nak bantu buka jalan..

30 Mei 2012

Pagi : Dokter masuk prostin ke3..contrantion dah ada..10 minit sekali....

Tghari : Dokter cek jalan..dan dokter kata..3 cm..nurse hulurkan saya baju pink..saya tahan air mata...masuk toilet...terus menangis...sebab..bile nurse bg baju pink tu..maknanya...kita akan dihantar ke labour room..

3.35 petang..saya dihantar ke LR..perasaan masa tu..takut sangat...sepanjang perjalanan nak ke LR..saya bezikir tak berhenti...dan saya dimasukkan ke LR 9..dalam 10 minit lepas tu..suami saya datang..hilang rasa gemuruh..

doa nabi noh mmg tak berhenti saya baca...contrantion semakin kerap..dan sangat sakit...
dokter pecahkan air ketuban dan masukkan ubat kat tangan saya...setiap 30 minit dos ubat akan ditambah 12xganda..setiap kali dos tambah..makin sakit contraction tu..dan makin kerap..

8.00 Malam..sakit yang teramat..dokter cek jalan..baru 6 cm..Ya ALLAH!!lagi 4 cm!!!sakitnya..masa tu.. dah tak berkurang....sakit..dan sakit..dan terus sakit...tangan suami..memang nak patah saya gengam...sakit sangat...

10.30 malam...saya rasa macam nak buang air besar sangat2..terus jerit kat nurse dan nurse tu cek jalan...katanya..bagus puan!!dah 10cm...
saya terus push semahu2 nya...tapi tak lepas..sebab tak reti push..sehingga lah suami diminta keluar dari LR dan kaki digantung...ya ALLAH..masa tu..4 orang dokter kat dalam tu..saya cuba push..tapi tak lepas lagi..saya dgr dokter jerit kat nurse..standby vacum!!!dan2 tu jugak saya push..dan alhamdulillah...terus rasa ada something yg besar keluar..dan dan2 tu jugak hilang terus rasa sakit..

Nurse yg sambut baby saya angkat baby dan tunjuk kan baby pada saya dan tanya..
"Puan..baby apa ni??"
Saya dengan semangat..dengan kuat menjerit!!
"Alhamdulillah!!baby girl"
diletakkan baby kat atas badan saya..saya peluk..
saya selawat kat telinga anak saya..
tak ada ungkapan lain yang keluar masa tu..
hanya ucapan syukur kepadanNYA di atas kurniaan yang sangat besar..






Nama: Nadrah Safiyya Binti Mohammad Mokhtie

D.O.B : 30 Mei 2012(11.00 Malam)

Tempat Lahir : HOSHAS (LR 9)

Berat : 3.2 KG

Panjang : 50 cm

Semoga Nadrah Safiyya dikurniakan ALLAH dengan akhlak yang mulia..
Permata ayah dan ibu..
Saham akhirat ayah dan ibu....

Wednesday, May 2, 2012

Genap Setahun

Assalamualaikum..

mata dah mengantuk..
tapi gagahkan jugak utk update blog sebelum 3 Mei..
sebab..

Setahun lepas...2 Mei 2011..

hari pertama suami saya datang tengok saya kat rumah mak abah saya..

dan itulah hari pertama saya bertemu dengan keluarga mertua saya...

pejam celik..

sekarang dah genap setahun...

ALHAMDULILLAH...

perancangan ALLAH itu mmg terbaik...

berkat restu mak abah..mak ayah mertua..

saya dan suami bahagia...

tak pernah saya lupa untuk mengucapkan syukur dan berterima kasih kepada
ALLAH S.W.T..kerana mempertemukan saya dengan seorang insan yang cukup istimewa...

Alhamdulillah...Alhamdulillah..Alhamdulillah...

Semoga ALLAH merahmati dan memelihara hubungan saya dan suami..mengurniakan kami rezki yang halal..menganugerahkan kami anak2 yang soleh dan solehah...bahagia dunia akhirat..

"I LOVE YOU ABG..."

p/s: post ini kire reply kepada post suami saya---> DAMNDIRTYDUDE

Thursday, March 22, 2012

auuuu chaakk!!

Auuuuu Chaaakkkk!!

hehehehe...

saya??

eh..sihatt....ALHAMDULILLAH..berat sekrang BARU naik 92.5KG..;p
maunye tak sihat kan...biasa la tu..orang berbadan 2...macam ni lah..alasan!!!ceittt

berat baby baru 1.03KG..
dan ayat power dari suami saya..

"eh sayang..berat baby baru 1.03KG...maknanya??" (sambih menyengeh perli)

ceittttt..
*saya diam..tak jawab ape..dan buat xreti + tak dengar..terus ajak tukar topik perbualan...

barang baby dah beli..
dah basuh..
dah letak kereta satu beg yg isinya barang baby + barang IBU nyee (awwww..ibu ok...ibu...)
maklumlah..dah masuk 7 bulan berbadan 2..
mesti nak kena sedia semua barang2 tu kan..


p/s:
doakan saya...
semoga mudah mekahirkan anak solehah ini...
semoga saya rajin lagi update blog lepas ni....

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: