Sunday, July 31, 2011

Bila Ramadhan Datang...

pejam celik..
pejam celik..
pejam yang lebih...

esok kita dah nak puasa kan..

jadi seperti blogger2 lain..
saya pon harus lah ada entry untuk awal ramadhan kan..

jadi..

Dengan ini, saya inigin mengucapkan SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA untuk semua blogger..:)

apa??bulan puasa baru nak pulun amal ibadat???

ehhh..salah persepsi tu..
tak kira lah kita dalam bulan apa pon..
amal ibadat kita memang kena selalu ditingkatkan ye..

Antara amalan di bulan Ramadhan:

1. Solat Tarawikh :
bulan lain tak ada kan???jadi..sila lah jangan tinggal..rugi oo..
berapa rakaat nak buat??sila jawab sendiri...
jangan di kejar jumlah rakaat..kalau solat kita tak ada kualiti...
jadi..renung2kan...dan selamat ber tarawikh..:)
Mengenai fadhilat solat tarawikh:  Portal JAKIM


2. Bertadarus Al-Quran :
semua orang selalu berlumba2 nak khatam quran di bulan Ramadhan kan..bagus2..
tapi tolong lah..pastikan bacaan kita tu betul ya..
jangan kejar nak khatam jek..
tajwid tunggang langgang..
yang panjang dipendekkan..
yang pendek dipanjangkan...
berguru lebih afdhal..:)

3. Bersedekah :
Bulan Ramadhan..bulan sedekah..
seronok tengok orang ramai2 bersedekah di bulan Ramadhan..
dan sila lah teruskan sampai bila2 ya..
berkat rezeki kan...

Sekali lagi..saya ucapkan selamat berpuasa

Ramadhan Kareem..:)

SEKIAN..:)

Wednesday, July 27, 2011

Sukan Makan

Baru lepas tengok Dayang Senandung..
Bukan tengok kat tivi..
Tapi tengok kat cermin bilik..
Perghhh!!
Hitam betol!!!

*************************

Rumah Biru!!Haru Biru!!Sebab cekgu die adalah saya!!!hahaha

Rumah Merah

Rumah Kuning

besungguh sangat mukenye..
acara yang ini rumah biru kalah!!!!!!

Hepi sungguh tengok budak2 ni..rasa macam nak join diorang sekali..
ape2 pon..saya tetap bersorak over dari mereka..sampai tercengang la anak murid tu tengok saya sorak..
semangat tu penting ooooo

dan disebabkan semangat itu lah,,menyebabkan Rumah Biru Jadi JOHAN KESELURUHAN Sukan Tahunan Sek. Keb. Gedok Tahun 2011..


Hensem budak2 ni yekk..

Ni lagi hensem

Tapi ni memang tak boleh lawan la...Paling Hensem antara yang Terhensem..Budak rumah Biru!!

*************************

Dayang Senandung pon..
Dayang Senandung laa labu...
Janji Menang..

Lepas habis bersukan..masuk library..
MAKAN pulak....

Dan..
Jangan dicari mana rumah hijau..sebab memang tak ade..

SEKIAN..:)

Monday, July 25, 2011

Makan Saje!!

Semenjak 2 menjak ni..

tak ada kerja lain melainkan tido..

tak ada kerja lain melainkan makan..

tak ada kerja lain melainkan tido..

tak ada kerja lain melainkan makan..



argghhhh!!!

memang spesis biawak la!!

********************
Fakta:
Petang tadi, saya baru mengerjakan:

1. Curry Mee (mangkuk die bapak besar..ala2 mangkuk nasi jek)
2. Fries (Mintak saiz 's' tapi yang datang saiz 'L'..rezeki.jangan di tolak)
3. Choc Indulgence (ini memang tak mampu nak makan sebuku la..satu slice aje..tapi pepaham jek la size die kan.muakkk...ecececehhhh..muak2 pon selamat jugak ke dalam..)

*gile punye melantak..macam tapir!!!

SEKIAN..

Tuesday, July 19, 2011

Marah tanda sayang

Dalam Kelas:

" Asal subjek saya kamu tak bawa buku!!ni bukan sekali tau!!dah setiap kali kelas saya kamu bagi alasan 'saya lupa bawak buku ustazah'..saya diam..diam..kamu ingat saya tak kisah??kamu jangan nak mengada2 dengan saya ye!! saya dah cukup sabar dengan kamu selama ni tau..buku tak pernah ada!! saya mengajar kamu tak beri perhatian!!..kamu memang suka saya marah kamu kan?? tiap-tiap minggu mesti ada muka kamu kat depan..kamu tak malu ke??? hulur tangan kamu!!"..

saya bagi 3x kali tangan kanan..3x tangan kiri...kejam ke??

Sumpah!!demi ALLAH!!

Tak ada niat di hati saya untuk memalukan anak2 murid saya..

tapi percaya lah..tu semua saya buat untuk mengajar mereka dan teladan kepada kawan2 yang lain..

Mungkin saya guru yang garang..

tapi percayalah...

marah saya memang berenti setakat itu sahaja..

saya tak pernah simpan dendam dan benci pada anak murid saya..

Saya sayang kan anak murid saya..

ya..semua saya sayang...tak ada beza pon antara mereka pada mata saya..

**************

Sekarang, saya dah faham apa yang cikgu saya rasa masa mengajar saya yang bebal ini dulu..

saya dah faham kenapa cikgu marah saya..cikgu rotan saya..tarik telinga saya sampai rasa besar sebelah..

semua tu tujuan untuk mendidik saya..

terima kasih CIKGU kerana marah cikgu membuatkan saya menjadi seorang manusia...
kalau tak..mungkin hari ini saya sedang meragut rumput di ladang sawit...

YA ALLAH...BERKATI DAN RAHMATI GURUKU..


**********

hehehe...kenape entah tibe2 tulis entry mcm ni..heheh..emo..emo...

**ada orang reply entry saya yg lepas laaa...hehhe..klik ni--> Kalau dah jodoh (his side)

apa2 pon..

SEKIAN...:)

Monday, July 18, 2011

Kalau dah jodoh.....

Salam 4 all..

mula2 nak mintak maaf..sebab entry semenjak 2 menjak ni..
asyik duk becerita pasal kahwin aje..
rasa macam mengada pon ada jugak..
kan..kan..kan......


Saya sendiri pon macam tak percaya yang saya dah nak jadi isteri orang..
dan saya akan berkahwin dengan seorang lelaki yang baru 2 bulan 15 hari saya kenal..
Kalau dah jodoh...
macam tu la kan...
apa-apapun..
TERIMA KASIH ALLAH...kerana bagi rezeki ini kepada saya..

1 Mei 2011...
saya di Melaka..ada family day office abah saya..

dapat phone call dari abg sepupu saya yang baru balik dari umrah...n bagi tau dia nak kenalkan saya dengan anak pakcik yang sama2 pegi umrah dengan dia..abg sepupu saya punya kipas si lelaki yang dikenalkan pada saya tu..dan saya mengiakan semua yang dicakapkan..

abg sepupu saya call lagi sekali..n cakap.."esok dia n family dia nak datang tengok awak ye kakde..".

saya pon suka2 hati kata.."datang la kalo nak datang.."..padahal masa tu..takut jugak..maklum la...sy ni tak cantik..hitam pulak kan..tapi manis ada..wakakakak(gelak guling2)


2 Mei 2011...
Badan still penat..sebab pukul 1 pagi sampai ke rumah..dan 2 pagi baru tido..

Lepas subuh..Tibe2..mak masuk bilik n bagitau.."Kakde..orang nak tengok kade tu nak datang pukul 11..kita nak masak ape hari ni??.."..saya dah cuak..takut..semua ada lah..

Lepas masak2..saya duduk diam2 kat dapur..

dalam pukul 11 lebih sikit..family lelaki sampai...fuhhhh...masa tu..nak luruh gigi2 rasanya...

saya memang tak keluar dari dapur..menikus kat dapur...saya buat air...saya pos kat adik saya untuk hantar ke depan...nak suruh saya hantar????memang tak laaa...takut terbalik habis segala dulang yang saya pegang..

Family lelaki tu dah nak balik..baru lah mak saya panggil saya keluar....

Saya pon keluar dengan keadaan muka tebal 14 inci dan rasa macam berjalan di awan nanonanonano...ketaqqqqqq abis lutut...

saya salam mak dia...sejuk gile rasa tangan saya masa tu..mak saya pon kenalkan kat mak dia.."ni aisyah.."...saya malu...*blushing...;p

Saya salam dgn adik2 perempuan dia..dan nak jadikan cerita..terkejut saya tengok adik perempuan dia tu..junior saya masa belajar kat Kolej Islam Pahang dulu..kecik nya dunia...hehhehe

Muka lelaki tu???ntah..saya tak tahu..saya tak tengok langsung..saya takut + segan..

Lepas family lelaki tu balik...family saya semua cakap kat saya.."kakde...setuju aje lahh.."...dan entah macam mana saya boleh jawab.."kakde ikut aje.."*sambil senyum2 tersipu malu...ahhh...gataiii!!!;p

Masa tu..saya tak letak apa2 harapan..cuma memang sebelum family dia datang..saya wat solat hajat..mintak ALLAH permudahkan semua...kalau betul dia jodoh saya..saya terima...:)

Malam tu..tiba2 ade unknown number msg saya...hehehe..jeng..jeng..jeng...

dan malam tu jugak dia telefon saya..ade la 2, 3 minit becakap...

dia mengada2!!cakap omputih ngan saya!!!ceiittt!!!mementang la saya tak pandai omputih...

sekali saya sound die.."cakap jerantut reti dok???.."

die gelak...maka..terkeluarlah loghat jerantut + temerlohnye...

*dia pon orang pahang jugak...rumah saya n dia..20 minit dah boleh sampai...kentut pon bau oo..wakakaka


4 Mei 2011...
Dia call saya..dan directly cakap...

"hubungan kita serius ye...saya nak kahwin dengan awak.."

saya rasa macam nak pengsann...

ade pulak macam gitu jekk nak propose saya utk jadi isteri dia..ceittt!!

tak romantik langsung!!!

Tapi ape2 pon..saya cakap kat dia.."okay"...


2 Julai 2011...
Saya bertunang dengan dia...

hahah..kelakar...

masa betunang tu lah..first time duduk sebelah dia n begambar..malu nak mampos!!..ye la...ntah sape2 ntah die tu..tibe2 jek jadi tunang saya...wakakak....masa tu pon memang saya tak pandang sangat muke die.*malu2 kucing...kononnnyeee laaaa...


16 September 2011
I'ALLAH saya akan dinikah kan pada hari itu...


18 September 2011
I'ALLAH..kenduri di rumah saya..Dijemput kepada semua bloggers untuk makan kenduri di rumah saya..dan tolong PM kan address korang ke hiasan_dunia84@yahoo.com...:)


Kalau dah jodoh...ALLAH akan permudahkan segalanya...:)
Kalau nak jodoh..jangan berhenti berdoa...mintalah padaNYA...yakin lah padaNYA...

SEKIAN

Thursday, July 7, 2011

Suami Impian!!

Salam 4 all...

hehehe..ini namanye..entry mengada..

orang gatai nak menikah..memang gini..;p

satu masa dulu..sebelum saya jumpa Mr. Right saya..
saya suka berangan tau..
saya berangan...
nak ada suami yang....

1..Boleh imamkan solat saya

2..Boleh tegur salah silap saya

3..Boleh terima saya dan family saya semahunya

4..Boleh cakap orang putih..(hahah..mengada kan!!sebab..saya tak pandai omputih..tapi saya sangat suka bahasa omputih tu dan pernah berangan nak ada anak yang boleh cakap omputih)

5..Rumahnya dekat dengan rumah mak abah saya...heheh.sebab bila balik raya..tak payah la nak masam2 muka kan..lagi pon..sakit demam family kita..senang kita nak berulang kan..:)

6..Mak abah saya senang dan comfort dengan dia

7..Umur nya sebaya atau tua dari saya...

8..Lebih TINGGI dari saya...

9..Romantik sakan!!!hahha!!sebab saya tak romantik..so..kena lah cari yang romantik kan..

10..Penyabar..sebab saya ni emosi mengada sikit

11..Bertanggungjawab

12..Boleh jaga saya masa sihat dan sakit..

13..Ikhlas menyanyangi saya

14..Boleh tolong didik anak dengan ilmu agama..

15..Boleh tolong saya untuk rasa Syurga ALLAH...

******

Tunang saya???harap2 apa yang saya nak tu semua ada pada dia..
tapi yang pasti..No 8 tu..mmg tak dapat la..hahhaha!!orang kata..isteri tinggi..murah rezeki..ntah dalil mana dipakai nye..hehhe..tak pe..saya terima..:)

SEKIAN..:)

Tuesday, July 5, 2011

Lama menyepi..


Salam 4 all..

heheh..lame nye tak update blog kan...
lame jugak tak jalan2 blog kawan2 kan..
kejam nye saya kan..

ok2..saya ada alasan yang baekkk punyeee...
kenapa saya tak update blog..

sebenarnya..
saya..

...
...
...
...
...
...
...


saya..
...
...
...
...


Saya bertunang!!!hehehhe..macam kelakar jek kan..
ye la..selama ni..sibuk aje entry saya nak manikah memanjang kan..

Jangan pelik bile masa saya bercinta...
hehe..

sebab nye...
saya dgn tunang saya baru kenal 2 bulan..
hehhe..

macam mana kenal??

FAMILY ARRANGE!!!

hahahah..kelakar jek kan..
macam orang dolu2..

tak pe kan..bercinta sakan lepas kahein lagi seronok kan..:)

dan saya akan menikah pada 16 September 2011..

nanti saya cerita macam mana boleh TERbetunang dengan mamat ni..:)

next entry ya..:)

nak tengok gambar majlis betunang saya..
SEKIAN..:)

**sebelum ni..suke sangat nyanyi lagu cari jodoh by wali band tu..hehhe

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: