Monday, June 20, 2011

"Nak Jual Anak ke??"

Salam 4 all..

Pertama:

Saya minta maaf yang teramat sangat kepada semua sebab memang dah lama sangat saya tak bersenam di blog2 korang...setelah difikir2..alasan apa yang saya nak bagi...akhirnya..saya memutuskan untuk tidak memberi sebarang alasan..:)

Kedua:

Pergi kepada tajuk entry...

Biasa dengar tak ayat:

..." NAK JUAL ANAK KE???"..

Kalau pernah dengar...dengar kat mane yek??

kalau saya la kan..biasa nya dengar ayat ni..bila Si Lelaki meminang Si Perempuan..dan family Si Perempuan meletakkan hantaran yang tinggi menggunung..

hurmmm...
tak tahu lah nak cakap kenapa orang kita suka sangat busy body pasal hantaran orang...suka jugak untuk banding2kan jumlah hantaran dengan orang lain..dan paling suka + riak + bangga bila dia mintak sampai bepuluh riban kat bakal suami dan akan bercerita seantero dunia...**fuhhh...sumpah meluat!!!**

Okay..saya sedang cuba memahami alasan2 yang diberikan...dan antaranya...

1. Barang sekarang semua dah mahal...(ini alasan yang paling kerap digunakan)

2. Anak kami belajar belajor tinggi...jadi tak standard lah mintak sikit2..

3. Malu lah nak mintak hantaran sikit sangat...

4. Kalau mintak banyak...lelaki akan lebih hargai perempuan sebab die dah 'invest' banyak...

dan adalah beberapa alasan lagi...

hurmmmm..

Agak2 korang la kan..memang perlu ke hantaran mahal2????

"Wanita yang baik adalah yang rendah maharnya...."

SEKIAN...:))

6 comments:

Roza Ami Nanomiya said...

sederhana ler

Nasriq said...

hik hik hik... so tak hairan la kalau ramai lelaki tak kawen lagi dan zina berlaku dengan berleluasa pasal benda haram lagi senang nak dapat dari yang halal...

Mr iz said...

syarat utama tu yang palin penting nikah mas kawin... bab hantaran ni prasyarat je... berpatutan sudah la....tak menyiksa dan membeban... kalau tak jadilah macam tuan nasriq cakap... tak gitu... lepas tu keluarlah ayat.... "eh kau buang anak ke".... bahaya tu....

belog amiyo said...

laen kali tanye je maok si pompuan. anak yang sulong macit jual bape sekilo? yang bungsu bape sekilo? hi hi.

yang pasti memang tak patut lah orang sekarang buat macam ni. lgipon kita nak keberkatan akhirat. bukan nak kemegahan dunia.

i like this entry.

TeAqArH said...

mcm tau je bile entry ni dikuarkan..mcm lepas pernikahan sesapa je..muahahaha

ctmarqonah said...

Aku pernah menjadi saksi siatuasi seperti di atas... Sampai ada pakcik kepada lelaki tu ckp, "keje pe dia tu sampai nk hntarn xx,xxx ni??? Lawyer??? Engineer??? Doctor??? SPM pn sangkut.." Isy isy isy... Malu nokkssss!!!! Hehehehehe.....

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: