Monday, June 20, 2011

"Nak Jual Anak ke??"

Salam 4 all..

Pertama:

Saya minta maaf yang teramat sangat kepada semua sebab memang dah lama sangat saya tak bersenam di blog2 korang...setelah difikir2..alasan apa yang saya nak bagi...akhirnya..saya memutuskan untuk tidak memberi sebarang alasan..:)

Kedua:

Pergi kepada tajuk entry...

Biasa dengar tak ayat:

..." NAK JUAL ANAK KE???"..

Kalau pernah dengar...dengar kat mane yek??

kalau saya la kan..biasa nya dengar ayat ni..bila Si Lelaki meminang Si Perempuan..dan family Si Perempuan meletakkan hantaran yang tinggi menggunung..

hurmmm...
tak tahu lah nak cakap kenapa orang kita suka sangat busy body pasal hantaran orang...suka jugak untuk banding2kan jumlah hantaran dengan orang lain..dan paling suka + riak + bangga bila dia mintak sampai bepuluh riban kat bakal suami dan akan bercerita seantero dunia...**fuhhh...sumpah meluat!!!**

Okay..saya sedang cuba memahami alasan2 yang diberikan...dan antaranya...

1. Barang sekarang semua dah mahal...(ini alasan yang paling kerap digunakan)

2. Anak kami belajar belajor tinggi...jadi tak standard lah mintak sikit2..

3. Malu lah nak mintak hantaran sikit sangat...

4. Kalau mintak banyak...lelaki akan lebih hargai perempuan sebab die dah 'invest' banyak...

dan adalah beberapa alasan lagi...

hurmmmm..

Agak2 korang la kan..memang perlu ke hantaran mahal2????

"Wanita yang baik adalah yang rendah maharnya...."

SEKIAN...:))

Tuesday, June 7, 2011

Selamat Pagi!!

Jam baru pukul 6.45pagi..

Mata sembap macam apek juai sayur..

Tetibe rasa nak update blog..

tak salah kan???..

Biasanya..lepas bangun pagi..apa yang korang buat ye??

Tiba2 je teringat lagu zaman taski dulu..

Pukul 6 pagi...kita mesti bangun...
erus gosok gigi mandi dan solat subuh...
cium tangan ibu....cium tangan ayah...
terus ambil beg...pergi sekolah...
jalan tepi-tepi..jalan cepat-cepat...
datang awal pagi...cucikan kelas...
rajin baca buku....rajin mengira..
ikut cakap cikgu..i'ALLAH BERJAYA!!!

Selamat Pagi!!

Sekian..:))

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: