Saturday, April 30, 2011

Sebenarnya.......

Sebenarnya....






Sebenarnya....






Sebenarnya....







Sebenarnya....







Sebenarnya....






Dragon Ball ada 7 bijik kesemuanya...



Haihhhh...apekejadah ni??
Masa zaman kegemilangan cite Dragon Ball*saya tak layan cite ni*..saya sokmo je kena dengan kawan2 saya...tetibe jek datang kat saya..cakap ayat...

"weh...ko tau tak?.."

"...tau ape??.."

"...Sebenarnya............*muka dia serius*.."

"..Sebenarnya ape wei????*saya cuak*.."

"..Kalau aku cakap ko jangan marah ye aisyah..."

"..cakap jek la..aku tak marah *dalam hati dupdapdupdap*..."

"...Sebenarnya aisyah...*diam*....Sebenarnya...Daragon Ball ada 7 bijik kesemuanya..ko tau tak??..."

"...&^%#*&@$!!!!!.."

Sumpah rase nak jek rase saya lempang die laju2 empatpulohsembilan kali!!


Ehh..korang pon rasa nak lempang saya ke??

ok..saya nak tadah muka ni...silakan..................

;p

motif entry : tak bermotif


SEKIAN..:)

Friday, April 29, 2011

Anak Kau Pelacur!!

Semalam..

Tengah saya duk buat balancing pada bantal(tepuk2 bantal) untuk saya melelap kan mata seminit dua...mata dah kuyu..

Tiba-tiba..

"..anak kau tu pelacur!!!..."

mula2 nak buat tak tahu jekk..tapi bila dengar semakin rancak pergaduhan..
terus saya bertukar jadi pompuan bizi bodi..

tak tahu lah apa punca pergaduhan..tapi yang pasti..
ada 5 pelakon utama di situ..

watak 1: Emak(Mak Kiah)

watak 2: Anak Pompuan 1 (Joyah)

watak 3: Anak Pompuan 2 (JLo)

watak 4: menantu (suami anak pompuan 1)(Undertaker)

watak 5: anak lelaki (Brat Pitt)

Brat Pitt menghantar Mak Kiah ke rumah Joyah..tak tahu atas sebab ape..mula2 ok jek..tak dek la kecoh2 bebagai...tiba2 datang si JLo..dengan kereta sukan pesen lamanya bewarna hijau..*bunyi kete die bingitt oo..rase nak bakorr jek kete die*...paking betol2 depan umah jiran Joyah..

turun2 kereta..JLo terus marah2 maki2 kat Joyah dan Undertaker..si Joyah ni..dah namenye pon Joyah memang bermulut kencang la..JLo maki..Joyah jawab..Jlo Maki..Joyah jawab..begitu lah seterusnya..Mak Kiah ada jugak menyampuk..tapi Mak Kiah cakap pelahan2 jekk..tapi Joyah marah pulak Mak Kiah...."..Mak diam!!mak pon sama je!!"...*pulak dahh..kesian Mak Kiah.*..

Yang tak best nye..jiran2 semua dengar tau...JLo kata kat Joyah..

"anak kau tu pelacur!!! laki ko tu pon same!!anak sendiri pon nak rasa..ko boleh buat tak tahu.."

Joyah boleh jawab ape tau??

.."..biar lah.pelacur2 pon...anak aku..bukan anak ko..ko ape kisah??.suami aku..biar la die nak buat ape..tu anak die!!..ko tak payah sibuk!!."

*nak menitik air mata saya dan istighfar saya dengar kata2 tu keluar dari mulut seorang IBU...*

Undertaker tak kata apa..diam membungkam seribu bahasa..kadang2 jek bersuara..

"dah la JLo..balik la...balik..malu orang tengok.."

pergaduhan mulut masih diteruskan..saya hanya geleng kepala dan berdoa mudah2an dijauhkan dari perkara2 yang mengaibkan macam tu..

dah penat agaknye betelagah..akhirnya JLo pulang bersama kereta sukan hijau nya itu..Mak Kiah pulak balik naik motor dengan Brat Pitt..

Undertaker dan Joyah pon masuk rumah sambil mulut Joyah sumpah seranah si JLo..

Lepas tu..tak jadi pulak saya nak lelapkan mata..memikirkan apa yang berlaku tadi..pikir punya pikir..punya pikir......terlelap pulak saya..

korang2 semua..ingat ye..Malu itu sebahagian dari iman..jadi..sebelum nak buat apa2..fikir dulu akibatnya..jangan diikut suara syaitan tu..merana nanti tau..

**nama yang digunakan bukan lah nama sebenar..
SEKIAN

Wednesday, April 27, 2011

Power Rangers!!

Nota: Kereta saya sudah kembali ke pangkal jalan..dan yang hantar tu..bukan calang2 orang tau..lelaki hensem gilosss..sekali tengok macam Dahlan Zainudin..dua kali tengok macam DJ Dave..tengok kali ketiga..sebijik macam muke Abah saya!!Iskkk3..Abah rupanya..



Masa saya kecik2 dulu...Power Rangers..Ultraman..Gaban..Suria Pekasa Hitam..memang pemes la..

Adik badik saya memang taksub nye yang amat dengan Power Rangers..
Ni masa zaman kegemilangan Mighty Morphin Power Rangers..
tapi tak lame pas tu..mighty morphin tu dimansuhkan,,,jadi power rangers jekk..atas sebab2 tertentu..
Kebetulan pulak..Power Rangers(PR) kan ada 5 orang..sama pulak tu jumlah dengan adik beradik saya masa tu..
haa...ape lagi..masing2 copp la hero masing2..kire kitorang ni adik badik geng PR la..saya ingat watak saya amik tu..Kimberly name die..die PR kaler pink..saya pon bajet saye Kimberly la..ceittt!!muntah bedarah la!!perasan!!

Kadang-kadang..kitorang main lawan sesame sendiri tau..tp buat geng la..saya a.k.a PR pink geng dgn PR merah..pastu lawan punya lawan..tibe2 rasa nak menangis..saya panggil la PR merah tolong saya..ye la..PR merah tu kan paling kuat...kononye la...padahal adik saya yang jadi PR merah tu..bukan kuat mane pon..menjerit je lebihnye..

Korang yang hidup sezaman dengan saya ingat tak..geng PR ni pernah datang Malaysia..buat live show kat stadium negara..korang pegi tak??

masa tahu geng PR nak datang Malaysia tu..kitorang adik badik memang excited gile la..berangan nak pegi tengok 'kembar' kitorang..ececehhh..perasan!!ape lagi..boleh kate tiap2 hari duk bodek abah..adik saya yg PR merah tu..kalo becakap memang berapi..jadi tugas membodek memang serah kat dia....

bodekan dia berjaya ooo..
saya tak ingat hari apa..jumaat kot..tapi masa tu dah petang..abah kata kat saya adik badik..

"esok kita pegi tengok power rangers!!"

makk aii..melompat sakan la kami..sonokk oo..nak jumpe hero masing2..malam tu..tido tak bape nak tido la..duk teringatkan geng PR..

esok tu..memang pagi2 bute dah pegi Airport ..sebab flight pukul 6.30 tak silapnye..sampai kolumpo..tak ingat dah sape yang amik saya sefamily..tapi yang saya ingat..kitorang masuk dalam stadium tu..lima5 adik badik saya jadi jakon..nak2 bila geng PR tu kuar..fuhhh..rase macam mimpi jekk mase tu..ye la..selama ni..duk tengok kat tivi melopong..sekarang jumpa live...bestt ooo...diorang belakon ala2 dalam tv tu la..ade raksakse jahat..pastu geng PR tu punye cara fighting die..memang sama dalam tivi..teruja sungguh masa tu....siap ada lagi watak pompuan jahat yang macam nenek kebayan..Rita name die..ni gambar die

gila jahat die ni..kalo die gelak..ngeri nak dengar..
Masa tu jugak kami adik badik sakan la membeli topeng PR masing2..al-maklum la..koya lebih..memang gitu..fuhh..masa sepangjang pejalanan balik tu..adik saya PR merah tu tak tanggal topeng die..bongkak gile die memakai topeng tu..sampai nak tesungkur la bejalan sbb tak berapa nampak dunia..saya tak dek la pakai sampai tak tanggal2..sebab saya reti malu dah masa tu...

Apa2 pon..memang seronok sangat2..tu la..kalau ingat balik..kelakar nye la rasa kan..seronok betol zaman kanak2 ni kan..

Korang suka tengok PR jugak??ape??tomato man???ok jugak tu..comellll...

SEKIAN..:)

Tuesday, April 26, 2011

Kereta kena tarik oooo

Semalam..kan saya ada meeting..tiba2 tengah meeting tu..ade nombor tak dikenali telepon...
macam biasa lah..bila nombor yang tak dikenali telepon saya..saya akan jawab dengan penuh sopan santun dan jugak control suara kasi habis cun laa..mana tau pakwe hensem telepon cakap nak masuk meminang ke kan..kan..kan..tapi tu tak mungkin jadi sekarang..sebab yang telepon tu...die cakap gini..

"amoi..u mana duduk? saya sudah ada depan ini sekolah..u punya kereta mana satu moi?.."

ceittt..dengar je sore apek yang tak romantik ni..saya pon terus bertukar jadi saya yang se'original' mungkin la..

"itu kereta saya..depan pagar..gold color..tak ape..uncle tunggu aaaa..sikijap lagi saya turun.."

sampai kat kereta..manusia2 yang berbadan sibuk(bz body) dah pandang semacam kat saya dan kereta saya..ye la..mana tak nye..siap ada towing bebagai..mesti orang ingat kereta kena tarik sebab tak bayar 5 bulan kann..

saya berborak dengan pak guard..eh silap..abg guard..sebab muda lagi..
saya cerita kat dia..kereta saya rosak..dari hari semalam enjin selalu mati tiba2..
kena hantar repair ke kolumpo jugak..tak boleh buat kat sini..sebab tu saya panggil towing ni angkut kereta saya..

abg guard menunjukkan muka simpati..

saya cerita kat dia dengan harapan..nanti dia tolong cerita kat org2 berbadan sibuk tu bahawasanya kereta saya kena tarik sebab rosak..bukan tak bayar..

hari ni tak ada kereta..pegi sekolah tumpang orang..rasa kesian kat diri sendiri...patah kaki rase ooo bila kereta tak ade ni..

SEKIAN..:)

Monday, April 25, 2011

Zoo Negara

Masih sedang bermeeting..tapi orang lain tengah makan..saya tak makan...pecaya tak??tak pecaya sudah..

Dah lama sangat rasanya tak pergi Zoo Negara tau..Mingu lepas kepada minggu lepas...
Saya pergi zoo tau..mak aiii..mahal nye la tiket die kan..tapi tak apa..demi binatang2 yang ada dalam tu..saya pasrah..**pasrah laaa..sebab mak saya yang belanja..;p

Masuk dalam zoo..teringat masa mula2 kaki langkah masuk zoo 15 tahun lepas..tak banyak pon perubahan...

eh..malas nak cerita..jom tengok gambar ahli zoo nak????

Zirafah ni panjang ke tinggi??

elleehhh..eksyen je die..boleh bediri sebelah kaki..saya buat kanggg

ehhh..ni bukan ahli zoo ok!!ini Khaled al-Waled..penyebab utama saya ke zoo..nak suruh dia kenal binatang..tapi malangnye..die macam tak berminat denan semua binatang..kecuali BADAK!!adik saya kata sebab badak macam saya!!ceitt!!!

Heyy!!turun la!!jatuh nanti!!sakit ooo..

Anak rusa nani..baru tumbuh ekor...

Biawak pon nak jakon ke??

Buaya terkerdil di dunia katanya...kecik2 pon..kalau die gigit..mau cacat kite..

ini untuk mina!!!hehe

ni pon boye!!boleh tak nak buat macam sangkancil tu??satu dua tiga lekok!!

Orang putih kata snake..orang melayu panggil ape??

tadi anak die..ni mokcik die...

ni pulak moyang kepada nenek mokcik die..sebab tu besar..;p

boyer lagik!!

spesis hampir pupus katanyaa...

Kangaroo ke ape??

ini peberet saya ni!!bendera pahang bergerak!!;p

Badak!!comel la jugakk..

malu2 pulak die..tak jadi nak ngorat..

pinggu!!!!sangat kiutt!!

rombongan cik Esah ke ZOO NEGARA


SEKIAN..:))

Mesyuarat??

Bangun pagi..kereta pulak buat hal..tension betol..
sabar aisyah ahmad..sabar...sabar..sabar..sabar.


Hari ni saya pergi kerja lambat tau..pukul 8.00..
Biasa nya pukul 7 saya dah atas jalan..
seronok jugak ye pegi kerja pukul 8 ni rupenye..
kalo kije pukul 9 mesti lagi seronok kan..kalo pukul 10..lagi lah bertambah seronok kan..
kalo tak kerja mesti beronok2 kan..
ehhh..merepek dahh...

Sebenarnya saya ade mesyuarat ni..
ekceli bukan mesyuarat sangat..
taklimat la..untuk Project-Based Learning..
apekejadah mende tu??
tak payah la saya explain ye..nanti kang muntah pulak korang bace..

Mesyuarat tu bosan kan??
Saya TAK SUKA attend mesyuarat..
Nanti die bebel sana..bebel sini..
BOSAN!!BOSAN!!
SEKIAN.

Pasal 'die' la ni.

Siapa pulak lah memberus kain pagi2 bute ni (1.18a.m)..
Mata saya tak boleh pejam..
malam ni housemate tak ada..
dan saya ni muka je garang..tapi penakot..

Tadi..saya tengah duk berchatting dengan pakwe baru..ehem..;p
saya terdengar bunyi LIPAS berjalan..
saya berhenti chatting..
sebab nak amati betul2 bunyi tu..
*diam*
saya sambung chatting..
lepas tu..bunyi pulak LIPAS terbang..
saya berhenti chatting..saya tak amati dah bunyi tu..
tangan saya terus capai bygon kat bawah katil..
*bygon ni memang BFF saya*

tangan dah standby nak sembur...
telinga saya dah macam antena lipas..mencari bunyi datang dari mana...
tiba2 je..lipas tu terbang dari belakang langsir...
saya pon apa lagi...sembur sebanyak2 nya la.sambil sembur sambil terjerit2..ishh..mengada betul..
naik pitam lipas tu saya sembur..lipas cuba bangun dan bejalan macam siput..
buat kali terakhir..saya sembur...dan..mati akhirnya lipas itu..
ok..sekarang saya boleh chatting dengan aman..

lepas boring mengadap FB..
saya jalan2 kat blog kawan2 pulak..
tengah2 syok melayan blog..
saya nampak ada satu menda berjalan ke arah tempat saya letak semua tudung2 saya..
kecikk je mende tu..
saya sambar lagi sekali bygon saya..
dengan yakin nya saya sembur bygon tu ke arah tudung2 saya yang ada lah lebih kurang 20 helai..
dah habis semua saya sembur..
saya pon tunggu lipas tu keluar..
ye la..kalau dia pening..mesti dia keluar kan..
Tiba2......
dia keluar....tapi yang pelik nya..saya tak menjerit..
sebab..yang keluar tu..CICAK..bukan LIPAS!!!

saya menyumpah ke arah cicak itu..dan suruh dia basuh semua tudung2 saya..
tapi dia buat dekkk je..terus blah..

malas nya saya nak basuh semua tudug tu..benci betul laaa..pasal die (lipas) la ni!!!

SEKIAN..

Friday, April 22, 2011

Melaka @ PWTC (Book Fair)

Mula mula nak cakap..Terima Kasih pada CTMARQONAH(sila klik)

Asal sampai hari Jumaat jek..
mula lah memikir..
nak balik kampung ke tak..tapi setakat ni..
dah 2 bulan kat sini..asal Sabtu Ahad mesti saya ada kat kampung..

tapi minggu ni..lain sikit..
tak ada langsung terkeluar perkataan nak balik kampung tu tau..
ciss..nak belajar jadi Si Tanggang kah kau Esah??lupa kan kampong????
minggu ni..saya cuma fikir..nak pegi Melaka atau pon ke PWTC
Kononye nak pegi Melaka tu sebab nak jumpa si Usop Wilcha dan geng Sinar FM**kantoi pulak dgr Sinar kan..orang tua macam saya..mmg suka dengar sinar ye**..
katanya..depa semua ada kat Dataran Pahlawan..Karnival Bank Rakyat..
Nak Pegi PWTC sebab ada book fair kan..bukan nak cari buku sangat..
saje nak jalan2 tengok buku dan tengok orang jual buku tu..kalau hensem..boleh mengorat..ehem3.;p


Akhirnya..saya membuat keputusan terbaik..






iaitu....


















BALIK KAMPUNG!!!




SEKIAN:))

Thursday, April 21, 2011

Fesyen apakah ini??

Vroommm..vroomm..preehhhh(bunyi enjin mati)...vroommm..vrommmmm..preehhhhhh...vrommmmmmmmm..vroommmmmmmm...vrooommmmmmmm..*baru boleh jalan*
motor..kalau lame tak dihidupkan..memang semput2 sikit..
ade kaitan ke dengan lame tak update blog????
ntah..abaikan.

Sebenarnya..tadi saya ditag oleh junior saya dengan gambar ni..
dan terus tersengeh sambil geleng kepala saya dibuatnya...saya terfikir..kenapa fesyen ini yang dipilih oleh ramai wanita sekarang??kenapa???kenapa??kenapa??
Selesa kah si pemakai itu???


iyeee..memang tak salah si cantik semua nak berfesyen..tapi..yang salahnye..tak kena gayanya tu..konsep 'pakai tapi tak pakai' ni sebenarnya bukan cara yang betul untuk si cantik sekalian berfesyen...fesyen lain kan belambak lagi si cantik sekalian..si cantik sekalian..saya tahu kaki si cantik memang cantik..tapi tak perlu lah si cantik men'tiger show' kan kaki si cantik itu kepada khalayak...tak ada faedahnya pon wahai si cantik semua ...jadi...hentikan lah yek...kesian kat diri sendiri..kesian kat si hensem yang tak kelip2 mate melihat..ishh..ishh..ishh..


Saya minta maaf jika yang yang terasa..bukan niat untuk menghina atau ape2..cuma untuk sama2 kita fikirkan aje..Islam itu mudah..tapi jangan kita terlalu ambil mudah ye kawan2..:)

Semoga ALLAH memberi hidayah dan taufik ke atas kita semua..:))

pesanan untuk para lelaki..ini bukan pesanan dari saya..tapi pesanan dari Yang Esa:

“Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan ahli keluargamu daripada api neraka, yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala. Di atasnya ada malaikat yang amat kasar lagi keras perlakuannya. Mereka tidak mengengkari Allah apabila disuruh dan mereka tentu melaksanakan apa yang diperintahkan” [al-Tahrim 66 : 6]

SEKIAN..:))

Monday, April 18, 2011

Contest Tabik Sama Kamu



Tak ada mereka..tak adalah saya...


Ye la..ye la..tu ade yang kata ellllehhh..cliche la..citer pasal mak ayah....tak apa..hak mereka nak berkata..sebab bagi saya..memang MAK dan ABAH saya lah sumber inspirasi hidup saya..

Mak selalu cakap.."bersyukur nya la mak dapat abah korang.."...muke abah garang..tapi..dalam hati ada taman oo..abah sangat sangat sangat sangat caring  dan loving orang nya...mak pon selalu pesan kat saya dan adik2 perempuan saya.."kalau nak cari suami..cari lah yang macam abah...".abah ajar saya dan adik2 pasal solat..mengaji..dan segala macam lagi pasal agama...betol...saya tak tipu..dari kecik sampai tua ni...abah layan saya dan adik beradik macam 'Raja' tau tak..apa aje saya dan adik2 mintak..abah akan tunaikan..terima kasih abah..
Abah selalu cerita pasal diri abah masa kecik2 dulu..seronok tau dengar..abah kata..abah pernah pergi rombongan sekolah..lepas tu..ayah abah bagi abah sikit sangat duit belanja...abah kata..orang lain beli barang macam2..abah tengok je..sebab abah tak ada duit nak beli..kesian abah saya kan..abah cerita lagi..masa belajar kat UKM..abah selalu makan nasi putih dengan budu je..duit tak ada..itu pon share sikit sorang dengan kawan2 abah..kesian abah saya..
Betul lah pepatah melayu.."Bersusah-susah dahulu..bersenang-senang kemudian"..Alhamdulillah..berkat kesabaran dan doa ayah dan mak abah(aki dan wan saya)..abah berjaya sekarang..kalau lah Aki saya masih hidup..mesti aki berbangga dengan abah saya kan.. 

Mak suri rumah sepenuh masa..mak memang suri rumah yang berjaya..makan dan pakai saya sekeluarga memang mak yang jaga..mak jaga betul2...
rasanya..semua ibu mungkin ada persamaan..iaitu..suka 'MEMBEBEL'..hehe..termasuk lah mak saya...betolll..masa kecik dulu..cukup tak suka dengar mak bebel..tapi bila dah besar ni..saya selalu fikir..kalau lah mak tak membebel kat saya masa kecik dulu..agaknya dah besar ni...mesti saya tak pandai buat satu kerja rumah pon kan..terima kasih mak sebab bebelan mak yang dulu tu..semuanya membuatkan kakde boleh berdikari..:)

Dengan izin ALLAH..Berkat doa dan kasih sayang dari mak abah lah saya jadi seorang pendidik..

ALHAMDULILAH....ALHAMDULILLAH..ALHAMDULILLAH..
Terima Kasih ALLAH kerana kurniakan saya 
SUMBER INSPIRASI 
yang cukup indah dan sempurna untuk saya...

MAK ABAH..KAKDE SAYANG MAK ABAH


credit to:


SEKIAN..:))

Friday, April 15, 2011

Semua nya dah ditentukan ALLAH

JODOH..PERTEMUAN..HIDUP...MATI..
semuanya dah ditentukan ALLAH sejak azali lagi..

Jangan mendengus jika apa yang ALLAH berikan hari ini tak mencukupi..
Jangan salahkan takdir jika apa yang berlaku hari ini menyebabkan kita menangis..
Jangan sesekali berhenti berdoa..
Jangan sesekali abaikan solat..
Jangan sesekali abaikan agama..
Jangan sesekali lupakan ALLAH..
Jangan sesekali lupakan Saiyyidina Muhammad..
Jangan sesekali sombong dengan ALLAH..

Belajarlah bersyukur dengan apa yang diberikan ALLAH..
Kepayahan, keperitan, kesusahan hari ini adalah ujian kepada kita untuk masa hadapan yang lebih baik..
Ingat..ALLAH selalu menguji kita..
Dan kepada yang selalu diuji..bersyukurlah..kerana anda adalah insan terpilih..
Makin kita ingin menghampiriNYA..semakin DIA akan dekat pada kita..

Berapa kali anda ucap Alhamdulillah hari ini??

Cakap Depan Cermin: jangan pandang orang lain..pandang diri ko sendiri dulu......

SEKIAN..:))


Thursday, April 14, 2011

Tarik Nafas Jangan Hembus!!

..."Tarik Nafasss....lepas....
tarik nafassss...lepas....
ok kali ketiga ni...kamu tarik nafas...
jangan lepas selagi saya tak kata lepas....
okayyy..sekarang..lepas..dan jerit sekuat hati kamu..."
haaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh!!*tanpa perasaan*

Pernah alami situasi di atas??benci tak rasa??ke seronok??
Lain orang..lain perasaan kan..korang nak suka..tak apa..silakan..:)

TAPI Saya benci arahan tu..mana tak nye..naik bosan dah saya..dari Taski sampai lah masuk U..masih ada lagi pesen gitu punye instruction tau..

Biasanya saya buat action macam tarik nafas..padahal elok jek benafas nye pon...bukan ape..jage hati instructor kan..kesian pulak tengok dia semangat sorang2 kat depan tu..

Agak nya..akibat saya tak suka buat senaman tarik nafas tu..
antara punca saya semput sampai sekarang..
padan muke!!

Cakap Depan Cermin : Kalau anak murid ko tak dengar cakap ko..ko jangan bising pulak yek..

SEKIAN..:))

Wednesday, April 13, 2011

Itu Tak Makan..Ini Tak makan!!

Ingat kan bunyi hujan kat luar rumah....sekali tengok..tangki air jiran sebelah bocor daaa.....

Kenapa ye..manusia kat Malaysia ni macam mengada-ngada jekk..

.."ehh..saya tak makan tempoyak.."

.."ehh...saya tak makan ikan sungai.."

.."ehh..saya tak makan petai...busuk tau..euwwww.."

.."ehh..saya tak makan bla..bla..bla...blaa..............................................."

Makk aiii..banyak benor pantang nye yek...cube kita tengok orang kat Somalia tu..ape jek yang diorang tak makan..segala macam benda diorang kutip..dan segala macam benda yang kadang2 pada kita bukan makanan..tapi pada mereka..semua nya sedap..

TAPI sebebnarnya..nak bagi tau ni..

Saya TAK MAKAN ikan bawal..sebab..masa kecik..saya tengok muke ikan Pirana tu..ade iras2 ikan bawal..sedare die gamaknye..Mr. Iz..tolong carikan info pasal adakah pirana tu pakcik tiri bawal atau sebaliknya..

Dan saya jugak TAK SUKA MAKAN ketam...sebab nye..rasa die tak best langsong!!nak makan pon..sikit punye becinta...masa kecik dulu..kesian jekk tengok mak nak amik isi ketam nak bagi saya dan adik-adik makan..susah tau..sakit2 tangan mak..tapi sebab saya tak gemar ketam..kurang lah sikit seksa mak nak bukak ketam tu..

Lagipon..BAWAL dan KETAM kan mahal..kire ok la saya tak makan kan...

Kesimpulannya..saya termasuk lah dalam golongan Manusia kat Malaysia yang mengada2 tu kan..ngeh..ngeh..ngeh...;p

SEKIAN..:)

Tuesday, April 12, 2011

Kan Ke Best Kalau..

Sekali sekala makan makanan expired..best jugak kan..

Sebenarnya, dari kecik sampai sekarang saya ni jenis yang kuat berangan..
Kadang-kadang tu..bak kata eliyana..tak tercapai di akal mu..ehh..dah besalin ke die??*tibe-tibe *

Setiap pagi..saya bangun nak pergi sekolah..saya selalu berangan..
KAN BEST KALAU...
sekolah tu kat tempat lain..mesti tak paham kan..hikhik..
contohnya..hari ni..budak2 pegi belajar kat balai polis..
esok kat balai bomba..lusa kat hospital..tulat kat tepi kubor..dan begi tulah seterusnya..


Ape lah yang saya selalu merepek ni????

SEKIAN
!!السلام عليکم سموا!!
سلامت ڤاݢي سموا!!..هااا..تو نق کات ساي برڤڽاکيت لا تو..سبب تيبا-تيبا توليس جاوي ڤولاق کن....سبنرڽ، بوکن نق رياق اتاو بوڠکق يڠ ساي ني ڤنداي توليس جاوي....تاڤي سبنرڽ..نق باݢي تاهو..سکارڠ ني..سنڠ ساڠت ده نق ترنسلتاي توليسن رومي کڤد جاوي..سيلاله کليک ڤاوتن دباوه واهاي کاون-کاون کو سکالين.


سکين

Monday, April 11, 2011

Goreng Pisang ke Pisang Goreng??

Eh..Betul ke..saya dengar cerita ade salji turun kat Malaysia???

Dari kecik sampai la dah tak kecik langsung ni..saya masih lagi confuse dengan penggunaan
perkataan seperti yang tersebut di tajuk entry..

Mintak maaf kepada yang mengatakan saya ini separa bengap atau seangkatan dengannya..
sebab saya memang betul-betul konfius..
apa yang datang dulu??
Pisang Goreng??
Goreng Pisang??
aishhh...sehelai-sehelai rambut putih tumbuh memikirkan nye kan..

Bila saya tanya pendapat orang yang sudi menjawab..macam-macam jawapan saya dapat..
antaranya...
pisang goreng adalah pisang yg sudah di goreng,manakala goreng pisang adalah perbuatan seseorang yg menggoreng pisang...
pisang goreng : pisang yg dah digoreng....goreng pisang : tgh goreng pisang...perbuatan..uhhuuuh
kalo pisang yg dulu jatuh panggik pisang goreng tp kalau goreng tu dulu panggillah goreng pisang
cikgu kabo pisang goreng laa..:P
Jadi..terima kasih diucapkan kepada yang telah memberikan pandangan anda...
Jawapan anda saya terima tanpa sebarang penolakan..

 SEKIAN

Tengok-Tengok Je

Siapa tak suka hari Isnin, dia rugi!!

Saya baru lepas jalan-jalan tengok blog orang..
Macam-macam yang saya tengok..
Tengok rupe blog orang..
Tengok header orang..
Tengok cara orang tulis blog..
Tengok macam mane orang tepek segala bagai widget kat blog die..
Tengok kenapa blog dia ramai orang follow..
Tengok macam mana cara tuan blog attract readers supaya selalu pegi blog dia..
Tengok orang kutuk orang..
Tengok tutorial di blog orang..
Tengok orang buat contest...
Tengok muke2 tuan blog yang comel2..dan hensem2..

O.K. dah..Saje..saya nak bagi tau saya tengok-tengok je..

SEKIAN :)

Sunday, April 10, 2011

Jom Timbang Berat!!

Salam 4 all..

Semalam..cousin saya tolong timbangkan berat blog saya..boleh tahan beratnye..lalu..saya mengambil langkah untuk meng'slim' kan sikit blog saya. ni..itu sebab segala macam mende dah di remove..termasuk header saya tu..selepas diremove segala macam menda..jadi sedikit ringan lah blog saya ni..jadi..dipersilakan kepada readers sekalian untuk menimbang berat blog korang ye..sila la klik link di bawah..:)


Ingatkan kita aje nak kena timbang..Blog pon nak kena timbang yekk

credit to Adibah Nadzari sebab share link ni dengan saya..:)

SEKIAN:))

Saturday, April 9, 2011

Di mana jiran saya??

Tiba-tiba je teringatkan jiran-jiran teman sepermainan..teman begaduh saya masa kecik dulu..

Mana lah pergi si kembar Marlina dan Marlini yang boleh dikatakan selalu jadi pak turut kepada saya ketika bermain masak-masak di belakang rumah...

Mana lah pergi Abg kepada si kembar Marlina dan Marlini tu pergi sekarang..dulu..saya rasakan dia lah makhluk terhensem pernah saya jumpa..agaknye sekarang ni..hensem lagi ke die??

Mana lah pergi adik Ati yang hampir putus jari telunjuknya selepas jari nya yang luka diikat dengan getah hampir setengah hari oleh dirinya sendiri yang kononya perasan doktor..

Manalah perginya si Abby yang lurus bendul..sampaikan apabila saya yang jahat ni menghidangkan beliau telur goreng hangus..habis juga dimakannya beliau..kesian..(tapi saya dengar, sekarang Abby ada di UIA..berkat makan telur hangit saya, dapat masuk U die...;p)

Manalah pergi Pina dan Wan n de geng yang pernah conteng belakang rumah saya dengan menggunakan krayon  dek kerana pertelingkahan kecil yang berlaku..dan tak pasal2 saya yang kena marah dengan mak sebab bergaduh dgn jiran..padan muke saya!!

Seronok nya kalau lah boleh buat reunion dengan mereka semua..lepak di Starbucks..ahh..mahal!!warung nasi lemak belakang sekolah...lepas tu bukak semua cerita lama..pasti seronok..

**kalau lah kalau mereka2 dia atas ada membaca blog saya.....

SEKIAN.....

Thursday, April 7, 2011

Ini Betul-Betul Fakta!!

4 Fakta yang pasti belum anda ketahui di dunia ini:

Fakta 1:
Anda pasti tidak dapat menyentuh gusi bahagian depan dengan lidah anda.












Fakta 2:
Setelah membaca Fakta 1 anda dengan bangga melakukannya
hehehe..
mengaku aje la!!









Fakta 3:
Setelah membaca Fakta 2, anda tersenyum dan dalam hati anda berkata:
"sial!!aku sudah dikenakan!!"
hehehe...
iyee kann...







dan.....






Fakta 4:
Setelah anda baca Fakta 3 anda berniat pula untuk menghantar bbm ini kepada 
kawan-kawan anda yang lain 
untuk kenakan mereka pula..
iyee..seperti saya kenakan kamu..



*******************
semalam saya dapat msg ni dari kawan saya..adeii..terima kasih la 
Puan Yam yekk..


ehh..lamenye tak dapat msg macam zaman enset baru2 naik dulu kan..alaa..msg yang ade teddy bear la..clown la..pastu ayat2 jiwang..pantun2 kelakor..macam2 lagi la..
ye la..zaman le ni..org hantar mms jek terus..tak pon 3g..tak dilayan nye dah msg yg ade teddy bear tu..enset2 canggih sekarang ni pun dah tak boleh baca msg2 gitu kan


**apa yang saya merepek??

SEKIAN:))



Wednesday, April 6, 2011

Aduh!!Pedih!!

AWAS!!jangan baca jika anda sedang menikmati makan malam..!!

Tengah saya duk leka bernafas..
sekali....
tersedut sejenis serangga kecikk..(inilah nasib org berlubang hidong besar..)
aduhhhh!!!
pedih nye hidung..terus berlari ke sinki..
hembus hidung..dengan harapan..keluar lah binatang tu..
dia tak keluar..
tak apa..saya relax lagi..dan beranggapan dia sudah mati di dalam lubang hidong saya..

saya teruskan bernafas seperti biasa..
tiba-tiba....
hidung terasa digeletek dari dalam..rasa nak bersin!!
saya capai tisu di atas tv..saya hembusss..hembuss lagi..
alamak!!meleleh....
saya berlari ke sinki..saya hembus lagi...
sekali hembus aje..terkeluar serangga kecik tu...

saya sangka dia dah mati...cadangan nye..nak di 'output'kan ke dalam jamban esok pagi aje..
tapi die nak keluar jugak malam ni..
apa yang buat saya terperanjat..
rupanya dia masih hidup..
badannya dah diseliputi mukus (sila bayangkan)
cuba berjalan untuk selamatkan diri..
mau nye saya nak lepaskan dia!!sorii!!
dengan kejam dan tak berperikemanusiaan..
saya picit die sampai penyet..

saya basuh tangan..sambil nyanyi
"..oh kome durian dah bebunge...bla..bla..bla.."
dan terus update blog..


ini cerita benar..tiada yang tipu melainkan benar benar belaka
SEKIAN:))

1st Contest Dari xcyber : Pose Depan Cermin

Terima Kasih Atiqah Nadzari sebab tag..


--> Klik sini <--

Haaaa...tu nak kate saya gedik la tu..sebab join contest ni kan...
ape..korang ingat orang tuo macam saya ni tak layak ke nak join contest sebegini rupe..
setelah dibace dalam syarat penyertaan..
tak ada pulak had umur yang ditetapkan..
tu yang bajet gedik nak join tu..
























Kepada yang ada rasa tiba2 nak menggedik depan cermin macam saya dan adik saya tu..
anda sangat di alu2 kan untuk join contest ni yek..



Saya nak tag:

KureKure Comel (hehhe..mina..layan kan aje..)
Tukang Karut (walaupon saya rasa macam tak kena jek kontes ni dgn die.;p)
Mr. Iz (ngeh3..bapak orang pon boleh join oo...)

Virus ke tu??

Hari ni makan nasi memang ikut time..macam baby tu..pantang lambat..perut menangis..
bila perut girang, semua kerja berjalan lancar...

Macam ni..semenjak 2 menjak ni. saya lebih berhati-hati untuk klik link yang ditinggalkan di 'chat-box'..
sebabnya..saya dah mula perasan, yang link yang diberikan oleh sesetengah 'readers hantu' tu..sangat amat pelik..sebulan lepas..'die' guna kan nama omputih..jadi..kalau nama omputih..senang saya nak cam..ye la..apekejadah omputih tu nak baca Belog Aisyah Ahmad ni kan..tapi sekarang ni..dah menjadi2 pulak..'die' dah pandai..guna nama Melayu..dan siap tulis komen bahasa melayu lagi..

Nasib saya ni cerdik..;p...setiap kali sebelum klik..saya akan tengok address link tu dulu..kalau pelik..konpem saya tak klik..

Itu lah yang buat saya konpius..VIRUS KE TU??risau nye lah jadi macam blog Tukang Karut..memang melopong saya kalau jadi macam tu..maklom lah..kerja saya update blog jek..selain dari tu..memang jahil..

SEKIAN.:))

Monday, April 4, 2011

Bila nak menang ni??

Tak tahu lah bila tarikh tutup die..

Tapi apa yang saya tau..setiap hari ahad, saya akan singgah di Shell yang sama dan di petrol pam yang sama untuk bercakap ayat yang sama setiap minggu.."kasi hijau..penuh ya..kasi resit sekali.."'..sampaikan bangla tu dah kenal dah muke saya dan nampak jek kereta saya dari jauh..terus dia angkat tangan tunjukan arah untuk saya pergi ke petrol pam nombor 2 tu..sebab nye..itu aje minyak hijau shell yang ada di Jerantut..

Kalu dikira-kira..ntah banyak mana dah resit dan borang yang saya hantar..
Tapi sampai hari ni..tak pernah ada pon surat2 duit atau minyak pree sampai ke rumah saya..

Keciwa..

SEKIAN.

Saturday, April 2, 2011

Bengap Nye La Otak!!

Salam 4 all..

korang2..korang selalu pegi Kolumpo tak??
kalau korang pegi kolumpo tu..korang selalu sesat tak??
kalau korang sesat..korang guna tak gps yang ade ket telepon canggih korang tu??
gps tu betol2 membantu korang ke??
kalau gps tu bagi laluan yang bengong..apa korang buat??

saya tanya..saya nak jawab

Dari kecik sampai ke tua ni..memang saya selalu gile2 pegi kolumpo..

Walaupon dari kecik duk berulang ke sana..sampai sekarang saya masih lagi tak pandai2 dan tak hafal2 jalan kat kolumpo tu...
saya bagi contoh..hari tu..masa saya mengajar di Subang Jaya...saya selalu lah jugak Subang Parade tu..dan yang menariknya..saya pegi ikut jalan lain..balik ikut jalan lain..pernah sekali tu..nak balik ke rumah..tup2..sampai ke shah alam..ape ke bengap benor otak ni ha..

GPS???ohh..tidakk!!secara jujurnye..saya memang tak pandai gune menda alah tu...hahha..

Kalau saya sesat..lagi akan cari stesen minyak yang terdekat..dan tanyakan jalan..tapi..yang jadi masalah sekarang ni..kebanyakan yang kerja kat stesen minyak tu..abg bangla, nepal dan seangkatan...jadi akan berlaku lah insiden ayam dan itik bercakap...

Saya pon tak tau kenapalah saya susah sangat nak ingat jalan kat sana tu..nak kate otak bengap..ade degree pulak saya ni..hehehe ;p

SEKIAN:)

Friday, April 1, 2011

REZKI!!REZKI!!ALHAMDULILLAH..:)

Salam 4 all..

Alhamdulillah..

2 minggu lepas dapat cek dari MUIP..Duit Dermasiswa masa zaman belajar dulu..

Beberapa hari lepas.Elaun belajar selama 3 bulan telah dimasukkan..

Hari ini...Elaun belajar untuk bulan April telah dimasukkan..

Jumlahnye...heheh..boleh la kalau setakat nak buat kenduri sebelah pihak...awww...;p

Apa lagi..terus balik kampong...yehaaaaaa...

SEKIAN..:)

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: