Tuesday, March 8, 2011

Sambal Hitam

Salam 4 all...

Kenapa tiba-tiba saya nak cerita pasal makanan ni??

Tengah duduk lipat kain..perut lapar..terus tinggalkan kain tak habis lipat tu kat atas katil dan cari makanan..mujur jugak rumah ni tak ade dapur gas dan periuk belanga...sangat-sangat bersyukur..sebab..kalau ade dapur gas..saya takut saya lah orang paling kerap bekunjung ke situ...niat di hati tak nak makan..tapi apakandaya..kesian kat perut...;p...ikut rasa binasa..ikut makan GEMOKss!!

Setelah dibelek2 di dapur..yang ada cuma ini...


Tak tahu lah korang2 tahu ke tak ape kah mende ni..ni namenye sambal hitam..orang pahang memang expert la buat sambal ni..dan SAYA ORANG PAHANG ok!!;p...sambal ni sangat-sangat-sangat-sangat sedap..kenapa kaler die hitam??sebab..gunakan belimbing buluh yang direbus..mak saya telah merebusnye selama 8 jam..sangat lama..sampai kecut belimbing tu dan tukar jadi warna hitam..dan agaknye sebab tu lah nama sambal ni pon SAMBAL HITAM kot..dan untuk dijadikan sebegini rupa..kena lah tumbuk lumat2 cili api banyak mane yang kite suke..lagi banyak lagi best..lepas tu..tumbuk ikan bilis sekali...masukan sedikit belimbing rebus..dan goreng dgn api yang pelahan....

Makan dgn roti pon sodapp..
Sambal hitam ni..kalau nak makan dengan nasi..tak payah campur lauk lain dah...makan die sorang2 je pon dah sedap tau..


Kenapa lah saya minum air ni..memang tak ngam langsung dengan sambal hitam..sumpah loya tekak nak abiskan sekotak ni..kena habiskan jugak sebab kat sini tak ade peti ais...aduss...muntah..muntah...

**jangan tanya kenapa cerita saya selalu tergantung..;p
SEKIAN:))

9 comments:

Mr iz said...

wah macam best je tu... 8 jam ... betul ke..lamanye nak buat sambal tu... baru tau ni...he he he... kalau tak sedap gak tak tau la... kasi pos sikit ...he he he..nak gak rasa ni...

KUREKURE COMEL said...

nak amik resepi sambal tu laaa....
sedap tu.....tp knape lama sgt nak masak ek....huhuhu....

eqbalzack said...

sambal hitam...sedap! hehe

ChAzStYlo said...

nak tny jugak..nape cite sll tergantung?hehehe

regreatnosoul said...

mmm sedapnye,can I taste it??? Cik Aisyah I dah follow blog u ok...(-U-)

ReGreat said...

mmm sedapnye,can I taste it??? Cik Aisyah I dah follow blog u ok...(-U-)

aisyah ahmad said...

mr iz n kure2 comel:kasi alamat korang..nnt saya pos..nanti tu bile tak tau la kan...tp nanti la...;p

eqbalzack:yeezza..mmg sedap sambal ni..:))

chazstylo:sebab ape yek cerita saya tergantung???ntah..tak de jawapan le..hehe

regreat:thanks sbb sudi follow..i'll do the same..:)

TeAqArH said...

aku pun suke jugak,,,
makngah wat sedap..
huhuh

aisyah ahmad said...

ngeh3..mesti la sodap..kalau tak..tak dek pulak badan aku jadi gini..

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: