Wednesday, March 30, 2011

DECO DECO BENG BENG BOONG !

Salam 4 all..

Tengah bersiar2 kat blog kawan-kawan..singgah kat BEN ASHAARI kejap..terjumpa pulak pasal DECO DECO BENG BENG BOONG..nak suruh saya cerita.takut jadi cerita lain pulak nanti...jadi korang klik aje lah kat sini ye..-->DDBBB lepas tu..cuba lah fahamkan sampai faham..dan jangan risau..sangat mudah nak memahamkannya..:)

BEN ASHAARI
Haaa..korang2..ape lagi duk tecongok!!cepat klik kat link BEN SHAARI tu..kita sama-sama memeriahkan blog kita dan kawan-kawan kita!!the more the merrier!!

Tak Berapa Nak Faham

Salam 4 all..

Hari ni kan hari rabu..jadi sama jugak macam semua sekolah rendah kat Malaysia ni..sekolah saya pon ada Ko-Ku jugak..dan minggu ni Persatuan Bahasa Melayu...biasa nya saya hanya pantau dari jauh aje..tapi disebabkan saya perlu menyiapkan assignment GERKO..jadi saya pon TERPAKSA join secara dekat..dan tak pasal-pasal jugak TERjadi hakim untuk pertandingan melagukan syair..tak pernah hayat hidup bergiat dengan syair ok!!dan peserta pertama present.lepas aje budak yg first tu bukak mulut.saya sebagai cikgu yang tak berapa baik ni pon..tergelak kat budak..alamak..sian budak tu tak..dapat cekgu tak guna macam saya kan..tapi saya kan  pandaiii..saya terus cover..amik henset dan buat2 baca message..kononye kawan saya hantar message kelakar la kan...sebab tu saya tergelak.....dan pertandingan diteruskan..

Lepas tu, ade pulak persembahan lagu rakyat..dan dibahagikan kepada 3 kumpulan..sekali lagi saya jadi bidan terjun dengan jadi guru pembimbing untuk pelajar tahun 6..hambekk kauu..ape la lagu saya nak pilih ni..ikutkan hati..nak aje saya kerahkan mereka untuk menyanyi lagu loghat negeri pahang..tapi macam kejam pulak..maunye terbelit lidah diorang..tengah saya duk memikir..ada pulak terdengar budak nyanyi lagu AYAM DEN LAPEH...saya pon ape lagi..dengan semangat waja terus mengoogle lirik lagu tu..bila dah dapat..saya pon copy paste dan letak kat word..kasi font sikit punye besau.maklum lah..nak bagi budak2 saya baca...sekaliii ape tauuu.budak2 saya kata....

"ustazah..tak payah la..kami dah hafal.."

ceittt...malu saya..terus bagi ayat cover..**ko lupe yekk..bahawasanye ko berada di Negeri Sembilan!!

"ala..ni ustazah cari untuk simpanan ustazah la.."

Saya baca sendiri jek lah lirik nye..ni lirik die..


Ayam Den Lapeh (A Hadi) 

Luruihlah jalan payakumbuah
Babelok jalan kayu jati
Dima ati indak karusuah
Ayam den lapeh ai ai
Ayam den lapeh


Mendaki jalan padangsikek
Basimpang jalan ka biaro
Di ma ati indak kamaupek
Awak takicuah ai ai
Ayam den lapeh



Sikucapang sikucapeh
Saikua tabang saikua lapeh
Tabanglah juo nan karimbo
Oilah malang juo



Pagaruyuang batusangka
Tampek bajalan urang baso
Duduak tamanuang tiok sabanta
Oi takana juo ai ai
Ayam den lapeh



Tak faham OK!!saya tanya budak2 saya."kamu ni faham ke ape yang kamu nyanyi??"..dan diorang jawab.."faham la ustazah.."...adeii..saya pon ikot aje diorang nyanyi..dah rasa macam burung kakak tua becakap..sila lah tolong translate kan makna perkataan yang di BOLD kan...Terima Kaseh :)


Sekian :))


Tuesday, March 29, 2011

Entry Bersepah

Biasa lah tu..bila dah tak tahu nak letak tajuk entry..macam tu lah jadinya..
Ok sebenarnye. saje saya gedik2 nak bagitau yang semalam saya beli peti ais dan mesin basuh..hehehe..


peti ais ni kecik aje...mesin basuh pun semi-auto jek..maklum la..bajet ciput kan..saya beli 2 keperluan rumah ni cuma dengan harga RM868.00...Sangat murah kan..peti ais tu jenama Toshiba dan mesin basuh tu jenama Khind jekk..tak ape lah..asal ade..

lepas 2 jam barang2 ni sampai ke rumah, saya terus guna mesin basuh ni tau...hehe..padahal bukan ade kain kotor sangat pon..tapi disebabkan saya ni memang jenis excited dengan barang2 baru, tu yang saya guna jugak..walaupon hanya basuh sepasang baju kurung...mereng punye aisyah!!;p 

tapi peti ais tu..sampai sekarang saya tak on lagi..sebab tak beli makanan lagi...hehe..nampak sangat kan fungsi peti tu untuk simpan stock makanan semata..;p

dan ada lagi satu cerita..saya baru sahaja menjual dslr saya tu..alhamdulillah..ade jugak orang sudi nak membelinya..cuma sekarang tengah memikir..dslr apa pulak yang nak dibeli..Canon atau Nikon..kalau Nikon..saya ingat nak ambik yang ini aje..sebab yang ini aje yang mampu untuk dibeli..hehehe

tapi kalau Canon..memang saya tak tau model ape yang rate harganya sama yang kat atas ni..jadi kepada readers yang pandai bab2 dslr ni..sila lah rekemen kan kepada saya apa yang ok..:)

SEKIAN..:))

Sunday, March 20, 2011

Lima Sebab dan Dot Dot Dot

Salam 4 all..

Akibat lama tak bukak belog sendiri dan belog kawan2..jadi macam ini lah..BELOG TAK ADA KEMAJUAN!!

OK, lupakan intro yang merapu tu ye..first sekali saya nak ucap terima kasih daun keladi lain kali tag lagi kepada Nadia...dan kerana di tag itu jugak lah..saya update  blog hari ni..

5 Nama Samaran:
1. Aisyah  
2. Siti 
3. Kakde
4. Ecah
5. Chah 

5  Tarikh Penting:
1. 3 Julai 1956
Tarikh lahir ABAH saya
2. 17 Nov 1955
Tarikh lahir MAK saya
3. 27 Dis 1981
Tarikh kawen mak abah..tak ada tarikh ni..maka takkan ada lah saya kan
4. 20 Nov 1984
Tarikh lahir SAYA
5.Semua tarikh yang berkaitan dengan CUTI!!..;p

5 Perkara Dibuat Semalam:
1. Pegi klinik sebab lelah + batuk + selema + pening
2. Pegi pejabat pos ambik Cek
3. Pegi deposit cek kat CIMB
4. Pegi 3 bijik rumah kenduri kawen
5. Melantak KFC pukul 10.30 malam

5 Perkara Buat Saya Gembira:
1. Dapat pergi umrah tahun lepas
2. Dapat duit!!;p
3. Dapat kerja
4.Saya ada mak, abah dan keluarga yang sangat sayangkan saya :)
5. Dapat bagi mak abah duit

5 Sebab Jawab Soalan:
1. Sebab saja suka-suka
2. Sebab tak ada idea nak update  blog
3. Sebab mata tak mengantuk
4. Sebab saya hargai orang yang tag saya
5. Sebab saya rasa nak jawab..saya jawab laaa..;p 

5 Orang yang nak di tag:


SEKIAN..:))

Saturday, March 12, 2011

Dah Musim Die La Ni..

Asal sampai aje cuti sekolah..melambak lah kad kawen orang sampai ke rumah kan..sampaikan tak ter pergi jadinya...dan saya sangat jeles bila dapat kad kawen dari kawan-kawan..jeles sebab die dah nak kawen..tapi saya???alahaiii...sedih memikirkan jodoh..

Geng-Geng saya masa diploma dulu semua dah kawen dan beranak pinak..cuma saya aje yang menumpang kasih anak orang..alahaii..sedih rasenye..

Bila tengok geng-geng saya dah ade suami..ade family sendiri..rasa macam nak jugak ade macam tu...alahaiii..sedih lagi..

.Semalam saya call best pren saya...dan dia baru je sebulan kahwin..Gyah namenye...Gyah kate..best kahwin ni dan die menyesal kawen lambat..habis saya ni macam mane??.alahaiiii..sedih nye saye..

Alahaiiii..gedik nye la pompuan ni kan...sibuk sangat nak kawen bebagai..

|
|
|
|

PUAN???????

HAHAHAHA..actually kat sekolah saya..semua nya Encik-Encik dan Puan-Puan..jadi..bila kakak kerani tu buat notis ape-ape..die selalu tersasul tulis kat saya PUAN SITI AISYAH...alahaiii..boleh pulak macam tu kan..Jadi saya memotivasikan diri saya sendiri..bahawa..itu adalah satu doa..dan akan direalisasikan tahun ni jugak!!kihkihkih..GATAIiiii!!!

**Nasihat dari Gyah:.."ecah...insyaALLAH..sampai masa..ade la nanti ALLAH bg jodoh ko tu..ko jangan risau ok..ko sekarang dah ade kerja..ko kumpul je duit dulu..lepas tu..ade duit lebih..bagi kat aku.."..haaiiyyaarkkk!!!senget punye gyah!!;p

SEKIAN:))

Friday, March 11, 2011

Posto!!posto!!

|
|
|
|
|




|
|
|
|
|



|
|
|
|
|
|




Dekat seminggu rambut tak bersikat dan muka tak ditepek dengan segala macam krim sebab semuanya tertinggal di rumah Jerantut...

Saya PAKSA adik saya untuk pos jugak 'bekas sireh' saya ni sebab Ahad ni saya dah nak masuk maktab..memang selekeh la hidup saya kalau tak ade semua ni..dan sbb tu minggu ni orang tak ngorat saya sangat ;p saya sangat memerlukan semua ni..maklom lah...perempuannnnnn kannn..


S
E
K
I
A
N
:))

Tuesday, March 8, 2011

Sambal Hitam

Salam 4 all...

Kenapa tiba-tiba saya nak cerita pasal makanan ni??

Tengah duduk lipat kain..perut lapar..terus tinggalkan kain tak habis lipat tu kat atas katil dan cari makanan..mujur jugak rumah ni tak ade dapur gas dan periuk belanga...sangat-sangat bersyukur..sebab..kalau ade dapur gas..saya takut saya lah orang paling kerap bekunjung ke situ...niat di hati tak nak makan..tapi apakandaya..kesian kat perut...;p...ikut rasa binasa..ikut makan GEMOKss!!

Setelah dibelek2 di dapur..yang ada cuma ini...


Tak tahu lah korang2 tahu ke tak ape kah mende ni..ni namenye sambal hitam..orang pahang memang expert la buat sambal ni..dan SAYA ORANG PAHANG ok!!;p...sambal ni sangat-sangat-sangat-sangat sedap..kenapa kaler die hitam??sebab..gunakan belimbing buluh yang direbus..mak saya telah merebusnye selama 8 jam..sangat lama..sampai kecut belimbing tu dan tukar jadi warna hitam..dan agaknye sebab tu lah nama sambal ni pon SAMBAL HITAM kot..dan untuk dijadikan sebegini rupa..kena lah tumbuk lumat2 cili api banyak mane yang kite suke..lagi banyak lagi best..lepas tu..tumbuk ikan bilis sekali...masukan sedikit belimbing rebus..dan goreng dgn api yang pelahan....

Makan dgn roti pon sodapp..
Sambal hitam ni..kalau nak makan dengan nasi..tak payah campur lauk lain dah...makan die sorang2 je pon dah sedap tau..


Kenapa lah saya minum air ni..memang tak ngam langsung dengan sambal hitam..sumpah loya tekak nak abiskan sekotak ni..kena habiskan jugak sebab kat sini tak ade peti ais...aduss...muntah..muntah...

**jangan tanya kenapa cerita saya selalu tergantung..;p
SEKIAN:))

Sunday, March 6, 2011

PRK N28 Kerdau

Salam 4 all..

tibe2 je kan..lame tak update blog..lepas tu..update2..terus pasal Pilihanraya Kecil Dun Kerdau...sebenarnya, saya ni tak dek lah minat nak berpolitik bebagai..tapi disebabkan Kerdau tu bejiran dengan Jerantut..kena lah ambik tahu lebih sikit kan..

Setiap kali nak balik ke Jerantut, saya WAJIB lalu Kerdau...jadi..saya pon nampak lah jugak perbezaan SEBELUM PRK ni di adakan..antara perkara yang paling obvious sekali konpem la jalan raya kan..semua jalan sudah diturap...rasa macam hari2 nak lalu situ..sbb smooth aje..tak ade lagi lubang2..


Gambar ni saya ambik minggu lepas..'mereka2' tu sibuk duk nak turap jalan...TAPI yang peliknya..kenapa pulak nak pilihanraya baru sibuk nak turap jalan???jalan dibaiki sebab ramai menteri nak lalu situ sepanjang pilhanraya ke???sebelum2 ni..penduduk setempat yang hari2 guna jalan berlubang ade pihak berwajib kisah??
****************************
Gambar-gambar di bawah ni pulak..saya ambik semalam..masa otw balik ke Jerantut..meriah dengan bendera hijau dan biru..

Bulan mesti duk atas..:)

meriah nye bendera parti masing-masing

Dari sekecik2 bendera sampai ke sebesar2 bendera..:)

Sepanjang jalan

Pakcik tu tengah berkempen la tu..ntah ape la yg die merepek

Ini buat saya tergelak besar..HAHAHAH..cakap depan cerminkah mereka?

Berapa banyak la duit habis buat semua ni kan..

Bendera berkibar di angkasa..lambang negara gagah..;p

Besar lagi ade tak?;p

Bus pon banyak.bawak siapa kah??.jeng jeng jeng...
Ehh..kenapa banyak bendera hijau dari biru yang saya snap yek?hehhe..no comment..:)...Actually..saya bukan lah saya nak sebelahkan mana2 pihak..tapi..kita kena pilih pemimpin kita betul2..tak kira lah parti mana pon dia..asalkan sifat dan ciri2 seorang pemimpin tu ada pada dia dan bukan setakat cakap kosong..Kepada penduduk2 Kerdau..SELAMAT MENGUNDI..buatlah undian yang bijak..:)

**bukan senang nak jadi pemimpin..kalau setakat fikirkan gajinya yg lumayan..baik lupakan..yg penting..kena ingat tanggungjawab..sbb..pemimpin bertanggungjawab kepada setiap apa yang dipimpimnya..ingat!!silap langkah..menjawab lah anda di akhirat nanti..:)

PEACE NO WAR!!!:)))
SEKIAN..:)


Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: