Sunday, January 30, 2011

Pelajar IPGRM

Salam 4 all....

Wahai readers sekalian alam..saya agak lama tidak menupdate blog ni kan..tapi blog saya takkan bersawang..sebab korang-korang still ada untuk membacanya..terima kasih ye...:))

Ok..seperti yang seantero dunia tahu yang saya telah kembali menjadi pelajar di IPGRM(Institut Pendidikan Guru Raja Melewar)..saya mesti lah nak bercerita pasal tu kan...untuk pengetahuan semua..saya baru aje habis orientasi minggu lepas..orientasi kali ni..tak ada lah rushing sangat..kira ok ok aje la..mungkin 'pelajar-pelajar' KPLI semua ni dah terlabih umur..jadi pihak AJK tak sampai hati nak push kami terlebih..maklum lah..kebanyakkan nya mak-mak dan bapak-bapak orang..yang handle tu pulak budak umur 20-24 tahun..serba salah lah diorang nak marah-marah kami..hehe

Apa-apa pon, pihak AJK IPGRM memang terbaik lah..diorang layan kami macam layan kakak dan abang diorang..lepas tu..diorang memang respect kat kita ni..terima kasih adik-adik IPGRM..:))

Di IPGRM..ada 10 Unit semuanya..5 Unit KPLI-SR...5 Unit KPLI j-QAF...jumlah ambilan tahun ni pulak...207 orang kalau tak silap nya dan lebih kurang 20 orang yang TIDAK BERDAFTAR...pelik ye..ada jugak yang tak sudi...ish...ish..ish..

Dan seperti biasa...kalau dah nama nya orientasi.mesti lah ada baju rasmi nya kan..semua bakal-bakal cekgu ni WAJIB ada baju dan tudung putih dan kain hitam untuk perempuan dan baju putih seluar hitam untuk lelaki..bila pakai macam tu beramai-ramai..rasa macam muda remaja..macam budak sekolah gitu...seronok jugak ye..

Ok..jom tengok gambar............
Unit: PAI 2
ehem3..baju sape paling glemer??mestilah ai...;p
Kipsas's pre-reunion..;p
Ni ex roomate saya!!
Hazirah pon ade!!
Pelajar lelaki memang tak ramai
Pelajar Perempuan KPLI j-QAF
Pelajar Perempuan KPLI-SR
Masa dah nak balik Pahang..saya jumpa kereta Uncle  ni tau..gile gamble Uncle ni bawak kereta ni..tingkap memang semua tak ada...ekzos nya ditambat dengan tali...cermin depan dan belakang memang dah tak ada..jap2..mana dia letak road tax  die ek?????;p
cayaa lahh uncle ni!!
SEKIAN.:))

Sunday, January 23, 2011

Dia Adik Saya!!

Salam 4 all..

Seperti yang korang-korang sedia maklum...sekarang saya sangat sibuk (ini betul-betul sibuk..dan bukan berlakon buat-buat sibuk..;p).sampaikan nak BL pon curi2 masa aje tau...esok nak pergi daftar di Maktab Raja Melewar..sekarang sangat penat..:(

ok cerita hari ni..masa tengah breakfast tadi..adik saya Firdaus Ahmad call mak saya dan kata..
"mak..beli paper hari ni...firdaus masuk paper!!"

dan seperti biasa..saya lah yang over-excited nya..dengan tak mandi nya..teru spegi cari paper..dan beli semua paper yang ada kat kedai tu..dan nasib baik ada 3 jenis paper aje di situ..saya rembat semua dan puas pulak belek satu-satu..nak cari muka adik saya yang sorang tu..belek punya belek..saya pon jumpa lah gambar ni..



Sumber: Berita Minggu (23 Jan 2011 ms 24)

cewahh....mesti korang kata saya mengada kan..tak apa..memang saya tak kisah..sebab nya..saya nak bagi tau..yang saya bangga aje bila tengok muka dia masuk paper..sebab adik saya buat mak, abah dan wan saya gembira..*nak tunggu muka sendiri..memang tak lah....;p*

Tu gambar tu masa adik saya tengah duk berdebat dengan pendebat UKM..Peringkat Akhir Debat Keamanan baru-baru ni yang diadakan di UPNM...adik saya dapat naib johan aje..dan dapat lah RM3000.00..oohh..fidaus..ko lah adik aku dunia akhirat..*dan2 je kan..;p*...so..di kesempatan ini..saya nak ucapkan tahniah kat adik saya sebab berjaya dapat masuk peringkat akhir..terima kasih sebab banggakan mak abah..:))

SEKIAN..:))

If I Have RM100

Salam 4 all..

ok..terima kasih cousin mulat saya..diba nadzari sebab tag saya..:))
Seperti biasa..saya hanya akan join contest yang tak banyak cekadak senang untuk di join..dan setelah dibaca cara-cara nak join..saya terpikat dan terus join...tak percaya..klik sini 

Ok..kalau lah kalau saya ada RM100..saya nak beli menda alah ni....

Eh silap..gila apa saya ni..nak beli menda ni dgn harga RM100..;p..actually..saya mahu ini sahaja..
OK..baru lah logik kan..dan sila lah berhenti kata saya gila..;p...kenapa saya nak reload card yang bernilai RM50 ni adalah kerana...saya boleh buat macam-macam tau..saya boleh telefon mak saya..saya boleh telefon abah saya..saya boleh telefon mak abah saya dan saya boleh telefon...ehh jap2..ayat berulang..;p...jadi...jika nak cukupkan RM100..silalah belikan saya 2 reload card ini ye..Terima Kasih.;p..tambahan pulak..reload card senang untuk didapati di mana-mana...7 Eleven pon ada..jadi, ini memudahkan tugas si pembikin contest untuk membelikannya kepada saya..;p

ok sekian sahaja dan saya mahu tag ini manusia ini:

Sekian..:)

Wednesday, January 19, 2011

Update laju-laju

Salam 4 all..

Saya sangat sibuk sekarang..sampai nak makan pon tak de masa *ini satu penipuan!!;p*..

Isnin ni saya nak pergi mendaftar di IPG Raja Melewar, Jalan Sikamat, Seremban Negeri Sembilan dan masih banyak lagi perkara yang perlu diselesaikan..fotostat itu...fotostat ini..pengesahan itu..pengesahan ini...borang itu..borang ini..pening memang pening..

Satu borang dah buang dalam tong sampah..iaitu borang penolakan...dan satu borang lagi tengah tak reti macam mane nak di isi..iaitu 'BORANG MAKLUMAT KAHWIN'..;p

SEKIAN..:))

Monday, January 17, 2011

Aisyah Ahmad jadi ustazah JQAF!!

Salam 4 all..

Klik sini untuk semak-->KPLI Ambilan Januari 2011

Tajuk entry, sudah terang lagi kan bersuluh..saya dapat JQAF!!Alhamdulillah..saya sangat seronok..semua orang saya telefon untuk kongsi berita gembira ni..MAK ABAH lah orang pertama saya telefon untuk beritahu berita ni..dan semestinya meraka sangat gembira..saya bersyukur...saya dah dapat kerja tetap!!dan ini adalah antara doa yang saya pohon masa di 'sana'...ALLAH dah makbulkan..:)

Siti Aisyah bt Ahmad!!  Saya!!
:)))))

Terima Kasih kepada mak, abah, wan, adik2, kawan2, dan semua yang mendoakan saya...

**betul ke selama tempoh belajar saya tak boleh pregnant??sebab saya baru bercita-cita nak menikah tahun ni..;p

SEKIAN..

Sunday, January 16, 2011

Port Dickson Part II (Part III belum tentu ada ;p)

Salam 4 all..

p/s:entry ini banyak gambar, jadi saya mintak maaf seandainya lembaps.:)

Hai korang-korang..(sambil lambai tangan ni tau..;p)..tak tahu nak letak tajuk ape sebenarnye entry kali ni..dalam otak ni macam-macam menda nak bercerita kat blog..ok..satu-satu ye..

ok..bangun pagi tadi, saya terus snap gambar bantal busuk 'dia' ni..27 tahun masih ada bantal busuk ok!!

tu..yang kecik tu bantal busuk die la tu..;p
lepas tu, saya keluar tinjau-tinjau apa yang menarik di luar yang boleh di snap..tapi..tak ada yang menarik di mata saya..sebab yang ada hanya perempuan yang berbikini di tepi pantai..ouhh..menjengkelkan + membosankan!!!

penat control ni tau..;p
lepas tu, saya pon terus online..kononya nak post satu entry pagi di Port Dickson..tapi malangnya, jalur lebar saya buat hal.mujur malam ni dia dah sihat..

bangun pagi..perut mesti lapar kan...so, dengan muka tak mandi, pakai bedak tebal-tebal, sembur perfume banyak-banyak dan terus cari kedai makan untuk sarapan..act, ada aje breakfast coupon untuk 2 orang..tapi malang nya, tak ada rezeki..kami sampai aje di kafe tu, diorang tgh sibuk-sibuk clearkan semua..;(

nasi lemak mak cik ni sodapp
bila perut dah kenyang, kami pun balik bilik semula dan mandi!!nak pegi jalan!!!yeaaayyy!!!nak tau pegi mana???

Pasaraya Besar GIANT!!!
hahahhaa...jakun betul minah 2 orang ni..Kuantan ada Giant..Subang Jaya pon ada Giant ok!!alasan kami pergi ke Giant Lukut ni adalah..GIANT LUKUT BARU BUKAK dan nampak menarik!!heheh..dasar jakon!!!;p..dalam Giant tu pon masih buat jakon.

cantik kan yang warna hitam tu..siap ada corak lagi tau.
sebab tu snap.;p
Sabtu adalah hari tanpa beg plastik ok!!

Dalam Giant tu, ada kedai jual baju budak2 tau..nama kedai tu  Jasmine's Closet saya pon beli satu untuk si Khaled al-Waled..baju kat situ semua comel-comel tau..

Ini lah kedainya..:))
Cantik kan..:)
Lepas pegi Giant, kami pergi ke Seremban 2..tengok wayang...Cerita Khurafat..next entry saya cerita pasal Khurafat tu ye..:)

Dekat Seremban 2 tu..banyak nye lah kedai-kedai yang menaikkan nafsu perempuan seperti saya..sana 30%..sini 40%...arghhh!!tertekan tau!!tak tahu nak beli apa..lepas tu..disebabkan kasut saya dah ala-ala haus gitu..saya pon buat keputusan beli kasut baru!!yeaaayyy!!!;p

suka la tu..dapat kasut baru..mengade!;p

Kaki macam gajah.size 9!!hahaha

kononye cute la tu..piiirahhh!!;p

Eh..kata pegi PD..mana gambar pantainya??

Pantai...
haaa..ini aje yang saya snap..bukan apa..tadi hari panas sangat..saya kan puteri lilin..mana boleh mengadap matahari sangat..;p

Dan gambar yang terakhir adalah gambar orang yang pegi PD sekali dgn saya..PEREMPUAN OK!!dan jangan risau..saya tidak bernafsu kepada perempuan...juga bermakna saya bukan Lesbian.;p

Dian Hana

OK..cukup lah untuk malam ni ye..nanti saya cerita lagi..

SEKIAN:))

Saturday, January 15, 2011

It's going to be an awesome year and we should reward ourselves with #CelcomGreatSale! Wohoo!

It's going to be an awesome year and we should reward ourselves with #CelcomGreatSale! Wohoo!

Port Dickson With...

Salam 4 all..

Hai semua..sihat ke hari ni?dah makan?

Ok..actually sekarang saya berada di Port Dickson..kekonon nye bejalan-jalan dengan si dia..siapa??jeng..jeng..jeng..nanti saya kasi tau dalam next entry yeh..:))

Saya dan dia baru sampai..dan sangat penat..maklumlah..jauh dari Pahang dia drive..so kami haruslah tido sekarang..tapi sebelum tu..saje saya nak menunjuk-nunjuk bilik kami..;p

:))

:)))

Tempat Beradu Kami

cOrus Hotel

Perlu ke letak gambar ni???DELETE SEKARANG!!!;p
Ok..blog dah update..sekarang boleh tido..tak payah mandi!!sebab penat!!

SEKIAN:))

Tuesday, January 11, 2011

Hari Jadi Beliau

Salam 4 all

P/S: Awas entry ini banyak sedikit merapu.

Saya tak tahu lah sekarang ni saya betul-betul sibuk atau saya sengaja menyibukkan diri. Baik..saya teruskan dengan cerita yang berkaitan dengan tajuk entry.

Ok..macam ni..Ahad malam Isnin baru-baru ni, abah saya ajak saya satu family keluar makan..maklum lah..semenjak anak-anak abah dah bekerja ni..macam susah sikit nak kumpulkan anak beranak setempat..
Makan malam tu jugak kira macam in advance birthday celebration untuk adik saya iemah ahmad (15 Januari 1987)..dan sorang lagi adik saya..firdaus ahmad (11 Januari 1989).<--manusia yang  sorang lagi ni memang sibuk memanjang..kurang sibuk sikit je dari PM..die tak balik kampong..jadi die sorang aje lah yang tak ada malam tu..

iemah ahmad

Middle Earth, Jerantut

sarah ahmad & mak

aisyah & iemah ahmad 
model wajib saya la tu..baju putih tu

ni Mak Abah saya!!*besor yek cincin abah saya ;p

Kami aje yang ada kat kedai tu

beratur duk layan AJL 25


Apa yang kami makan adalah macam-macam..kat situ makanan yang ok nye..western food die aje le..tengok aje la decoration kedai nye tu kan..haa..korang jangan ingat kat Jerantut ade warong aje..sekarang dah semakin maju..harap maklom..

Ok..di kesempatan ini..saya ingin mengucapkan:

1.Selamat hari jadi kepada adik saya iemah ahmad dgn ucapan:
ellehh...aku tau ko mesti bace blog aku nihh..ko kan kekononye silent reader aku..hohoh..wehh..selamat hari jadi la adek imah yekk..aku sayanggg ko...mitak2 ALLAH beri murah rezki ke ko yek..mudoh le dapat keje..dapat suami hok molek perangei..lagi kaye lagi bagos..boleh aku tumpang sekaki..hohoho.. mende-mende pon selamat hari jadi lah yek..terima kaseh la sokmo jadi bank no.3 aku lepas mok n aboh..heheh..ALLAH bless u my dear imoh!!:))

2. Selamat hari jadi kepada adik saya firdaus ahmad dengan ucapan:
confirm ko tak bace blog aku nih..hehe..ape2 pon..aku sayang la ko tu jugek..sebab ko adik aku kan..gile ape tak sayang adik badik..walaupon sokmo jek begadoh ngan ko tuh..sebagai kakak yang sangat3 baik...aku tetap sayang ko..aku ni mulut jek kadang tu jahat..hati bapokkk baek..pecaye lah..;p..ok pidaus..hepi befday yekk..semoga ALLAH permudahkan urusan ko ye..semoga semua cita-cita ko tercapai...ameen..
Ikhlas Menyanyangi korang:- 
Aisyah Ahmad a.k.a kakde
**kan dah cakap..entry ni merapu..sori yek..;p

Saturday, January 8, 2011

Saya balik kampung!!

Salam 4 all..

Dah 2 minggu tak balik kampung..so, sekarang..saya di kampung lah..sejuk aje..macam duk kat cameron highland tau..kipas pon pasang volume 2 aje..mandi sehari sekali sebab air sejuk sangat..mesin basuh pon kurang aktif..tapi hari ni tak hujan..mendung aje..so, seronok lah keluar pusing-pusing jerantut kan...:))



Gambar orang2 yang belum sedia untuk bergambar ;p


Traffic light ni baru siap.wahh. Jerantut Maju!!
**hari siang lagi.. 
Mak kate..kita kena cari car seat untuk Khaled al-Waled..nak tunggu pegi kolumpo...tak tahu bila..sebab abah saya sangat sibuk...maklum lah..musim banjir..abah tak boleh tinggalkan daerah nye..jadi..kami pon singgah lah ke kedai ape ntah name nye..kedai tu memang jual segala macam keperluan baby..kire memudahkan orang Jerantut la..tak payah nak pegi kolumpo semata-mata cari barang2 baby..walker,carrier, stroller, car seat n seangkatan denganya semua ada jual TAPI..tak dek lah brand Maxi-Cosi, Maclaren bebagai yeh..yang ade cuma My Dear..Kire boleh aje lah..yang penting..car seat tu selamat dan selesa untuk Khaled.  Pilih punya pilih..berkenan tengok yang kaler merah tu..harganya nya pon murah aje..RM289..dan tokei bagi kurang lagi rm250..terima kasih amoi!!:))

Muka tak de perasaan

Pon sama~~
Lagi best naik trolley rupe nye 
Last2..tido..penat sangat agaknya

Hari dah malam..
Walaupon setakat keluar ke Jerantut dan bukan Kuala Lumpur..saya, mak, dan adik tetap balik rumah lambat..Jerantut lagi besar dari kolumpo ok!!tak percaya??tengok peta!!;p

SEKIAN:))

Friday, January 7, 2011

Dah cuci tandas??

Salam 4 all..

Amaran:Entry ini sedikit jijik..

Musim2 hujan ni..tak tahu nak buat apa kan..nak keluar rumah malas...nak sidai baju..dah tak cukup ruang..baju 2 hari lepas pon tak kering lagi...so, apa kata korang-korang pergi cuci tandas rumah korang..

Antara perkara yang saya cukup menyampah adalah tandas kotor!!benci betol dengan orang yang tak pandai jaga kebersihan tandas ni...nak-nak kalau kat rumah tu ada anak dara samapai 4,5 orang..tapi tandas nye!!!tak berupe tandas!!

Korang tahu tak..tandas rumah kita..melambangkan kebersihan diri kita tau...ye la..dah nama nya pon tandas..tempat kita nak bersuci..kalau dah tempat untuk kita bersuci tu pon kotor..nampak sangat yang kite ni pengotor kan..

*lepas ni..kepada makcik2 yang nak pergi meminang tu..apa kata pergi masuk tandas rumah perempuan tu dulu...kalau bersih...boleh teruskan acara...kalau kotor..CANCEL pinangan ok!!sebab die pengotor!!!;p

Fakta tentang saya:
1. Dah beberapa tempat saya tumpang tandas kat rumah orang tu dan saya tolong die cuci tandas nya..bukan sebab kesian kat tuan rumah yang pemalas..tapi sebab keselesaan saya sendiri yang nak guna masa tu..

2. Saya akan sental tandas rumah saya 3 kali seminggu sahaja..*hehhe..pemalas jugak kau yek!!

3. Cukup sakit hati bila berkongsi tandas dengan orang yang tak pandai menjaga kebersihan tandas.

Wednesday, January 5, 2011

Cuti Umum & Cuti Persekolahan 2011

Salam 4 all..

Saya kan rakyat Malaysia yang cemerlang gemilang terbilang itu sebab awal tahun lagi saya dah sibuk nak tahu bila hari cuti..ellleehhh..jangan kata saya aje..korang pon same...kan..kan..kan...;p ok..meh kite tengok bile kite cuti yek..

Tarikh
Cuti Bersempena
Negeri Terlibat
1 Januari
Sabtu
Tahun Baru 2011Semua Negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu
11 Januari
Selasa
Hari Hol Almarhum Sultan JohorJohor sahaja
14 Januari
Jumaat
Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan
Negeri Sembilan sahaja
16 Januari
Ahad
Hari Keputeraan Sultan KedahKedah sahaja
20 Januari
Khamis
ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor sahaja
1 Februari
Selasa
Hari Wilayah Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya sahaja
3 Februari
Khamis
Tahun Baru CinaSeluruh Malaysia
4 Februari
Jumaat
Tahun Baru Cina(hari ke2)Semua Negeri kecuali Kelantan dan Trengganu
15 Februari
Selasa
Maulidur RasulSeluruh Malaysia
4 Mac
Jumaat
Hari Ulangtahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu sahaja
30 - 31 Mac
Rabu & Khamis
Hari Keputeraan Sultan KelantanKelantan sahaja
22 April
Jumaat
Good FridaySabah & Sarawak sahaja
15 April
Jumaat
Pengisytiharan Melaka sebagai Bandaraya BersejarahMelaka sahaja
19 April
Selasa
Hari Keputeraan Sultan PerakPerak sahaja
1 Mei
Ahad
Hari PekerjaSeluruh Malaysia
7 Mei
Sabtu
Hari Hol PahangPahang sahaja
17 Mei
Selasa
Hari WesakSeluruh Malaysia
17 Mei
Selasa
Hari Keputeraan Raja PerlisPerlis sahaja
30- 31 Mei
Isnin & Selasa
Pesta Menuai
Pesta Kaamatan Sabah
Sabah & Labuan sahaja
1 - 2 Jun
Rabu & Khamis
Pesta Menuai
Hari Gawai Sarawak
Sarawak sahaja
4 Jun
Ahad
Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong MalaysiaSeluruh Malaysia
29 Jun
Rabu
Israk & MikrajKedah, Negeri Sembilan & Perlis sahaja
7 Julai
Khamis
Georgetown sebagai Tapak Warisan DuniaPulau Pinang sahaja
9 Julai
Sabtu
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri Pulau PinangPulau Pinang sahaja
20 Julai
Rabu
Hari Keputeraan Sultan TerengganuTerengganu sahaja 
1 Ogos
Isnin
Awal RamadanJohor, Kedah & Melaka sahaja
17 Ogos
Rabu
Nuzul Al-QuranKelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Trengganu sahaja
30 - 31 Ogos
Selasa & Rabu
Hari Raya Puasa *Seluruh Malaysia
31 Ogos
Rabu
Hari Kemerdekaan MalaysiaSeluruh Malaysia
10 September
Sabtu
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri SarawakSarawak sahaja
16 September
Jumaat
Hari Malaysia &
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri Sabah
Seluruh Malaysia
Sabah
8 Oktober
Sabtu
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri MelakaMelaka sahaja
24 Oktober
Isnin
Hari Keputeraan Sultan PahangPahang sahaja
26 Oktober
Rabu
DeepavaliSeluruh Malaysia
6 November
Ahad
Hari Raya Haji
Seluruh Malaysia
7 November
Isnin
Hari Raya Haji (hari ke2) *
Hari Raya Qurban
Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
sahaja
22 November
Jumaat
Hari Keputeraan  Sultan JohorJohor sahaja
27 November
Ahad
Awal Muharram
(Maal Hijrah)
Seluruh Malaysia
11 Disember
Ahad
Hari Keputeraan Sultan SelangorSelangor sahaja
25 Disember
Ahad
Hari KrismasSeluruh Malaysia


Cuti Sekolah:
12 Mac-->20 Mac (Cuti Penggal Pertama)
28 Mei -->12 Jun (Cuti Pertengahan Tahun)
27 Ogos --> 4 September (Cuti Penggal Ke-2)
19 November 2011 --> 1 Januari 2012 (Cuti Akhir Tahun)
Dicopy Dari -->sini

Haaaa....sekarang, boleh lah saya dan korang-korang semua buat planning untuk tahun 2011 ni kan..:)

SEKIAN:))


Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: