Friday, December 10, 2010

Sekolah

Salam 4 all..

Saya teringat cerita zaman sekolah...

Saya teringat kat cikgu-cikgu-cikgu-cikgu yang pernah ajar saya**ramai ye cikgu saya ;p**

Ok..mulakan cerita..
Saya ada ramai cikgu..sebab saya adalah kaum nomad..kihkihkih..abah saya selalu kene transfer ke sana ke sini...jadi saya jugak ada ramai kawan.saya bertadika di TASKI ABIM Raub...sekolah rendah saya ada beberapa buah..antaranya:

1.Sekolah Rendah Islam (ABIM) Raub.
2.Sekolah Kebangsaan Raub.
3.Sekolah Kebangsaan Cenderawasih, Kuantan.
4.Sekolah Kebangsaan Teruntum, Kuantan.

sekolah menengah saya ada dua sahaja:

1.Sekolah Menengah Agama al-Ihsan, Kuantan.
2.Sekolah Menengah Agama Pulau Tawar, Jerantut.

dan IPT saya ade tiga:

1.Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah(Diploma in Software Development)
2.Universiti Industri Selangor(Degree in Bioinformatics~~perasan ade degree..hehe..belajar pon sampai sem 3 jekkk..;p)
3.Universiti Sains Islam Malaysia(Degree in Quranic and Multimedia)

kihkihkih..banyak ye sekolah-sekolah saya..orang kata..orang banyak sekolah ni..orang tak berapa nak pandai..kihkihkih...ye agaknye..sebab tu umur 26 baru ade degree...;p

saya ada banyak kenangan masa sekolah..tu la best nye banyak sekolah..bila banyak sekolah..saya ada ramai kawan..saya ada ramai cekgu..kan seronok tu...

Masa saya bersekolah rendah...saya masuk awal ke sekolah..bemakna..umur 6 tahun, saya sudah darjah 1..tapi..sekolah tu..sampai darjah 4 je..maknanye umur saya 9 tahun le mase tu...lepas tu..mase umur saya 10 tahun..saya pindah ke sekolah kebangsaan raub..saya kena masuk darjah 4 sekali lagi...wahh..masa tu..memang kembang semangkuk sekejap sebab saya kan dah belajar semua tu...jadi bila cikgu tanya..saya jawab lah dengan hebatnya...ehem3...TAPI..masuk darjah 5..saya bengap seketika saya jadi kurang la kepandaianye..saya suka main dalam kelas..maklum lah..budak baik..memang macam ni..sampai darjah 6...saya amik UPSR..masa tu 4 subjek aje..dan saya dapat hanya 2A2B...heheh..tapi..masa tu..tu pon dah kire ala2 tak bodoh sangat...lepas la jugak saya masuk sekolah agama..kihkihkih...

Masa sekolah menengah..1st time tulis guna pen atas buku tulis..perghhh....bangga sekejap rase..maklum la..sekolah rendah..guna pensil je kan..Sek Ihsan seronok..tepi pantai gitu..kawan-kawan pon best..masa form4..abah saya di transferkan ke jerantut..so, saya pon pindah sekolah lagi..Sek pulau tawar..sekolah arwah Aki saya..saya tahu pon mase saya dah form 5...bangga sangat dapat sekolah kat situ..TAPI..result tak membanggakan pon..;p..

Masa kat IPT....saya buat diploma kat kipsas..fuhhh..memang ni lah tempat belajar yang paling best dan selesa setakat saya belajar..makan 3x sehari...bilik selesa...satu bilik..satu toilet..lecturer nye pon..terbaek..best3...lepas habis diploma, saya masuk UNISEL..TERambil Bioinformatics..memang separa mereng dah saya masa mula2 masuk kelas die...dan..untuk pengetahuan semua..saya bukan science stream punye student...tak ke gile nak blaja bio tetibe..tekejut habis urat badan..masa belajar di UNISEl..saya apply UPU..alhamdulillah..saya dapat KUIM(sekarang USIM)..masuk USIM..sedikit tergeliat otak saya sebab nak kena switch dari hari-hari belajar dalam english hingga lah hari-hari belajar dalah bahasa arab...garu kepala jugak lah saya...

Sekarang..saya dah hadapi semuanya..dari Taski hingga ke IPT..dan semua itu mengajar saya erti hidup..walaupun saya dapat degree dalam umur yang boleh tahan banyak nye*26 tahun ok**..TAPI saya tetap bersyukur sebab cita-cita saya dari saya kecik nak masuk U dan ada Degree dah tercapai..ALHAMDULILLAH...syukur sangat-sangat pada ALLAH sebab mengabulkan doa-doa saya selama ni..

SEKIAN:))

No comments:

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: