Saturday, December 25, 2010

Saya DiTemuduga

Salam 4 all...

Sebelum apa2..saya nak orang tahu yang saya cukup benci di temuduga!!

cerita ni dah lama..minggu lepas..21December2010...saya pergi interview KPLI J-QAF..preparation nya..haruslah seperti biasa..last minute preparation..kalau dah namanye pon last nimute...confirm lah kelam kelibut saya dibuatnya **padan muka kat diri sendiri**

masa hari interview..semua orang pakai kasut bertutup..saya dah mula kalut..sbb kasut saya tinggal kat Subang Jaya...saya terpaksa pakai ape yang ada..so, sarungka aje peep-toe heels yang ade...heels ok!!saya sudah lah tinggi..pakai pulak heels..memang dalam jarak 5 batu pon orang boleh nampak saya..tak apa..redah aje..

masuk dalam bilik temuduga..ada 3 session semuanya...

1st session:
Essay bahasa arab:
Tajuk:Mengapa pilih bidang perguruan
untuk pengetahuan semua..saya adalah sangat HEBAT berbahasa arab!!!**tipu!!!!**
nak menangis rasa untuk menyiapkan 150words punye essay...bahasa arab ok!!memang saya buat2 hebat..muka wajib lah confident..padahal tulis ikut suka jari aje...

2nd session:
Group Discussion:
Yang ni saya ok aje..maklom lah..cakap ramai2..ikut suka mulut aje nak menyampuk masa bila..group members saya hebat-hebat semuanya...terasa kecik aje diri yang besar ni..

3rd session:
Invividu:
Adesss..ni lah paling saya takut..rasa nak luruh jantung bebagai...saya orang ke3 dipanggil masuk..antara soalan yang saya kena:
1.MSC(tak boleh jawab)
2.Falsafah Pendidikan Kebangsaan(boleh jawab sikit2.sbb blurrr)
3.Sejarah J-QAF
4.Tulisan Jawi(berapa huruf jawi??)
5.Perkara membatalkan solat
6.Baca Ayat lazim

fuhhhh....lepas aje interview..terus saya rasa tak berharap untuk dapat J-QAF..tak ape lah..bukan rezeki saya tahun ni..saya terus aje mengajar kat KAFA al-Falah..sebab sangat seronok mengajar di situ..

SEKIAN:))

2 comments:

AzizMostafa said...

4.Tulisan Jawi (berapa huruf jawi?
-
Huruf Jawi - titik-2 = Sahaja 17 bentuk yang manis + tari-menari.
Membandingkan dengan Rumi:
Jawi lebih indah, lebih mudah, lebih menarik.
Rumi = 26 +A+B+D+E+G+H+Q+R = 17x2 = 34 bentuk berdiri sendiri.
Tidak seperti Rumi, Jawi suka bercantum.
Hanya ekor perubahan seperti yang ditunjukkan di sini:
http://www.arabictypography.com/ani1.html
-
BM adalah bahasa fonetik, seperti Arab.
Cara terbaik adalah ditulis (dan dibaca) dalam Jawi
-
Tetapi kebanyakan orang Melayu + Indons tidak mengetahui.
-
Tulisan jawi – Amat cantik!
Semakin Terancam?! Semarak Jawi.

aisyah ahmad said...

AzizMostofa:
informative!!thanks ye:))

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: