Friday, December 31, 2010

Saya dah ada rumah di BlogLarian

Agak2 tak nampak..klik lah gambar ni ye..:)
Salam 4 all..tadi..saja je duk belek2 blog orang kat BlogLarian..lepas tu..tengok2..ada blog saya sekali lah..yehooo!!seronok betol rasa...

ok itu aje nak diberitahu...dan double thanx to Samaniah for introducing me BlogLarian..:))

p/s:azam 2011---->>next entry lagi ye..hehe..;p


SEKAIN:))

Sekolah

Salam 4 all..
Sebagai intro..tengok gambar budak comel ni dulu ye..;p
Hari ni, ada perjumpaan bersama Ahli Lembaga Pengelola Sekolah(Kafa (i) Masjid Al-Falah USJ 9, Subang Jaya)...name pon dah hujung tahun..of coz lah duk bincang pasal perancangan 2011 kan..sambil2 tu..buat sekali majlis perpisah dengan Guru Besar dan 2 orang guru..apa yang dibincangkan adalah..RAHSIA...;p

Pengerusi Lembaga Pengelola..macam kenal je kan..hehe
Dato' Syed dan Mantan Guru Besar

Ok..habis sedikit cerita meeting..lepas meeting, semua guru kena pegi check kelas..nak kena make sure semua kelas berada dalam keadaan yang baik untuk digunakan bagi sessi pembelajaran 2011 nanti..

Kelas Saya!!dan saya sangat tak sabar nak decorate bagi cantek!!
Senarai pelajar kelas saya!!
Alamak!!nama abah salah eja!!nak kena saman ni..;p
Tahun 2010..saya pegang budak darjah 2..tahun 2011 nanti saya dipertanggungjawabkan untuk jaga budak darjah 1..saya sangat seronok sebab dapat pegang darjah 1..dan saya masih pegang subjek Bahasa Arab..*jangan kata saya pandai Bahasa Arab ok!!sebab silibus budak2..sangat senang..korang pon boleh tolong mengajar kalau saya MC*...saya tak sabar nak menyanyi dengan budak2 tu semua...best..best..best..

Tahun 2010, KAFA (i) Masjid Al-Falah menunjukkan prestasi yang sangat memberangsangkan..*sebab tu kami guru-guru dapat bonus 1 bulan gaji..jgn jeles..ehem3..;p*..UPKK sahaja, 20 orang pelajar dapat mumtaz..PSRA plak 17 orang pelajar dapat cemerlang...jadi..tanhiah kepada pelajar dan guru sekolah saya!!
bila pencapaian meningkat, ianya adalah satu cabaran kepada semua guru 2011 untuk memaintainkan atau meningkatkan lagi prestasi pelajar..so,all the best ye semua!!

Selamat Tahun Baru 2011...azam tahun baru--->>next entry ye..:)

SEKIAN:))

Wednesday, December 29, 2010

Tahniah MALAYSIA!!

Salam 4 all..
Tahniah!!Akhirnya..Piala itu milik Malaysia
Saya memang tak berminat mane nak melayan bola sepak ni..tapi disebabkan ade game Malaysia vs Indonesia, saya pon dengan semangat kenegaraan nya ikut adik saya pegi mamak stall untuk tengok bola..*jangan tanya nama kedai..tak ingat dah..;p

Saya sedikit jakun..maklom lah..tak pernah lagi selama saya hidup ni duk pegi mamak semata-mata layan bola..penuh lah orang kat kedai tu...siap ade yang bawak bendera, pastu yang duk conteng muka pon ade..suke pulak saya tengok...kecoh nye tak payah cakap le..

ni aje sempat snap masa Malaysia sumbat gol
*malu nak bangun semata snap gambar..awww

Apa-apa pun tahniah untuk skuad bola sepak negara!!
Tadi, masa duk tengok game tu, macam terkesima lah jugak tengok keeper Malaysia tu..cayalah sama Fahmi..*padahal baru tahu malam ni name die..;p

Pastu kadang-kadang macam sakit hati je tgk ref die kan.....*ellehhh..tak herannn..kami menang jugak..;p

Yang lagi bengkak tu, cameraman kat sane tu asyik duk fokus muke artis pompuan indon yang ada kat stadium tu la..macam lah saya kisah sangat..buat hilang fokus saya aje..

Yang pasti, saya tak nampak penyokong Malaysia kat sana..tapi kan..kalau saya ada kat sana pon, saya tak berani nak pegi stadium..bukan ape..takut bekubur kat situ..

Tadi, saya nampak ade laser hijau kat goal keeper kite..tapi die tak kecoh pon..sebab laser tu 'tak sakitkan mata'..bukan saya kata...tapi..--->>Doktor yang kata <<---Sila klik..

Moral nya:
jangan main kotor, sebab kain yang kotor, susah nak di cuci..;p
menang dijulang..kalah dikutuk...itu lumrah...


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengisytiharkan Jumaat ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan menjuarai Piala Suzuki AFF 2010. 
- Utusan

Cuti!!!!yeaaayyyy!!!!!tak pecaya??klik sini
**credit to Pak Cik Sahak

SEKIAN:))

Si Mata Bulat

auuuuu...chaakkk....

makin besar makin suka meng'vacum' segala menda yang dia jumpe..
*vacum =mengutip semua menda masuk dalam mulut..tak pon menggigit semua menda sepeti di atas..


menurut mak nye..ni adalah muke khaled tengah sembelit..sian khaled..die berak 5x sehari..memang macam tu dari lahir..
*yg penting.tetap comel...huhu 

Khaled memang  suka sangat posing bila nak snap picture..
comellllll

Khaled Comell!!!!saya suka picture ni!!!khaled sangat hensem
*ala2 muke ceti mintak utang kan..heheh..;p

ooo..patut la khaled comell..mak cik die pon comel jugak rupenye..;p
Mak cik khaled yang TAK bermata bulat..tetapi sepet terlebih..;p
Memang entry yang ini malas nak menulis...saje nak bagi tau yang saya ada anak sedara yang sangat comel..;p

**saya curik all the pictures dari FB kak ngah a.k.a mak Khaled al-Waled...:)

SEKIAN:))

Tuesday, December 28, 2010

Saya Join BlogLarian!! Anda??

Salam 4 all..

Ehem3..dulu..sebelum saya ada blog, saya memang dah ada tabiat suka membaca blog orang..masa tu..saya tak ade dengar sangat perkataan Blogwalking ni digembar gemburkan orang...

Sekarang...saya dah ada blog..saya masih jugak ada tabiat lama saya itu..iaitu berBlogwalking..*cewahhhh..dah pandai guna itu word ok!;p*..Banyak tau benefit saya dapat dengan berblogwalking...antaranya:-

--> dapat idea untuk mencantikkan blog **hehe..iyeee..saya tau, blog saya memang tak cantik dan tak menarik..maka sebab tu lah nak cari idea..untuk cari idea..haruslah bersiar-siar di blog orang kan..;)

--> dapat meramaikan jumlah kengkawan..**saya jumpe blog orang kampong saya!!sukee!!heeee

--> dapat new knowledge la..nak2 kalau blog yang suka bagi tutorial yang boleh saya ciluk...memang saya suka..;)))

--> Sharing is caring kan..so, boleh lah saya share opinion saya dengan bloggers lain..**ini agak kurang berlaku..heee..sebab, selalunya saya akan hanya menayapa tuan tanah di shout box mereka..

BlogLarian
***************
BlogLarian???
------ini saya copy dari BlogLarian------

korang mesti selalu berblogwalking kan...sekali blogwalking..mesti nak kene bukak banyak windows atau tabs kan...okes...kt Bloglarian ni...kami buat entry yg mengandungi 5-6 blog dalam frame yg berasingan...okes...setiap entry..korang bukak kepada tab yg baru...dan korang leh blogwalking trus 5-6 blog dalam 1 tabs tu...ade paham???kalau korang tak paham....gi la bukak sendirik..then cuba...so..jimat masa loading time..dari semasa ke semasa...blog ini akan diperbaiki untuk meringankan page load...tujuan blog ni diwujudkan adelah...memudahkan dan menukar selera berblogwalking masing-masing...

***************

BlogLarian memudahkan Blogwalking saya!!Anda??
Nak join BlogLarian jugak??Boleh lah klik saya juga mahu join!!

Saya mahu tag kawan saya yang ini**include kawan maya ok!:


special thanks to Samaniah sbb tag saya!!
**saman!!blog kamu sangat menarik!!jelessss ;p
p/s: sebenarnye saya pon tak tau le betol ke tak cara saya join BlogLarian ni..hehe..tak pe..cube..try..test yekkk..;p

SEKIAN:))


Monday, December 27, 2010

Button Like

Salam 4 all..

Hari tu, ada kawan saya tanya macam mana saya add button like kat bawah setiap entry blog saya...saya tak dapat nak bagi jawapan pada kawan saya tu macam mana saya buat...bukan kedekut ilmu..tapi makcik botol-botol lupooo...

Saya pon gigih lah mencari tutorial yang mudah untuk add button tu dalam blog...setelah bertanya kepada MR.Goo a.k.a Mr. Google..banyak sangat yang keluar nya..maka, saya pon harus lah memilih tutorial yang paling senang untuk kawan-kawan ikut..

Membebel panjang pulak saya kan..ok..sekarang..sila lah klik di sini...dan selamat meng'like' lah ye..:p

Credit to:liyanaa


SEKIAN:))

Happy Anniversary Mak n Abah!!

Intan Payung saya
Ahmad Haji Daud
&
Zaharah Kasim
Salam 4 all...

Saya hampir-hampir terlupa yang hari ni adalah 27 Disember 2010..apa yang special pasal hari ni adalah..hari ni adalah ulangtahun perkahwinan MAK ABAH ke 29...alhamdulillah...

dan saya juga send message ini kepada mak abah saya:

Selamat Ulangtahun Perkahwinan MAK n ABAH, semoga ALLAH memberkati mak abah..kakde sayang mak abah..

mak saya reply ni:

T.k mak n abah syang kamu semua
(T.k=Terima Kasih..kamu semua..sebab mesti mak forward aje msg tu kat saya dan adik beradik..hehe)

abah saya reply ni:
Tq n we love u.

(mak abah saya memang takkan tulis msg panjang-panjang..tu dah kire panjang lah tu..heheh)

Saya nak anda tahu bahawa:
1.Saya sayang mak abah saya sangat2..
2.Mak Abah saya ibarat nyawa saya
3.Saya adalah anak yang banyak sangat menyusahkan mak abah..kakde mintak maaf mak..abah...:'(
4.Saya sangat2 bersyukur kerana dikurniakan mak n abah seperti MAK dan ABAH...
5.Sekali lagi..SAYA AMAT MENYANYAGI MAK n ABAH!!!

SEKIAN:))

First Time

Salam 4 all...

Semalam, sampai aje berhampiran tol Bentong, saya terus bengang..sebabnye, TRAFFIC JAM ok!!!ni lah first time saya tersangkut kat jam yang melampau kat tol Bentong...sampai naik hangit kereta..agaknye sbb slalu tekan clutch..*itu andaian saya sendiri yg tak pandai pasal kereta*..

Yang kelakar nye, tengah2 orang duk bersesak2 dalam jam tu..ade pulak sorang mamat tu kuar dari Myvi..pastu bejalan ke depan..mula-mula saya ingat orang tu dah gile, maklum la..stress duk lama-lama dalam kereta..rupanya saya silap, mamat tu, turun kereta semata-mata untuk mengambil gambar...hehehe..

ni keadaan jalan hari semalam..*mamat tu pon ade ok!*

Dah jauh bersesak-sesak, rupanya kat depan tu ada lori bapak besar yang bergerak pelahan gile!!**siput pon lagi laju!!**...lepas tu, ade pulak satu bus yang bergerak laju sikit aje dari lori tu, cube memotong lori..adusss..sakit hati je saya tengok..

lebih kurang 5KM nak sampai genting sempah..traffic dah ok..dan ok sampai lah ke Shah Alam..

saje nak tepek muke sendiri yang semakin hari semakin cantik gemuk ni...;p


SEKIAN:))

Saturday, December 25, 2010

Saya DiTemuduga

Salam 4 all...

Sebelum apa2..saya nak orang tahu yang saya cukup benci di temuduga!!

cerita ni dah lama..minggu lepas..21December2010...saya pergi interview KPLI J-QAF..preparation nya..haruslah seperti biasa..last minute preparation..kalau dah namanye pon last nimute...confirm lah kelam kelibut saya dibuatnya **padan muka kat diri sendiri**

masa hari interview..semua orang pakai kasut bertutup..saya dah mula kalut..sbb kasut saya tinggal kat Subang Jaya...saya terpaksa pakai ape yang ada..so, sarungka aje peep-toe heels yang ade...heels ok!!saya sudah lah tinggi..pakai pulak heels..memang dalam jarak 5 batu pon orang boleh nampak saya..tak apa..redah aje..

masuk dalam bilik temuduga..ada 3 session semuanya...

1st session:
Essay bahasa arab:
Tajuk:Mengapa pilih bidang perguruan
untuk pengetahuan semua..saya adalah sangat HEBAT berbahasa arab!!!**tipu!!!!**
nak menangis rasa untuk menyiapkan 150words punye essay...bahasa arab ok!!memang saya buat2 hebat..muka wajib lah confident..padahal tulis ikut suka jari aje...

2nd session:
Group Discussion:
Yang ni saya ok aje..maklom lah..cakap ramai2..ikut suka mulut aje nak menyampuk masa bila..group members saya hebat-hebat semuanya...terasa kecik aje diri yang besar ni..

3rd session:
Invividu:
Adesss..ni lah paling saya takut..rasa nak luruh jantung bebagai...saya orang ke3 dipanggil masuk..antara soalan yang saya kena:
1.MSC(tak boleh jawab)
2.Falsafah Pendidikan Kebangsaan(boleh jawab sikit2.sbb blurrr)
3.Sejarah J-QAF
4.Tulisan Jawi(berapa huruf jawi??)
5.Perkara membatalkan solat
6.Baca Ayat lazim

fuhhhh....lepas aje interview..terus saya rasa tak berharap untuk dapat J-QAF..tak ape lah..bukan rezeki saya tahun ni..saya terus aje mengajar kat KAFA al-Falah..sebab sangat seronok mengajar di situ..

SEKIAN:))

Saturday, December 11, 2010

Lembap nye kau!!

Salam 4 all..
 


Statistic yang peMALAS!!
 
Pernahkah anda mengalami nya??
Apakah perasaan anda??
Wujudkah jalan penyelasaiannya??

memang benci bile line broadband lembap mengalahkan siput!!dan sebab itu lah saya kurang mengupload gambar..sebab..saya malas nak menunggu..

Fakta:
1.Untul upload gambar di atas sahaja, saya mengambil masa agak lama.sehingga sempat iron baju kurung sepasang dan bersenda gurau dengan khaled al-waled
2.Broadband lembap agaknye sebab saya guna pakej RM48 hengget per month...hehehhe;p

**adik saya kata UNIFI laju macam rimau bintang kejar rusa..betol ke??
**gambar blurr ek..hehe...lantak le..asal korang nampak cket2 sudah le..;p..sori:))

SEKIAN:))

Friday, December 10, 2010

Sekolah

Salam 4 all..

Saya teringat cerita zaman sekolah...

Saya teringat kat cikgu-cikgu-cikgu-cikgu yang pernah ajar saya**ramai ye cikgu saya ;p**

Ok..mulakan cerita..
Saya ada ramai cikgu..sebab saya adalah kaum nomad..kihkihkih..abah saya selalu kene transfer ke sana ke sini...jadi saya jugak ada ramai kawan.saya bertadika di TASKI ABIM Raub...sekolah rendah saya ada beberapa buah..antaranya:

1.Sekolah Rendah Islam (ABIM) Raub.
2.Sekolah Kebangsaan Raub.
3.Sekolah Kebangsaan Cenderawasih, Kuantan.
4.Sekolah Kebangsaan Teruntum, Kuantan.

sekolah menengah saya ada dua sahaja:

1.Sekolah Menengah Agama al-Ihsan, Kuantan.
2.Sekolah Menengah Agama Pulau Tawar, Jerantut.

dan IPT saya ade tiga:

1.Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah(Diploma in Software Development)
2.Universiti Industri Selangor(Degree in Bioinformatics~~perasan ade degree..hehe..belajar pon sampai sem 3 jekkk..;p)
3.Universiti Sains Islam Malaysia(Degree in Quranic and Multimedia)

kihkihkih..banyak ye sekolah-sekolah saya..orang kata..orang banyak sekolah ni..orang tak berapa nak pandai..kihkihkih...ye agaknye..sebab tu umur 26 baru ade degree...;p

saya ada banyak kenangan masa sekolah..tu la best nye banyak sekolah..bila banyak sekolah..saya ada ramai kawan..saya ada ramai cekgu..kan seronok tu...

Masa saya bersekolah rendah...saya masuk awal ke sekolah..bemakna..umur 6 tahun, saya sudah darjah 1..tapi..sekolah tu..sampai darjah 4 je..maknanye umur saya 9 tahun le mase tu...lepas tu..mase umur saya 10 tahun..saya pindah ke sekolah kebangsaan raub..saya kena masuk darjah 4 sekali lagi...wahh..masa tu..memang kembang semangkuk sekejap sebab saya kan dah belajar semua tu...jadi bila cikgu tanya..saya jawab lah dengan hebatnya...ehem3...TAPI..masuk darjah 5..saya bengap seketika saya jadi kurang la kepandaianye..saya suka main dalam kelas..maklum lah..budak baik..memang macam ni..sampai darjah 6...saya amik UPSR..masa tu 4 subjek aje..dan saya dapat hanya 2A2B...heheh..tapi..masa tu..tu pon dah kire ala2 tak bodoh sangat...lepas la jugak saya masuk sekolah agama..kihkihkih...

Masa sekolah menengah..1st time tulis guna pen atas buku tulis..perghhh....bangga sekejap rase..maklum la..sekolah rendah..guna pensil je kan..Sek Ihsan seronok..tepi pantai gitu..kawan-kawan pon best..masa form4..abah saya di transferkan ke jerantut..so, saya pon pindah sekolah lagi..Sek pulau tawar..sekolah arwah Aki saya..saya tahu pon mase saya dah form 5...bangga sangat dapat sekolah kat situ..TAPI..result tak membanggakan pon..;p..

Masa kat IPT....saya buat diploma kat kipsas..fuhhh..memang ni lah tempat belajar yang paling best dan selesa setakat saya belajar..makan 3x sehari...bilik selesa...satu bilik..satu toilet..lecturer nye pon..terbaek..best3...lepas habis diploma, saya masuk UNISEL..TERambil Bioinformatics..memang separa mereng dah saya masa mula2 masuk kelas die...dan..untuk pengetahuan semua..saya bukan science stream punye student...tak ke gile nak blaja bio tetibe..tekejut habis urat badan..masa belajar di UNISEl..saya apply UPU..alhamdulillah..saya dapat KUIM(sekarang USIM)..masuk USIM..sedikit tergeliat otak saya sebab nak kena switch dari hari-hari belajar dalam english hingga lah hari-hari belajar dalah bahasa arab...garu kepala jugak lah saya...

Sekarang..saya dah hadapi semuanya..dari Taski hingga ke IPT..dan semua itu mengajar saya erti hidup..walaupun saya dapat degree dalam umur yang boleh tahan banyak nye*26 tahun ok**..TAPI saya tetap bersyukur sebab cita-cita saya dari saya kecik nak masuk U dan ada Degree dah tercapai..ALHAMDULILLAH...syukur sangat-sangat pada ALLAH sebab mengabulkan doa-doa saya selama ni..

SEKIAN:))

Thursday, December 9, 2010

Broadband

Salam 4 all..

sekarang musim hujan kan..baju susah nak kering..tak pe..hantar lah dobi ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian..

paragraph di atas memang tak ada kene mengena dengan entry saya kali ni..ok..bukan ape pon..saje saya nak bagi tahu..saya baru beli broadband..kihkihkih...walaupon orang lain dah bekurun guna..saya tetap nak bangga..sebab.sebelum ni..saya ada broaband..adik saya iemah ahmad yang beli dan simcard nye name adik saya si firdaus ahmad...jadi..setelah diterminate line itu..saya pon daftar lah baru sepenuhnya hak milik saya..jadi..ianya adalah hak milik saya kan..tu yang mengada sikit..

dan boleh lah saya mengupdate blog saya selalu**jgn pecaya statement ni ok!!;p**

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: