Thursday, August 12, 2010

cerita puasa

salam 4 all..
cerita pasal puasa..saya tak berapa ingat bile saya start puasa penuh..rasanya form1 kot..heheh..da tua kan..baru puasa penuh..ok..ni saya nak citer cerita puasa saya masa kecik2..

masa kecik..saya ni..suka bg alasan untuk tak puasa...letih tu..alasan biasa..selain letih..saya jugak guna alasan sakit perut...pernah jugak..satu hari tu..ustazah saya ajar pasal perkara membatalkan puasa...antaranya..muntah...saya pon..ape lagi..balik sekolah..badan letih...terus masuk toilet n korek anak tekak..suruh muntah...saye pon muntah la..hehehe...pastu..ape lagi..terus pegi dapur n makan kuih yang mak baru buat...pastu..mak pon marah..mak tanya..kenapa berbuka??rugi la..2 jam je lagi nak berbuka..saya pon kate la dgn konpiden nye..

"mak..ustazah kata..muntah batal puasa...tadi kakde muntah..pastu..kakde pon berbuke la mak.."
lalu mak pon kata..
"memang la...tapi..kalau kakde larat..boleh puasa lagi..kecuali lah kakde muntah dgn sengaja..."
ok..saya angguk tanda paham..dan dalam hati saya kata.."memang kakde muntah dgn sengaja pon mak.."..heheh

lepas tu..bile petang..penat main kejar2 dgn kawan2..saya pon akan masuk rumah dan terus ke toilet..nak tau ape saya buat??heheh...saya akan meneguk air paipdi toilet rumah saya..hahahha...mase tu..rasenye..air paip tu la air paling sedap..heheh...lepas tu..ape lagi..sambung main kejar2...

bile berbuka puasa..adik beradik yang berpuasa akan diberi keutamaan...yang tak puasa WAJIB untuk beralah kepada yang berpuasa...dan saya lah antara yang selalu kene beralah...heheh...makna nye ape tu??makna nya..sayalah yang paling selalu tak puasa...

ok...tu semua cerita masa kecik2..dah besar2 ni..saya tak buat dah kerja tu semua...hehe...dah insaf sekarang...hehhe

ok..di kesempatan ini saya mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada semua...semoga ramadhan tahun ini dipenuhi dgn amal ibadat lebih dari tahun2 sebelum nya...

dan kepada kawan2 yang wish via sms tu..saya amat menghargainya..sorry ye..bukan tak nak reply...tapi ketandusan kredit...

RAMADHAN ALMUBARAK..RAMADHAN KAREEM..

SEKIAN..:))

No comments:

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: