Tuesday, August 31, 2010

MERDEKA

Salam 4 all..

Malaysia sudah berusia 53..alhamdulillah..syukur atas semua nikmat yg ALLAH beri...

Bila hari merdeka..Ramai orang tanya..
Merdeka kah kita?
Tapi saya tak boleh jawab soalan tu..sbb..masing2 ade jawapan sendiri...so..jawab dalam ati sudah la ye...

Hari ahad baru2 ni,saya keluar dgn nenek saya yg saya panggil WAN..
Wan saya start becerita dgn bertanyakan kpd saya..

Kenapa tahun ni..wan tgk tak ramai org pasang bendera??agaknya sebab orang sekarang tak perbah rasa susah..perit nya dijajah..

Saya pon terus berminat nak dgr dan nak tahu ape yg tejadi...wan pon mula bercerita...

Masa tu..umur wan belasan tahun..wan ingat lagi..semua org hidup dlm keadaan takut...masa org kampung bagi tahu yang komunis dah ada kat kampung ni..semua org tak senang duduk..termasuklah abah wan..wan kata..masa tu..org yg ada ayam..sembelih semua ayam die sbb kalau komunis dgr ayam berkokok..die akan pergi ke kawasan tu..sbb komunis tau..tempat tu mesti ada org tinggal...

Wan kata lagi...komunis dgn orang putih tak ngam..org putih nak bunuh komunis..komunis nak bunuh org putih..lepas tu..org putih ni pulak...tak bagi org melayu sekolah tinggi2...sbb diorang takut kita melawan diorang dan lebh cerdik dr diorang...kalau org melayu nak belajar pon..kena sorok2..

Satu malam..wan kata..ade komunis dtg ke rumah abah wan..wan duduk dalam bilik diam2 dgn mak wan..sbb wan takut komunis ape2kan wan dan mak wan..wan dgr dr bilik je ape komunis tu ckp..
komunis tu tnya abah wan..mcm ni die tanya..

"...Inggeris mana??inggeris mana???..."

Abah wan xfaham inggeris tu ape..sbb org kampung semu panggil orang putih...so..abah wan pon dgn konpiden nye jawab..

"Keris tak ada...saya tak simpan keris.."

Lepas tu..adik wan..yg lelaki tu..sekolah inggeris..die pon kata pd komunis..

"Inggeris tak ada.."(Sambil adik wan geleng2 kepala)

Wan yang duduk kat dlm bilik dgn mak wan..sakit perut tahan gelak..sbb lain yg komunis tanya..lain yg abah wan jawab..nasib baik adik wan ada...*saya pon ketawa bile wan cerita ni*

Lepas tu..komunis pon balik..sempat lagi komunis tu kutip semua kasut yg ade kat luar rumah..jahat sunnguh komunis tu...wan kata...bila komunis mengamuk..abah wan bawak wan satu kuarga pergi ke bawah tebing..wan kata...meraba dalam gelap...kat kampung seberang..ada cahaya api..tapi..komunis dgn busuk ati naik jet die..pegi simbah air kat tempat2 yg ada cahaya api..komunis tak nak org kita hidup...dia nak tgk org kita seksa..

Wan kata lagi..ramai kawan2 abah wan yg pergi nak tentang komunis..tapi tak balik2...mungkin mati ditembak..*al-fatihah*...

Lepas wan cerita macam2...saya nampak mata wan saya berair...wan saya sedih..mungkin mengenangkan keperitan hidup zaman komunis...walaupon 14 hari..tapi rasa macam bertahun lamanya...

Wan berpesan...

"Bersyukurlah dgn nikmat kemerdekaan yg ALLAH dah berikan...hargai jasa org yg bertungkus lumus nak memerdekakab Malaysia...dan yg terakhir..wan kata...kibar la bendera...

Itu la serba sedikit cerita kemerdekaan dari wan saya...kalau dgr secara live..lagi seronok...

MERDEKA!!!MERDEKA!!!MERDEKA!!
Alhamdulillah...

SEKIAN...:)))

Monday, August 30, 2010

cerita ramadhan

Salam 4 all...

Puasa tahun ni..kire 1st time la saya berpuasa sambil bekerja..kerja saya hari2 adalah menjerit kat anak murid saya...maka hasilnya..seminggu puasa..saya mula batuk..2minggu puasa saya tak de suara..dan sekarang batuk saya masih begini...ditambah pulak dgn flu..bile batuk dan flu saya bergabung tenaga..maka saya pon akan lelah la...kesian saya kan..hehe..

Selama saya duk kat usj ni..tiap2 hari saya akan berbuka pose di masjid al-falah..sangat dekat dgn rumah saya yeee..seronok sgt berbuka kat masjid..makan dalam talam..beramai2..ukhwah gitu..hehe..tpi betol..nng seronok..teringat zaman2 sekolah rendah dulu..selalu makan dalam talam...lepas berbuka kat masjid..saya akan still di masjid sampai la solat terawih...solat terawih kat sini..sgt best..imam dari mesir..sdp sangat sheikh tu baca..sampai boleh menitis air mata mendengarnya..n kalau buat 20 rakaat..langsung x terasa lamanya..sampaikan..saya nampak ada sorang pakcik taxi tu..wat terawih 20 rakaat kat masjid ni..dgn pakai uniform die lg..sy bangga dgn pakcik tu..

Puasa cuma tinggal beberapa hari sahaja lagi...so..rebutlah peluang beribadah di bulan yg mulia ni..sbb..blum tentu kita sempat berjumpa ramadhan di tahun depan..renung2kan..dan..selamat beribadah..;))

SEKIAN..

Thursday, August 12, 2010

cerita puasa

salam 4 all..
cerita pasal puasa..saya tak berapa ingat bile saya start puasa penuh..rasanya form1 kot..heheh..da tua kan..baru puasa penuh..ok..ni saya nak citer cerita puasa saya masa kecik2..

masa kecik..saya ni..suka bg alasan untuk tak puasa...letih tu..alasan biasa..selain letih..saya jugak guna alasan sakit perut...pernah jugak..satu hari tu..ustazah saya ajar pasal perkara membatalkan puasa...antaranya..muntah...saya pon..ape lagi..balik sekolah..badan letih...terus masuk toilet n korek anak tekak..suruh muntah...saye pon muntah la..hehehe...pastu..ape lagi..terus pegi dapur n makan kuih yang mak baru buat...pastu..mak pon marah..mak tanya..kenapa berbuka??rugi la..2 jam je lagi nak berbuka..saya pon kate la dgn konpiden nye..

"mak..ustazah kata..muntah batal puasa...tadi kakde muntah..pastu..kakde pon berbuke la mak.."
lalu mak pon kata..
"memang la...tapi..kalau kakde larat..boleh puasa lagi..kecuali lah kakde muntah dgn sengaja..."
ok..saya angguk tanda paham..dan dalam hati saya kata.."memang kakde muntah dgn sengaja pon mak.."..heheh

lepas tu..bile petang..penat main kejar2 dgn kawan2..saya pon akan masuk rumah dan terus ke toilet..nak tau ape saya buat??heheh...saya akan meneguk air paipdi toilet rumah saya..hahahha...mase tu..rasenye..air paip tu la air paling sedap..heheh...lepas tu..ape lagi..sambung main kejar2...

bile berbuka puasa..adik beradik yang berpuasa akan diberi keutamaan...yang tak puasa WAJIB untuk beralah kepada yang berpuasa...dan saya lah antara yang selalu kene beralah...heheh...makna nye ape tu??makna nya..sayalah yang paling selalu tak puasa...

ok...tu semua cerita masa kecik2..dah besar2 ni..saya tak buat dah kerja tu semua...hehe...dah insaf sekarang...hehhe

ok..di kesempatan ini saya mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada semua...semoga ramadhan tahun ini dipenuhi dgn amal ibadat lebih dari tahun2 sebelum nya...

dan kepada kawan2 yang wish via sms tu..saya amat menghargainya..sorry ye..bukan tak nak reply...tapi ketandusan kredit...

RAMADHAN ALMUBARAK..RAMADHAN KAREEM..

SEKIAN..:))

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: