Tuesday, July 27, 2010

Dunia Baru

Salam 4 all...
seperti yang sedia maklum sebelum2 ni..saya sudah pon mula bekerja...cewahhh..kunon nye la..kerja main2..hehe..ok..dah dekat 2 weeks saya mengajar..memang sangat menyeronokkan...saya sangat suka dengan kerja saya sekarang....dengan bebudak nye yang 'baekkk'..hehhe..macam-macam karenah bebudak saya tu..ade yang baek..ada yang terlalu baek..dan ada juga yang baekkkk sangat2...yang saya tak bleh blah tu...bile time nak buat2 muka garang...pernah la jugak tgh2 wat muka garang tu..saya tergelak..budak2 saya pon gelak sekali le...heheh..kantoi plak...

ok..saya mengajar bahasa arab tahun 2...abah saya call..dan berpesan...

.."kakde..jangan ajar bahasa arab songsang pulak ye.."

hehehe..sbb abah saya tahu..anak abah ni tak dek la terer merer sangat bahasa arab....tapi alhamdulillah..setakat hari ni..everything is undercontrol ye abah..heheh..sbb silibus darjah 2 je pon..

ok..hari tu..saya wat revision pasal muzakkar dan muannas...saya pon dgn muke garang nya tanya kat budak saya yg banyak mulut tu...

.."syazwan..ape makna muzakkar???.."..

lalu syazwan menjawab dgn muka konpiden nye..

..."muazakkar bermakna bayar zakat ustazah!!!"...

adeiiii....satu kelas ketawa..saya pon jenuh menahan gelak..terus marahkan yang lain..sbb ketawakan kawan diorang...padahal..masa tu..saya punya la nak terbelahak nye..hehehe..

ok..itu aje cerita setakat ini..sangat seronok ok...

**kadang2 saya bukak kamus untuk cari makna perkataan..walaupon tahun 2 punye silibus..hehhehe
**kadang2 saya call ex roomate saya..hanisah zaharudin untuk tanyakan maksud..hehe..tenkiu dear..:))

SEKIAN :))

Saturday, July 17, 2010

plastik vs kaca

salam 4 all..
pinggan plastik ngan pinggan kaca mane lagi mahal??kaca la kot...walaupon cap Tuperware tu plastik dan ianya adalah agak mahal...tapi pinggan kaca lg banyak jenis n mahal2 aje..mase kecik2..mak2 slalu borak2 pasal perihal pinggan mangkok...so secara automatik nye..sy yg sememangnye suke mendegar mak2 berborak pon tahu la pasal brand2 pinggan mangkok yg mahei2 ni...pirex,arcopal,luminarc,vintage(xtau guane nak eja)...tu aje la yg sy tau...tapi yg sy pelik bin ajaib tu..kenape kebanyaakkan org pompuan yg beli pinggan mangkuk mahei2 just letak dalam almari...sayang nak guna kot...last2 pinggan plastik tu jugak la yg diguna wat makan...hurmmmmkaca n plastik....hurmmm............
sekian

Monday, July 12, 2010

Alhamdulillah:))

salam 4 all...

entry ini adalah begitu ringkas sbb saya hanya ingin berkongsi berita gembira dgn readers semua...ok...

tak lama lepas saya update blog pagi tadi..saya dapat phone call dari guru besar SAMAF, Subang Jaya..Ustazah Azlina namanya..ustazah tu kata.."tahniah aisyah..aisyah berjaya dalam temuduga baru2 ni..dan boleh mula mengajar as soon as posibble.."...

saya amat gembira...alhamdulillah..so..saya akan balik ke jerantut hari ini..untuk berkemas..esok akan ke subang jaya...

SEKIAN..:)))

Dapat Ke Tidak??

Salam 4 all...

pssttt...psssttt..nak bg tau ni..sabtu baru2 ni..saya pegi intebiu kat SAMAF, Subang Jaya..kat USJ9...jawatan:Guru KAFA..:)))

ade 7 orang pegi intebiu tu...wahhh..hebat2 sume...ade pengalaman kije...saya??mesti la tak pengalaman ape2...maklom la...baru abes study la kata kan...tak pe..try aje dulu...dapat tak dapat..belakang kire..

mase intebiu..mule2 ade la soklan betulis...dalam soklan tu..tanya pasal hukum mad...pastu kene tulis surah al-Fatihah n kene wat tulisan khat..heheh..semuanya saya tulis aje...

lepas tu...ustaz tu panggil utk sesi bacaan al-Quran plak..mule2 die mintak saya baca beberapa ayat al-Quran..surah ape..saya tak perasan...lepas tu...ust tu tanya pasal tajwid...hehe...saya jawab juga ikut suke..heheh...lepas tu..ust tu tny perkara2 yg berkaitan dgn tajweed...cthnye..makhraj huruf...jenis2 waqaf...jenis mad dan sewaktu dgn nye la...sama seperti yg sebelum2 ni..saya jawab juga ikut ape yg saya tau...

lepas tu..saya dipanggil plak utk sessi seterusnye...nak tgk communication skill kot...part ni..saya quite menggelabah..sbb takut terkedu..pastu diam seribu bahasa...tapi alhamdulillah..semua berjalan dgn aman damai..:))...dah setel semua..saya balik la....

saya kan tgh tak tau ape nak buat..so..kalau ditakdirkan saya dapat offer jadi guru KAFA ni..of coz la saya pegi...zaman le ni...tak boleh memilih kerja..mane yang datang..kite kene terima..rearki dari ALLAH..kite tak boleh tolak kan...

**kawan2..doa2 la saya diterima yerkk...:))

SEKIAN...

Saturday, July 10, 2010

Yang Pergi Takkan Kembali

Salam 4 all...

Jumaat, 25 Jun 2010..Mak long saya telah pergi buat selamanya...permersian maklong..amat saya rasai sbb mak long selalu datang rumah saya..tido kat rumah saya..borak2..makan same maklong...maklong adalah cousin abah saya..tapi dah rasa macam mak sedare sendiri dah..kalu balik cuti..mesti ade maklong datang rumah saya...maklong pon ade sakit lelah macam saya...so, selalu jugak la kami borak2 pasal penyakit 'kami' tu...saya sangat rindu maklong...bila lalu depan rumah maklong..sayu sangat rase...teringat je maklong selalu tunggu kat gate rumah maklong..sekarang maklong dah tak de lagi...

maklong saya sakit cancer..tapi..sampai menghembuskan nafas..maklong tak tahu yang maklong ade cancer..anak2 maklong tak bagi beri tahu..sbb nanti maklong akan memikir n menambahkan lagi sakitnya..so, adalah lebih baik maklong tak tahu..

masa maklong sakit...saya amat kagum melihat anak2 maklong seramai 6 orang menjaga maklong...anak2 maklong semua baik2..ustaz n ustazah semuanya..termasuk lah menantu maklong..semua baik2...alhamdulillah..rezki maklong dpt anak yg soleh n solehah....mak saya pon sayang semua anak2 maklong..saya anggap diorang macam adik beradik sendiri...

malam terakhir saya jumpa maklong adalah di hari maklong pergi..sejam lepas saya balik ke rumah..saya dapat panggilan telefon dari abg asri(anak maklong) yang mengatakan..maklong dah meninggal...sedih sgt rase..tapi semua redha sbb..seksa n kesian sangat tengok maklong menderita cancer tu...

maklong saya adalah seorang yang sangat penyabar..maklong membesarkan 6 orang anaknye sorang diri..sbb suami maklong telah kembali ke rahmatullah pada usia anak2 maklong masih besekolah kesemuanya...bayangkan la...betapa cekal nye hati maklong membesarkan anak2 nye...berkat kesabaran maklong..semua anak2 maklong 'menjadi'..alhamdulillah...

ALLAH lebih menyanyangi maklong...maklong pergi pada usia 65tahun..semoga maklong ditempatkan bersama golongan orang2 yang soleh solehah...

perasaan sedih masih berbaki..saya dikejutkan pula dgn pemergian pak cik saya...

29 Jun 2010,  pak cik saya pula pergi menghadap ilahi..kereta yang dipandu pakcik saya terlibat dalam kemalnagan di LPT berhampiran exit Chenor...saya dah tengok gambar kereta pakcik saya..sangat dahsyat...kereta pakcik saya dihentam dari belakang oleh sebijik hilux(betol erk eja gini?)..separuh kereta pakcik saya remuk...sudah ajal pakcik saya...tapi walau macam manapon...makcik saya tak mengalami kecederaan yang serius..cuma tulang rusuk makcik saya retak...semoga makteh cepat sembuh...saya kagum dgn makteh sbb makteh langsung tak menangis mase engah bin meninggal...semoga makteh tabah mengahadapi hari2 mendatang tanpa engah bin disisi...

semoga segala amalan engah bin semasa hayatnya diterima ALLAH dan semoga ALLAH menempatkan engah bin bersama orang2 mukmin yang soleh...

..."Setiap yang hidup pasti akan merasai mati"....

AL-FATIHAH...

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: