Tuesday, May 25, 2010

Bukan Malas

Salam 4 all..

sebelum apa2..saya kena bagi tau yang line tenet di kampong saya sangatlah 'laju'...sampaikan saya tak mampu nak update blog saya...ok..laju di sini membawa erti sangat lembap macam siput babi...saya sangat menci..tapi apa boleh buat..

sebenarnye..banyak menda saya nak bercerita..tapi..saya tak mampu la..atas sebab2 yang telah dinyatakan di atas...

**ok..dimaklumkan..bil broadband saya sudah mencecah rm132.35..siapa mahu bayar ini???;p

SEKIAN

Monday, May 17, 2010

Air dicincang...boleh ke??

Salam 4 all...

Adik beradik tak bergaduh???memang pelik la bunyi nye tu...

Adik beradik bergaduh tak baik2??tu lagi pelik...

Adik beradik bergaduh...pastu tak sampai 5 minit dah boleh gelak2....itu normal...

bak kata pepatah melayu..air dicincang..tak akan putus..macam tu jugak la perumpamaan yg diberikan kpd adik beradik...cth nye..saya sendiri..ok.saya adalah sangat cenggeng(suke menangis..dan sangat sensitip)..so.adik2 saya sangat suka mengacau saya sampai saya menangis dan menjerit2...hahhaa...dah besar pon perangai gitu??well3..seronok weyyyy..mase tgh marah..dalm hati saya ni menyumpah2..rase tak tegur dah adik saya tu..specially adik lelaki saya yang name firdaus tu..bapok la kuat nyakat die tu..mak kate...die suke sakat saya sbb saya je bagi respond yg positif bile disakat...kalau adik beradik lain..die wat kering jekk...ok..saya nak mengaku ni...saya sangat senang utk marah..saya juga adalah sangat senang untuk cool semula...bila begaduh dgn adik2 la terutamanya...sbb ia nya akan wat saya berpikir:

-aaahhh..mcm bodo je begaduh ngan adik beradik sendiri...bukan dapat ape pon...
-ala..adik beradik pon nak masam2 muke ke...tak best langsong...
-ala...bukan die sengaja kot wat gitu...tak pe la...biorkan aje..saya pon wat silap jugak.
-kalau saya terus tak betegur dgn adik beradik saya..nnt saya boring2..saya nak mengacau sape??

so..saya pon akan cepat baik dgn adik beradik saya bila becekau...sebenarnye...seronok la bile ade gaduh2 ni...bile dah berbaik...bukak balik cerita masa begaduh..mesti best...kelakar je rase...ok..cube bayangkan adik beradik yang langsung tak begaduh...boringggg nya la...tapi yg bagus nye..mak ayah diorang tak payah la pening kepala macam mak ayah saya kan...;p...

ade jugak jenis yang bergaduh tak baik2 dah..lepas tu,dgn adik badik sendiri pon nak dengki mendengki....fuhhh...tak bagus ini....betol...kekadang...mmg ade tedetik rase cemburu tu..tapi cepat2 la kite buangkan dari dalam diri kita sebab kita adalah sangat bodoh jelous kat adik badik sendiri..lepas tu..sibuk la mencari kakak angkat sana...adik angkat sini...berangkat2 la...adeii yaiii...adik badik sendiri pon da tak tejage..nak berangkat2 pulop da....ok2..sorry kepada yang ade berangkat2 ni ye..saya tak bermaksud nak memperlekehkan anda..tapi..saya nak tau..ape tujuan berangkat2 tu erk??rasional nye??hurmmm...ntah la..bagi yg duk jauh bejuta2 batu ngan family tu...cth nye macam stdy kat abroad...logik la jugak nak berangkat2..tapi kalu setakat duk kat sini2 jek..tak penting la rasenye....jage je dulu adik beradik sendiri...lagi seronok n berbalo..ape2 hal pon..darah daging kita...

ok..itu sahaja merepek saya utk kali ini..yang terasa hati..harap dimaafkan...tak beniat utk melukakan..tapi sekadar peringatan...air dicincang tak akan putus..

SEKIAN.:))

Thursday, May 13, 2010

Adamaya



Salam 4 all....

Saya tengah duk melayan Adamaya..last episode la katekan...selama saya tengok cerita ni...macam2 otak saya fikir...antaranya:-

-wujud lg ke LELAKI sesabar si Adam tu??1 in a million kot kalu zaman le ni nak cari lelaki macam tu..tapi saya rasa dia macam dayus jekk..ade pulak blh biar wife dia becinta dgn jantan lelaki lain?sangat merepek itu orang...lepas tu..baekk sungguh..bagi cheque rm300 ribu kat wife die..oohh...saya sangat suka itu...;p

-ramai ke PEREMPUAN macam si Maya tu dalam dunia ni??kelihatan sangat murah si perempuan yang menduakan suami..tak reti nak besyukur dgn ape yg ade...nauzubillah la..saya tak mau beperangai begini..

-ade rupanya LELAKI sewel macam si dani dalam dunia ni...anak bini sendiri tak reti nak jaga..sibuk sangat nak jaga bini orang..baik hati terlebih betol manusia sorang ni la..sudah la tu..muka tak malu...bini orang..buat macam bini sendiri...adeeiii..pening2 si dani mereng ni..

-seronok nye dapat anak macam si amani tu..sangat cute...

-best nye kalau dapat mak n pak metua yang baek2 macam dalam cerita tu...

ok..SEKIAN:))

Selamat Semuanya

Salam 4 all..

alhamdulillah...saya sudah berjaya menamatkan pengajian saya di USIM...4 tahun saya tunggu untuk ini...akhirnya..tercapai jugak...terasa diri ni macam dah agak ketuaan...tapi tak ape lah...dah adat dunia begitu kan...mane nye ade umur yg tak betambah..

balik aje ke kampung baru2 ni..kebetulan ade bapak dan mak sedara kat rumah...salam2 depa semua...depa semua ucap tahniah kat saya sebab dah abes belajar..rase macam kelakar pulak rase...pastu siap ade pak sedara sorang tu dah suruh mintak koreje...adeiii..malas sungguh saya...saya nak relaz2 dulu kat rumah..

tapi..bile dah rilex kat rumah ni..mula lah memikir..sampai bile saya nak mengikis duit mak abah saya...saya dan adik saya pon bercadang untuk mencari kerja dgn menggunakan diploma yg kami ade...tapi..ape2 pon...bulan julai baru saya boleh start kerja kot...ade beberapa yg perlu saya setle kan...

nak kerja apa???itu saya tak risau...saya tak memilih..mane ade...saya tibai...janji halal..saya pernah la berangan nak kijer kilang..tapi menurut bebrapa kawan yg pernah terjebak dgn kerja kilang..semua kate.."tak payah la aisyah..penat.."...ape??penat ye..ok...tak pe..tak jadi la..kalau macam tu..nanti saya isi segala borang kerja yang ada ye...lagi pon..saya amat memerlukan pekerjaan..sbb saya memerlukan gajinya untuk saya berjoli2an...

SEKIAN..:))

Thursday, May 6, 2010

Sila Jangan Bermarah2

ohh..sangat buruk bewajah begini...

Salam 4 all...saya bukak fesbuk..dan nampak ini kat status ustaz saya...dan saya copy la...renung2 kan dan selamat beramal...~pesanan utk diri sendiri yang sangat hot temper..


Pada suatu ketika, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam duduk-duduk bersama dengan para Sahabat. Muncul seorang lelaki lalu dia mencela dan memaki hamun Abu Bakr radhiyallahu ‘anhu hingga menyebabkan Abu Bakr ’sakit’ mendengarnya.


Tetapi Abu Bakr terus mendiamkan diri. Lelaki itu meneruskan lagi celaan dengan bahasa yang lebih kasar terhadap Abu Bakr, namun beliau masih terus mendiamkan diri. Masuk kali ketiga, apabila lelaki itu terus menyakiti Abu Bakr dengan lisannya, Abu Bakr bingkas mahu menjawab balik.Lalu Baginda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam bangun.


Abu Bakr radhiyallaahu ‘anhu bertanya: apakah engkau marah denganku wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Tidak. Cuma semasa kamu mendiamkan diri, Malaikat turun dari Langit bertindak terhadap kata-kata lelaki itu. Tetapi sebaik sahaja kamu mula membalas cacian lelaki itu, Malaikat melarikan diri lalu Syaitan datang dan duduk. Aku tidak boleh duduk di tempat yang Syaitan duduk di situ.” 
[ Hadith riwayat Abu Dawud]
ohh..sangat cantekkk berwajah begini..so..sile jangan mudah marah macam saya ye..:))

SEKIAN..:))

Finish!!




Salam 4 all..
Sangat mintak maaf sebab memang saje malas nak update blog...kononye..busy dgn membace buku la saya ni..kononye je la...

ok, sila perhatikan riak muka manusia di atas...ape makne nye??dan sila pastikan backgroundnye..ape maknye??ok..mari saya terangkan...gambar ini menunjukkan manusia ini sedang menyukakan diri sebab dia dah habes exam...dan mase gambar ni di ambik jugak...budak2 lain tak habes lagi menjawab paper SKU 3013..oohh....damn susah weiii..nak gile m'jwbnye...


Hari ni hari rabu...tapi, ade one of my friend suggest pakai baju batik course kami...so..semua nye layan kan aje..sbb ni dah last paper kat USIM..lepas habes paper..saya dan kawan2 pon..begambar la dgn jakon dan sakannye..
*ohh...saya pasti akan rindu kan kawan2 saya ini..
sepeti biasa..saya kan bukan spesis mengadap paper tu sampai tekoyak..saya bukan jenis duduk kat exam hall tu sampai berakar bon*ot...so, saya adalah antara yang sangat suka untuk keluar awal bile rasa saya nak keluar...selama saya amik paper kat USIM..rasenye ade sekali dua je kot saya keluar betol2 time pengawas peperiksaan menghalau saya utk keluar...

saya adalah sangat rimas untuk berlama2 di dalam exam hall ini...masa last paper ni..hajat di hati nak keluar on time..tapi malangnye..kaki saya degil...terus je melangkah keluar hall 25 minit sebelum masa tamat...

i'ALLAH..bulan 9 ni..akan ade la majlis konvokesyen utk saya dan kawan2...dan saya kira, kawan saya yg sorang ni...sedang  mempraktis lompat ketika memakai jubah dan membaling mortarboard nanti..ok..terus kan berlatih en jun..haruslah lebih tinggi lompatan itu..
*practice makes perfect bro..;p















OK..sekarang..saya hendak lah memikirkan aktiviti ape nak dilakukan selepas ini...dan antara aktiviti wajib adalah membesarkan badan membuang lemak2 terbiar, menghabiskan duit mak abah saya dan mendirikan masjid menyakitkan hati adik2 saya yang ada kat rumah..

SEKIAN:))

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: