Thursday, April 29, 2010

Justice For All!!

Dipetik dari: http://perisik-rakyat.com/








Kes Aminulrashid : Cerita Dari YB Khalid Samad

Pada hari Isnin 26 April, jam 4 petang, saya telah menerima panggilan dari Ustadz Nasaruddin, Pemangku Ketua Pemuda PAS kawasan Shah Alam.

Dia memberitahu saya bahawa seorang remaja yang berumur 15 tahun telah ditembak mati oleh Polis di Seksyen 11 Shah Alam awal pagi tadi. Penduduk sedang berkumpul di Surau Seksyen 11 untuk menunggu jenazahnya dan semua menyuarakan ketidak puasan hati atas tindakan Polis.

Remaja berkenaan anak salah seorang ahli Qariah yang dikenali.

Mendengar berita tersebut saya pun telah bergegas ke Surau berkenaan dan mendapati sudah ramai berkumpul di situ. Saya melihat ramai di antara mereka terdiri daripada remaja belasan tahun.

Sebahagian dari mereka menunggu di luar kawasan Surau sambil sebahagian yang lain berada di dalam kawasan Surau tersebut. Setiba sahaja saya, qamat Salat Asar telahpun didengari dan Salat hendak dimulakan.

Saya mengambil wudu’ dan seterusnya menyertai jemaah. Setelah selesai salat, saya mendapatkan penjelasan dari Ustadz Nasaruddin mengenai apa yang telah berlaku. Beberapa orang turut mendengar dan memberi penjelasan termasuk seorang penduduk yang telah menyaksikan sendiri peristiwa berkenaan kerana kereta yang dipandu arwah terbabas di hadapan rumah beliau.

Mengikut keterangan mereka, pada jam lebih kurang 1.30 pagi, beberapa das tembakan telah kedengaran di jalan 11/2. Apabila disiasat, didapati sebuah kenderaan sedang dikejar kenderaan polis. Akhirnya kenderaan yang dikejar terbabas dan melanggar tembuk rumah dan pemandunya, Aminulrasyid Amzah, mati terkena tembakan di kepalanya. Seorang penumpang telah keluar dan berjaya melarikan diri.

Saya kemudianya membuat panggilan telefon kepada Dato’ Khalid, Ketua Polis Negeri dan meminta penjelasan dari beliau. Dato’ Khalid menegaskan bahawa siasatan sedang dijalankan dan anggota polis yang terbabit telah dipindahkan ke kerja-kerja pejabat. Menurut beliau, siasatan dibuat oleh polis Negeri, bukan oleh polis Shah Alam, bagi menjamin ketelusan. Begitu juga tegas beliau, bahawa siasatan dibuat di bawah Kanun Keseksaan 302, iaitu tuduhan membunuh sebagai bukti seriusnya pihak polis ke atas kes ini.

Dalam keadaan asyik mendengar penjelasan tambahan dari mereka yang berada di Surau, tiba-tiba beberapa orang membawa seorang remaja ke hadapan saya sambil berkata kepada saya, “dia lah penumpang yang bersama arwah yang telah melepaskan diri”. Orang semakin ramai berkumpul dikeliling saya dan memandangkan keadaan semakin bercelaru, saya menasihati remaja tersebut untuk ke tempat lain dahulu dan ‘stay low profile’.

Saya mengambil nombor telefon bimbitnya dan berjanji akan memanggilnya kemudian untuk bertemu dalam suasana dan keadaan yang lebih tenteram untuk mendapatkan penjelasan berhubung peristiwa berkenaan daripada beliau. Saya berpesan supaya dia berhati-hati supaya tidak ditahan polis kerana dikhuatiri penjelasan beliau akan dipengaruhi pihak polis untuk sealiran dengan kenyataan yang telah dikeluarkan mereka.

Kenyataan yang dikeluarkan polis melalui TV dan radio, saya diberitahu, berbunyi “seorang yang disyaki penyamun ditembak polis awal pagi di Seksyen 11 Shah Alam….sebilah parang dijumpai di dalam kereta disyaki digunakan sebagai senjata untuk menyamun….suspek kedua berjaya melepaskan diri..”

Selepas Maghrib saya berhubung dengan remaja berkenaan dan kami bertemu bersama beberapa orang sahabat sebagai saksi. Remaja tersebut memberitahu bagaimana arwah telah mengambil kereta kakaknya pada lewat malam sambil semua sedang tidur dan menjemput beliau. Mereka telah ke sebuah kedai di Seksyen 11 dan seterusnya ke Seksyen 7 setelah mendapat panggilan dari seorang rakan lain yang mengalami kerosakan motorsikal di situ.

Dalam perjalanan ke tempat kerosakan tersebut, berhampiran restoran Ali’s corner, mereka tergesel dengan sebuah kereta mewah yang sedang parkir di situ. Kemalangan ini menyebabkan arwah ketakutan dan beliau terus membawa kereta untuk melarikan diri. Pada masa yang sama mereka dapati ada motorsikal yang mengejar mereka. Apabila sampai di Seksyen 12, di jalan dari bulatan Istana Kayangan menuju SIRIM, motorsikal berkenaan terlanggar kereta yang dipandu arwah di bahagian belakang dan terus terbabas.

Arwah terus membawa keretanya dengan laju dan pada ketika itu mereka telah memintas sebuah kereta peronda polis. Kereta peronda tersebut terus membunyikan sirennya dan mengejar mereka, melalui SIRIM terus ke bulatan dan menuju ke Masjid Negeri, sampai ke Seksyen 9 dan kembali ke bulatan Istana Kayangan.

Dari bulatan Istana Kayangan mereka berpatah semula ke Seksyen 11 memasuki simpang berhampiran Caltex, Esso dan terus memasuki jalan 11/2. Tiba-tiba kedengaran tembakan beberapa das. Kereta terhoyang hayang disyaki tayar telah terkena tembakan. Arwah terus memandu dalam keadaan tayar ditembak sehingga tiba-tiba beliau rebah ke atas ribanya. Kereta terus menyimpang ke kiri dan terbatas melanggar tembok sebuah rumah.

Apabila di pegang kepala arwah, didapati berlumuran darah. Terasa kepala berlubang dan darah membasahi tangan dan bajunya. Remaja ini terus keluar dari kereta, terpaksa keluar dari pintu sebelah arwah, kerana pintu sebelah dirinya telah terhimpit. Terpaksa mengalih mayat arwah supaya dapat melepasi diri dengan tujuan menyerah diri. Tak sempat apa-apa, sebaik sahaja keluar beliau diterajang seorang anggota polis dan beliau terus melarikan diri.

Sambil mendengar penjelasan beliau, tiba-tiba abangnya muncul entah dari mana. Memarahi beliau kerana tidak pulang ke rumah. Apa dah jadi ini, kata abangnya, bagaimana adik saya digelar penjenayah. Kami menenangkan abangnya sambil memberitahu niat kami adalah untuk menolong adiknya. Dia terus meminta adiknya pulang ke rumah, ayah menunggu katanya. Kami ikut sekali. Setibanya di rumah mereka, ayah dan ibunya kebinggungan. Kami menenangkan mereka dan memberitahu mereka anak mereka bukan penyamun.

Seterusnya saya membawanya bersama abangnya untuk membuat laporan polis. Jam sudah hampir pukul 10 malam. Saya ingin menentukan bahawa laporannya sama seperti ceritanya kepada saya sebelum ini. Tiada paksaan untuk mengubah ceritanya. Selepas laporan disiapkan saya bersamanya dan abangnya bertemu pegawai yang bertugas.

Saya bertanya apakah SOP untuk pihak polis menggunakan senjata api menembak orang yang disyaki. Dia menjawab, hanya sekiranya nyawanya atau nyawa orang lain terancam.

Remaja saksi utama dibenarkan pulang ke rumah. Saya telah berhubung dengan YB Gobind Deo terlebih awal dan meminta dia mengambil kes ini. Dia berjanji akan berjumpa remaja berkenaan pada esok harinya, iaitu Selasa jam 10.30 pagi di mahkamah Shah Alam.

Selepas itu saya ke rumah arwah untuk bertemu keluarganya. Ibunya kesedihan. Abangnya kebinggungan. Bagaimana ini semua boleh berlaku. Mendengar percakapan ibunya berhubung arwah yang merupakan anak bongsunya, saya merasa sebak. Saya tak boleh bayangkan kesedihannya. Semakin ramai datang berkumpul. Saya berundur pada jam 12 tengah malam.

Esok pagi jam 9.30 pagi saya mengadakan sidang akhbar di pejabat saya. Dalam sidang akhbar tersebut saya menyatakan 3 perkara seperti berikut :-

1. Arwah bukan penyamun dan penjenayah. Warga Seksyen 11 mengenali beliau dan tidak akan menerima alasan sedemikian rupa dari mana pihak sekalipun.

2. Arwah tidak cuba melanggar anggota polis seperti yang didakwa. Arwah telah ditembak semasa memandu melarikan diri dan bukan semasa mengundur kereta untuk melanggar anggota polis. Itu satu pembohongan sepertimana juga kisah kononnya ada sebilah parang di dalam kereta.

3. Saksi yang merupakan rakan sepanjang peristiwa malang tersebut perlu diberi perlindungan dan tidak ada usaha dilakukan supaya ceritanya diubah untuk bersesuaian dengan kisah yang dilaporkan pihak polis. Saya meminta Polis bertindak secara profesional dalam kes ini dan jangan berusaha untuk melindungi anggotanya.

Shah Alam menjadi medan berlakunya pembunuhan Teoh Beng Hock sebelum ini. Malaysia juga menyaksikan sebelum ini kes Kugan yang telah mati di dalam tahanan. Norizan Salleh yang ditembak secara rambang sebanyak 5 kali tetapi masih hidup untuk menceritakan pengalaman ngerinya.

Harap jangan dilupa juga kisah Altantuya bersama bom C4. Ini semua kes-kes yang tergantung yang menjadi tanda tanya masyarakat. Entah banyak mana lagi kes yang tergantung sebegini yang tidak diketahui umum.

Apa yang pasti, kita tidak boleh membenarkan kes Aminulrasyid berkesudahan sebegitu rupa. Kita doakan semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama orang-orang yang soleh yang beroleh rahmat.


Wallahu 'Alam
KHALID SAMAD


~Al-Fatihah utk adik AMINULRASYID

SEKIAN

Monday, April 26, 2010

Facebook

Salam 4 all...

oohhh..sungguh sudah lama saya tidak mengapdate blog..alasan??tak de alasan..saje bermalas malasan...saya sangat suka berfesbuk...bersuka ria di fesbuk..cari kawan lama di fesbuk....bergossip di facebook...copy paste jawapan OOP di facebook...cari pasal dgn org di fesbuk...dan banyak lagi la menda yang saya buat di fesbuk tu...

Kat fesbuk..saya langsung tak  berminat nak add or approve manusia yg saya tak kenal..saya tak suka friends saya ade sampai beriban2..tapi yg kenal nye..200 org jekk...tak best langsung...wat menyemak wall jekk..

Saya jgak guna fesbuk utk luah perasaan..ohh..mengade je kan...tapi betol la..kite luah je..org nak bace or tak..nak komen or tak..saya tak kisah..kepada yg komen..terima kaseh la erk..tapi kekadang saya menyampah kat fesbuk ni...ade je manusia2 spesis burung merak yang tulis status belagak2...OMG!!i really hate this kind of people!!sori la saya nak comment status org belagak..buat menda sikit..nak beritahu satu dunia..huhh!!saya tak heran....

Saya suka jugak mengomen status org yg menarik2...yg fun2...or yg relate dgn hidup saya..baru2 ni.saya terajin mengomen kat pokcik www.jundullahosman.com  punye link..menarik tertarik mmg da bomm link tu...so..saya pon komen le dgn semangat nye..sehingga jadi begini:..


org lain..saya tak tahu..tapi...dalam sejarah saya befesbuk..ni la comment terpanjang pernah saya tulis...system dalam badan out of control...tu yg jadi ter'emo' lebih tu kot..hehehe...


SEKIAN:))

Wednesday, April 21, 2010

Untuk Kita Aje..

Salam 4 all...

seperti biasa lah...tgh saya duk siapkan thesis yang ade sikit lagi nak siap ni...saya pon melencong la ke blog peberet saya...dan sekali lagi saya jumpa sesuatu yang menarik...

silalah klik di sini (untuk bahasa penjajah)

atau

sila klik di sini(untuk bahasa ibunda ku terchintaaa)

panjang sgt kalu nak suruh saya explain pasal link tu..so..sile bace utk tahu...membace tu kan amalan mulie..:))
sile2 la menyain petition kat link tu...bukan ape..utk mase depan bini2 korang..mak2 korang...anak2 pompuan korang...dan kesenangan saya juga...hehhehe..:))

p/s:Collection of Signatures in support of this petition will end on 6th June 2010

(apo lai di tungu..copet2)

credit to: http://perempuanjomblo.blogspot.com

Sekian..:)

Tuesday, April 20, 2010

Final Exam

Salam 4 all..
ini adalah pengumuman penting!!
saya sedang mengalami proses pengguguran rambut...sbbnye???sbb skarang sy tgh duk final exam + thesis yg tak siap2(org malas...mmg gini)..
readers yg disayangi lagi dihormati lagi dikaihi..
doakan semoga ALLAH permudahkan saya utk jwb exam dgn jayanya...TQ semua!!:)
slip exam saya...lihat la jadual exam saya..tidak men'stress' kan langsong kan..:))

dan pengumuman penting juga..ini adalah exam saya yg terakhir di USIM..

Sekian..:))

Sunday, April 18, 2010

Beware Of What You Eat

Salam 4 all..seperti biasa..saya duk bosan2 wat thesis..saya pon menjelajah ke segenap pelusuk intenet..dan saya jumpa ini..menarik..saya ambik dari http://iluvislam.com...


Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan mendatangkan kanser.



1. Jika anda makan satay....jangan pula lupa timunnya,sebabnya memakan

satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan

kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan

yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.



2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C !!.

Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam

sahaja.



3. Cuba yang ni.....bagi penggemar makanan ni "Bah Kut Teh" (babi).

Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum terlambat.

Cuba tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging babi tu dan tunggu

sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut

keluar dari sana.Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore".



4. Barah -akibat penggunaan bahan dalam shampoo.Balik rumah dan pergi

periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam

shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS.

Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang

dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah;

Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru

keluaran body

shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence

adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.

Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan

jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi

kami tidak boleh

melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan

yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu,

Pasta, colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang

sama untuk penghasilan busa.



5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi,

koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya

hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang

seterusnya.Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang

doktor.Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah

mendapat tahu berkenaan salutan wax keatas makanan ini. Inilah yang

menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila

dimasak.Telah dinyatakan terdahulu

melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS).

Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat

sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari.

Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam

mee segera.Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari

untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa

ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke

rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia

didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee

segera bolehlah diistilahkan sebagai "makan untuk mendapat barah" Kalau

istilah James Bond ==>Licence to kill!



6. Bawang Goreng segera, Seorang kawan melawat ke sebuah

perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak

straw minuman.

Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang

mengejutkan

ialah Straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang

yang bertujuan apabila

plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas

menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang

dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri

lembik dalam masa yang singkat sahaja. Sebarkanlah maklumat ini kepada

orang-orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih

belum disedarkan lagi.



SEKIAN

Friday, April 16, 2010

Alhamdulillah...selamat

Salam 4 all...

Bangun pagi ni..saya rasa macam nak check status saya di PTPTN...whether nama saya ni dah tak boleh pegi  luar negara or masih boleh ke luar negara...masa key-in NRIC..saya bedebar jugak..ye la..mane tau..tup2..saya tak boleh pegi mane2 dah melainkan cuti2 malaysia sahaja...lepas saya press enter...page yg kat atas tu pon keluar..ALHAMDULILLAH..saya bersyukur sgt2...saya masih bebas..

**saya nak kene start bayar ptptn saya dah ni...takut blacklist..tak pasal2 glemer kat klia nnt..heheh

SEKIAN:))

Thursday, April 15, 2010

Menyayat Hati

Salam 4 all...
sedang saya duk membaca blog2 yg lazat utk dibaca..saya terbaca ini dari http://perempuanjomblo.blogspot.com/ dan saya merasa terpanggil utk berkongsi dgn readers yg lain pasal cerita sedih ini..
semoga baby ini cepat sembuh...sedih saya membacanya...menitis air mata....sbb tak tertanggung rasa nya utk baby berusia 3 bulan utk semua kesakitan itu...

Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat. 

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar. 
Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu. 
Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong. 


Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat. 


Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan. 


2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang. 


Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen. 
Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen. 
Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak. 


Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan. 


Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAHagar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian. 


Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada 

sayarozex_3056@yahoo.com.my<http://us.mc761.mail.yahoo.com/mc/compose?to=rozex_3056@yahoo.com.my> . Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya. 

Solat Hajat 
1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala
2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x. 
3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan. 


Ayat Kursi 
Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.
Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah.



Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2 pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut.

Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU.


Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha.


Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. Jauhkanlah Hana dari kecacatan.


Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak di otak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat.


Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin


Jadi para pembaca budiman, sama-sama kita doakan keselamatan Baby Hana ni. Semoga doa kita diperkenankan Allah SWT. ='( 

Syukurlah jika anak anda dilahirkan cukup sifat dan sihat tubuh badan....

Bateri sudah 'kongg'

Salam 4 all..

untuk pengetahuan umum...hari ni..mood rajin saya telah datang untuk saya menyiapkan thesis saya yang sudah tinggal beberapa minggu je lagi nak kena submit...iyaaa..saya kekalutan lah ni...saya tak taula..spesis apakah saya ini...last minute..baru lah idea nak keluar...adoyaiii..pening saya..

ok..macam ni ceritanya...tadi..dalam pukul 11pagi...saya bersiap2 la..nak pegi UKM...nak cari sikit lagi bahan2 utk thesis saya ni...saya pon..dengan semangat nye mengendong bagpack saya dan pergi ke kereta saya...tup2...kereta saya tak boleh start langsong..saya pon confuse..kenapa lah agaknye yerk...tapi saya langsong tak cuak..sbb dah ada pengalaman sebelum ni..perkara pertama saya buat..of coz la call abah saya...**sori abah...terpaksa kacau abah meeting..**...abah saya suruh panggil en.pomen utk tukar bateri...saya pon pegi meminjam kereta housemate saya..cik miey..tq cik mieys...heheh..jasa mu dikenang...

lepas en.pomen meukar bateri...kawan en.pomen pon menegur..

.."you punya lampu kereta pon sudah terbakar loo.."(die adalah berbangsa cina..harap maklom.)

terus saya teringat..semalam...saya balik ke nilai...sampai kat terowong kat genting sempah tu...saya nyalakan lampu..(yer la...bertindak mengikut arahan..kan kat situ ade board tulis.."SILA NYALAKAN LAMPU").lepas tu....ape lagi..saya terus lupe nak tutup....hahahah..saya dah jumpa punca kenapa bateri saya habes...kih..kih..kih..sungguh careless saya....

Sekarang,saya sudah berada di UKM...dan paling penting..abah saya tak tahu bahawasanya..anak nya yang baekk ini terlupa utk tutup lampu kereta sejak dari pukul 11 pagi semalam..hinggalah 11 pagi hari ini...dan itu jugak lah menyebabkan duit saya melayang sebanyak rm250.00..dan saya akan menceritakan hal ini kepada abah saya 5 tahun akan datang...sbb..kalau saya bagi tahu sekarang..mesti saya kena marah...hehehe

**pssttt..psstttt..tadi abah call..abah kata..nanti abah bank-in semula duit kakde....yehooooo!!!saya belum muflis..;p;p

SEKIAN..:))

Wednesday, April 14, 2010

Orang Baru

Salam 4 all..

sekarang saya amat gembira!!sbb saya dah dapat anak sedare baru..iye..ni anak sedare saya yg Pertama...so..tak payah nak cakap la tahap ke'excited'tan nye macam mane...meh saya nak becerita pasal ORANG BARU ni...


Nama: Khaleed al-Waleed bin Mohd Nazim
D.O.B: 13 April 2010
Tempat Lahir:Hospital Temerloh
Description: Anak Sulung kepada Mohd Nazim Ahmad Dan Azlinda Ashaari...cucu Sulong kepada Ahmad Hj Daud dan Zaharah Kasim...juga cucu sulong kepada Ashaari dan Mak cik Da(besan mak abah saya la ni..saya tak tau name penuh..hehe)....anak sedare pertama Saya dan adik beradik..jugak anak sedara pertama adik2 ipar abg saya...

Jadi..sekarang..korang boleh bayangkan..betapa excited nya family2 kami...alhamdulillah..TQ ALLAH...

2.45pagi,13April2010:
Tgh saya syok menidurkan diri...telepon mak saya berbunyi..abah saya tak de..ke kuantan..ade meeting ape ntah...so..tinggal la saya, mak, adik dan wan saya kat rumah....mula2..saya ingatkan org call nak bg tau pasal kematian..ye la..biase nye kalu dapat call time2 tu....byk nye pasal kematian je kan....bila saya dengar mak saya panggil nama abg saya...terus saya dapat agak..kakak ipar saya nak besalin....seronok sgt saya..tapi disebabkan mengantok..saya pon..zzzzzzzzzz semula..heheh

4pagi
abg saya kata..kak ngah saya kene bawak ke hospital temerloh...knp??ntah..saya tak sure..ok..saya sambung zzzz semula...;p

dekat2 pukul 6pagi:
abg saya call lagi..kak ngah dah selamat melahirkan baby boy...alhamdulillah..seronok nye rase....rase nak pegi hospital terus..tgk baby n k.ngah..saya dah tak sambung tidor..sbb kene hantar adik saya ke sekolah..die ade rombongan ke parlimen...mak saya pon terus call abah saya....abah saya sangat lah teruja bila tahu cucu beliau dah selamat...

selepas pukul 7pg:
abah saya asyik telefon aje...tanya kan cucu nye...heheh..saya n mak x tau nak bagi jawapan apa..ye la..kami pn kat Jerantut lagi..rasa nya...5 minit sekali abah saya akan call..heheh.kelakar pulak rasa...

9pagi:
saya..mak...wan...gerak ke temerloh...saje pegi awal sbb wan  nak renew pasport nye...saye  pon wat le pasport sekali..:))...lepas semua setel..saya bawak mak n wan saya pegi sepital..masa melawat pukul 12.00..adoii..45 minit lagi...lambat sungguh...

12.00tg:
Menyerbu masuk ke dalam wad besalin tingkat 5..wad kenanga 4...seronokkkkk sangat dapat tgk muke anak sedare saya...rase nak menangis pon ade..khaleed al-waleed namenye..mata khaleed celik je masa saya sampai...baby lain semua tido..agaknye..khaleed rase palik kot...die duk kat mane plak ni....saya pon ape lagi...ber 3G lah dgn adik2 saya...semua nya excited dapat tgk anak sedare...comellll...geram sangat tgk die...last sekali..saya 3G dgn abah saya...tapi abah saya tgh duk meeting..so..xdapet la...pas tu..saya send la pict khaleed kat abah saya...nak tau tak ape abah saya buat??abah saya terus call mak n kate nak balek jugak tgk cucu...nak tgk secara live katanye...saya ingat abah saya main2 je...tup2..driver abah saya call mak saya...wish tahniah n kate..."En. Ahmad nak balik hari ni...sudah on the way..."...hahahha...tegelak saya dgr...mase melawat habes....saya pon balek jerantut dgn nenek saya..

Mak saya tunggu abah saya di hospital..dalam pukul3 lebih cket..abah saya sampai...hospital temerloh ni..pak guard die sungguh berwibawa...sesiapa tak dibenarkan masuk selepas waktu melawat.....dan rupenye..abah saya dah telepon siap2 kawan beliau utk membolehkan abah saya masuk tgk cucu nye....lepas masuk tu...mak saya cerita.....abah saya terus pegi kat cucu beliau..cium cucu beliau..dan muka abah sangat excited...mak kate..abah saya angkat cucu nye..dan mengazankannye utk kali ke2...Ya Rabbi..seronoknye abah saya....

Kesimpulannye..Semua ahli keluarga saya sangat hepi dgn kelahiran Khaleed al-Waleed...semoga khaleed jadi anak yg soleh...berbakti kpd agama dan bangsa..

Saya sudah sampai di nilai..dan saya sudah rasa rindu pada khaleed...sebelum balik tadi..saya dah pegi jumpa khaleed kat sepital..semoga khaleed cepat sihat ye...

**seronok rupenye ade anak sedara sendiri ni...dapat anak sendiri..lagi la seronok kan..:))

Monday, April 12, 2010

Wan saya

Salam 4 all..

Sebelum tu..kena bagi tau dulu...sekarang saya berada di kampong halaman...iya..saya di jerantut..kemarin balik ke sini...

Pagi tadi..saya teman wan saya pegi bandar..ambik duit wan kat bank...lepas tu..pegi kedai gambar...wan amik gambar..utk wat pasport n visa..wan saya nak pegi umrah lagi..wan kata..pasport lama dah 'tamat tempoh'..so...wan saya nak buat yg baru..

sampai kat kedai gambar..tokei tu kata..wan saya kena tukar tudung hitam...sbb tadi, wan saya pakai tudung kaler pink tadi..pas tu..saya pon..ape lagi..pakai kan la kat wan saya tudung hitam yg ada kat situ...hehhe..wan tak selesa...sbb kene pakai kerongsang...wan merungut2...tak selesa...tapi wan saya sangat comell...tak pecaya..tgk la ni...gambar tadi..hehe

ni gambar utk visa wan saya...

ni gambar utk pasport wan saya...

kan saya dah kate..wan saya chumelll..hehhe

Sekian..:))

Monday, April 5, 2010

Degil

Salam 4 all...

nak tau tak...masa balik kampong baru2 ni..saya lupa nak cerita yg abah saya telah berpesan kat saya mcm ni:

"..kakde...diet la..control makan...abah tgk kakde dah gemuk makin sihat...kakde makan ape kat sana??diet ye kakde..nanti..gemuk..mudah dapat sakit..."

respond saya: senyum..wat macam tak de perasaan...
lepas tu...depan abah..saya tak makan nasi...abah saya kan jarang ade kat rumah..bila abah saya tak de...saye pon..balun la en. nasi secukup2 nye...hehehhe...sori abah...anak abah yg sorang ni..memang tak makan saman..hanya makan nasi semata2...

ohhh..degil sungguh saya ini!!

Fakta: Saya pernah kurus
Fakta lagi: Saya susah nak kurus semula...
hehehhe...kesimpulannye....

makan banyak2..banyak makan...hahhahaha..;p;p

Sekian:)

Saturday, April 3, 2010

Menepek Gambor

Salam 4 all..hehe..da puas menepek gambor kat fesbuk...saje gatal2 nak menepek kat sini pulok..
mari lah mnyaksikan aksi2 terlampau saya dan adik2 saya dan sedare mare...dan family..dan lagi..dan lagi..lalalalla
;p;p




 






SEKIAN..
**nanti saya nak tepek lagi..hahaha..bior org meluat...lalalalal;p;p

Saya dan Bola Sepak

Salam 4 all..

**ketika org lain kelam kelibut menyiapkan assignment..saya sibuk mengapdate blog..maklomla..org rajin..memang mcm ni..;p;p

Sebut aje bola sepak..memang la sangat sinonim dengan kaum berlawanan dgn saya..mereka yang bernama lelaki kebanyakkan nye minat macam nak gila bola sepak...pendek kata..macam iklan tu kata la...
makan bola..tido bola..minum bola..
**kalau yg dah ade bini..mcm mane??;p

Perempuan..bila kata minat bola sepak..maka pada pendapat saya..boleh dibahagikan kpd 2 jenis..

Jenis Pertama-------->Minat yang mengada2
ye la..nak melayan kepala pakwe masing2..daripada tak pernah hayat hidup tgk bola..bila umur 24 tahun dapat pakwe fanatik macam nak mereng dengan bola..maka terpaksa lah si perempuan itu menghipokritkan diri meminati bola sepak...lepas tu...mule la bangge dgn kawan2 pompuan yg lain yang kunonnye die tu penyokong setia MU la..Lvpool la..Arsenal la..mcm2 lagi la...padahal nye..name team je pon yg die tau...cube tanye name player..berlipat la lidah die nak menyebut nye...silap2..pemain pon tak kenal...yg die tau nye..bile ade game kat tv...die pon sibuk2 la pakai jersey team yg die sokong tu la kunonye...poyoooo je kan...

ade sesetengah tu pulak.disebabkan zaman le ni semua org duk sibuk pasal bola....die pon mengada2 la nak buat2 minat bola jugak...sokong team tu...sokong team ni...dgn harapan..ade la mamat2 yang gile bola teruja dgn die dan ingin menyuntingya sebagai bini...

biasanya, kalu pompuan jenis hypokrit minat bola ni..saya boleh kenal...dan saya cukup menyampah bile tgk pompuan macam ni..entah ape jenis ntah...ish3...

Jenis Kedua--------->Minat yang bersungguh2
Tak ramai pompuan macam ni...setakat ni..saya baru jumpa 3 org..2 org tu saya tgk dalam tv..sorang lagi tu...saya tgk secara live la..sbb perempuan tu adalah saya..;p;p..hahahahahha..hipokrit sungguh saya kan..hehhe...tak de la..bukan saya..tapi adik perempuan saya yang sekarang berumur 23tahun...adik saya tu.memang dari kecik suka bola...adik saya tak reti main bola..tapi die tau semua rules bola sepak....adik saya jugak tau segala jenis team2 bola sepak omputih ni...siap dgn player2 adik saya kenal...dan adik saya jugak sanggup melakukan perkara yg saya takkan buat..iaitu..mengorbankan masa tidor nye utk tgk games yg pukul 3,4 pagi tu...adek saya adalah peminat Arsenal....bukan sebab dia adalah adek saya maka saya kategorikan dia kat jenis ke2 ni..tapi memang itu la realiti nya..memang adik saya minat gile kat bola..bukan setakat bola...habes segala jenis sport die layan...tapi..die sendiri..bukan reti besukan pon,hehehhe


ini die adek saya yg gile bola itu...bersama abah nye..abah saya jugeee..:))


Saya dan bola
hahhaha..sumpah!!saya bukan jenis yg minat gile kat bola sepak..setakat tgk saje boleh la...bile tgk..saya akan bising2..maklom la..emosional je tgk bola sepak ni kan...so..bagi mengelakkan di marah oleh adik2 saya yg minat bola..maka..saya pon jarang gile2 melayan bola di tv...lagipon..saya bukan paham sangat pon rules nye..yg saya tau...GOALLLL!!!itu aje..hehehe...memang saya jahil pasal bola sepak...pemain bola omputih yg sy kenal pon brp kerat je..itu pon.sbb adek saya selalu bercerita..saya dgr je la...hehehe..

so..kesimpulannye..saya tak akan memaksa diri saya utk minat bola...sebab memang saya dah tau..saya takkan jadi fanatik bola...

**kadang2 tu..saya tlg kejutkan adik saya utk qiamullail tgk bola..lepas adik saya bangun..saya pon..zzzzzz...hehehe



SEKIAN:))

Friday, April 2, 2010

Tak beli ape

Salam 4 all...

**sekali lagi saya akan bercerita dgn panjang dan lebarnye.;p;p

seperti yg saya cakap kat entry sebelum ni....mak abah saya kan pegi China..Mak pegi hari Khamis(25.03.2009)...Abah pegi hari Jumaat(26.03.2009)...sebabnye..dah last minute tu..KSN turun Pahang n jumpe semua ketua jabatan kat Pahang...so..abah saya pon terpaksa melepaskan kekasih hatinye itu pegi dulu..

Sebelom Pegi:

Mak saya pegi dengan group die la...ade la dalam 20 org kot...pagi2 buta..dalam pukul 4.30 pagi tu..saya pon pegi la ke KLIA tu..sbb nak waving gudbye la kat mak saye kononye...adek saya pon datang jugak la....so.lepas solat subuh kat KLIA...saya n adek pon melepak la dgn mak...dalam pukul 7 lebih gitu..mak saya kena masuk daa....lepas subuh tu pon....saya n adik ajak la mak saya pegi breakfast dulu...seperti biasa la..mak saya ni...kalu nak kemana-mana...memang dia semangat lebehh....mak kate..ehh..tak bolh..nnt tetinggal kapal tebang...hehehe..padahal baru sangat je lepas solat subuh..lambat gilerrr lagi nak masok nye...patu..dan2 mak saya kata dah kenyang...ye la..tak pe la..tak payah breakfast ye mak...saya dan adik saya pon duk aje la borak2 ngan mak..begossip anak beranak..biase la tu....:))

Pada mak ade satu beg aje..tu pon beg makanan n sehelai baju...alasan...abah tak bagi mak bawak banyak2 beg..sbb risau kan mak....abah saya siap suruh pegawai die jage mak saya..heheh..saya suka...saya tau abah saya sangat3 menyanyangi mak saya...sbb saya juga sayang kan mak saya..:))..Mak kate..abah berangan nak beli kain banyak2...nak beli itu..nak beli ini..Mak kate..abah berangan nak spend dalam 10k gitu kunonnnye laaaa...tapi....

Selepas Balik:

Mak Abah balik hari Isnin (29.03.2009) pukul 6.30 petang...saya tak pegi jemput pon..sbb nye..saya kan demam...so..adek saya yg UM tu pon pegi la menuggu mak abah saya...disebabkan saya demam tu..saya kan ikut balik kampong..so..saya lah antara org terawal menggeledah ape yg mak abah  beli..

Saya senaraikan ye...
1.  Kasut Abah
-abah saya beli kasut LV..hahahahha..made in China...kih..kih...kih...kelakor la abah saya ni..abah saya kate..bukan ade org tau pon ori ke tak..hehe.betol la tu abah...kalau abah saya berminat beli yg ori..nanti saya pulak yg pening...ape kena mengena??sbb...nnt makin tipis lah harapan utk saya dapat DSLR..hehhe**saya masih dalam proses membodek abah...;p;p

2.  Kasut Mak
-bile abah pakai LV..of coz la ma pon yg same up jugak..;p...maka mak pon beli la..kasut Gucci..juga made in China....jawapan mak n abah..same..bukan org tau pon mak pakai yg tak ori..tak de org nak dtg belek n tanya pon....ehehe..iye la mak....:)).....lepas tu..yg lagi best tu..setelah dibelek2 oleh saya...didapati Gucci itu adalah kulit binatang itu!!iaya!!!kulit si babi berekor dan berkaki pendek!!!!hahahahaha..saya gelakkan mak saya...kempunan mak nak pakai Gucci..heheh..tak pe la mak..nanti..bila En. Firdaus Ahmad sudah buka firm sendiri....die dah janji kan..nak belikan mak Aigner...tuntut ye mak..heheh

3.  Sepasang kain (SEPASANG sajeeeee)
-kain ni dibeli secara tak sengaja...mak kate..mak main sambar + bayar dan blahh..maka nya..kain ini telah diberikan kepada besan mak saya..heehhe

4.  Clutch bag
-mak saya menyesal sebab beli 1 bijik aje clutch bag...cantekk..saya suka..ade diamond banyak2 gitu...tapi bukan diamond ori..hehehe...mak kata...hari tu..pegi Isetan klcc..mak tgk clutch mcm tu..regenye rm640...mak kate..buat ape bali mahal2..pakai nye utk sejam 2...membazir!!so..beli kat China hanye 40Yuen..mak kate duit kita mahal dr duit die..so...berape sen je harge cluch mak saye..hehhe...berbaloi2...

5.  Bag holder
-dah lama sangat mak saya mengidam nak beli menda alah ni..tgk Isetan klcc..regenye rm89.90...tapi kat sane..mak kate..mak beli 5 bijik..tak sampai pon 100yuen...hehehe..murah gile kan...cantekk..saya suka...
wahh..lepas ni..mak saya suka la..pegi dinner..dah boleh gayut clutch die..hehe

6.  3 kerongsang jed(iye..utk anak dara mereka yg be3 ni la..)
-mak saya beli utk saya dan 2 adik perempuan saya..bentuk rama2..hehe..saya tak pakai lagi pon..

7.  2 bijik travel bag
-1 beg tu..abah sumbat semua barang2 diatas..termasuk i travel bag lagi di dalamnya..hehhe

Sampai aje di rumah..abah terus kata..

"...lepas ni..malas dah nak pegi China..tunggu kakde ngan imah habis study...kita pergi Indonesia pulak la....puas hati sikit nak beli kain2..kat China tak jumpe kain cantek n banyak pon"

hehehhe..padahalnye..abah saya kan demam..mane lah abah pegi mana2 sangat pon...mak kata..banyak duduk dalam bilik...time makan aje pegi bejalan nye abah saya tu..sbb abah saya memang sangat3 suka chinese food...dan sbb tu jugak abah just puji makanan die aje..abah kate..makanan nye mmg tip top!!!

dan penyudah nya jugak..mak abah beshopping kat duty free klia tu aje..maka dapatlah saya dan adik2 perempuan saya perfume sebijik sorang dan adik lelaki saya dapat satu hugo boss punye file holder..(adik saya tu kan debater...tu yg abah saya bagi menda alah tu pd dia..)..n satu kemeja hugo boss utk abah..itu aje...mak pon kate..pegi jaoh2..last..membeli nye..kat m'sia jugok le..hehehhe:))

******************************

Sebenarnye saya tak kisah pon mak abah saya tak beli ape2 dari sana...asal mak abah selamat..saya dah besyukur...alhamdulillah...

SEKIAN..:))

Thursday, April 1, 2010

Kembali

Salam 4 all..ALHAMDULILLAH....

**saya nak bercerita panjang ni...so..sile jangan bosan untuk bace...heheh

Actually..hari ni..saya baru je balik nilai..abah saya yang hantar...ape??kate saya manja??dah 26 tahun 25 tahun pon abah kene hantar lagi??tak de la...kebetulan..abah saya ade meeting esok..so abah saya pon hantarkan lah saya sekali...maka saya pon bersenang lenang lah angkut beg besar..satu bag pack dan satu sling beg..woow..banyak nye beg...iye..memang pon..sbb abah hantar..**muke mengada + belagak..;p

Saya kan demam hari sabtu hari tu...seperti yg diceritakan kat entry sebelom ni..saya dah jumpe dokter...lepas tu..ptg isnin tu...tak lama lepas saya update blog....saya demam semula...menggeletar...malam tu..saya ade test multimedia...saya dah cuak..saya malas nak postpone test..sbb nnt..makin demam saye...sudah la kerja belambak2...**sokmo belambak keje saye kan..mcm ni la..org malassss..hehhe**jgn tiru aksi ini...;p

Kebetulan..mak n abah saya sampai dari China ptg tu..dalam 6.30....time tu..saya tgh menggeletar sagt2...abah saya macam tau2 saya sakit..abah call..abah kate abah dah sampai....saya pon ape lagi..menangis...ada 2 sebab saya menangis...

1.Sbb mak abah selamat sampai...rase rindu sangat kat mak n abah....ye la..biasenye...tiap2 hari saya akan call mak saya..tapi dah 4 hari tak cakap...mau nye tak rindu...

2.Sbb saya kan DemAm...jadinye...bile saye demam..saya nak mak abah saya...

bile abah dgr saya menangis..abah pon cuak..abah tnya kenapa..saya dgn teresak2 kata saya demam...xlarat nak bangun...pening...macm2 lagi saya yg mengada ni mengadu kat abah saya....abah pon ape lagi..terus kate gini..

..."..kakde..nanti abah pegi ambik kakde..kita balik kampong.."..

Lepas saya test...abah amik saya...nak balik rumah kat Bera dulu..esok nya baru balik ke Jerantut...seronok sangat jumpa mak abah...sian abah saya ..abah saya demam jugak...dalam kereta..saya tido kat riba mak saya...double mabel la serunuk nye....lena terus jadi tido..**mengade kan saye..;p..sampai kat rumah..saya melepek jugak tidor kat bilik mak abah saya...tapi tak jadi tido..sbb nye..banyak sangat la lipas kat rumah tu...sbb tu la saya tak suka rumah tu...tempat lipas bertelur...maklomla...quaters zaman tok janggut...begitu la...

Bangun pagi je..saya confuse..knp bangun pagi ni..kepala saya dah tak sakit lagi....abah saya pon tegur..."..kakde dah tak demam..abah rasa kepala dah tak panas..."....saya pon senyum aje..dalam hati duk kata.."..agaknye aku demam rindu mak abah.."...tapi..tgh hari tu..pening datang semula...rasa semua menda berpusing...balik aje jerantut..saya rehat kat rumah....lepas tu..mak saya bawak saya pergi klinik...**dokter kat klinik kat kampong saya tak ensem mcm klinik kat nilai..;p;p....Dokter wat urine test..keputusannye...jeng..jeng..jeng....hehe..kene minum air barli banyak2...makne nye???hahahahha...no comment...
Dokter bagi MC sampai hari khamis....hari ni la...sbb tu saya balik hari ni..esok dah xde MC + ade test...

So..saya kene stop sekarang....nanti..saya nak cerita pasal Mak Abah saya pegi jalan2 kat China n tak beli ape2....hahahha..honey moon sungguh la tu kununyee...;p..

**Ahad ni..04 April 2010 pukul 4ptg..tgk la Astro Awani ye..heheh..mengade kan saye..;p;p

SEKIAN..:))

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: