Sunday, March 7, 2010

Sistem Pesanan Ringkas

Salam 4 all..
Kali ni saya nak becakap mengenai Sistem Pesanan Ringkas atau SMS...
agaknye, disebabkan zaman le ni semua peringkat umor gune telepon bimbit..dan dah nama nya pon 'pesanan ringkas'..of coz pesanan2 yg ditulis tu pendek2 kan..makanya wujud jugak lah perkataan2 yang kadang2 saya rasa pelik + menyampah + lucu bile bace...

contoh:

SAYA:
-sy (ini normal dan mak saya juga faham ini..**ye..mak saya memang suke ber'sms' dgn saya dan adik2..heheh)
-sye(ini sudah pasti akan mengkonfiuskan mak saya...**mak saya guna ayat skema..tapi sekarang dah pandai msg mcm ni..."....hai.watpe tu??.."..hehhe..ade improvement)
-syew(ini saya cukup menyampah..kenape perlu ada 'w' di hujung??wat penuh space je..eee..nak bace pon macam geliwww jewww..**sumpah saya benci je nak bace bile org taip ade 'w' kat ujung tu..tak de motif!!..;p)

ITU:
- i2(ni..confirm lah mak saya tak faham..tapi sy still boleh terima dan faham ini..)
-e2(alamak...ni macam saya menyampah je..)
-itew(meluat!!seperti saya mention di atas...saya tak suka!!!**ni betol2 punye tak suke..)

KE:
-ke(ini normal..boleh difahami oleh semua peringkat umur..dan saya gunakan ini)
-ker(boleh jugak dterima..)
-kew(benciiiiiiiiii!!!)

SORRY:
-sori(boleh lagi diterima akal saya)
-sory(boleh layan lagi la...)
-sowy/sowi(saya pernah sound kawan saya yg hantar msj and suka letak 'w' kat belakang atau menggantikan ape2 huruf dgn 'w'...heheh..kan saya dah kate..saya tak suke..nasib le..**tak reti mengeja gamaknya die ni kan..;p)

tu antara perkataan2 yang bile diterjemahkan dalam SMS..ianya akan dieja dalam macam2 bentuk...adoi la.kreatiff kot..ntah la...

yang penting saya punye style biase2 je..tak kreatif sgt n tak skema sangat..hehe..so..mari la sms dgn saya..;p.

ok..saya perlu lah tidor..
Sekian.

No comments:

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: