Wednesday, March 10, 2010

Ketam ajar anak bejalan

Salam 4 all..

Dah banyak orang di banyak tempat saya jumpa..sama ada di sekolah, di masjid, atau di rumah org..'ustaz or ustazah' yang ajar bebudak kecik mengaji..bagus la tu..elok sangat lah ade niat nak membantu sesama Islam..mengajar anak2 kecik membaca al-Quran...tapi.yang wat saya jadi tak puas hati..ade segelintir dr 'ustaz n ustazah' ni niat nye nak dapat bayaran semata2..bila niat nye utk dapat bayaran semata2..maka..dia pon akan mengajar ikut 'dan' die aje la..

Banyak dah saya dengar..'ustazah' nye pon bace tajwid lintang pukang...lepas tu..si budak kecik yang tak reti ni pon.ikut la ape yg 'ustazah' die ajar tu...sebijik mcm ketam ajar anak bejalan...adoiii la..geram betol bile saya dengar org mengaji quran tak betol ni...lain kali...belajar dulu betol2..bukan boleh main ajar ikut suka..ingat sikit..ape yg kita ajarkan tu..bukan buku ABC..tapi tu kitab ALLAH..AL-QURAN Al-KAREEM...dan..bila kita diamanahkan oleh parents budak2 utk ajar anak mereka...pikul lah amanah tu betol2...

Moral of the story:
ibu2..bapak2..
-jgn la hantar anak anda mengaji ikt suke je kat mane2..selidik dulu latar belakang pengajar tu...
-lepas anak anda khatam Quran.make sure yg anak anda mengulang semula n ajarkan mereka utk jadikan membaca al-Quran tu amalan harian mereka..
-last but not least..kalu kita nak anak kita buat..kite kena la start dulu..sbb anak tu akan pertikaikan nanti..

Sekian.

No comments:

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: