Monday, March 29, 2010

Demam

Salam 4 all..
agak sudah lama saya tidak mengapdate blog saya...sbb nye..saya sedang gering sekarang..iye..saye demam...so..sekian sahaja..sbb org demam tak boleh mengadap laptop lame2..nnt virus lagi merebak...

Dokte kata:

.."aisyah..awak demam biasa saje..jangan risau..."

**psssttt..pssstttt...meh nak bisik...dokter tu..hensem sangat..kalu mcm ni la...hari2 demam pon xpe..;p;p

~~~haiii..manusia bernama aisyah ni!!gataiiii!!!! ;p
~~Doakan saya cepat sembuh
~banyak lagi kejer yg saya kene setle kan...tq.

SEKIAN..:)

Wednesday, March 24, 2010

Beberapa Hari

Salam 4 all.

Sejak beberapa hari ni..saya membz kan diri...maklom la..final yar student mane bleh tido + makan + duk saje2 je memanjang...haruss lah ke hulu kehilir mencari maklumat...mak aiii..18April kene submit..ni tak siap lagi ni..ade chann la saya nak menangis nanti...

Tak ada apa2 yang menarik pon yang jadi beberapa hari yg lalu..cuma nya..sekali lagi saya ke kuantan utk pegi kenduri course mate saya masa kipsas dolu2..seronok sangat sbb dapat jumpa member2 lame...ade yang kurus...ada yang semakin gemok(saya lah tu)..ada yang semakin cun(saya juga lah tu..;p)..ada yg semakin hensem...dan ada juga yg maintain begitu...tapi kami tetap sama...semuanya 26 tahun...eh..saya belom...sy 25++..;p

lepas ni sape pulak nak jemput kenduri kawen?sile lah jemput saya sama...sbb saya sangat suka pegi umah kenduri kawen kawan2...setakat ni..mane yg jemput..sy mesti sedaya upaya akan pegi..
sampaikan mak saya kata gini..

.."..kakde..nanti..kalau kakde kawen..mesti ber bas-bas kawan kakde datang kan..."..

heheh..mak saya perli saya lah tu...

Sekian..:)

Thursday, March 18, 2010

LAgi!!

Salam 4 all..

Sudah lah kepala saya pening dengan segala macam bentuk kerja yang sudah sedia ada...hari ni ditambah pulak dgn satu lagi assignment yang memeningkan kepala saya...

Lepas ajer lecturer saya announce:

.."..class...saya sudah upload new assigment dalam MyLMS..kamu ada masa 3 weeks from now untuk menyiapkan satu simple game..dan minggu depan please submit the proposal..."..

dikala itu..terus saya rasakan kepala otak saya cair.....dan dalam hati saya memberontak untuk tidak mahu menyiapakan assignment tersebut...frankly saya cakap..saya sangat3 pressure dengan segala task yang ada..dan disebabkan banyak sangat task yang ada untuk semester ni...saya merasakan semester ni sekejap sangat..bayang kan lah..lagi sebulan final exam + submit thesis...cepat nya masa..kalau lah masa tu boleh diberhentikan seketika utk saya menyiapkan thesis saya..alangkah bahagianya saya...ridiculous kamu aisyah!!

sekarang saya haruslah meng'concentrate' dgn database lab class...sbb jap lagi turn group saya plaj utk di pantau oleh En.Pensyarah....

Sekian.

Wednesday, March 17, 2010

It's Complicated

Salam 4 all..

semua benda dah jadi susah + sukar + menjengkelkan...saya tak tahu kenapa..mungkin orang yang cerdik pandai akan berkata...

.."...aisyah..kamu yang telah meng'set' kan dalam fikiran kamu sesuatu perkara tu susah..maka ia akan jadi susah.."

kadang2 saya terfikir..adakah saya ini seorang yang kurang motivasi???mungkin ya..mungkin tidak...sbb saya selalu fikir.."bila org lain boleh buat..makanya..saya juga pasti boleh.."...penghalang???bukan org lain..tapi diri saya sendiri...arghhhh.susah betol jadi manusia yg bernama aisyah ni la..semua benda fikir complicated...

dah..dah...saya dah letih merepek..

**yeahhhh!!entry kali ni sangat merepek!!sumpah!!saya tak tipu!!

Tuesday, March 16, 2010

Kesakitan

Salam 4 all

Hari ni..hari ke 3 badan saya rasa sengal2..bile malam..saya macam nak demam...tapi suhu badan ok aje...jadi macam ala-ala teruk gitu sebab bercampur  dgn sakit tekak + batuk  + selsema + lelah...ape??lelah???iyeee..saye memang ade penyakit itu..dah lame dah..sejak saya berumur 10 tahun...saya dah menggunakan inhaler..bermakna saya dah tak perlu berulang alik ke klinik untuk menggunakan  nebulizer yg amat merimaskan itu....inhaler saye jugak sudah bertukar jenis...daripada cap athalin kepada cap ape ntah... cap athalin murah aje..below rm20...tapi cap yg saya baru guna ni..regenye..mahei cket...rm78 kot..lbh kurang gitu lah..kirenye..dokter telah meng'upgrade'kan inhaler saye..sbbnye..lelah saya makin teruk...tapi betul la tu kot..sbb masa saya mula2 guna inhaler..iaitu cap athalin tu....badan saya still boleh menerimanya...tapi tahun lepas..atalin sudah tidak memberi kesan apa2 kpd saya....kadang2 sehari tu...3, 4 kali saya menyedut menda alah tu....tapi.lepas dokter merekemen inhaler cap baru tu...mmg betol2 berkesan....alhamdulillah...cepat lelah saya reda....

tadi saya pegi kelinik lag...maklom la..org sakit...mesti kena dating dgn dokter kan..dan saya ni..spesis yang sangat suka pegi klinik...tapi makan ubat...malas...;p
dokter tu tny saya..ada amik ubat lelah ke??saya pon kata la..saya guna inhaler...dokter tny cap apa..saya kata lah..bekas die warna kuning cekelat gitu..tapi cap ape..saya tak ingat....dokter tu pon kate....makna nya..lelah awk ni..boleh tahan jugak lah teruknya....saya pon angguk dan senyum aje la...

hurmmm..penyakit ni..sy tak tahu amik dari sape..mak, abah, arwah aki, wan saya..semua tak ada penyakit ni..agaknye..nenek kepade moyang saya ada penyakit ni kot...tu yang menurun kat saya tu kot...tak pe..saya terima aje penyakit saya ini...sbb saya yakin..setiap sesuatu yg ALLAH bagi tu..ade hikmah nye..mane lah tau...kot2 selalu saya berulang ke hospital...dapatlah saya bersuamikan tuan doktor..;p

Sekian Terima Kasih

Friday, March 12, 2010

Balik Kampong

Salam 4 all..hari ni, saya nak balik kampong...ade 2 kenduri yg saya kena pegi..

1. second cousin sy kawen
2. bes pren sy zaman kipsas kawen

ohh tidak!!kenduri kawen lagi!!frankly saya cakap..saya cukup tension bila ade kawan2 atau sedara mara yg umornye lebih kurang macam saya mejemput ke kenduri  kawen mereka...sbb nye..itu akan membuatkan saya berfikir....."..bila lah turn aku pulak.."...hurmm..kesian sungguh kat diri sendiri...

so..mari kita layan lagu wali band..cari jodoh..hahaha...(lapuk sudaaaa..hehhe)

**part lirik yg paling saya menci adalah yg ni:..."..ku tak laku-laku.."..;p;p

Wednesday, March 10, 2010

Ketam ajar anak bejalan

Salam 4 all..

Dah banyak orang di banyak tempat saya jumpa..sama ada di sekolah, di masjid, atau di rumah org..'ustaz or ustazah' yang ajar bebudak kecik mengaji..bagus la tu..elok sangat lah ade niat nak membantu sesama Islam..mengajar anak2 kecik membaca al-Quran...tapi.yang wat saya jadi tak puas hati..ade segelintir dr 'ustaz n ustazah' ni niat nye nak dapat bayaran semata2..bila niat nye utk dapat bayaran semata2..maka..dia pon akan mengajar ikut 'dan' die aje la..

Banyak dah saya dengar..'ustazah' nye pon bace tajwid lintang pukang...lepas tu..si budak kecik yang tak reti ni pon.ikut la ape yg 'ustazah' die ajar tu...sebijik mcm ketam ajar anak bejalan...adoiii la..geram betol bile saya dengar org mengaji quran tak betol ni...lain kali...belajar dulu betol2..bukan boleh main ajar ikut suka..ingat sikit..ape yg kita ajarkan tu..bukan buku ABC..tapi tu kitab ALLAH..AL-QURAN Al-KAREEM...dan..bila kita diamanahkan oleh parents budak2 utk ajar anak mereka...pikul lah amanah tu betol2...

Moral of the story:
ibu2..bapak2..
-jgn la hantar anak anda mengaji ikt suke je kat mane2..selidik dulu latar belakang pengajar tu...
-lepas anak anda khatam Quran.make sure yg anak anda mengulang semula n ajarkan mereka utk jadikan membaca al-Quran tu amalan harian mereka..
-last but not least..kalu kita nak anak kita buat..kite kena la start dulu..sbb anak tu akan pertikaikan nanti..

Sekian.

Sunday, March 7, 2010

Sistem Pesanan Ringkas

Salam 4 all..
Kali ni saya nak becakap mengenai Sistem Pesanan Ringkas atau SMS...
agaknye, disebabkan zaman le ni semua peringkat umor gune telepon bimbit..dan dah nama nya pon 'pesanan ringkas'..of coz pesanan2 yg ditulis tu pendek2 kan..makanya wujud jugak lah perkataan2 yang kadang2 saya rasa pelik + menyampah + lucu bile bace...

contoh:

SAYA:
-sy (ini normal dan mak saya juga faham ini..**ye..mak saya memang suke ber'sms' dgn saya dan adik2..heheh)
-sye(ini sudah pasti akan mengkonfiuskan mak saya...**mak saya guna ayat skema..tapi sekarang dah pandai msg mcm ni..."....hai.watpe tu??.."..hehhe..ade improvement)
-syew(ini saya cukup menyampah..kenape perlu ada 'w' di hujung??wat penuh space je..eee..nak bace pon macam geliwww jewww..**sumpah saya benci je nak bace bile org taip ade 'w' kat ujung tu..tak de motif!!..;p)

ITU:
- i2(ni..confirm lah mak saya tak faham..tapi sy still boleh terima dan faham ini..)
-e2(alamak...ni macam saya menyampah je..)
-itew(meluat!!seperti saya mention di atas...saya tak suka!!!**ni betol2 punye tak suke..)

KE:
-ke(ini normal..boleh difahami oleh semua peringkat umur..dan saya gunakan ini)
-ker(boleh jugak dterima..)
-kew(benciiiiiiiiii!!!)

SORRY:
-sori(boleh lagi diterima akal saya)
-sory(boleh layan lagi la...)
-sowy/sowi(saya pernah sound kawan saya yg hantar msj and suka letak 'w' kat belakang atau menggantikan ape2 huruf dgn 'w'...heheh..kan saya dah kate..saya tak suke..nasib le..**tak reti mengeja gamaknya die ni kan..;p)

tu antara perkataan2 yang bile diterjemahkan dalam SMS..ianya akan dieja dalam macam2 bentuk...adoi la.kreatiff kot..ntah la...

yang penting saya punye style biase2 je..tak kreatif sgt n tak skema sangat..hehe..so..mari la sms dgn saya..;p.

ok..saya perlu lah tidor..
Sekian.

Saturday, March 6, 2010

Lagi Jemputan Kawen

Salam 4 all..
hari ni..majlis kenduri best pren saya mase zaman sekolah...saya nak sangat pegi..tapi macam tak lepas je..sebab jauh la..kat kuantan..tapi..saya rasa..saya nak pergi jugak..saya nak pergi!!!saya nak pergi!!

ok..takut lambat..so,saya akan bersiap sekarang dan bergerak!!heehe

**utk pengetahuan..saya ni memang spesis yang unexpected sikit...saya selalu buat keputusan tiba2.macam sekarang ni la..heheh...

Sekian.

Friday, March 5, 2010

Bahana Meninggalkan Solat 5 Waktu


Salam 4 all..

saya sangat pelik dengan manusia zaman le ni...malas betol nak solat..kenapa erk??susah sangat ker???bukan perlu naik tangga sampai 300 anak tangga pon..just amik wudhuk..patu..solat la..tak sampai pon setengah jam...hurmm...agak nya..mereka2 ni tak tahu azab die kot..tu yg main redah aje tinggal sesuka hati..tak pe..tak pe..meh saya nak tolong sedarkan...


Bahana Meninggalkan Solat Fardu Lima Waktu
Subuh – Allah SWT akan mencampakkannya kedalam neraka Jahannam selama 60 tahun. Sahabat sekalian, 1 tahun di akhirat tidak sama dengan dunia. Jika 1 tahun di dunia kita sudah rasa agak lama, di akhirat 1 tahun bersamaan dengan 60,000 tahun di dunia. MasyaAllah. 7 keturunan kita pun belum lepas 1 tahun jika kita hidup di akhirat.
Zuhur – Dosa sama seperti membunuh 1000 orang muslim. Sedangkan membunuh seorang orang Islam pun kita akan dicampakkan ke neraka, bayangkan kita telah membunuh 1000 orang muslim. Betapa azabnya kita. Begitu mudah kita mencari dosa tersebut hanya dengan meninggalkan solat Zuhur yang mana jika dilakukan, 15 minit pun tak sampai.
Asar – Dosa sama seperti meruntuhkan Ka’abah. MasyaAllah, sanggupkah kita meruntuhkan kiblat umat Islam? Renungkan berapa kali sudah kita meninggalkan solat asar dengan sengaja? Dan renungkan juga berapa kali sudah kita meruntuhkan Ka’abah.
Maghrib – Dosa sama seperti berzina dengan ibubapa sendiri. Saya tak sanggup nak menyedarkan diri saya dengan lebih panjang akan dosa meninggalkan solat maghrib ini. Rasa amat bersalah dengan ibu saya sendiri.
Isyak – Allah SWT berseru kepada mereka “Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi redha engkau tinggal dibumiKu dan menggunakan nikmat-nikmatku, segala yang digunakan dan dikerjakan adalah berdosa kepada Allah SWT.” Sahabat Oh! Islam sekalian, ketika anda membaca artikel ini anda masih menyedut udara untuk bernafas. Adakah udara itu diredhai Allah SWT? Jika Allah mengenakan charge RM10 setiap kali kita menyedut udara, sudah tentu baru ramai antara kita yang akan tersedar dari tidur.
Antara azab bagi mereka yang meninggalkan solat:
Dunia
1. Allah SWT menghilangkan berkat dari usaha dan rezekinya.
2. Allah SWT mencabut nur orang-orang mukmin (soleh) daripada (wajah) nya.
3. Dia akan dibenci oleh orang-orang yang beriman.
Sakaratul Maut
1. Ruh dicabut ketika ia berada didalam keadaan yang sangat haus.
2. Dia akan merasa amat azab/pedih ketika ruh dicabut keluar.
3. (su’ul khatimah)
4. Dia akan dirisaukan akan hilang imannya.
Alam Barzakh
1. Dia akan merasa susah (untuk menjawab) terhadap pertanyaan (serta menerima hukuman) dari Malaikat Mungkar dan Nakir yang sangat menggerunkan.
2. Kuburnya akan menjadi cukup gelap.
3. Kuburnya akan menghimpit sehingga semua tulang-tulang rusuknya berkumpul (seperti jari bertemu jari)
4. (Siksaan binatang-binatang bisa seperti ular, kala jengking dan lipan)
Hari Qiamat
1. Hisab keatasnya menjadi sangat berat
2. Allah SWT tersangat murka kepadanya.
3. Allah SWT akan menyiksanya dengan api neraka.
**dipetik dari www.ohislam.com

sesudah membaca ni semua..saya rasa amat gerun sekali..anda macam mana???renung2kan..dan..selamat memuhasabah diri...:)

Sekian 

Kecewa

 Salam 4 all..

"..Malam tadi saya ada test Object Oriented Programming.  Saya telah menjawab dengan jayanya semua soalan dgn betol. dan mungkin saya akan disenaraikan sebagai top 5 student yang dapat highest mark!!.."

Woiittt aisyah!!tak baik lah menipu!!dah la tu..citer ajer ape yang betol nye..

hurmm..ye la..ye la..betol la tu..saya tipu..semalam..saya TAK DAPAT JAWAB pon soalan tu semua...(T_T)...selama saya belajar kat USIM..saya tak pernah lagi wat rekod macam malam tadi..tak tau lah kenapa..saya blurrrr yang teramat sangat..padahal sebelum ni..dalam kelas n masa belajar..saya ok je..tapi malam tadi..saya masuk class  dan duduk termenung...tak tahu lah apa yang saya fikirkan..tup2..lecturer pon bebunyi..

"..time's up!!.."

saya pon apa lagi..menggelabah lah...memang tak sempat nak sudah kan semua....teruk sangat3...saya pasrah aje masa lecturer saya kutip kertas saya....

**pg td saya menangis semahu2 nya memikirkan test semalam...;o(


Sekian Terima Kasih

Tuesday, March 2, 2010

Oh Lelaki

Salam 4 all..
tujuan entry saya kali ni bukan nak kutuk kaum adam..ye lah...ayah saya pon lelaki...adik n abg saya pon lelaki..begitu juga pakcik2 saya..mereka semua lelaki..dan yang pasti..suami saya kelak turut seorang lelaki...saya cuma pelik..zaman sekarang..mana ye pergi lelaki yang baik2...yang banyak saya jumpa dpn mata hanyalah..

-lelaki tipu bini dan ade betina perempuan lain kat luar

-laki yang makan duit bini..dia malas kerja..pastu..bila bini tak bagi...menyumpah seranah kat
bini..(cehhhh!!mmg tak sedar diri jantan lelaki sebegini)

-lelaki yang sepak terajang penampar dan segala macam keganasan yg dibuat pada bini...(ape..kamu hebat sangat ke??bini kamu bukan lawan kamu..kalau nak sangat..pegi cari undertaker ker..kane ke.tak pon big show...baru lah ngammm.. )

-buat bini macam pelacur + gundik + maid...(hehhh..kamu lupa ke???isteri tu amanah untuk kamu jaga..menjawab lah kamu kat 'sana' nanti..)

-lelaki yg isteri lebih dari seorang..dan melebihkan bini muda nya..INI TIDAK ADIL!!!(ni cukup saya menciiii tau!!tapi si bini muda tu pon beragak lah..awak tu amik laki org...tak reti2 nak hormat bini tua ke??kalau seminggu 7 hari suami tu duk menepek je kat rumah awk...bila masa nya turn bini tua...**alhamdulillah..saya tak pernah bermasalah dgn mak tiri saya..:)..tq ALLAH..)

-Lelaki yg ego tak bertempat..

********************

saya juga tidak mengatakan lelaki baik sudah pupus ditelan zaman...cumanya..jumlah nya hanya minoriti....
oleh yg demikian ..wahai pembaca2 yang bernama LELAKI..renung2kan...

Monday, March 1, 2010

Apa salah ku...

Salam 4 all..


Saya tak tahu lah kenapa semenjak 2 menjak ni..bunuh membunuh dah jadi macam perkara biasa di Malaysia ni...rasanya..hampir setiap hari ada saje berita org kene bunuh..tak kira lah...sama ada bunuh dgn niat atau tanpa niat...yang terbaru ni..kita digemparkan dengan penderaan yang dilakukan oleh anjing manusia yang bodoh terlajak tak ada akal fikiran dan mungkin dah tak ada rasa takut pada ALLAH...sbb tu dia berani buat gitu kat KANAK2 PEREMPUAN YG BERUSIA 3 TAHUN..(al-Fatihah untuk adik Syafiah)


Apa lah dosa budak kecik tu sampai diperlakukan begitu...saya tak paham dgn manusia sekarang...dah tak waras agaknya....cuba bayangkan...budak umur 3 tahun tu..disepak macam bola...ya ALLAH..mmg giler manusia ni...kite yang waras ni..kucing pon kita tak sepak...ni kan pulak budak...mmg tak pernah terfikir nak buat kan...saya tak tahu lah apa lah yang ada dalam fikiran binatang sekor  manusia tu...


~Semoga ALLAH memberikan balasan yang setimpal dgn apa yang manusia durjana tu dah buat..

Syafiah alami kecederaan parah



HULU SELANGOR 27 Feb. - Betapa berat seksaan yang dihadapi oleh Allahyarham Syafiah Humairah Sahari sebelum dia menemui ajal, kelmarin.
Selain dipukul dan ditampar, kanak- kanak malang itu turut dipijak dan ditendang oleh teman lelaki ibunya tanpa belas kasihan, hanya disebabkan oleh kesalahan kecil yang dilakukannya.
Kanak-kanak berusia tiga tahun itu disahkan meninggal dunia akibat pendarahan pada otak dan mengalami kerosakan buah pinggang, akibat dihentak dan ditendang dengan kuat oleh suspek yang tidak berhati perut.
Hari ini, bedah siasat yang dilakukan ke atas mayat kanak-kanak itu di Hospital Kuala Kubu Bharu mendapati, kematian Syafiah Humairah akibat kecederaan serius termasuk kulit kepalanya terkoyak kerana dipijak.
Timbalan Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Deputi Supritendan Bakhtiar Rashid berkata, bedah siasat mendapati, mangsa mengalami penderaan berterusan dan ia boleh dilihat berdasarkan kepada kecederaan yang terdapat pada tubuhnya.
"Terdapat kesan-kesan kecederaan luaran yang baru dan lama dipercayai akibat dipukul dengan objek keras pada tubuh mangsa.
"Kesan lebam turut dikesan di bahagian belakang tubuh mangsa selain di leher, pipi dan bahunya," katanya ketika ditemui di bilik mayat hospital itu di sini hari ini.
Kelmarin, Syafiah Humairah mati dipercayai akibat didera oleh teman lelaki ibunya di padang bola berhampiran rumah mereka di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama dekat Batang Kali.
Kanak-kanak malang itu dihantar ke wad kecemasan Hospital Kuala Kubu Bharu kira-kira pukul 8.30 malam oleh teman lelaki ibunya, mendakwa dia terbabit dalam kemalangan jalan raya.
Namun, pihak hospital yang curiga dengan tingkah laku lelaki itu menghubungi polis kira-kira pukul 11 malam untuk memaklumkan mengenai kemungkinan kematian kanak-kanak itu akibat didera.
Berikutan itu, suspek berusia 28 tahun kemudian ditahan pukul 3 pagi semalam bagi membantu siasatan.
Dalam pada itu, kematian Syafiah Humairah yang begitu kejam turut membongkar rahsia perhubungan haram antara ibu kanak-kanak itu dan teman lelakinya sejak enam tahun lalu.
Ibu kanak-kanak itu yang masih bersuami, disangkakan telah berkahwin dengan suspek kerana mereka memiliki seorang anak lelaki berusia setahun enam bulan, malah, wanita itu kini sedang hamil empat bulan.
Namun, rahsia perhubungan mereka yang hanya menyamar sebagai suami isteri itu terbongkar selepas siasatan polis mendapati pasangan itu tidak boleh berkahwin kerana wanita itu masih mempunyai suami.
Difahamkan, bapa kanak-kanak malang itu yang hanya dikenali sebagai Sahari ditahan di Penjara Sungai Buloh kerana didakwa terbabit dalam kes bunuh sejak tahun 2006.
Selain berhadapan tuduhan bunuh, suspek yang ditahan reman selama tujuh hari sehingga Khamis depan bakal berhadapan dengan tindakan undang-undang syariah kerana bersekedudukan sehingga melahirkan anak luar nikah.

**dipetik dari http://www.utusan.com.my..

01 Mac 2010

Salam 4 all..

1 Mac 2010????maknanya:

-lagi sehari utk test method

-lagi 3 hari utk test OOP

-lagi beberapa hari kena submit assigment method pengajaran quran

-lagi semingu utk test Finance n Database

-lagi seminggu kawan baik saya zaman sekolah mahu menamatkan zaman bujang

-lagi 2 minggu kawan baik saya zaman kipsas nak jadi bini org

-lagi 2 minggu 2nd cousin saya yang main masak2 dgn saya masa kecik2 dulu akan mendirikan rumah tangga..

-lagi sebulan lebih utk final exam

-lagi 2 bulan untuk saya submit thesis

-lagi 2 bulan saya akan menamatkan degree saya

sungguh tension saya ketika ini kerana sangat banyak menda kena fikir!!semoga ALLAH mudahkan urusan saya dan kamu semua...

Sekian terima kasih.


Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: