Saturday, February 27, 2010

Berbagi Suami

Salam 4 all..

Allah Ta'la telah berfirman dalam Surah An Nisa': ayat 3 yang bermaksud:

" Dan jika kamu takut tidak dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yang yatim (bila mana kamu mengahwininya), maka kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi; dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan berlaku adil, maka kahwinilah seorang sahaja, atau budak-budak yang kamu miliki (hamba sahaya). Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya."

Islam mengharuskan poligami atas beberapa sebab:-
- Suami mempunyai dorongan nafsu syahwat yang luar biasa sehinggakan isteri tidak dapat memenuhi keinginannya.
- Keadaan isteri yang sentiasa uzur dan sakit.
- Membela kaum wanita yang menjadi balu atau janda setelah suami gugur dalam berjihad menegakkan agama Allah.
- Isteri tidak dapat melahirkan zuriat atas sebab kesihatan.

saya baru aje lepas menonton citer berbagi suami...tapi tengok tak abes pon...cerita ni..cerita indonesia..tak bezaman da pon cerita ni...tapi maklom la..saya ni kan selalu aje ketinggan zaman kalau bab2 movie ni..hehhe...hurmm..jalan cerita nya menarik...bagi saya, sangat kreatif org yang wat cerita ni...dalam cerita ni..dia wat perbandingan hidup berpoligami antara 2 golongan yang taraf hidupnye berbeza..orang kaya yang tinggal di bungalow dan jugak org yang tak kaya yang tinggal di rumah setingan...

Saya tidak menentang dan tidak pernah berniat untuk menidakkan poligami kerana siapalah saya untuk menentang hukum ALLAH yang menghalalkan poligami...cuma saya cukup sedih dgn cara umat sekarang berpoligami..terutama di malaysia...saya tgk..orang sekarang berpoligami sbb ikutkan nafsu serakah...

alasan yang diberikan oleh lelaki adalah sama..iaitu..

"...abang nak elakkan zina...sbb tu abang kawen lagi..."

ye..betol la tu...elok la niat nye tu..tapi kenape setelah berkahwin...tak dijaga isteri2 tu elok2??kenapa isteri2 yang dulunya tak bertudung dan berpakaian tak cukup kain tidak dicukupkan kainnya??kenapa isteri2 yang dulunya tidak reti solat dan membaca al-Quran tidak didik sehingga pandai...itu kan tanggungjawab seorang suami...tugas suami bukan hanya berikan nafkah zahir dan batin kepada isteri2...tapi didik lah isteri2 dan anak2 untuk mengenal Islam...

saya tidak menghalang sesiapa sahaja bernama lelaki untuk menambah koleksi isteri...tapi sebelum tu..tolong fikirkan perkara2 di bawah:

-Mampukan aku untuk berlaku adil dari segala aspek??
-bersediakah aku untuk menghadapi segala kemungkinan yang ada??
-boleh atau tidak aku meng'handle' 2 @ lebih keluarga dalam sesuatu masa??
-bagaimana penerimaan Isteri pertama ku yang selama ini besusah payah dgn ku??
-bagaimana penerimaan anak2 ku terhadap 'mak tiri' mereka??
-betul ke tindakan aku ni??atau ikutkan nafsu semata2 ??
-adakah benar niatku utk mengahwini isteri kedua ini kerana ALLAH atau kerana lain??
-mampukah aku untuk menjadi pemimpin yang baik utk isteri2 ku?

jika anda boleh menjawab persolan di atas dgn positifnya...maka..sila lah ke pejabat agama untuk ambil borang...TETAPI..jika jawapannya pelik+confuse...sila lah fikirkan kembali...ape2 pon..istikharah dulu..sblm buat keputusan..poligami melibatkan banyak hati yg akan terguris...


Sekian..Terima Kasih..




Wednesday, February 24, 2010

Kerja oh Kerja

Salam 4 all..

jam baru menunjukkan pukul 6.44 pagi..dan mata saya juga sudah hampir layu...maklum la..pg2 bute dah kene mengadap assignment(tapi tak siap jugak..;p)..mata saya mengantuk..tapi pukul 9 nnt ade kelas pulak..haihhhhhhhh..mal*s nye lahhh saya...

seperti yang sedia maklom..lbh kurang 3 bulan lagi..saya akan menamatkan zaman degree saya di USIM..maka nya..saya harusss lah memikirkan kerja apakah yang boleh saya lakukan selepas ini. saya perasan, semenjak 2 menjak saya berada di dalam tahun 3 dan tahun 4 perngajian ni, abah saya dah banyak kali jugak lah tanya saya nak kerja apa lepas ni...jawapan saya memang senang..

"...ade rezeki..kakde terima je kerja ape pon abah..."..

dan tatkala abah saya mendengar jawapan itu...abah saya pon ape lagi..merekemen kan saya utk meng'apply' kerja2 seperti berikut:

-Pegawai tadbir dan diplomatik
fuhhh...besar bebenor hajat abah saya ye...hehehe...abah..sorry la abah ye..kakde macam tak berapa jiwa je nak mintak PTD ni abah..tapi tak pe..bile kakde bosan2 duk kat rumah nanti..kakde cube apply jugak la ye...

-Tutor
makkk aiii...hebat sangat ke saya ni nak jadi tutor??hehe..saya tak qualified la abah...requirement tak cukop...hehehe

-Sambung Master
atoiiiii..ya ampun wahai abah saya...saya belom bersedia untuk itu..izinkan saya mengumpul duit dahulu..bukan tak minat nak sambung...tapi lepas abah nikahkan kakde la abah ye...tu pon kalau suami kakde izinkan
**hahahahah..gile poyo saya ni..

terima kasih abah sbb rekemen kerja2 tu semua...

****************************
Sebenarnye..saya ni..bercita2 mahu:-

-Apply KPLI, Jeqaf dan yang seangkatan dgn nye...
kalau dah apply yg ni..for sure la saya akan jadi Cikgu atau Guru atau Ustazah...ape??Ustazah??hehehe...macam kelakar je kalau ade anak murid panggil saya ustazah..heheh....saya bukan nak amik jalan mudah..tapi..bagi saya...seorang perempuan sangat sesuai menjadi seorang cikgu..
**cewah..padahal nak cuti yg panjang n gaji jalan...;p

-suri rumah 'sepenuh masa'
ape??korang kata ni kerja orang malas???sape cakap??kerja ni lah kerja yg sangat menyeronokkan bagi seorang perempuan...mungkin ramai yang akan kata..."..buat penat aje belajar bertingkat2..last2..lepak kat dapur aje.."..frankly saya cakap..antara tujuan saya belajar dan terus belajar adalah bg membolehkan saya mendidik anak2(wahhh..macam ramai je..;p)..saya dgn lebih baik..lg pon..kite hidup ni..nak kumpul pahala kan...rasanya, kerja ni la yg paling mudah untuk kumpul pahala...jaga makan minum SUAMI, ANAK2..tolong SUAMI jaga rumah..didik ANAK2...kan seronok tu...berbaloi2...
**SUAMI???kpd mak dan abah saya..sila lah carikan suami utk saya..;p

sekian terima kasih..:)

24.02.2010

Salam 4 all..
*************************
CERITA I

Pagi tadi, saya pergi interview..intebiu utk join kursus IT kat Sarawak..ade 3 phase...

1. Essay
Menci tau..dah la saya ni lame gile tak tulis essay...macam ape ntah aje..dah la tu..dia bagi 30 minit aje utk siapkan 250 patah pekataan punye essay bahasa omputih..dah la otak saya ni slow sikit..atoyaiii..main tibai aje..

2. Aptitude/Logical Test
Ni lagi la menci nye..soklan die macam ape ntah..sian kat otak saya kene berhempas pulas untuk mendapatkan jawapan yang belum pasti kesahihannye....yang pasti..banyak salah dari betol..
**sampai skang sata masih menyumpah2 kpd si pembuat soalan..knp la soalan itu yg ditanye..ishhh

3. Interview
Yang ni saya tak de la se'pressure' 2 di atas..sbb nye saya cakap ikut suke mulut saya aje...3 soalan aje yg ditanya..pasal diri kita...pasal 5 tahun akan datang ape kite nak jadi(mase ni..geram je saya nak jawab..'waallahualam'..hehehe)..last skali die tanya pasal MSC Flagship...hahaha..ni la yg paling best..sbb semua candidates bagi jawapan yg sama..iaitu...

"...tak tahu.."
**sangat ringkas dan padat..heheh
**terasa kurang pandai terlajak pulak diri ini

Siap2 inteview..saya dan kawan2 pon begambar la...nnt saya upload kat fesbuk saya ye..

*************************
CERITA II

Lepas saya habis intebiu..saya terus pegi bank...tak lain tak bukan..untuk mengeluarkan duit la..**mustahil la saya nak deposit duit kan...sbb duit mmg xde utk di depositkan..;p...lepas saya withdraw pitih kat bank Islam, saya terus pergi CIMB Bank cawangan BBNilai....wahh..seronok pulak saya..sbb rasa macam pegi rumah mak sedare saya aje..(sbb staff nye lbh kurang m.cik2 saye aje)yer la masuk2 aje..makcik kat customer service tu terus menyambut saya dgn mesranya..senyum aje...pendek kata..semua nye murah dgn senyuman...saya pon girang aje nak wat atm kad saya yg baru kat situ...**kad atm saya yg lama telah ditelan oleh ATM machine yg sedang lapar..vongok punye machine!!

saya jadi seronok dilayansebegitu mesra...jujur saya kata, baju diorang tak dek la cantik mcm baju kat satu bank tu..ala..bank yang dulu baju die batik biru..sekarang batik oren2..asal saya pegi aje bank batik oren tu...muke staff die...mengalahkan cuka...rase nak tembak je muke staff die dgn senapang pak guard...eee.menci tau!!

bukan ape..bila saya pergi sesuatu institusi tu..saya suka tgk cara staff dia bekerja...kalau staff dia perform baik..sampai mati la saya akan puji dan ingat tempat tu...n kalu staff die kurang ajar..sampai sudah jugak la saya akan menci n menyumpah tempat tu..

*************************
CERITA III

saya kan rajin..so, even saya dapat pengecualian kelas pon..saya tetap mahu pergi kelas...sbb nye subjek ni susah..takut tak dapat nak cover....

**eh..bukan class tgh ari tadi awk ponteng ke aisyah???alamak..kantoi..saya tak berapa rajin..ala...subjek td tu..subjek boleh baca..yg ptg ni..kalu tak faham.tak lepas nak wat..sorry sir..;p

Hitam lagi

Salam 4 all..

hari tu kan...masa on de way balik ke nilai..(dari kedah)..saya n 3 lg kawan saya singgah la kat restoran jejantas sg.buloh tu..masa sampai kat sane, kat kedai2 tu..gelap aje..tak dek letrik rupenye....maka nya, saya pon tak berapa perasan la kewujudan kedai2 kat tepi2 tu..terus je saya n kawan2 saya melutu ke kfc yg ade kat situ...(maklom la..lapar telajak..tu jadi gitu)..

siap2 melantak snack plate, saya dan kawan2 pon menuju ke kereta..sampai aje kat kedai depan tu...dah terang..(makne nya, letrik dah ade da la tu..)...saya pon ternampak lah satu kedai pak arab...yg wat saya lagi teruja, sbb die jual jubah...n the color is....of coz la HITAM..hehehh....saya pon melutu ke dalam kedai...dan terus tanya kat tokei die..

"..uncle..jubah ni berapa ringgit??.." (konfiden je saya cakap melayu dgn pak arab tu...)

"...satu ratus empat puluh sahaja..." (wahh...pandai rupenye pak arab ni cakap melayu)

saya pon duk la menawar harga kat pak arab tu...pastu die kata...

"..adik..satu ratus tiga puluh.." (dalam hati saya pon menyumpah la...'cehhh..kedekot!!'..)

lepas tu..saya pon gatal2 cakap arab ngan die...(gile punye broken arab la ni...nak mujur die paham..heheh)..tetibe pak arab tu macam seronok je saya dan kawan2 boleh cakap arab dgn die...

lepas tu..die pon gi bantai cakap arab aje lor...(naseb baik lahjah die aku paham...**tapi sekejap2 aku tenganga jugak le...hehehhe)macam2 la die tnya...aku pon dgn kompiden nye memperkenalkan diri..

"....kami belajar kat Universiti Sains Islam Malaysia...belajar di fac quran sunnah..pengkhususan Quran dengan Multimedia....kami pelajar tahun akhir.."(ehemmm2...saya cakap arab...hahahah..poyoss sungguh saya)

pak arab tu pon tny lagi..

"...kamu semua mesti belajar usul fiqh kan..??mesti boleh jawab soalan saya ni.."(die cakap arab lagi...)

die pon tanye la pasal usul fiqh tu..makanya...saya pon ape lagi..buat kali kedua..ternganga di dalam hati..tapi muka macam faham...heheh...baekkkk punye cover...puas saya duk susun n cuba faham ape yg die cakap...last2 kami surrender...die plak jawab soalan die tnya tu..heheh

saya pon layan aje la die cakap...rupe nye die cakap pasal ibadat..puasa, solat bebagai tu la...siap keluar dalil...heheh..ye2 kami pon angguk je..(paham la tu..kunonnn nye la..)

sambil2 die duk menjawab tu...die pon amik jubah yang saya nak beli tu...die lipat2...(dalam hati saya duk kate..eh pak arab ni..nak suruh aku beli la tu..die tak tau dalam poket aku ade rm125.40 je...tak de nye aku nak bayar rm130 kat die...)

pastu aku terus cakap

"..kalau jual rm100..baru saya beli.."

die pon angguk...
wahh..saya pon gembira tak terkata la...terus cari size n bayar...serunuk samgat2..sbb dapat lagi satu jubah hitam dgn harga yg sangat murah..jubah tu simple sangat...yg lagi saya suka, jubah ni from dubai..so, cutting die macam saya suka la..saya tak suke jubah yg m'sia...sbb saya kan tak buleh pakai jubah cap Malaysia...singkat le...maklom la..american size..(cehh..padahal gem*k..tak nak mengaku..;p)..lg pon jubah kat m'sia ni kebanyakkan nye bebunge2 bebagai..meriah sangat..saya tak minat...

**psstt...pssstt...saya dah siap iron jubah baru saya utk dipakai hari ini..;p

Tuesday, February 23, 2010

Nazar seminggu puasa

Salam 4 all..

beberapa minggu yang lepas..saya telah kehilangan satu folder yg amat penting utk future saya..iaitu folder yang menyimpan segala macam menda di bawah ini:

-Surat beranak
(of coz la saya sedih sebab ni la satu2 nye kertas yg hidup sama lama dgn saya...almost 26 tahun saya simpan kertas sekeping tu...mmg la saya boleh ganti dgn yg baru..tapi bg saya..hilang la keoriginalan nye..yg lama tu..kertasnye..kuning2 gitu..saya suka.. )

-Sijil Diploma Teknologi Maklumat KIPSAS n Transkrip penuh KIPSAS
(ohh...ni lagi satu..letih2 saya belajar..kalau die hilang..mesti la saya bingung seketika..)

-Sijil SMA, SPM
(adoii..kalu hilang yang ni..susah la saya nak apply kejer...mmg la boleh apply yg lain kat kementerian..tapi kan menyusahkan hidup je name nye tu...)

-Sijil Kahwin
(alamak...tak kawen la saya nnt..;p....memang la boleh pegi je kat pejabat agama dan dia akan print yg baru..tapi saya tetap rasa yang ori atau yang pertama tu lagi tinggi value nye..)

-Surat Tawaran USIM
(surat ni..penting utk saya bagi tau kat org PtPtN yg saya masih belajar di USIM..dan saya mahu menangguhkan bayaran balik pinjaman masa saya di UNiSEL dulu..27k..;p)

-Keputusan muet
(ini juga penting utk saya nak mintak keje nanti..)

-segala sijil2 merepek dan tak merepek saya...

dah puas saya mencari kat rumah...kat rumah sewa..semua tempat saya cari...tapi tak jugak jumpe2..sampai la mid term break baru2 ni..saya dah menangis2 dah..(saya kan pemurah air mata)..saya duk mengadu kat mak saya....yg folder saya dah hilang...mak pon bebel kat saya..

"...kakde ni la...menda penting macam tu letak merata2...lepas tu..hilang..menangis..."

...saya pon terus cakap kat mak...

"..mak..kalau kakde jumpe folder kakde tu..kakde bernazar nak puasa seminggu.."...


*****beberapa minggu kemudian a.k.a hari ini*****

tadi, saya duk lah nak mencari barang saya di bawah katil di rumah sewa saya ni ha...tgh saya duk mencari2...saya jumpa satu paper bag saya...saya pon bukak ler...sy tgk2..ade lah folder saya yang dikatakan hilang tu di dalam nye...saya pon...apa lagi..terus menangis...n rasa syukur sangat2...sbb jumpe folder tu...alhamdulillah...

makanya..

seperti yang saya katakan tadi..saya bernazar untuk puasa seminggu...so, i'ALLAH esok saya akan start....

**SEKIAN TERIMA KASIH**

Monday, February 22, 2010

Kedah punya cerita

Salam 4 all...

pada jam 10 pagi 19 Feb 2010,saya berada di Jerantut Pahang.
pada jam 10 pagi 20 Feb 2010,saya berada di Kuala Lumpur.
pada jam 10 pagi 21 Feb 2010,saya berada di Kedah.
pada jam 10 pagi 22 Feb 2010,saya berada di Nilai Negeri Sembilan.

kesimpulannya saya memang penat..tapi saya seronok sbb dapat tengok2 tempat orang....mari saya bercerita mengenai gambar2 yg telah saya tepek di bawah ini..

pokok kekabu..sebenarnye..saya tak ade la jakon mana pon kat pokok ni..sbb nye.. kat kampong saya pon wujud pokok ni..tapi bezanya, pokok kekabu di kampong saya sudah selamat ditebang..masa saya kecik2..saya pernah terlalu bawah pokok kekabu ni...lepas tu..die punye putih2 tu pon macam luruh gitu..dan ketika itu, saya fikirkan salji sudah mula wujud di Malaysia..mujur mak meng'explain' kpd saya bahawasanya itu bukan salji...tapi pokok yg buahnya boleh di buat bantal..dan saya menjawab"..ooo..saya sudah faham.."

Lokasi:Gerik, Perak.
Saya tak pasti bila masa Grik bertukar menjadi Gerik...
saya jumpe sign ni di sandarkan di tiang letrik di Gerik..rasa nya tak banyak pon kedai yg jual tilam n bantal kekabu ni di jual..di kampong saya pon susah dah nak cari..kalau ada pon..saya takkan beli..sbb sekarang harganya dah mahal..hari tu mak saya beli..sampai rm40 sekilo...
"..tak pe la ye..terima kasih...."
**2 minggu sudah,saya beli bantal kat Giant=RM11.89..;p

Menunjukkan yg saya sudah sampai di Alor Setar, Kedah.

saya juga pergi ke Masjid Al-Bukhary..

terdapat juga org menjual buah2an...

terima kasih sgt2 kpd tuan punye kereta...cik mie..tanpa meow..kami tak sampai ke kedah..

pekan rabu

saya jadi sedikit jakon dhn sudu yang belah kiri ni...sbb biasa nya saya jumpa sudu ni..kecik aje..heheh...macam kelakar je bile sudu tu panjang gitu..

top view of Pekan Rabu

ada juga yang menyopping di arked empire..

wanita itu menaiki basikal

basikal2 mereka

tempat saya n de gang buat kejer

KUIN
**credit to pak guard..sbb amik gambar kami..:)

sempat jugak menepek kat majlis kenduri kawen org yang kami tak kenal..
**harap maklom..kami tak makan..tapi tumpang begambor aje..

Sekian Terima Kasih

Friday, February 19, 2010

Saya rajin!!

Salam 4 all..

betol la..ni la saya..SITI AISYAH AHMAD..kenapa??tak percaya ke yg saya tengah rajin update blog..sebenarnya..rajin saya sangat susah untuk datang bertandang dalam diri saya..agaknye sebab sekarang saya menggunakan broadband adik saya dan ianya adalah sangat laju jika dibandingkan dgn broadband saya yang sesungguhnya sangat2 lembap...hingga membuatkan saya rasa mahu membalingnya dari tingkat 9 flat yg saya sewa sekarang...tapi tak sampai hati..(sebenarnya bukan tak sampai hati...tapi memikirkan harga nya yg lebih dari rm150 tu..kalau lah harganya rm1.20..hari2 saya tukar yg baru....)

sebenarnya, esok saya akan ke Kedah..sbb nak kene interview lecturer kat KUIN...sesungguhnya..saya sangat amat penat sekarang dan saya pasti..esok pagi saya masih akan penat...makanya..saya amat berharap housemate saya akan mendrive esok..hehehehe....sori cik mie...

saya harusss lah tidur sekarang..makanya....

SEKIAN...

Ehemmm..ehemm..

Salam 4 all..

ehem..ehem..saya tukar template baru...

masa mula2 saya berblogging dulu..saya suka sangat tukar2 template yg bunga2 gitu..yg katun2 gitu..tapi lama2..saya jadi menyampah sbb saya kena tukar kesemua nya...so..thats y saya guna aje template yg sedia ade ni ha...

**sila jangan kata saya tak pandai nak tukar template cantik2 tu ye..;p

disebabkan dah tak ada template yg kaler black..saya cuba mencari template yang kaler nye segelap mungkin...

SEKIAN...
:)

YA @ TAK

Salam 4 all..

saya adalah antara jenis manusia yang TAK SUKA bila saya minta seseorang tu buat keputusan..dan beliau memberikan jawapan berikut..

**cth soalan:kita nak pegi makan kat mana ni n nak makan ape??

"..ermmm..ikut la..tak kisah pon..mane2 pon boleh"

"...ntah la..awak rasa kat mana ok?.."

"...ape2 pon ok je..."

"...saya nak makan kat mulut.."(ohh..tidak!!!jawapan ini membuatkan saya rasa beliau menempah lempang@terajang dari saya..)

************************************

dan saya adalah manusia yang bila mana saya bertanyakan beliau soalan, beliau menjawab seperti berikut..

**soalan yg sama spt di atas

"..jom kite makan KFC.."

"....aisyah,kedai kat New York tu sedap..jom kite try nak..?.."

"...saya letih la, apa kata kite makan kat kedai pak mat tempe tu aje.."

*************************************

Kesimpulan nya...saya hanya mahukan jawapan YA atau TIDAK sahaja..saya tak suka jawapan mcm saya kata kat atas tu..sbb tu akan membuatkan saya pula perlu berfikir utk ke mana....

dan di sebabkan saya tak suka org bagi jawapan sepeti yg saya tak suka tu..maka, bila org tanya nak makan kat mana atau apa2..saya akan bg tau apa yg saya nak...dan saya jugak tak kisah sama ada beliau nak ikut permintaan saya or tak...at least..beliau tahu apa saya mahu...dan saya bagi tahu apa yg saya mau..bukan dalam konteks memilih tempat makan sahaja...tapi apa2 pon...

Sekian. Terima Kasih.

Thursday, February 18, 2010

Biodata

Salam 4 all..

masa zaman saya sekolah rendah..sangat glemer buku biodata..kirenye setiap org(specially yg pompuan)...wajib ada buku ni...masing2 macam nak bertanding la..buku sape paling cantik...buku sape yg paling ramai org duk tulis biodata..macam2 lagi la...

macam2 kaler n design yang cantik2 je aku tgk buku2 boidata kawan2 aku...ade gambar mickey mouse..gambar garfield..gambar bunge2..gambar scenary..dan tak kurang jugak yang menggunakan buku garis satu yang di balut dgn wrapping paper yg cantik(agaknya penjimatan la ni kot..)

saya masih ingat lagi..antara kandungan biodata tu..lebih kurang macam ni la yg akan saya tulis bila kawan saya bagi buku biodata dia..
_________________________________________________________________

Nama: Siti Aisyah bt Haji Ahmad

Alamat:No.880 Jalan Teluk Sisek, 25200 Kuantan Pahang.(masa ni kan saya masih tinggal di Kuantan..)

No. Tel: 09-5678***(masa ni..num tepon rumah je yg ada..henfon memang tak de lagi..)

Makanan Kegemaran : Yang Halal sahaja (ni antara details yg sangat poyos dan bersifat ke entah apa2 an..hehhehehe..tapi kadang2 saya tulis "Masakan mak"...huhuhu)

Minuman Kegemaran: Yang Halal Sahaja(poyos seperti di atas juga)

Cita-Cita:Doktor..(hahahahha..bile dah tua ni..kelakar pulak rasa..ntah macam mane aku boleh nak jadi dokter..padahal..takut gile tgk darah..hehhe..sampai le ni..tak tau le ape mau jadi sama saya..heheh)

Hobi : Membaca, menonton TV..(lagi skali poyo!!membaca????sejak bile ntah saya suke membaca...hahaha..hipokrit semua ni)

Kawan Baik:(jawapan ini akan betukar2...bergantung kepada tuan punya buku..contoh nya..jika nama tuan buku JOYAH..maka nya saya akan tulis..JOYAH LAH BEST FRIEND saya....hahah.sekali lagi..sangat hipokrit saya ini..hehe)

Ucapan: (ayat biasa yg saya akan tulis...Good Luck....Friendship Forever...**masa kecik2.mane la saya pandai omputih...itu aje yg reti nye pon..)

______________________________________________________________

macam tu la saya menulis biodata kat buku kawan2 saya..saya tak kreatif..kalu kawan2 saya yg kreatif..macam2 menda dia tulis n lukis..tak kurang jugak yang tampal2 sticker n gambar...sangat kreatif mereka ini...

sampai dah tua ni saya masih simpan buku biodata yang sekolah rendah dan KIPSAS..yg sekolah menengah sudah hilang ke mana ntah...tapi...bile dah makin besar..maikn sempoi la buku saya itu...stakat name,address n contact num aje...ala2 phone book gitu...ye la..skang bukan zaman nak tepek2 gambar bebagi dah...huhuhu...

Sekian..Saya dah malas..sbb perut dah lapar..;p

Saturday, February 13, 2010

telefon bimbit

salam 4 all..

tak tau lah kenapa sejak sebelakangan ni..saya jadi rajin (rajin ckettt je)pulak mengapdate blog saya ini..mungkin agaknya setelah saya lihat counter di sebelah ni bergerak2..saya jadi teruja..amat tidak sangka saya mempunyai silent reader...terima kasih kepada silent reader saya...saya sangat menghargai anda...bila counter tu sampai 2000..sila lah suruh saya belanja anda makan di restoran berhampiran saya..jika ketika itu saya ada duit terlebih,maka boleh la saya belanja makanan barat kepada anda...oleh itu..jangan segan2 tuntut dari saya..hehehehhe..

tadi,saya duk mengadap telefon saya..saya mula mengimbau masa lampau..sejak bilakah saya menggunakan telefon bimbit...sekarang saya sudah ingat..saya mula guna telefon bimbit sejak tahun 2001..iaitu pada umur saya 17 tahun..di mana pada ketika itu, telefon bimbit itu telah tidak sengaja diberikan oleh abah saya kepada saya kerana pada ketika itu, saya menyertai satu kursus di mana tempat itu amat kurang bilangan public phone nye...maka..dapat lah saya merasa guna telefon bimbit...

masa zaman saya mula2 guna henfon...time tu..sekali lagi muka bangga saya datang..sbb sangat tak ramai org gune telefon pd ketika itu...iya,saya mengaku..saya amat mengada2 ketika itu..maklom la...saya aje ada henfon yang bersaiz agak kecik jika dibandingkan dgn org lain....mau nya tak mengada2 saya..maka nya..bila saya duk tgh2 org..seminit sekali lah saya akan mengeluarkan henfon dari beg saya...maklom la...nak tayang kat orang..kononye saya jer ade henfon canggih(masa zaman tu,telefon saya tu dah dikira best dah..padahal..no screen color..bateri pon 4 bar aje..cehhh..poyossss nye saya ketika itu..)...bila top up dah habes..maka nya harusss lah saya membeli top up..pada ketika itu...top up mmg susah sgt nak jumpe..tak mcm sekarang.....top up berada di hujung jari anda...maka nya, saya pon pergi lah ke kedai cina berdekatan...dan berkata pada cina tu..


"auntie...kad prepaid (masa tu..tak panggil top up lagi) celcom ada??"

auntie jwb : "ada..mau berapa ringgit??30??60??100??.."

(zaman ni..top up paling murah adalah rm30..tak macam skarang..rm2 pon ade jual..masa ni jugak..kad top up bersaiz kad kredit dan ada macam2 gambar yg menarik..gambar artis...gambar pemain bola..mcm2 lg la..)

"kasi saya celcom rm30 satu...auntie tlg masukkan ye..(sebenarnya..saya tak reti lagi masukkan top up masa itu..hehehe).."


auntie kata lagi.."ayyyaa..you budak sekolah pon sudah guna telefon ka??hebat lah you.."
(masa tu saya pakai uniform sekolah...dats y auntie tu tau saya ni dak skolah lagi)

seperti biasa, saya senyum dgn muka bangga(mengada sungguh sya ketika itu..)..

begitu lah serba sedikit cerita saya yang mengada + belagak pada ketika itu...

ni antara henfon yg penah saye gune:-

Nokia 6210
Nokia 3310
Nokia 3610
Nokia 8210
Nokia 6310
Nokia 5310
Nokia 3200
Nokia 6510
Nokia E71
Sony Ericsson R306
Sony Ericsson Z(tak ingat model ape)
Samsung (tak ingat model jugak)

Dulu..tukar2 telefon ni..jadi penyakit bahaya kepada saya...lama2..saya getting bored n merelakan aje ape jenis enfon yg abah saya bagi..tapi saya seronok..sbb abah saya dah faham taste saya..tenkiu abah saya..pas ni..sile la beli lagi..;p

sekian terima kasih

Friday, February 12, 2010

(",)

Salam for all..
Sekarang saya sedang berada di rumah sewa saya di Nilai. sedang orang lain sibuk2 balik ke kampung sebab mid term break dah mula..saya tetap tak sibuk langsung nak balik..saya rindu sangat pada mak abah saya..tapi saya jugak memikirkan tentang pelajaran saya..

ThesiS + miD tErm Test + multimediA pRojEct

kesemua di atas menyebabkan kepala saya ditumbuhi bintang2 dan dikelilingi rama2..rasa diri ni macam serabut sangat..semua tak well-organized...semoga ALLAH bantu saya dan permudahkan urusan saya...

hari ni, saya pegi lah ke shah alam...bukan jalan2..tapi pegi tukar kereta dgn adik saya..adik saya nak balik pahang hari esok..so, saya pon buat keputusan utk tukar kereta dgn adik saya..maklom la..tangki kereta ABAH saya yang saya gunakan sekarang ni..terlalu besar...macam tak mampu ajer utk saya mengcover tank nye yang gedabak itu..so, untuk penjimatan selama saya berada di nilai ini..saya pon guna lah kereta adik saya yg tangki nya bersesuaian dgn taraf hidup saya...penjimatan lah kata kan..

sekian sahaja.saya sudah ada mood utk memulakan assignment saya yang sepatut nya dihantar before 5pm tadi..hahahhaa..saya kan baekkk..suka buat rules sendiri...**jangan tiru aksi saya..no good at all...hehhehe

Thursday, February 11, 2010

Dulu dan kini

Salam 4 all..
Sekarang saya berada di makmal 01 FPQS..(iya..ini adalah fakulti saya!!)..di mana kelajuan internet nya tidak langsong menyakitkan hati saya.semua nya sepantas kilat...tidak seperti 'beruk ben' saya yang sselalu sahaja membuatkan saya marah..sedang saya duduk saja.saya terfikirkan perbandingan antara dulu dan sekarang...

mari kita mulakan...

Dulu..
Mak abah saya bagi duit belanja RM1.00(itu pon dah dikira amat banyak ketika itu..muka saya macam bangga je mase tu..maklomla..belanja singgit sehari..org lain..RM0.50 aje..heheh)nasi lemak serendah RM0.20 amat mudah didapati di mana2...kalau nak air..bayar RM0.10 aje...

Sekarang..
nasi lemak le ni...tak jumpe dah yg RM0.20...RM0.50 tu,saya pernah jumpa masa saya praktikal di pekan tahun lepas..tapi harusslah memberli 2 atau 3 bungkus untuk memastikan perut anda kenyang..maknanya..kecik sangat la bungkusannya.

Dulu...
ketika abah saya mula2 membeli handset (masa tu, saya panggil ia telefon atur)..saya masih ingat...ketika enpon abah saya berbunyi di khalayak ramai..maka, muka saya lah yang macam terbelagak lebih..maklom lah..ketika itu, enfon adalah satu perkara yang agak ganjil..size nya??seperti sedia maklom..taraf untuk buat sendal kapal terbang..gile gedabak..siap pernah ada yg macam briefcase tu lagi..angkut kehulu..kehilir..macam angkut public phone gitu...sudah lah begitu..coverage nya..tok sah cakap lah..memang hampehhhh!!kalau balik kampung.ia nya akan menjadi perhiasan di meja solek..

Sekarang...
fuyyoo..telefon sekarang..canggih manggih bebagai..function pon dah macam2...boleh amik gambar, video bebagai...zaman le ni..orang yg tak ade enfon akan dianggap manusia pelik..yer la..mane tak nye..baby yg baru lahir tu pon mak bapak die dah kasikan enfon utk dia..so..no wonder la manusia yg tak ade enfon ni manusia pelik...coverage??fuhhh...hebat sekarang..kat ulu tembeling tempat org asli tu pon da ade coverage....
**tapi malangya..'beruk' ben saya tetap lembap!!

Dulu..
masa saya bersekolah kecik...guru2 amat garang dan saya berserta teman2 amat menghormati guru....bila saya dan kawan2 dirotan dan didenda keliling satu padang sekolah akibat tak siap homework..saya dan teman2 amat seronok sekali dan tidak langsung mereport kepada ibu bapa kami...kalau saya gatal nak mereport pon..pasti saya akan dibebel oleh mak saya kerana memang salah saya dan mak akan kata.."bagus lah cikgu macam tu.."

Sekarang...
fuhhhh...bebudak sekarang manja sangat..tak boleh nak usik langsung...semua nak report kat parents...pastu..si parents tu pulak..otak tak cukup 10..serang lah si cekgu..adoyaiiii..macam mana lah generasi muda kita nak berjaya...

Dulu....
saya berusia 1 hari...

Sekarang...
saya sudah berusia hampir 26 Tahun

Dulu..
saya belom berkahwin..

Sekarang...
Masih seperti dahulu...;p

Sekian.

Monday, February 8, 2010

Aduyaii Lappy saya

Salam 4 all..
hurmmm..ni ade satu citer best pasal saya dan lappy saya..actuallly seperti yang semua sedia maklom mengenai sifat malas saya yang kritikal ini, saya juga turut malas untuk mengformat lappy saya..(bertambah malas sbb tak reti sebenarnye..hahahaa...)tapi, disebabkan saya sudah menternak banyak gile virus di dalam nya..(saya dah tak larat nak bagi makan itu virus)..makanya, housemate saya pon mengajar saya mengformat lappy saya yang mana kambing di dalam nya sudah kerap mengembeeekkk(saya kan guna avira,thats y ada cik kambeng itu mengembeek aje..terima kasih cik kambeng sbb jaga lappy sy selama nak masuk 2 tahun)..setelah siap mengformat..saya gembira..sebab..lappy saya sudah tidak lembap seperti sebelumnya....TAPI..saya rindukan cik kambeng..sekarang saya xtau mana mahu cari antivirus...semalam saya tgk..sudah ada virus di dalam lappy saya..baru 2 hari saya format...adoyaiiii..

kalau macam ni..sebulan sekali lah saya format lappy...cukup setahun..terus masuk tong sampah lappy saya ini..ooohhh...tidak!!!

AbouT my Lappy
--namanya Acer 5500Z
--dibeli oleh abah saya pada tahun 2006
--kekerapan format sejak dibeli : 3(2x hantar kedai,sekali buat sendiri**ye la..yg 2 hari lepas tu lah..)
--virus paling banyak pernah dijumpai:Satu ratuS emPat Belas sahaja ;p
--sudah bercalar??pastinya IYA!!
Bold--warna skin: pink2 gitu...
--bateri:sudah ngok ngek dan tak berfungsi(dah selamat dlm tong)
--file paling banyak: Gambar..saya simpan dari kipsas lagi..means,sudah hampir 8 tahun gambar itu...
--ada rasa nak yang baru??hurmmm..stakat ni..TAK NAK lagi..tapi kalau Abah saya nak bagi..saya terima dgn hati yang ikhlas..;p
ape yang penting???
saya SAyAng Lapy saya walau pon lappy saya tidak sehebat dan seringan lappy orang lain...

Thursday, February 4, 2010

Pssstt..Psssstt...

Salam 4 all..nak tau tak satu rahsia??






















sEbenarnyE..sEkarang..saya sEdang cuba untuk bErdiEt...TAPI..saya tak mampu ..





sEkian.itu sahaja rahsianyE.

Wednesday, February 3, 2010

Rasa Nak SEPAK!!

Salam 4 all..

Ye..hari ini..saya ada jiwa untuk men'SEPAK' orang...SEPAK membawa kepada 2 erti:

1.SEPAK : menggunakan kaki
contoh ayat: awang spanar men'sepak' bininya kerana bininya memasak tidak sedap.

2.SEPAK : menggunakan tangan
contoh ayat: Zorro men'sepak' nyamuk yang ada di tangan nya.

arggghhhh..tak ade kena mengena..ape pon maksud sepak itu..tapi memang saya amat berasa geram..masuk aje lab..ade lah si junior itu...dengan muka belagak...

"ade kelas ke??"

aku memang tak jawab, sbb nak marah sangat...tapi kawan aku jawab..

"ye,ade..pukul 3.."..

lalu si junior itu duduk dengan muka bengkek nya...perrhhhhh..aku rasa nak sepak aje muke die..sebelom saya bertindak lebih dahsyat..saya mengambil keputusan untuk keluar dari lab ini...mententeramkan jiwa yg memang nak marah....sbb kalau saya duduk di dalam lab ni..saya akan menyaound budak itu....

ok..sekian sahaja..cerita saya tergantung di sini..

menghitung hari

Salam 4 all...alamak..bangun pagi tadi..saya tekejut(actually tak dek la tekejut mane pon)...sbb rupe2nye..ni dah masuk bulan februari....makk aii...cepat betol mase belalu...walaupon dah masok bulan februari..sy tetap tak submit full proposal kepada En. Ustaz...mintak ampun ustaz...

MALAS???exactly!!!memang saya sangat malas ketika ini...agaknye sbb dah final year..tu yg jadi semakin malas....macam mane lah saya nak datangkan rajin dalam diri saya???bile saya tengok proposal orang lain..saya rasa sangat jelessss...tapi jeles semata-mata tanpa mengambil sebarang tindakan untuk menyiapkan proposal saya...(kan saya dah kata..saya memang pemalas nak buat segala macam thesis + assignment)..goshhh!!i really hate this 'malas'..

bila mana sekarang dah bulan februari..makanya, tinggal beberapa minggu aje lagi saya akan berada di USIM sebagai pelajar...

----->happy + unhappy + serunuk + unserunuk

saya serunuk sbb sy dah nak abes belajar..sangat lah lama rasa nya untuk saya mendapatkan degree saya...fuhhhhh..sangat penat!!!(tu la..sape suruh belajar lompat2...padan muke la..)..bile saya grade dari USIM, usia saya masih belum sampai 26 tahun lagi..ya,saya masih 25++ ketika itu....walaupon usia saya tak sampai 26 lagi...tapi,bila orang tanya..

"KAK, umur KAKAK berapa???"...

i have to answer : "26 DIK..."

OMG!!menci nye nak jawab 26 tu!!!but i have to la!!sbb 1984 kan saya lahir...saya cuba untuk menjawab "i am just 25..".(yer la..D.O.B saya kan 20 Nov...no wonder laaa).tapi ada pula suara sumbang yang mengatakan ..."AKAK!!poyo la..."....cissss...penjeles betol itu budak...

----->actually..
saya tak kisah pun dgn umur saya (betol ke tak kisah????)..arhhhh..tipu!!!memang saya kisah dgn umur saya yang semakin meninggi tu...4 years more to go untuk mencapai nombor 30!!!alamak!!!tua nya saya...rasa baru semalam saya masuk taski (arhhhhh..cliche la aisyah!!!)...

ye..sometimes saya suka menggantung cerita saya...sbb saya MALAS..hahaha

|
|
|
|
|
Sekian terima kasih ;]

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: