Friday, December 31, 2010

Saya dah ada rumah di BlogLarian

Agak2 tak nampak..klik lah gambar ni ye..:)
Salam 4 all..tadi..saja je duk belek2 blog orang kat BlogLarian..lepas tu..tengok2..ada blog saya sekali lah..yehooo!!seronok betol rasa...

ok itu aje nak diberitahu...dan double thanx to Samaniah for introducing me BlogLarian..:))

p/s:azam 2011---->>next entry lagi ye..hehe..;p


SEKAIN:))

Sekolah

Salam 4 all..
Sebagai intro..tengok gambar budak comel ni dulu ye..;p
Hari ni, ada perjumpaan bersama Ahli Lembaga Pengelola Sekolah(Kafa (i) Masjid Al-Falah USJ 9, Subang Jaya)...name pon dah hujung tahun..of coz lah duk bincang pasal perancangan 2011 kan..sambil2 tu..buat sekali majlis perpisah dengan Guru Besar dan 2 orang guru..apa yang dibincangkan adalah..RAHSIA...;p

Pengerusi Lembaga Pengelola..macam kenal je kan..hehe
Dato' Syed dan Mantan Guru Besar

Ok..habis sedikit cerita meeting..lepas meeting, semua guru kena pegi check kelas..nak kena make sure semua kelas berada dalam keadaan yang baik untuk digunakan bagi sessi pembelajaran 2011 nanti..

Kelas Saya!!dan saya sangat tak sabar nak decorate bagi cantek!!
Senarai pelajar kelas saya!!
Alamak!!nama abah salah eja!!nak kena saman ni..;p
Tahun 2010..saya pegang budak darjah 2..tahun 2011 nanti saya dipertanggungjawabkan untuk jaga budak darjah 1..saya sangat seronok sebab dapat pegang darjah 1..dan saya masih pegang subjek Bahasa Arab..*jangan kata saya pandai Bahasa Arab ok!!sebab silibus budak2..sangat senang..korang pon boleh tolong mengajar kalau saya MC*...saya tak sabar nak menyanyi dengan budak2 tu semua...best..best..best..

Tahun 2010, KAFA (i) Masjid Al-Falah menunjukkan prestasi yang sangat memberangsangkan..*sebab tu kami guru-guru dapat bonus 1 bulan gaji..jgn jeles..ehem3..;p*..UPKK sahaja, 20 orang pelajar dapat mumtaz..PSRA plak 17 orang pelajar dapat cemerlang...jadi..tanhiah kepada pelajar dan guru sekolah saya!!
bila pencapaian meningkat, ianya adalah satu cabaran kepada semua guru 2011 untuk memaintainkan atau meningkatkan lagi prestasi pelajar..so,all the best ye semua!!

Selamat Tahun Baru 2011...azam tahun baru--->>next entry ye..:)

SEKIAN:))

Wednesday, December 29, 2010

Tahniah MALAYSIA!!

Salam 4 all..
Tahniah!!Akhirnya..Piala itu milik Malaysia
Saya memang tak berminat mane nak melayan bola sepak ni..tapi disebabkan ade game Malaysia vs Indonesia, saya pon dengan semangat kenegaraan nya ikut adik saya pegi mamak stall untuk tengok bola..*jangan tanya nama kedai..tak ingat dah..;p

Saya sedikit jakun..maklom lah..tak pernah lagi selama saya hidup ni duk pegi mamak semata-mata layan bola..penuh lah orang kat kedai tu...siap ade yang bawak bendera, pastu yang duk conteng muka pon ade..suke pulak saya tengok...kecoh nye tak payah cakap le..

ni aje sempat snap masa Malaysia sumbat gol
*malu nak bangun semata snap gambar..awww

Apa-apa pun tahniah untuk skuad bola sepak negara!!
Tadi, masa duk tengok game tu, macam terkesima lah jugak tengok keeper Malaysia tu..cayalah sama Fahmi..*padahal baru tahu malam ni name die..;p

Pastu kadang-kadang macam sakit hati je tgk ref die kan.....*ellehhh..tak herannn..kami menang jugak..;p

Yang lagi bengkak tu, cameraman kat sane tu asyik duk fokus muke artis pompuan indon yang ada kat stadium tu la..macam lah saya kisah sangat..buat hilang fokus saya aje..

Yang pasti, saya tak nampak penyokong Malaysia kat sana..tapi kan..kalau saya ada kat sana pon, saya tak berani nak pegi stadium..bukan ape..takut bekubur kat situ..

Tadi, saya nampak ade laser hijau kat goal keeper kite..tapi die tak kecoh pon..sebab laser tu 'tak sakitkan mata'..bukan saya kata...tapi..--->>Doktor yang kata <<---Sila klik..

Moral nya:
jangan main kotor, sebab kain yang kotor, susah nak di cuci..;p
menang dijulang..kalah dikutuk...itu lumrah...


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengisytiharkan Jumaat ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan menjuarai Piala Suzuki AFF 2010. 
- Utusan

Cuti!!!!yeaaayyyy!!!!!tak pecaya??klik sini
**credit to Pak Cik Sahak

SEKIAN:))

Si Mata Bulat

auuuuu...chaakkk....

makin besar makin suka meng'vacum' segala menda yang dia jumpe..
*vacum =mengutip semua menda masuk dalam mulut..tak pon menggigit semua menda sepeti di atas..


menurut mak nye..ni adalah muke khaled tengah sembelit..sian khaled..die berak 5x sehari..memang macam tu dari lahir..
*yg penting.tetap comel...huhu 

Khaled memang  suka sangat posing bila nak snap picture..
comellllll

Khaled Comell!!!!saya suka picture ni!!!khaled sangat hensem
*ala2 muke ceti mintak utang kan..heheh..;p

ooo..patut la khaled comell..mak cik die pon comel jugak rupenye..;p
Mak cik khaled yang TAK bermata bulat..tetapi sepet terlebih..;p
Memang entry yang ini malas nak menulis...saje nak bagi tau yang saya ada anak sedara yang sangat comel..;p

**saya curik all the pictures dari FB kak ngah a.k.a mak Khaled al-Waled...:)

SEKIAN:))

Tuesday, December 28, 2010

Saya Join BlogLarian!! Anda??

Salam 4 all..

Ehem3..dulu..sebelum saya ada blog, saya memang dah ada tabiat suka membaca blog orang..masa tu..saya tak ade dengar sangat perkataan Blogwalking ni digembar gemburkan orang...

Sekarang...saya dah ada blog..saya masih jugak ada tabiat lama saya itu..iaitu berBlogwalking..*cewahhhh..dah pandai guna itu word ok!;p*..Banyak tau benefit saya dapat dengan berblogwalking...antaranya:-

--> dapat idea untuk mencantikkan blog **hehe..iyeee..saya tau, blog saya memang tak cantik dan tak menarik..maka sebab tu lah nak cari idea..untuk cari idea..haruslah bersiar-siar di blog orang kan..;)

--> dapat meramaikan jumlah kengkawan..**saya jumpe blog orang kampong saya!!sukee!!heeee

--> dapat new knowledge la..nak2 kalau blog yang suka bagi tutorial yang boleh saya ciluk...memang saya suka..;)))

--> Sharing is caring kan..so, boleh lah saya share opinion saya dengan bloggers lain..**ini agak kurang berlaku..heee..sebab, selalunya saya akan hanya menayapa tuan tanah di shout box mereka..

BlogLarian
***************
BlogLarian???
------ini saya copy dari BlogLarian------

korang mesti selalu berblogwalking kan...sekali blogwalking..mesti nak kene bukak banyak windows atau tabs kan...okes...kt Bloglarian ni...kami buat entry yg mengandungi 5-6 blog dalam frame yg berasingan...okes...setiap entry..korang bukak kepada tab yg baru...dan korang leh blogwalking trus 5-6 blog dalam 1 tabs tu...ade paham???kalau korang tak paham....gi la bukak sendirik..then cuba...so..jimat masa loading time..dari semasa ke semasa...blog ini akan diperbaiki untuk meringankan page load...tujuan blog ni diwujudkan adelah...memudahkan dan menukar selera berblogwalking masing-masing...

***************

BlogLarian memudahkan Blogwalking saya!!Anda??
Nak join BlogLarian jugak??Boleh lah klik saya juga mahu join!!

Saya mahu tag kawan saya yang ini**include kawan maya ok!:


special thanks to Samaniah sbb tag saya!!
**saman!!blog kamu sangat menarik!!jelessss ;p
p/s: sebenarnye saya pon tak tau le betol ke tak cara saya join BlogLarian ni..hehe..tak pe..cube..try..test yekkk..;p

SEKIAN:))


Monday, December 27, 2010

Button Like

Salam 4 all..

Hari tu, ada kawan saya tanya macam mana saya add button like kat bawah setiap entry blog saya...saya tak dapat nak bagi jawapan pada kawan saya tu macam mana saya buat...bukan kedekut ilmu..tapi makcik botol-botol lupooo...

Saya pon gigih lah mencari tutorial yang mudah untuk add button tu dalam blog...setelah bertanya kepada MR.Goo a.k.a Mr. Google..banyak sangat yang keluar nya..maka, saya pon harus lah memilih tutorial yang paling senang untuk kawan-kawan ikut..

Membebel panjang pulak saya kan..ok..sekarang..sila lah klik di sini...dan selamat meng'like' lah ye..:p

Credit to:liyanaa


SEKIAN:))

Happy Anniversary Mak n Abah!!

Intan Payung saya
Ahmad Haji Daud
&
Zaharah Kasim
Salam 4 all...

Saya hampir-hampir terlupa yang hari ni adalah 27 Disember 2010..apa yang special pasal hari ni adalah..hari ni adalah ulangtahun perkahwinan MAK ABAH ke 29...alhamdulillah...

dan saya juga send message ini kepada mak abah saya:

Selamat Ulangtahun Perkahwinan MAK n ABAH, semoga ALLAH memberkati mak abah..kakde sayang mak abah..

mak saya reply ni:

T.k mak n abah syang kamu semua
(T.k=Terima Kasih..kamu semua..sebab mesti mak forward aje msg tu kat saya dan adik beradik..hehe)

abah saya reply ni:
Tq n we love u.

(mak abah saya memang takkan tulis msg panjang-panjang..tu dah kire panjang lah tu..heheh)

Saya nak anda tahu bahawa:
1.Saya sayang mak abah saya sangat2..
2.Mak Abah saya ibarat nyawa saya
3.Saya adalah anak yang banyak sangat menyusahkan mak abah..kakde mintak maaf mak..abah...:'(
4.Saya sangat2 bersyukur kerana dikurniakan mak n abah seperti MAK dan ABAH...
5.Sekali lagi..SAYA AMAT MENYANYAGI MAK n ABAH!!!

SEKIAN:))

First Time

Salam 4 all...

Semalam, sampai aje berhampiran tol Bentong, saya terus bengang..sebabnye, TRAFFIC JAM ok!!!ni lah first time saya tersangkut kat jam yang melampau kat tol Bentong...sampai naik hangit kereta..agaknye sbb slalu tekan clutch..*itu andaian saya sendiri yg tak pandai pasal kereta*..

Yang kelakar nye, tengah2 orang duk bersesak2 dalam jam tu..ade pulak sorang mamat tu kuar dari Myvi..pastu bejalan ke depan..mula-mula saya ingat orang tu dah gile, maklum la..stress duk lama-lama dalam kereta..rupanya saya silap, mamat tu, turun kereta semata-mata untuk mengambil gambar...hehehe..

ni keadaan jalan hari semalam..*mamat tu pon ade ok!*

Dah jauh bersesak-sesak, rupanya kat depan tu ada lori bapak besar yang bergerak pelahan gile!!**siput pon lagi laju!!**...lepas tu, ade pulak satu bus yang bergerak laju sikit aje dari lori tu, cube memotong lori..adusss..sakit hati je saya tengok..

lebih kurang 5KM nak sampai genting sempah..traffic dah ok..dan ok sampai lah ke Shah Alam..

saje nak tepek muke sendiri yang semakin hari semakin cantik gemuk ni...;p


SEKIAN:))

Saturday, December 25, 2010

Saya DiTemuduga

Salam 4 all...

Sebelum apa2..saya nak orang tahu yang saya cukup benci di temuduga!!

cerita ni dah lama..minggu lepas..21December2010...saya pergi interview KPLI J-QAF..preparation nya..haruslah seperti biasa..last minute preparation..kalau dah namanye pon last nimute...confirm lah kelam kelibut saya dibuatnya **padan muka kat diri sendiri**

masa hari interview..semua orang pakai kasut bertutup..saya dah mula kalut..sbb kasut saya tinggal kat Subang Jaya...saya terpaksa pakai ape yang ada..so, sarungka aje peep-toe heels yang ade...heels ok!!saya sudah lah tinggi..pakai pulak heels..memang dalam jarak 5 batu pon orang boleh nampak saya..tak apa..redah aje..

masuk dalam bilik temuduga..ada 3 session semuanya...

1st session:
Essay bahasa arab:
Tajuk:Mengapa pilih bidang perguruan
untuk pengetahuan semua..saya adalah sangat HEBAT berbahasa arab!!!**tipu!!!!**
nak menangis rasa untuk menyiapkan 150words punye essay...bahasa arab ok!!memang saya buat2 hebat..muka wajib lah confident..padahal tulis ikut suka jari aje...

2nd session:
Group Discussion:
Yang ni saya ok aje..maklom lah..cakap ramai2..ikut suka mulut aje nak menyampuk masa bila..group members saya hebat-hebat semuanya...terasa kecik aje diri yang besar ni..

3rd session:
Invividu:
Adesss..ni lah paling saya takut..rasa nak luruh jantung bebagai...saya orang ke3 dipanggil masuk..antara soalan yang saya kena:
1.MSC(tak boleh jawab)
2.Falsafah Pendidikan Kebangsaan(boleh jawab sikit2.sbb blurrr)
3.Sejarah J-QAF
4.Tulisan Jawi(berapa huruf jawi??)
5.Perkara membatalkan solat
6.Baca Ayat lazim

fuhhhh....lepas aje interview..terus saya rasa tak berharap untuk dapat J-QAF..tak ape lah..bukan rezeki saya tahun ni..saya terus aje mengajar kat KAFA al-Falah..sebab sangat seronok mengajar di situ..

SEKIAN:))

Saturday, December 11, 2010

Lembap nye kau!!

Salam 4 all..
 


Statistic yang peMALAS!!
 
Pernahkah anda mengalami nya??
Apakah perasaan anda??
Wujudkah jalan penyelasaiannya??

memang benci bile line broadband lembap mengalahkan siput!!dan sebab itu lah saya kurang mengupload gambar..sebab..saya malas nak menunggu..

Fakta:
1.Untul upload gambar di atas sahaja, saya mengambil masa agak lama.sehingga sempat iron baju kurung sepasang dan bersenda gurau dengan khaled al-waled
2.Broadband lembap agaknye sebab saya guna pakej RM48 hengget per month...hehehhe;p

**adik saya kata UNIFI laju macam rimau bintang kejar rusa..betol ke??
**gambar blurr ek..hehe...lantak le..asal korang nampak cket2 sudah le..;p..sori:))

SEKIAN:))

Friday, December 10, 2010

Sekolah

Salam 4 all..

Saya teringat cerita zaman sekolah...

Saya teringat kat cikgu-cikgu-cikgu-cikgu yang pernah ajar saya**ramai ye cikgu saya ;p**

Ok..mulakan cerita..
Saya ada ramai cikgu..sebab saya adalah kaum nomad..kihkihkih..abah saya selalu kene transfer ke sana ke sini...jadi saya jugak ada ramai kawan.saya bertadika di TASKI ABIM Raub...sekolah rendah saya ada beberapa buah..antaranya:

1.Sekolah Rendah Islam (ABIM) Raub.
2.Sekolah Kebangsaan Raub.
3.Sekolah Kebangsaan Cenderawasih, Kuantan.
4.Sekolah Kebangsaan Teruntum, Kuantan.

sekolah menengah saya ada dua sahaja:

1.Sekolah Menengah Agama al-Ihsan, Kuantan.
2.Sekolah Menengah Agama Pulau Tawar, Jerantut.

dan IPT saya ade tiga:

1.Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah(Diploma in Software Development)
2.Universiti Industri Selangor(Degree in Bioinformatics~~perasan ade degree..hehe..belajar pon sampai sem 3 jekkk..;p)
3.Universiti Sains Islam Malaysia(Degree in Quranic and Multimedia)

kihkihkih..banyak ye sekolah-sekolah saya..orang kata..orang banyak sekolah ni..orang tak berapa nak pandai..kihkihkih...ye agaknye..sebab tu umur 26 baru ade degree...;p

saya ada banyak kenangan masa sekolah..tu la best nye banyak sekolah..bila banyak sekolah..saya ada ramai kawan..saya ada ramai cekgu..kan seronok tu...

Masa saya bersekolah rendah...saya masuk awal ke sekolah..bemakna..umur 6 tahun, saya sudah darjah 1..tapi..sekolah tu..sampai darjah 4 je..maknanye umur saya 9 tahun le mase tu...lepas tu..mase umur saya 10 tahun..saya pindah ke sekolah kebangsaan raub..saya kena masuk darjah 4 sekali lagi...wahh..masa tu..memang kembang semangkuk sekejap sebab saya kan dah belajar semua tu...jadi bila cikgu tanya..saya jawab lah dengan hebatnya...ehem3...TAPI..masuk darjah 5..saya bengap seketika saya jadi kurang la kepandaianye..saya suka main dalam kelas..maklum lah..budak baik..memang macam ni..sampai darjah 6...saya amik UPSR..masa tu 4 subjek aje..dan saya dapat hanya 2A2B...heheh..tapi..masa tu..tu pon dah kire ala2 tak bodoh sangat...lepas la jugak saya masuk sekolah agama..kihkihkih...

Masa sekolah menengah..1st time tulis guna pen atas buku tulis..perghhh....bangga sekejap rase..maklum la..sekolah rendah..guna pensil je kan..Sek Ihsan seronok..tepi pantai gitu..kawan-kawan pon best..masa form4..abah saya di transferkan ke jerantut..so, saya pon pindah sekolah lagi..Sek pulau tawar..sekolah arwah Aki saya..saya tahu pon mase saya dah form 5...bangga sangat dapat sekolah kat situ..TAPI..result tak membanggakan pon..;p..

Masa kat IPT....saya buat diploma kat kipsas..fuhhh..memang ni lah tempat belajar yang paling best dan selesa setakat saya belajar..makan 3x sehari...bilik selesa...satu bilik..satu toilet..lecturer nye pon..terbaek..best3...lepas habis diploma, saya masuk UNISEL..TERambil Bioinformatics..memang separa mereng dah saya masa mula2 masuk kelas die...dan..untuk pengetahuan semua..saya bukan science stream punye student...tak ke gile nak blaja bio tetibe..tekejut habis urat badan..masa belajar di UNISEl..saya apply UPU..alhamdulillah..saya dapat KUIM(sekarang USIM)..masuk USIM..sedikit tergeliat otak saya sebab nak kena switch dari hari-hari belajar dalam english hingga lah hari-hari belajar dalah bahasa arab...garu kepala jugak lah saya...

Sekarang..saya dah hadapi semuanya..dari Taski hingga ke IPT..dan semua itu mengajar saya erti hidup..walaupun saya dapat degree dalam umur yang boleh tahan banyak nye*26 tahun ok**..TAPI saya tetap bersyukur sebab cita-cita saya dari saya kecik nak masuk U dan ada Degree dah tercapai..ALHAMDULILLAH...syukur sangat-sangat pada ALLAH sebab mengabulkan doa-doa saya selama ni..

SEKIAN:))

Thursday, December 9, 2010

Broadband

Salam 4 all..

sekarang musim hujan kan..baju susah nak kering..tak pe..hantar lah dobi ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian..

paragraph di atas memang tak ada kene mengena dengan entry saya kali ni..ok..bukan ape pon..saje saya nak bagi tahu..saya baru beli broadband..kihkihkih...walaupon orang lain dah bekurun guna..saya tetap nak bangga..sebab.sebelum ni..saya ada broaband..adik saya iemah ahmad yang beli dan simcard nye name adik saya si firdaus ahmad...jadi..setelah diterminate line itu..saya pon daftar lah baru sepenuhnya hak milik saya..jadi..ianya adalah hak milik saya kan..tu yang mengada sikit..

dan boleh lah saya mengupdate blog saya selalu**jgn pecaya statement ni ok!!;p**

Monday, November 29, 2010

Entry Bebas

Salam 4 all..
**alasan tajuk entry sebegitu: tak tau nak letak ape..;p**
sekarang saya di kuala lumpur..tujuan ke mari..esok..adik saya..iemah ahmad nak konvo..congrats iemah!!

seperti biasa..kalu ke KL..memang tak tido tempat lain dah melainkan Seri Pacific Hotel..alasan..abah saya dah bejaman jadi member kat sini..so banyak le advantage nye..antaranya..room rate harussss lah murah..kalau makan pon dapat murah..murah nye bukan sikit2..tapi banyak2..

hari ni..abah amik suite room..selesa??of coz la..TAPiiiii...ade jugak lah ketidakpuashatiannye kan..tadi..mase cik kak tu hantar saya sekeluarga ke bilik..die salah floor laaa..sepatutnye tingkat 30..tapi die bawak ke tingkat 29...adeii..nak tegelak pulak tengok kekalutan cik kak tu mintak maaf kat mak n abah..**takut kami p comment kat boss die la tu**


 model sedang bercatwalk di situ

Sile lah masuk....:))

mula-mula masuk..memang clean n clear..tak lama lepas tu..ala2 tongkang pecah..alasan saya pada mak:"kita duduk sini kite bayar..biar kite sepah kaw2..padan muke koncu2 hotel mengemas.."**jahat??tak de la..kejam cket jekk**

condition:selesa..TAPI...nak extra bed lorrr..;(

**gambar ini tidak bermotif**

seperti biasa..model wajib saya...ala comei die...khaled tidor sekejap2..dan kerja nya becakap aje..maybe sebab dia jumpa new environment..so..ala2 jakun gitu anak sedare saya yg sorang ni..

ok..ni yg buat masalah...button TV itu tak functioning..memang rase nak marah..call room service..lambat pulak die datang...adeiii...geremmm**mule menyumpah**

last2..si budak maintainance datang..bawak extension plug maka buruk lah rupe keadaan floor bilik saya..**dua kali menyumpah**

setelah menyumpah..baru ianya menyala..

ni lagi satu problem.biase nye..sebelum2 ni..memang die provide cable utk connect ke internet..tapi hari ni..tak dek..**lagi sekali saya menyumpah**..setelah saya call room service..selepas lbh kurang 15minutes..baru si housekeeping datang menghulurkan cable..walau nak marah..saya tetap menyambutnye dengan senyum...**budi bahasa budaya kita..;p** 
ni memang gilosss nak mamposs...tapi..disebabkan amik suite room..so..surf it for free lorr...kalu tidak...tak dek kije lah saye nak online sampai RM50 per day!!
**celcom broadband pon RM68 PER MONTH ok!!!**

ehhh..budak comey lagi!!harussss laa ade muke die di mane2..


ok..bile anda..anda dan anda duk di suite room ni..anda akan dapat benefit menda alah berikut:

p/s:translate sendiri yekk..;p

~buffet breakfast at club lounge or at zende restaurant
~evening cocktail is served at club lounge
~coffee, tea, juices and soft drinks at club lounge throughout the day
~complimentary local calls(only 03 codes)
~complimentary usage of meeting room
~complimentary shoe shine service
~complimentary pressing of a bussiness suit per day
~complimentary laundry or dry cleaning(2 pcs per day)
~20% discount on loundry
~20% at the Ledang SPA
~complimentary broadband in room
~complimentary internet facilities in the club lounge
~check in and check out facility at club lounge
~priority late check out until 2.00p.m

ni antara benefit yg kita akan dapat.. ade yang saya teruja..dan ada yg saya tak teruja mane la..

ok..jadi..kesimpulannye..jemput le datang menginap di sini ye..:))

SEKIAN:))

Saturday, November 20, 2010

Untuk diri sendiri

Salam 4 all..

"~~26 tahun lepas..time ni..mak tengah menahan sakit nak besalinkan anak mak yg degil ni...dan abah mesti tgh tunggu dgn gelisah kat luar bilik nak tunggu keluarnya anak abah yg dah banyak susahkan abah ni... Alhamdulillah...ALLAH masih pinjamkan aku segala2nya sampai ke hari ni...terima kasih mak..terima kasih abah...~terima kasih jugak kepada semua yg wish birthday kat aku ye..ALLAH bless u..ameen..:))"

--saya copy paste ia dari status facebook saya..

dan saya suka comment ini..ianya dari adik saya..iemah ahmad:


"dan 26taun kemudian,berlakulah perubahan pd si kecil yg lahir tu..dari saiz kaki 1 ke saiz 10..dr S ke XXXXXXL..dr putih ke cekelat..dr pendek ke tggi..dr muda ke tua..tp masih lg dr single ke single...;p"

--ceitttt..agak kurang asam...tapi menarik!!sebab ia adalah realiti...

Saya dah 26 Tahun!!!tua??ishh..tak ade lah..saya tetap begini..**cuma makin berkembang sedikit**...


tahun 2010..usia 26 tahun..saya bersyukur sebab masih lagi dikurniakan kesihatan yang baik...tahun ni jugak...banyak perkara yang menyeronokkan dalam hidup saya berlaku...


1. Khaled al-Waled lahir ke bumi**dia sangat comelllll ok!!**
2. Saya berjaya menamatkan pengajian di USIM..dan konvo dengan seronoknye.
3. Dapat menunaikan umrah
4. Dapat jadi cekgu
5. Dapat kurang berat badan..3 kilo jekk...hahahahhahaha..;p


sebenarnye banyak lagi..tapi biarlah rahsia..cuma satu je target tak tercapai pada usia 26 tahun ni...kaf..ha..waw..ya..nun..

dan sekarang..saya mahu nyanyi ini...

"OH..MAMA...SAYA MAHU KAHWEN!!!"

;p...Selamat Hari Jadi Kepada SAYA!!!!
p/s:saya dah kata kat mak.."mak..raya haji tahun ni..last raya haji kakde kat sini..start tahun depan..kena selang seli ye  mak.."..;p;p

SEKIAN..:)) 

Friday, November 19, 2010

Campur ++

Salam 4 all..

Hari ni hari Jumaat kan..petang ni saya nak pergi Kuantan..Attending majlis tunang cousin saya...



17 November 2010 baru2 ni..Hari Raya Korban..sama tarikh dengan birthday mak dan abang saya..so..Happy Belated Birthday Mak n Angah yek..present mak..tak beli lagi..tak tau nak beli ape..



Mtest hari tu..malas nak nak komen sebab jawab biase2 aje..tak ada yg luar biasa..



Saya dah mula cuti sekolah..ni la yang paling best jadi cekgu...



Saya dapat banyak wedding invitation..dan sedaya upaya akan menghadirkan diri...

**duduk rumah..makin gemok!!

SEKIAN:))

Tuesday, November 9, 2010

M-Test

Salam 4 all..

Semalam check result..

Alhamdulillah..dapat pegi M-Test..malam tadi..adik saya ajak pegi cari buku..sebab die kena pegi test untuk PTD tarikh yang same dengan saya..13 November 2010...

Adik saya beli buku Malaysia Kita dan saya beli buku M-Test...mase dekat MPH tu..saya duk belek2 soalan M-Test....tengok yang Analitikal & Verbal *juling sekejap*  soalan macam ape ntah...jawapan die pon tak boleh nak agak..

Kesimpulannye..saya tawakkal je la nanti ye..ade reseki saya...saya dapat..doakan ye..

SEKIAN:))

Friday, October 29, 2010

kulit mulus..tulus..fulus melayang..adessss

Salam 4 all..

Wahh..panjang ye tajuk entry kali ni..motif??nak cerita..tadi saya pegi Mayfair lagi..*wahh..banyak duit ko ye cik esah**;p...ishhh..xde la bekepuh pon duit saya nak pegi buat facial..sekali treatment Ringgit Malaysia Dua Ratus dan Empat Puluh SAHAJA**giloss mahei**..saya kan ada promotion package tu lagi..so.dapat lah discount 50%...dekat 2 jam die sental muka saya..

keluar je dari bilik tu..dan2 je consultant tu kate..muka awak nampak berseri...lebih cerah dari tadi...saya pon senyum aje..dalam hati mengutuk"yo ooo je ko ni..aku makan nasik..xmakan puji2 ni..aku pon xdok duit nak belanje ko makan kat restoran mamak 24jam kat depan tu*....excuse me..goli den dgr die kate gitu..ok2..saya faham..dia WAJIB jaga hati saya..sebab dia takut saya tak datang buat facial kat situ dah**padahal mmg saya tak nak buat kat situ dah pon lepas ni..gilosss maheiii**

Balik rumah..dekat sepuluh kali belek muka depan cermin...**bukan perasan cantik**..tapi suka tgk kulit muka..macam fresh gitu..lepas tu..pegang kat atas hidung ni..wahh..sudah licin..tidak tersekat2 oleh bintik hitam..

Actually..muka saya bukan lah jenis rosak tahap gaban..saja gatai2 nak pegi buat facial..sebab 2010 tak penah buat facial lagi..servis kat Mayfair tu..memang ok la..

Jadi..bilakah kali terakhir anda berfacial??

**perlu ke saya call abah dan kata:"hello abah..duit kakde dah nak habissss"agak2 abah paham tak maksud tersirat saya??;p;p***

SEKIAN:))

Tuesday, October 26, 2010

Peperikasaan

Salam 4 all..

hari ni..hari kedua budak sekolah saya periksa..semua berjalan lancar...setakat ni..saya jaga budak murid darjah satu..seperti peperiksaan yang sudah..saya..sebagai cekgu nya..diWAJIBkan membaca soalan kepada mereka...sangat fun ok!!walaupon terjerit-jerit dan selang 5 minit saya marah-marahkan mereka sebab sangat bising...tapi sangat seronok.

kenapa baca soalan??

sebabnya..level kanak-kanak adalah berbeza..mungkin ada yang terlebih pandai atau terkurang pandai nya...jadi..untuk memudahkan mereka menjawab soalan..saya pon bacakan soalan untuk mereka...

kalau jaga budak darjah 1 ni..kita kena pastikan yang mereka menjawab semua soalan...so, saya akan check 1 by 1 kertas yang dihantar supaya mereka menjawab semua soalan..

ok..itu sahaja..

semoga semua anak-anak murid saya dipermudahkan untuk menjawab soalan..:))

Sunday, October 24, 2010

Selamat Hari Jadi!!

Salam 4 all

Hari ni..24 Oktober 2010

Hari Lahir Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.

Semoga Tuanku dipanjangkan umur dengan kesihatan yang baik..

DAULAT TUANKU


**terus rasa nak balik keje kat pahang..sbb esok cuti!!bestttnye duk Pahang..

SEKIAN:))

Friday, October 22, 2010

Sumpah Rindu!!

Salam 4 all...

*saya rindu MAK ABAH saya!!!!

Malam tadi..saya tido awal..lepas tu..masa saya tengah tidur..telefon saya berbunyi..saya ingat pakwe saya call..;p...rupanya abah saya..saya pon..control suara baeekk punya supaya abah tak perasan yang saya sedang tidur..sbb..kalau saya kata saya tidur..mesti abah saya tak jadi cakap dengan saya..dan suruh saya tidur..tak nak la macam tu..sebab bukan senang nak cakap dengan abah saya..abah saya seorang yang sangat sibuk..

apa yg kitorang cakap??

Ni dia...

Abah:Kakde..buat apa tu?

Saya:Tak buat apa abah..*sambil control suara bangun tidur*

Abah:Kakde balik kampung tak minggu ni?

Saya:kakde tak balik la kot abah..

Abah:kenapa?

Kakde:**serba salah nak jawab ni kat abah**ermmm...kakde tak cukup duit..

Abah:laaa..kenapa kakde tak cakap kat abah kakde tak de duit??*nada risau+marah*..sekejap lagi abah bank-in kan duit kakde..

Kakde:abah..tak payah la..kakde ade duit lagi..minggu depan gaji dah..

Abah:tak pe lah..lain kali..bagi tau abah kalau tak de duit..sekarang pada tangan ada berapa duit??

Saya:**sensored...;p**

Abah:*abah gelak*

Saya:*saya pon gelak*

Abah:tak pe lah..abah masukkan duit sekejap lagi..

__________________beberapa minit kemudian abah call semula______________

Abah:kakde,abah dah bank-in..esok pegi amik..

Saya:terima kasih abah..

Abah:OK..

*tak lama lepas tu..mak saya pulak call...**ohhh..seakan2 mereka tahu saya sedang merindu**

Sebenarnya..saya sangat tersentuh bila abah saya marah kenapa tak bagi tahu abah yang saya tak ada duit.abah still treat saya macam saya belajar dulu..

To my beloved abah:
Thank you so very much abah..sebenarnya..kakde dah segan nak mintak duit kat abah..kakde kan dah kerja..kalau boleh kakde tak nak menyusahkan abah..**walau pon pada hakikatnya kakde selalu menyusahkan abah**..abah..I just want u to know that I felt grateful to ALLAH for sending you as my perfect ABAH..and I do love
you so very much abah..alhamdulillah..tq ALLAH..

Fakta:
*abah saya dah hafal acc num CIMB saya..sebab selalu sgt bank-in duit kat saya;p
*abah saya kata..masa abah belajar kat UKM dulu..aki(ayah abah) bagi abah RM30 je sebulan..dan abah kata abah tak nak anak abah rasa susah..sebab abah dah rasa.**soo touching**:'(
*bil telefon saya masih dibayar oleh abah..sehingga ke hari ini
*selama saya jadi anak abah..semua menda saya nak..saya dapat..*oh..mengadanya saya.***cuma suami je saya tak dapat lagi;p;p**
*handphone saya dan adik2 saya masih dibeli oleh abah saya..sehingga ke hari ini!!
*tiap2 tahun abah akan belikan saya kasut raya!!
*abah saya sangat penyanyang dan caring..
*MY ABAH is ther greatest father in the world!!!
*saya sayang abah saya..

P/s:sorry kepada yang merasakan saya ni mengada..bangga sangat dengan abah sendiri..*of coz saya bangga*;p

SEKIAN:))

Thursday, October 21, 2010

Berlagak!!

Salam 4 all..

Saya tengok la kan..sekarang ni..tak macam dulu..semua orang dah boleh pakai barang2 branded..kaya a.k.a banyak duit ye org sekarang ni..ataupon..kredit kad ade 10 dalam beg duit*patu nak bayar..tersandar*

Ok..itu hak masing2 nak beli atau pakai barang branded..tapi yang saya cukup menyampah tu..dah beli tu..berlagak pulak**sumpah benci!!!**ye la..saya faham..dia dah beli mahal2..harussss lah belagak sikit kan...kasi tayang satu dunia bahawa dia mampu beli beg 'coach'..spec mate 'CD'...baju 'ed hardy'..jeans 'replay'..telepon 'htc n BB'**patu..seminit sekali die akan tayang telepon die!!double benci!!**..beg duit 'guess'..jam 'fossil'..kasut 'aldo'....perghhh..bejalan pulak kat PV...muka angkuh je..pastu..cemin mata wajib lah dilat di atas kepala**stylo mungkin atau standby takut tiba2 cahaya matahari masuk dalam PV**..bila nampak orang macam ni..tobat saya rasa nak pegi kat die..pastu pangkah kaki dia..biar dia tesungkur..**padan muka!!belagak nak mampossss**...

Oleh yg demikian..ingat ye..org lain pon mampu beli..cuma mereka2 tak tunjukkan aje yg mereka juga ada..dan saya jugak faham..mereka yang berlagak tu pon..mahu orang pandang mereka itu tinggi..tapi..sila lah buat biasa2 jekk..tak payah la obvious sgt keberlagakkan anda itu..

Fakta:
*saya hanya akan shopping bila ada less shj
*saya tak pernah beli jam tangan sendiri sbb abah saya suka beli untuk anak2 nya dan jam tangan saya selama saya hidup ada 2 aje..iaitu Carlo Cardini*dipakai dari saya tingkatan 1 samapai kipsas*..dan yg ke2..Edox.*dipakai dari 2006 sampai hari ni*..
*saya tak pernah beli seluar jeans levi's..tak ada size kot..hahaha..dan hanya ada total woman dan ms.read**itu untuk org gemok*hahah..
Kasut paling mahal saya pernah beli pakai duit saya hanyalah berjenama VINCCI sahaja..dan yg lain2..ditaja oleh abah saya
*kali terakhir saya membeli handphone adalah pada 2005..Nokia ape ntah..harga bapokk mahal..RM1300++**sumpah menyesal**lepas pada tu..saya tak pernah beli handphone dah..sbb tu semua abah saya juga yg belikan..
**kesimpulanya:saya KEDEKUT!!!hahaha..sbb saya syg betol nak buang duit saya untuk beli brg mahal2..

***eh..rasa mcm saya pon belagak jugak la..*benci!!!***;p

SEKIAN:))

Wednesday, October 20, 2010

DIET lagi!!!

Salammm 4 all...

Bangun pagi tadi..ntah ape buang tabiat..saya pegi jogging...haha..gilosss...dah 3tahun lebih tak jogging...tup tup..20102010 ni saya jogging..tapi..td sy masih tak mampu nak berlari-lari anak..hanya pusing padang sebanyak 5x..dan balik rumah..

actually saya tengah berdiet ni..kononye la..sebab hari tu..saya pegi ke MAYFAIR*adoss..kantoi;p*...so..consultant tu cakap..BMI saya tak balnce..saya kena turunkan paling koman 15kg..adusss...gilosss nak matissss...ternganga dalam senyum saya mendengarnya...terus fikir.."WAJIB BERDIET!!!"..boleh ye saya mau cerita pasal Mayfair tu..jangan sangka saya ada beriban uwang untuk dihabiskan di sana..hari tu..org mayfair tu ade dtg sekolah..dia buat promotin..ade promotion pakej..harga RM29.90 SAHAJA ok!!nak kata mahal ke??memang taik idung masin la tu...dgn RM29.90,saya dapat buat 3 treament..
1)Slimming
2)Treatment ape ntah utk kurangkan tension kita
3)Facial Treatment
**dapat 1 botol kecik PERCUMA slimming bath gel

Haaaa..buntang korang tgk...murah kan..so,mmg rugissss la kalau saya tak beli promotion tu kan..

Hari tu..saya tambah satu treatment..Slimming Master..sumpah saya tak tipu..memang saya dapat rasa yang bahagian 'itu' sudah sedikit mengecil...wahh..itu la pembakar semangat untuk saya berdiet..

Macam tak pecaya kan saya nak berdiet..sbb..dah 4x raya saya cakap kat adik saya mcm ni:

"Raya tahun depan aku mesti kurus!!!"

Hasilnya????memang tak ada...cakap je semangat..sampai adik saya pon da tau ayat saya ni akan keluar setiap tahun...

OK..sambung semula pasal Mayfair...dia ada offer saya untuk buat treatment..murah je..dalam RM500 untuk 5x datang..brp session saya tak ingat..tapi bila saya fikir balik..malas nak buang duit...baik saya DIET + excercise...konpem boleh balancekan BMI saya...

Jadi..nak tau apa saya buat??

Balik dari Mayfair..terus pegi beli buah2..sayur2...dan ikan untuk stock seminggu..hahahah..semangat la kanonye nak berdiet...stakat ni..sampai hari ni...ok aje..tak ada sebarang masalah...saya xboleh mendadak kurang kan terus apa yang saya makan sebelum ni..slowly la ye...saya kurangkan apa yang tak patut saya ambil..kali ni..saya nekad..nak buat betol2..sampai nampak hasilnya...*haippp..jgn gelak2*

**saja nak mengada..seluar jeans saya dah longgar..mcm mane ni?;p

SEKIAN:))

Monday, October 18, 2010

Sebab ape saya ada blog??

Salam 4 all..

skarang ni..kire macam dah jadi tak pelik je bile ade blog..tak macam zaman mula-mula intenet naik...masa tu..bagi saya...orang hok yg ade blog atau pon website sendiri ni macam hebat je**tu pada pandangan mata saya pada ketika itu**
tapi sekarang ni..tak pelik doh..budok skoloh pon doh belambok berblog...ye la..zaman dah canggih...intenet ade di mane..**informasi di hujung jari anda-->ape kena mengena??ntoh..lantakk**

pastu pulop..lain orang..mesti lain jawapan kalo ditanye.."kenapa anda menulis blog?"

kalu saya la..ni jawapan saya...

suka2 je..tak dok niat lain selain suka2...lepas tu..bagi saya...blog ni dah macam ala2 diary saya la**macam la penah tulis diary**...orang lain tak nak baca..or nak kutuk ke..ape ke..memang saya tak kisah...sebab...saya tulis untuk kepuasan diri..dgn ade blog sendiri jugok...saya boleh duk lepas tension kat sini...lepas tu..cerita masalah kat sini..sbb bukan semua orang nok dengor masalah saya..so..kalu saya tulis kat blog..sape nak bace..bace...sape tak nak bace...tak payah bace..

lepas tu lagi..kadang tu..saya duk mengoya..nanti..dah tua2..pastu tengok balik entry2 zaman muda2 dulu...**sekarang la maknenye**..mesti seronok je kan...boleh tunjuk kat anak...cucu...cicik**kalu sempat**...

lagi..**sedia..nak buat ayat mengada cket ni**..dengan adanya blog juga..dapat mengeratkan silaturrahim sesama saudara...bukan kah itu baik?...--tobat le..menci sunggoh dgn ayat 'skema' gini..

dan..sesungguh nya..saya memang tak dok bakat dalam bidang penulisan..makanya..silalah jangan mengutuk andai kata ayat saya ala2 pitam mata bila anda membacanya...**SPM, Bahasa Melayu-->B3**.. ;p

okeh..

SEKIAN:))

ambek nok

Salam 4 all..

ambek nokk...serabut pulop rase mata saya duk nengok ke belog saya ni..kononye nok ambush makeover lor...pehtu die jadi gini...orang lain letak nuffnang...saya pon galok nok letok..pehtu ntah ape2 ntah je doh jadiknye..adess...pening doh...

jadi..untuk mengelakkan pening ni menjadi lebih terok..adalah lebih baik saya tido..

p/s:jangan kutok belog saye..bior la tak elok pon...;p

Sunday, October 17, 2010

tanya lain jawab lain

Salam 4 all

tetibe jek saye dok teringat kat seorang wan(nenek) kat kampong saya...meninggal doh wan tu[al-fatihah]..tapi dah namenye pon teringat kan...tak pe la..wan tu namenye wan wok...wan wok ni...bukan pekak..tapi tak dengor**mende bezanya??ntoh**..

mase kecik..saya suke betol pegi beborak ngan wan wok...mase tu saye derjah 4...asal petang jek..saya pegi la menunggu wan wok kat bus stand depan umoh wan wok...sebab wan tu suke melepak sorang2 di situ...mase mule2 jumpe..saya takut kat wan tu..ala2 nenek kebayan gitu**cehhh..jahat mulot**

seronok betol borak ngan wan tu..dari mula saya kenal wan wok...satu pon soalan saya TAK PERNAH dijawab dengan BETOL.TEPAT.CEPAT....kih..kih...kih...tak pe..saya memang suka becakap dgn orang tak berapa dengar**bukan pekak ok..;p**

antara soalan yg saya ingat:

saya:wan..umor wan berapa??
wan:suami wan tak tahu mane pegi..anak wan ade la sorang**agak pending nak menjawab..lepas lebih kurang 30saat..baru die jawab**

(saya hanya angguk dan senyum..belakon..kononnye kena la jawapan yg wan tu bagi dgn soalan saya..tanpa putus asa..saya tanya lagi)

saya:wan tinggal dengan siapa kat sini??
wan:rumah wan kat belakang tu..**masih pending**

(saya masih angguk dan senyum..)

saya:wan..saya balik dulu...
wan:**tak kata apa..senyum pon tak..marah pon tak..**

Habis cerita wan wok...

heheh..tak pasal2 ade cerita pasal wan wok dalam blog saya..

**blog saya..suka hati saya nak tulis ape..boleh gitu??;p
SEKIAN:))

Masih

Salam 4 all..

ehem3..testing...1..2..3..ok..

saya dah lama tak update blog--->>arghhhhh..cliche..asal lame tak menulis..mesti ayat ni je yang keluar..

ok..sebenarnye.saya masih tak lupa yang saya ada blog...saya juga masih lagi tak lupa password  blogspot saya ni...dan saya masih hari2 boleh update blog..walau bagaimapun[<-dekat ke jauh eja dia?] saya cukup tak suka update blog pakai telepon tangan...dengan keypadnya kecik**padahal jemariku yg gedabak**...pastu..screen nye pon kecik...adusss...mmg tak puas...cukup lah sekadar mengapdate fesbuk...

dan seperti 3 bulan yg lalu..sekarang saya masih di KAFA (i) Masjid Al-Falah..menjadi tukang didik yang tak terlatih dan masih bertatih...**cewahh**

sekarang..musim isi borang...maklum lah..saya kan dah qualified..jadi nya wajib lah bagi saya untuk mengisi segala borang kerja yang ada...semalam nak isi borang Jeqaf...tup2..ini yang keluar..
tak ke sakit hati saya dibuatnye...**tapi sebenarnye..saya pon tak sure..betol ke ini website nye...hehe**..pin number saya..seperti biasa...abah saya lah yang akan membelinya..terima kasih ye abah..kali ni..saya try mintak semua yang ada...dapat tak dapat tu belakang cerita...sbb saya dah seronok dengan kerja saya sekarang.:))...sangat enjoy dengan anak2 murid yang comel...

saya nak tepek gambar anak murid saya ni..meh tengok








 tengok lah tu..budak2 saya..semua cute2 kan..budak2..memang macam ni..diorang tak fikir ape2..yang diorang tahu..happy memanjang..main aje keje nye...selalu saya marah diorang...lepas tu..saya rasa serba salah...sbb saya fikir..mesti diorang akan menyampah kat saya...tapi rupanya saya silap...budak2..bukan macam kita yang dah tua ni org dewasa...diorang tak simpan dalam hati...ada sorang tu..boleh kata hari2 dia wat saya marah..tapi..hari2 nak balik..dia mesti salam saya dan mintak maaf dan cakap.'assalamualaikum ustazah'**melting**...lepas almost hari2 dia belikan gula2 untuk saya...budak2...memang sweet....minggu depan..makna nya esok la...nazir nak datang pantau..tak tau la macam mane...sangat takut..kene sediakan ABM..cantikkan kelas...adusss...risau..

ok..
SEKIAN..:))


Sunday, September 26, 2010

The Day

Salam 4 all..

Tarikh:25 September 2010
Masa:1.45 Ptg
Tempat: PICC, Putrajaya

Rasa macam baru semalam saya mendaftar kat usim....eh..semalam??macam tipu sangat pulak...ok2..tukar..rasa macam baru 2 tahun saya belajar kat usim...tup2..hari ni saya dah konvo..perasaan...mesti lah sangat happy...paling best bila depa announce bahawa saya n da gang sudah join alumni usim...rasa macam nak melompat dan melemparkan mortar board setinggi burung di awan...tp apakandaya..kalu saya buat begitu..glemer terbih pulak saya nanti..**tak apa..lupakan...

My Dedication:

ALLAH..
Alhamdulillah...dgn izin dariNYA..saya selamat berkonvo pada hari ini...dan yg paling penting..saya telah berjaya menamatkan pengajian saya dgn jayanya...alhamdulillah....Thank You ALLAH...

MAK ABAH
Terima Kasih atas segala pengorbanan mak abah pada kakde selama ni..abah..terima kasih sebab bagi kakde duit untuk bayar fees..bagi kakde duit belanje...dan buat kakde xpernah rasa susah...terima kasih mak abah..kakde sayang mak abah..

PENSYARAH..
Terima kasih tak terhingga di atas segala tunjuk ajar..segala ilmu yag diberikan...ALLAH sahaja dapat membalas jasa pensyarah2 di usim...saya hanya mampu mendoakan kesejahteraan mereka...

KAWAN2...
terima kasih kepada kawan2 sepengajian kerana mnceriakan hari2 saya di usim..saya sangat bahagia mengenali kamu2 semua..dan saya pasti akan rindu kan panggilan .." Kak Aisyah!!!.."...daripada kamu semua...

SUAMI..
**belum wujud** ;p

Mari lah melayan gambar konvo saya...:))
**untuk tatapan yang berumur 1 tahun dan ke atas**

















**Tahniah untuk semua kawan2..semoga kita jumpe lagi..**

Sekian..:))

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: