Sunday, September 27, 2009

Ceritera RAYE 2009 (mase untuk menepek gambor dgn sakannye)

Salam 4 all...

begini lah ceritera raye aku untuk tahun 2009..

***************************
***Sebelum raye***

macam biase lah..bile dah dekat2 nak raye..aku mmg dah tak bape bleh nak concentrate ngan blajo dah..keje nyer,duk teringat kampong ajer..

SHOPPING??of coz la..perkara wajib tu...biase nyer, seminggu before raye, parents aku akan turun KL untuk shopping raye...tapi untuk tahun ni..tak de..sbb abah bz sangat..so, abah pon bank in kan duit utk aku beshopping..so, aku pon g la shopping baju raye..aku g ngan adik aku..si imah tu...mule kami g KL..g jalan TAR..tapi nyer, tak jumpe satu pon yg bekenan...pehtu...esok nye..()3 hari sebelum raye)..aku g la PKNS shah alam..kat situ mmg banyak gile baju.cantek2..rambang mate wehhh...murah giler..kene sangat la dgn plan aku yg mmg nak cari yang muroh2 jer..hehehe...bukan kedekut..tapi bejimat..ni lah antara yg aku beli..

1.aku punye : 3 helai kurung + 3 helai tudung + 2 pasang kasut = RM400 aje..
2.imah : 2 helai kurung + 2 tudung + 1 pasang kasut = RM280
3.sarah : 2 helai kurung + 1 pasang kasut + jeans + shirt = RM260
4.adik2 yg kecik2:RM170 je..

total: RM1000++..

kire ok la tu..bali yg muroh2 jer..dapat banyak cket barang..geledah dalam folder..ade lor gambar ni cket..
baju kurung ni..banyak kaler..mmg murah gile..so, aku, adik2 pompuan aku n cousin aku pon beli la satu sorang..dif kaler..

scarf ni bali kat ariani..murah weh..20% sale...huhu..dapat ler 2 helai..

2 hari sebelum raye..aku balek kampong..sampai umah dekat 2 pagi..merase la aku toll free..heheh..jimat duit aku 6 hengget..malam esok tu..aku,adik2 aku n cousin pon menjangok dgn baju raye kami..hahah.macam budak kecik..malam tu, kami wat sesi photography..bukan ape, aku dah tau, kalu raye pertama nnt, confirm tak sempat begambor sakan..sbb org mesti ramai gile..so, ni lah antare gambornye...layan..

ade dak sape2 hak yg same baju ngan kami??come ler..join de club..

sakan begambor..kat padang umah pon jadi...sakan betol..tgh2 posing..wan aku g tutup lampu..adus..terkancoss..

aku suke..kalerful...

hurmmm..no comment lor..tapi sian lak kat sarah..kaler itam baju die..patutnyer aku beli kaler merah kat die..next year ye sarah...:p

bergedik kat dalam rumoh...

******************************
***Satu hari di hari raye***

Hari raye pon datang..ramai sangat org datang rumah..makanan abes sumer..seronok betol..ni antara picture hari raye...meh tgk..meh..meh.

taun ni..banyak pulok ler crocs beratur...ade 9 pasang sepatutnye..tapi 2 pasang lagi..p bejalan..heheh

family picture

ngan abah..gile gemok aku weh..dekat same besor ngan abah dah..hahahha

rase cam gergasi doh aku duk sebeloh mak..hahaha..

sepupu sepapat semue..

mmg tak rugi kami begambor sakan malam kemarin..sbb ni ajer gambar kami berempat yg sempat di snap pagi tu..sgt bz di dapur..

heheh..kebetulan..ramailak yg pakai kaler ni..cantek kan..aku suker..disebabkan depa same kaler..so..mereka dihimpukan dan diambil gambornye..:p

ni sumer cousin n anak sedare aku..ni tak abes datang lagi ni...tu pon..dah begegor rumoh..heheh

ni sedare mare yg mmg sekepale habess..

sile jangan salah paham..ni bukan sape2..tapi budok ni..tak baper nak center..datang beraye umah aku..pehtu, die tgk kami begambor..die pon suroh snap gambor die skali..aku pon layan ajer lo..maklom la..ari raye..taun lepas..2x di datang umah aku..n 2x tu jugak ler dapat duit raye..hehehe

2nd day of raye..sessi kacau dodol...kat umah mak ndak aku..sonokkk

Geng kacau dodol..size depa ni..dah tak memerlukan bantuan kami lagi untuk mengacau dodol ni dari mule sampai abes..kami geng pompuan..dtg tgk n mengacau pengacau dodol aje..

muke letih..aku n family aku kuar umah pagi..abeskan beraye umah mak2 sedare kat jerantot..dah malam baru lek umah...setiap umah aku g mesti aku melantak sakan..hahah..hasilnye??esok tu..berulang ke jamban..~padan muke!!:p

dodol ni..mmg best...

haiyyaaa..tak seswai...

*********************************
***Beberape hari selepas raye***

second cousin aku kawen..sorang lagi..betunang..pastu..kawan aku kawen..madihah n kak long..sorry..aku tak dapat datang...clash lorr weh..sori sangat..

aku suke pelamin die.simple but nice..:)

:p:p:p:p

3 stooges..hehehhe

dibah..wat biase jer yerk.

********************************************************

sekian sahaje ceritera raye 2009 'saye' dan family..
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

********************************************************

Tuesday, September 15, 2009

FACEBOOK punye pasal

Salam 4 all..fuhhh..gile lame aku tak update blog...dun wuri ler...busy mane pon aku...aku akan tetap update ini blog..actually..aku ni sebenornye..tak dek lorr bz mane pon..selalu jer online..tapi sbb dah melekat kat facebook..mmg tak ke mane dah..padahal nye..dah bezaman aku sign up account kat facebook..tapi tak gune pon..sebenornye..mase tu..aku ni darat cket..tak reti gune facebook..pastu..skang ni..dah macam tak jakon sangat..tu yg jadi makin ke manjadi2 melekat kat facebook...macam ruse masok kampong ler jadinye..hehehe..

tak dek ape yang best pon slame ni..beser2 jer..tidak ade lain melainkan kijer yg senantiase belambak2..pehtu,last week bebuke pose ngan dak2 course aku..super junior sampai ler super senior..sumer ade..sonok la..jumpe adik2...chewahh..dah fnal year aku..(maknenye??aku dah tue la kan??hurmmmm...mungkin tidak)...

ok lah..nak wat kijer lagi ni ha..tak sudah2...TAPI..yg penting nye..khamis ni nak balik kampong dah..sonok wehhhh!!lalalala

Friday, September 11, 2009

Kad Raya

Salam 4 all..macam beser lor..bile sampai ajer musim dah nak raye...kad raye mmg bnyak lor ade kat jual kat kedai..tapi..aku perasan..makin lame..makin kurang jumlah kad raye yang aku dapat..kenape erk??agak nyer sbb aku dah MALAS nak antor kad raye kat orang dek kerana budget yg lari..maklom la..no bonus for diz raya ka..(ceh..macam lorr aku kijer...)..

sebut pasal kad rayer..pernah ler satu tahun tu..tak ingat tahun bile..aku dapat banyak kad raye..nak tau sbb aper??first week pose..aku dah antar kat org kad raye..so, depa balas ler..maklom la..pantun ini di'include'kan skali..:

pantun 1:
pecah kace pecah gelas,
sudah bace harap balas....

diikuti dengan pantun ni..:

pantun 2:
kain buruk warna merah,
tulisan buruk jangan marah..

pantun 1 itu menunjukkan ketidakikhlasan seseorang di dalam memberikan kad raye kpd seseorang yg lain...yer lor...ade plak nak mintak2 dibalas..tapi..ape pon..aku lah antare manusia yang tak bape nak ikhlas tu..hahahah..bukan ape..mase tu..mmg aku mengharapkan kawan2 aku membalas semua kad aku..hahaha..berjaya!!tapi kire berbaloi la...RM50++ duit abes beli kad raye+setem...(hehehe..bekire nye ko aisyah oiiii..kedek*t!!)

TAPI..yg tak best tu..zaman ler ni..org dah kurang hantor kad raye...termasok la aku...bukan aper....zaman ler ni..teknologi dah macam2...bleh send thru mms..email..sms..macam2 lagi lor..lagipon..kosnyer,lebih murah..macam aku sendiri pon..kad raye rahun ni..beli 3 jer..1 utk family kat kampon..1 untok lecturer kipsas...1 untuk tempat praktikal aku..MUIP..total cost including setem:RM5.20...kire ok la tu..tak sampai RM10 pon..hehhe...

ok la..nok tulis kad raye..sat g nak pos...bukan per..kalu ke kampong aku tu..pos lambat2..jawabnyer..kad tu akan sampai same ngan aku nnt ler..maklom la..kampon aku tu ulu ngat...


Tuesday, September 8, 2009

dalam lecture pon jadi??

salam 4 all...
Hehehe..aku kan bukan budak baik..so,lecturer duk bumbang2 kat depan..aku sibuk2 duk menupdate blog...actually..aku ngantuk sebenornye..bukan aku aje..ramai lagi yg melentok2 dalam lecture hall ni...so,no wonder la aku xleh menumpukan sepenuh perhatian kepada subject ini..

Nak tau dak..hari ni aku n housemate aku memasak siap2 da utk bebuke..sbb ari ni, class abes kul 6.30..so,balik sat g,just tinggal goreng sayur ajer lor....patu wat ayam masak kicap...sotong da siap goreng tadi..alhamdullah..best lauk hari ni...memasak sendiri lagi bedt...

Sunday, September 6, 2009

Chow kit

Salam 4 all..
Hari ni..aku g putrajaya.sbb member aku mase kipsas, cik odah namenyer...die kate..jenab ade kat umah die..aku pon..mencanak ler besiap...pastu g terus putrajaya..jalan2 kat alamanda...ade la cket jakon..sbb tak penah pegi lorr kate kan..ishh..kasihan...pastu..bebuke ngan KFC..cik odah belanje..tenkiu cik odah..:)

Nak tau dak..ari ni..aku wat kijer yg tak penah aku wat...disebabkan aku suke jalan..so, aku pon ikut ler kawan aku g chow kit sbb nok cari baju rayer adik die...nak tau dak kul baper aku g sane??pukul 9 betolak dari putrajaya..kul 11 sampai ke chow kit..hajatnyer nak g jalan TAR..tapi hajat tak kesampaian sbb jalan kat situ ditutup..menurut cik odah, jalan ditutup sbb sogo wat sale sampai kul 12 malam...perghhh..gile ramai org kat chow kit tadi..tapi tu lah..tak sempat aku nak amik gambar..sbb manusie ramei sgt...takut nak bawak kuar tepon untuk amik gambar....macame pesen orang aku tgk...pelik lorr makhluk kat kolumpo ni...kul 1 pagi pon manusia belambak lagi..lagu raye tok sah cakap la..mmg merata dah dipasangnye...

tapi tu..yg pelik bin ajaib tu..duit aku tak luak se sen pon...sbb tak dek pon baju yang aku berkenan...so..selamat duit 'saye'..kalu g jalan TAR..mesti duit aku abes..kire ade hikmah gak lah tak sampai ke jalan TAR tu....

seronok dapat jalan malam2 bute...best sangat..jalan ramai2..ngan cik odah..gee..dian...nurul n paling best ngan jenab...n tenkiu to aizat(ehem2 gee kot die ni..ntah..no comment..:p)..sbb bawok kami2 g sane..


Friday, September 4, 2009

Jom Masak

Salam for all..tgh aku duk pikir ape nak masak untok bebuke ari ni..aku pon teringat kat website ni..http://www.trymasak.my...lecturer aku yg bagi tau ade website ni..aku pon try nengok..best...macam2 resepi ade...aku tak dek lorr pandai sangat bab2 memasak ni..tapi aku lagi suke masak sendiri drpd beli kat kedai...puas ati oo..even kadang tu tak sedap pon..lagipon..tak payah da nak was2 pasal kebersihan kan....ni aku tgh duk memilih resepi lor ni..rase macam rambang mate tgk makanan die..tak tau nok pilih hok mane..tapi ade kawan aku suggest lauk ni..

-udang masak merah
-ayam masak lemak cili api
-kailan ikan masin

hurmm..macam best...pastu,tgh2 aku duk menaip ni...dalam cite tv3..wanita hari ini pon ade bagi resepi gak...udang masak lada hitam...macam menarik n senang giler nok wat ie..nnt lorr aku pikr semule ape nak dimasak...

Done!~~Alhamdulillah

Salam 4 all..
Dalam minggu ni..ade la beberape perkare yang mengurangkan oening kepale aku...antarenye..:

-isnin:----CUTI MERDEKA!!MERDEKA!!MERDEKA!!----

-selasa:mid term test utk subject Kajian Quran Hadis di Era ICT ngan advanced multimedia test..


-rabu:aku da siap present progress multimedia project(group n individu)..pastu.tajuk thesis dah dapat approval...

-khamis:AKU DAH PRESENT KHULASOH KITAB SOFWATUT TAFASEER by: Muhammad Ali Annisobuni...nak tau dak nape yang ni aku bangge cket...sbb nyer..present dalam bahasa arab...hahahah..aku kan tak reti bahase arab..so,of coz la ade cket perasaan bangge pade diri sendiri sbb bejaye..hahhha..belagak arr ko aisyah!!

-jumaat:-------COTI!!!COTI!!!-------

ni nak cite jugak la pasal tutor subject Kajian Quran Hadis di Era ICT aku..name ustaz tu..Prof Hassan...of coz la org arab...n yg lagi best tu..ustaz aku ni..mmg tak paham bahasa lain selain bahase arab...ape yg aku tabik springggg kat ustaz ni..semua kitab die tau..huh..tecengang aku..mane tak nyer..bayangkan la...budak course aku..ade 58 orang...semua kitab yang kami wat khulasoh semua die tau..pastu..ustaz ni plak..memang pantang giler org becakap dalam class die..bukan stakat becakap..kalu kite agak2 nampak macam tak pay attention pon..die akan marah..so..ape yg aku wat mase dalam class ni...aku pandang ajer lorr muke ustaz tu mase die becakap..even kadang tu aku tak paham pon..pandang tu..bukan pandang biase2..tapi kununyer..pandang dgn penuh minat lor...hahaha..dusta semata...ngeh3..tapi ustaz ni best tau...nak2..bile kite tanye soalan.die mmg suke sangat...die akan seboleh2nyer wat kite paham..terang 40x pon ape...syukran laka ya ustaz..jazakallahukhairan katheeran...

**ustaz tak reti bahase melayu..so, impossibble lorr ustaz leh bace n paham blog aku kan...ngeh3..

Wednesday, September 2, 2009

Sibuk Sungguh

-saya dalam keadaan yang sangat sibuk sekarang,blog pon tak bape nak care sangat, maklom la..kejer kan belambak..test lagi..atoiiii!!pening..-

-selamat bepuase hari ke 12-

-SEKIAN-


**HUH!!!itu ajer ke woi???ceh..tak bebaloi~~ala..ok la tu..daripade tak update terus..dak gitu??..:p

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: