Monday, August 31, 2009

MERDEKA!!!MERDEKA!!MERDEKA!!

Alhamdulillah..dah 52 tahun kiter merdeka..alhamdulillah jugak..selame 24++ aku hidup kat bumi Malaysia ku TERCHINTAA ni..aku tak pernah lagi jumper komunis n so on..aku sangat bersyukur sbb dilahirkan di bumi MALAYSIA ni..yer la..aman..damai..sejahtera..korang pon mesti same kan...n same2 lor kite doakan Negara kite ni aman damai senantiasa...

So..to ALL MALAYSIAN..hepi merdeka day!!!

**agak skema la aku kali ni..tak per lor..layan ajer..:p

Auntie-->soon to be..;)

Salam 4 all...
ehem2 ni aku nak bagi tau seantero dunie..yang lagi lebih kurang 8bulan lebih lagi gitu aku akan dapat anak sedare!!yabedabedoooo!!sonok giler rase...actually..kali ni,yang pregnant tu..bukan kawan2 aku tau..yer la..aku ni..kalu anak kawan2 aku pon,aku kire assume anok sedare aku gak kan....tapi this time..kakak ipar a.k.a bini abang aku tu dah pregnant...mase balik kenduri seminggu sebelum puase hari tu...2 malam berturut2 aku termimpi yang kakak ipar aku datang kat aku n kate die pregnant...pastu aku citer kat mak aku...mak aku tak cayer cakap aku n kate.."itu mimpi semate"...pastu..baru2 ni, mak aku kate.."kakde..tak lame lagi..kakde jadi makcik ler..."...wah..sonok betol aku...ni dah berangan2 dah..rayer tahun depan..mak abah, aku n adik2 aku mesti akan beshopping baju budak kecik plak untok anak sedare aku tu..wahhh..tak sabor nyer rase...pape pon..congratulation to both of u angah n kak ngah...

TAPI..yang klakornyer...angah n kak ngah aku ni baru nak wat kenduri..yer la...ari tu kan..depa akad nikah ajer...so..3.10.2009 ni, depa akan bersanding bertige lah gamaknyer...hehehe..beshhh2...tak per la..kenduri tu..just nak meraikan depa ajer...

**kakak ipar aku dah la extend sem ni...aku rase pas ni..die benti..n wat PJJ macam abg aku jer dah..yer la..pas ni..ade baby lagi...tapi tak per..mak aku macam dah berminat nak jage future cucu die ajer...takpe2..kite tunggu ajer yehh...

p/s:nak g cari buku name baby..~ehhh??confuse..aku ker kakak aku yg pregnant ni..hurmmm

Wednesday, August 26, 2009

Bersamamu-DIGI

gini citernyer..tgh2 beborak tadi..adik aku si imah ni..mengeluarkan sesuatu dari beg nyer...apakah 'sesuatu' itu??ya...ini dia,baju ujan!!adik aku, bejalan dgn 2 org cousin aku..depa be3 ni..beli la baju ujan kat guardian..sbbnyer, tadi..ujan lebat giler..mereka ini pon menggunakan pepatah.."sediakan payung sebelum hujan"..depa ni..pakat beli baju ujan tu dgn harge RM2.90 ajer..mulenyer, nak beli payung..tapi harge nyer..RM13.90..kan ke RM10 ringgit larinyer tu..so..satu keputusan yg baik telah 'mereka' lakukan..tahniah!!hehehe..pastu, adik aku pon bukak ler plastik baju ujan tu..n menerai baju itu...tgk2..kaler kuning!!!hahaha..nasib bek ujan da berenti takdi..kalu tak..depa be3 akan jadi model baru iklan DIGI-Bersamamu...ni lor adik aku bersama baju ujan kuning itu..heheh
**aku rase, aku nok cari jugok ler baju ujan ni..macam cantek jer kan..tapi..persoalannyer..muatkah aku yg bersaiz XXXXLL ini untuk menyarong nye..hurmmm..akan dipikirkan kemudian..

Bebuke PuAse @ GranD Season

Salam 4 all..hari ni hari ke5 puase..hari rabu..aku wat kijer merepek..iaitu memonteng lecture class kul8pagi..ngeh..mmg dari semalam dah aku pasang niat nak ponteng class..sbb macam malas sangat nak g..pastu, kebetulan housemate aku,ummi nak renew lesen kat seremban..aku pon g la teman die..ade jugak le paedah aku memonteng..idok ler ponteng bodo2 ajer..heheh..

Pastu,petang cket..mak aku call..ajak ke kolumpo..bebuke pose skali..sbb kebetulan abah aku ade meeting esok..so, aku pon berhajat ler nak mai KL untok bebuke skali ngan family aku..pastu,tetibe..niat jahat aku datang lagi..heheh.aku beniat mau ponteng lagi ari esok..hahahaha..banyak betol 'setan' melekat pade aku..setelah keputusan itu dibuat..aku pon pegi lorr ke komuter..dihantar oleh housemate aku..cik ziera joha..hehehe..

Sesampai ajer aku kat chow kit..aku pon sesat plak mencari hotel nyer..maklom ler..aku kan orang kampong..turon lak KL ni ha..mmg ler jakon giler..nak nangis rase mencari hotel...org2 indon pon lagi terer dari aku..malu sunggoh la malaysia ade rakyat supe macam aku..akhirnyer, dah dekat2 sgt waktu bebuke..aku pon nampak ayah aku menunggu aku dgn muke nak marahnye..hehehe..sori abah yerk..kakde mmg gini..sokmo ler sesat....

sampai jer kat hotel tu..aku terus lor melutu mencari meja family aku..n terus amik makan..banyak giler aku makan..konon nyer nak bediet...ceh..dusta semata!!!aku mane bleh tahan tgk makanan banyok2 gitu....make nyer..melantak sakan la aku tadi..hahha..ni ade lor sikit gambor yg aku snap menggunekan kamera telepon aku yang tak bape nok lawo ni ha..maap yekk..gambor mmg tak lawo macam pict kak areej..heheh

best sayor ni..aku tukang amik..mak aku tukang makan..heheh

actually..ni capati + roti nan + pratha..tapi sumer nyer dah tenggelam dek kuah yg belambak rak..beshhh.

ni lorr die akibat mengambik makanan tak beragak..semua ni aku tak makan pon..sbb nyer..cheese + durian..nak muntoh aku...ueiikks..

mak..imah..sedang memakan segale jenis makanan..

'mereka' mmg sangat khusyuk

mak ajer yang layan aku..yg lain..sangat lapor gayenyer..

lepas melantak di bawah...tengok tv ramai2 kat bilik..

beborak ramai2 gini..seronok..tu cousin aku pon ade..ala n kak yah..

sempat la jugak aku mengupdate blog kat bilik 2510 ni ha..sekian yerk..esok aku rajin aku merepek lagi erk..esok nak shopping raye!!lalalalala..

**pelikkan..sbb tak dok gambor nasi..sile jangan saloh paham..nasi telah 'saye' makan mase awal2...so, perut tgh lapor..tak sempat amik gambor lauk aku yg mmg penoh sepinggan..tapi kire ok la..nasi amik sesenduk ajer...wahhhh..bangge la tu kunun..ceh..piii rahh..:p

Tuesday, August 25, 2009

Makanan OO Makanan

Salam 4 all..seperti biase..setahun skali..iaitu pada bulan ramadhan yng mulia ini, maka akan bertambahlah rezeki 'mereka' yang merupakan penjual2 makanan..alhamdulillah..bersyukurlah kalian yeh..ari semalam..hari isnin..aku pegi wat lawatan rasmi ke bazar ramadhan kat semarak..kat2 nilai ni jugak la..mase gi sane tu..aku tak dok la jakon sangat tgk bazaar yang panjang nak mampos sampai letih kaki aku menapak..sbb ni dah tahuun ke4 aku g bazaar tu..jike di bandingkan dgn mase 1st time aku g bazaar tu..mmg tak cukup tangan be'shopping'..maklom la..mule2..mmg la jakon..TAPI..skang ni..aku just beli ape yg perlu ajer..1 ke 2 jenis makanan ajer..bukan aper..malas nak membazir n mengenyangkan 'tong sampah' di rumah saye..

ok..sekian

Monday, August 24, 2009

Dua Hari di Bulan Ramadhan

Salam 4 all..alhamdulillah..hari ni dah hari ke2 kite berpuasa..seronok sbb 1st day puase aku dah dapat berbuke ngan family aku kat kampong..sangat seronok...hari ke2 di bulan ramadhan ni jugak..aku balik ke nilai semula..sbb midterm break dah habes da..so, maknenye..esok aku kene g class da la erk??eh..macam tak percaye jer rase kan(ini adalah ayat orang malas macam 'saye')..yang menjadi persoalan tu..kenape asal nak ke hari isnin ajer..kepale terus pening..badan terus jadi lemah..haihhh la..susah betol jadi orang malas ni kan..macam2 alasan n semua menda die nak salahkan..padahal..diri sendiri yang tak berape nak center..ape2 jer la aisyah weiii..asal ko bahagie sudah ler...

**harap2 hari ke3 dan hari2 seterusnya di bulan ramadhan ni, aku tak jadi malas macam selalu..ameen..

Friday, August 21, 2009

Selama Berpuase!!

Salam 4 all..di kesempatan ini, 'saye' ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puase kepada semua..specially kepada semua followers dan readers blog 'saye' ini..even tak ramai pon..aku tetap sangat3x menhargai korang sumer...terime kaseh banyak2...:)

sekali lagi..salam ramadhan dan semoga tahun ni lebih baik dari tahun2 yang sebelum nye..same2 kiter memperbanyakkan ibadat yeh..semoga kiter sumer diberkati dan dirahmati ALLAH...

Sepagi bersame WAN

Pagi tadi..dalam pukul 8.00 gitu kot..wan aku ketuk pintu bilik aku..nak tau nape?sbb..wan ajak aku g bank...amik duit pencen...aku tgk jam..makk aiii.bapok ler awal lagi....aku bebel sorang2...aku kate..wan aku ni..kenape..nak gi tlg bukak bank ker??..pastu tu..aku kate kat wan.."wan, sekejap lagi la kite keluar wan.."..aku pon sambung guling2 atas katil..heheh..pastu...agak2 da boring beguling tu..aku pon bangun mandi..tgh2 aku duk iron baju..aku dgr gate umah aku terbuka...aku tgk2..wan aku..die dah tak pakai cantik2 macam tadi da..die da tukar baju da...aku pon ape lagi..cuak ar...wan aku merajuk!!..klakar pon ade gak tgk wan majuk..heheh..aku pon panggil la wan...terpakse menjerit..sbb wan aku ni..ade cket sound trouble....aku tanye lor(sambil menjerit dari atas ni)..."wan,wan nak pegi mane??wan kate nak pegi bank..jom la wan..saye antarkan.."..wan aku pon dgn pasrah jer kate..."wan nak pegi sane..rumah kawan wan.."...pastu aku jerit lagi"wannn!!jom kite pegi bank.."..mase tu..muke wan macam jual mahal gak..hehehe..tapi nak tak nak..wan kene g ngan aku jugak..sbb..kalu tunggu pakcik aku..petang karang baru die g...wan aku mmg tak seku bejalan petang2..maklom la..org tue..mudah letih..pastu...wan pon bersetuju nok g bank ngan aku..
Dalam kereta...
AKU : wan, wan nak pegi bank mane??BSN ke wan??
WAN : bukan..wan nak pegi bank nasional..
heheh.aku nak tersuke plak rase..BSN tu..bank simpanan nasional la wan wehh..tak per lah..layan ajer..yer2 jer wan explain kat aku location bank tu kat mane..aku pon dengor ajer lorr dgn begitu teliti....(padahal nye,aku dah tau sangat BSN tu kat mane)..sampai kat simpang BSN tu, wan siap kate,"ha..masuk kiri tu.."..heheh..wan lupe agaknye..cucu wan ni kalu setakat jerantut tu..ape jer yang tak tau nyer..segale ceruk lepas da..heheh..
disebabkan number wan aku 0079..n num yang tepampang baru num 0047..aku pon tinggalkan wan kejap..aku g pasor..beli barang2 dapur yg logik dibeli...aku dah siap pesan kat wan.."wan..kalau saye lambat macam mane pon..wan tunggu je kat bank ni yeh..wan jangan pegi mane2.."..wan pun angguk tande paham..lepas settle aku beli barang..aku pon g bank semule..utk amik wan...
Sampai aje kat bank..aku pon cari wan..wan aku ni..suke ngat beborak..asal pegi bank ngan wan..ade ajer 'member' baru die....ish3...klakor la wan ni..masuk aje kete..muke wan aku..muke puas ati..sbb wan da dapat kuarkan duit..pastu..sepeti biase lah yer...aku start je enjin kete..wan aku pon start la tazkirah 'nye'...sepeti biase jugak..kalau wan ber'tazkirah'..aku akan wat muke besungguh n berminat bile mendengar..aku angguk n iye kan ajer ape yg wan aku cakap..ni antara point2 nye yer:
-jangan tinggal solat n mengaji
-kalau nak cari suami..cari la yang boleh jadi imam..pandai mengaji..sbb nnt die nak ajar anak2 kite..biar muke tak lawa tak pe..janji agama ade..
-pesan la kat adik2 tu..jangan ade niat nak tinggal solat..
-kalu kite tak tinggal solat n ngaji, ALLAH akan selalu jage kite..org nak wat jahat pon tak menjadi..
-nanti ade anak, jangan lupe, ajar anak mengaji..kalu tak..nnt kat akhirat..diri sendiri kene soal..sbb anak, cucu cicik tak pandai mengaji..
sebenarnye..dah banyak kali wan aku pesan mende yang same...TERIMA KASIH wan 'saye'..saye akan ingat pesan wan...
nak tau lagi tak pasal wan aku..dulu.mase aku kecik2..aku paling tak suke naik keter ngan wan aku..sbbnye..asal abah aku pasang aircond aje..mesti wan buka tingkap jugak...aku ni..mase kecik jahat cket..wan bukak..aku tutup...kadang tu,aku kate tingkap rosak..hehehe..jahat kan aku??pastu..mase aku besar cket...aku dah jadi biase...bile nek kete ngan wan..dah paham dah..aku akan bukak kan siap2 tingkap utk wan..wan pon akan kate gini.."wan pening pasang aircond...sbb mase wan kecik2..tak de lagi aircond ni..sbb tu wan tak biase gune.."...logik jugak wan aku cakap kan...
TAPI..sekarang dah lain...wan aku dah makin boleh terime aircond..mule2 aku perasan..mase cousin aku kawen...wan aku dah boleh tido dalam bilik ade aircond..aku yg takut wan aku ni kesejukan pon..menyelimutkan badan wan aku..pastu..wan sedar..wan kate.."tak payah selimut la.wan tak sejuk.."..wahh..ade improvement..heheh tadi pon..dalam kete..wan tak buka tingkap dah..wan dah boleh terime aircond..hehehe...
kejadian yang baru sgt berlaku pasal wan aku..baru jap tadi wan panggil aku...wan kate, wan nampak binatang pelik..aku pn cuak le..nak gak tau binatang ape kah itu...aku pon intip ikot tingkap..pastu ketawa n jerit..."wannnn!tu kucing wan...bukan bintang pelik!!"hahahaha..wan pon gelak same aku...aduiii wan..klakor la wan ni....heheh..tak pe2..layan kan ajer...wan aku yang ade..sorang tu jer la...wan tu jugaklah yang ajar aku ngaji..sbb mase kecik..aku slalu duk ngan wan...
ok la..sekian sahaje cerite sepagi besame wan 'saye'..

Wednesday, August 19, 2009

Mengaku Aje lo!!susah sangat ke?

Salam 4 all..ni nak bagi tau awal2..aku nak begossip ni..kepada yg tak gemor begossip..sile jgn bace entry in...heheh..

actually..sampai ke hari ni..aku still tekejut lagi dengan perkahwinan seorang artis 'wanita' itu dan seorang ustaz 'lelaki' itu..yang berlangsung pada hari ahad baru2 ni..rasenye..tak payah aku mention name kot..maybe some of u akan kate.."hekk elleh..pompuan ni..emosi terlebey er..lek arr..bukan jadi kat ko pon"....atau pon mungkin ade yang cakap gini "lorr..da mmg jodoh diorang..bior la.."..mungkin jugak ade yang kate gini.."betol la ko cakap ni..aku pon nyampah".....aku ni bukan ape..aku mmg nak marah sangat bile seorang yang berstatus 'ustaz' buat gini...aku pon penah tengok gambar depa kat tepi pantai tu..'ustaz'(ustaz la sangat!!) n 'wanita' tersebut bukan main lagi menafikan hubungan depa....yang aku lagi berang tu..si 'wanita'ni..sedar tak yang ustaz tu adalah 'suami' seorang 'wanita' jugak!!ko ingat bahagia ke kalu kite bina kebahagian atas penderitaan orang lain??aku da penah rase la..bahagie nye sekejap jer...

aku lagi menyampah dengar statement si 'ustaz' tu yang kononye..si 'wanita' tu hidup baru die..ceh!!cliche betol!!ayat lelaki tuuuu..da boring aku dengor..ibarat kate karam singh walia..habis madu sepah dibuang..eh..ade kene mengena ke??ahh..watever laaa!!..seyezz wehh..ni la couple yang paling aku menyampah abad ni!!aku siap koyak2 gambar depa!!jahat kan aku??ape2 je lorr..aku mmg gini..kalu aku tak suke satu mende tu..mmg aku akan menyampah betol2...

aku ade dgr gak yang stesen tv berbayar tu..masih berkire2 lagi nak sambung or tak cite "cafe a**il *ha**" tu..stesyen tv tu kate..diorang nak tunggu respon orang ramai...ha..ni nak bagi tau..aku salah seorang pelanggan nye...aku memang SANGAT TAK SETUJU dengan musim baru citer tu..nak2 kalu 'ustz' tu besame 'bini baru' nye yang belakon...bukan ape...aku sangat tak bleh bla..yer la..mmg betol..bile sesorang tu bercakap..kite jangan tengok sape yang bercakap..tapi kite dengar ape yang die cakapkan..tapi masalhnyer..macam mane aku nak respect 'ustaz' tu kalu perangai die gini???kalu dulu..bukan main lagi becakap..bumbang sane..bumbang sini..last2..jadi gini!!seyez weh...kawan2 aku pon menyampah tahap gaban da ngan 'ustaz' ni..ade tu..siap buang dalam tong sampah cd2 ustaz ni dek kerana terlalu menyampah!!

kepada janda 'ustaz' tu..sabar la yer..setiap ape yang dugaan yang ALLAH berikan ni..ade hikmahnyer...'saye' doakan akak dimurahkan rezki dan dipermudahkan urusan..

kepada semua perosak rumah tangga orang:BEWARE!!!!sbb..what goes arround comes arround what goes up must come down..

wahh..emotional lak aku kali ni kan..tak per lorr..layan ajer..heheh

Tuesday, August 18, 2009

kalah suda..kasihan die

Salam 4 all..
aku bukan nok cite ape pon..cume nye..semalam..aku dgn semangatnyer g kampus sbb nye, nak tgk adik aku debate...adik aku kate..kul 7 pg kene g dah...aku ni plak..7.30pagi baru siap2..kalut bebagai la aku...pastu..aku pon jalan kaki bertemankan payung di tangan..maklom la..pagi semalam..panas terik...tgh2 aku menggedik bejalan tu..bus usim pon berenti....konpius..selame ni..tak penah2 bus tu nak benti dgn sendiri nye tanpa di tahan...tapi semalam die berenti...tak per la..alhamdulilah la kan..pastu..aku pon selamat sampai kat kampus...aku tgok..tak dok org pon..jam da kul 8.30...aku ingatkan..da start...aku bukak la pintu lecture hall yg ade..semue kosong..aku pon berlari anak menuju ke committee yg ade..pastu..nak tau die jawab ape?.."kak, debat mule pukul 9.30..".ceh..rase nak je g cari adik aku..bagi penerajang sebijik..wat kalut aku je datang pagi2.mesti org kate..semangat betol minah ni..datang awal2...bior ler....

9.30..aku pon masuk ke dalam..tgk adik aku..huhh..semangat terlebey aku..duk depan skali tuu..belakang hakim...hehehe.bukan ape..senang nak record vidoe n amik gambor..maklom ler..aku tak dok la camera canggih bebagai...so..kene lorr cari view yg nampok clear cket...semangat aku tengok team adik aku..agak kesian..suppoter nye tok ramei mane..ciput sangat...bebanding ngan team lawan die..MMU...tapi..yg kesian nye..team UM ni..kalah lagi..aku kesian lorr kat team adik aku...asal sampai ke suku aje...mesti kalah...aku pon kire frustrated gak lorr..sbb setau aku..UM duk kat 1st ranking..macam bleh kalah tu..aku tak tau lor...margin berape..aku tak sure..tapi mmg kesian sgt kat team die..ade sorang tu...name ape erk..azri kot..die mmg sedey gile..pas keputusan diumumkan..terus die tunduk...tak bangun2 da..nangis kot..tak per lorr korang..next time plak rezki korang..practise make perfect..so..don't give up guys!!

ni ade la cket adik aku mase sessi debat terbuka..

Sunday, August 16, 2009

pakej lengkap

Salam 4 all..
akhirnye..aku balik gak kampung jumaat lepas..sbb nyer..terpedaye ngan pujuk rayu cousin aku...n sampai jerantut pon dah petang hari tu..pukul 6 cam tu la...kire nye..sampai2 tu..orang dah siap memasak..so..rilex cket arr..tapi..lepas kenduri...mengemas tu..mak aiiiii..tak payah cakap lorr penatnye...nak tecabut tulang ni bebagai...sangat penat...macam biase, asal bab2 mengemas umah ni..adik badik aku hok pompuan mmg suke...make nye..alhamdulillah..'clear'lah semule ruma 'saye' itu sepeti sedia kala..

actually..bukan ni yang aku nak cite ni...hari ni, aku lek nilai suda.imah yang hantar sampai ke mari..dalam keter tadi..badan aku ni rase lain macam...tetibe 'asma' aku datang semule..setelah sekian lame 'die' menyepikan diri...seyezz wehh..tetibe asma aku datang..diikuti dengan badan yg sejuk menggeletar...sakit2 badan..patu, aku rase2 kat dahi..sah..aku demam!!...pastu..selesema pon ade...pening kepale pon ade...make nye..aku pon menelepon adik aku si fidaus tu..yg kebetulan mmg ade kat sini sbb debate die tak abes lagi..adik aku bawak aku g klinik..klinik yang ke4 aku g..baru lah boleh jumpe dokter...klinik lain..-MAAF, DOKTER KUAR REHAT-...masuk je klinik dokter tu..dokter tanye.."sakit ape mdm??"...cehh!!ade patut die panggil aku mdm???tue sangat ke aku??hehehe..xpe2..aku terima kenyataan ni.....aku cakap la..."excuse me dokter..miss..not madam..(sambil tesengeh.)dokter, saye demam, selsema, batuk, asma, pening kepala n sakit2 badan.."..dokter pon kate gini.."so, it comes with the 'package'.."..aku pon gelak jer lorr dokter kate gitu....dokter wehhh..'pakej' yang dokter maksudkan tu..menakutkan 'saye' sebenarnye..yer la...cube korang tgk..symptom2 tu..semuanye..H1N1 punyer kan????nauzubillah..tak moh aku....kepada readers semua...sila doakan 'saye' ini cepat sembuh...

"Ya ALLAH..sembuhkanlah penyakit SITI AISYAH AHMAD ini agar mudah baginya untuk melakukan ibadat kepadaMU..ameen"

Friday, August 14, 2009

'saye' kepenatan

Salam 4 all..
Buat waktu sekarang ni..aku memang sibok sgt4x (ini bukan berlakon..tapi betol2 ni)..ni lor perkara yg wat aku sibok :

----------------------------------------------
aku kene siapkan Proposal untok :
-Thesis (tajuk macam sangkut jer)
-Human Computer Interaction Project (tajuk pon tak tau lagi ni ha)
-Kajian Quran dan Hadis di era ICT (bahasa arab tuuuu)

aku n group members (S.O.G) kene siapkan report untuk project multimedia

aku kene wat khulasoh untuk kitab sofwatuttafaseer n kene present after mid term break

aku 'sedang' menyiapkan abstrak kajian quran dan hadis di era ICT

aku jugak 'sedang' menyiapkan company report untk disubmit esok

aku kene start cari references untuk thesis (lepas approve tajuk)

--------------------------------------------
so, kesimpulannye, aku pon balek kampon glambat cket..~sori yer mak n abah...

**ok..sekarang kepale aku mmg pening...banyak giler kejer nok kene settle...atoii laaa....

--aisyah..boleh mula kan sekarang..~~oh tidakkkkk!!aku mau tido!!!zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz



Tuesday, August 11, 2009

Tak de ape pon

yg poyo bersuit tu la fidaus.

agak la poyo nye mereka ini

fidaus ngan geng debate die..

Salam 4 all..actually da beberape ari gak le aku tak berblogging..maklom ler..budak final year kononyer...bz ler..mmg kejer belambak sangat..jumaat ni da nak start mod term break..patut nye, aku lek kampong jumaat ni..malam jumaat tu, nak wat kenduri..kenduri nyambut ramadhan...tapi rase macam nak balek lambat cket..sbb nyer, ade Debat Kemerdekaan kat USIM..aku bukan ler semangat sangat nak tgk debat tu...tapi nyer, semangat gak la nak tengok adik aku bedebat..sbb aku tak penah lagi nengok die bedebat..lagi pon..ni 1st time kot adik aku mari ke USIM as a debater...sblom2 ni, mari sini antar aku je...

keputusannye..tak tau lagi nak balek kampong or duk nilai n balik skali ngan fidaus 18hb...

**gambar sendiri tak tepek..sibuk tepek gambor org..haihh la...ape lorr aku ni..

Sunday, August 9, 2009

Layan Movie

Salam 4 all...takdi..dalam pukul 10mlm gitu kot..tetibe jer rase nok tgk citer Syurga Cinta...kebetulan house mate aku ade lor citer 'tersebut' di dalam pendrive 'nyer'..so,aku pon ape lagi..ngadap ler..tapi..as usual la..aku ni kalu tgk movie.mmg main ngelat sokmo..aku msti click pade butang 'fast foward' itu..sbb aku ni kan bukan spesis suke nengok movie..bukan ape..aku nok nengok citer ni, sbb rasenyer...dak class aku..semua da tgk.melainkan aku..so, bagi mengelakkan dikeji org sebagai seorang yang tidak updated ngan movie2 ni,aku pon layan ajer lor..pastu, aku cari ler dalam tenet...poster 'ie'..cube anda lihat di atas itu..DI PAWAGAM 21 MEI 2009...cehh..nampak sangat aku ni mmg tak amik port pasal pilem2 ni...

Hurmm..actually..bile aku tgk citer ni..aku rase macam beser2 jer..sbb nyer jalan citer die macam citer Indonesia tu..ala..yg tajuk die..KIAMAT SUDAH DEKAT..Kot..lebih kurang gitu ler...tak cayer...cube 'anda' compare kan..tak banyak pon lari jalan cite nyer..so..kesimpulannye...tak de lah teruja mane pon bile aku tgk citer tu...sbb dah tau ending die guane....pape pon..ade jugak lah input yg aku dapat dari movie ni...

'atuk' 'cekgu syuhada' tu kate..ade 3 jenis jodoh:

1.Jodoh Syaitan - cth:kite dapat makwe/pakwe..patu..pegang2 tgn..patu TERmengandung lak si 'makwe tu..baru la kawen....no no no no...no good..dose...xmo..xmo..

2.Jodoh Jin - Kite nak kan seseorang tu..tapi..kite macam syok sendiri..atas sbb mungkin kite tidak mempunyai pipi pauh dilayang(macam mane rupenye tu??) atau kite juga tidak ade hidung yang mancung bak seludang (eh..yer ker??ntah..tak kenal pon seludang tu sape..majistret??ahli musik?)..pastu..kite bomohkan org tu untuk suke kat kite...

3.Jodoh Allah - 'percintaan' yang berlandaskan hukum syarak..i'ALLAH kekal sempai bile2 dalam redha n rahmat ALLAH..

so..kite nok hok mane??lu pikir la sendirik..assalamualaikum.

**citer Nur Kasih kat Tv3 tu jugak ler yang best nye..~~mari kite tengok!!

Saturday, August 8, 2009

epi bufday mah

hari ni, 8.8.09 befday azmah..member kacik aku ler..azmah dah kawin..bulan 6 hari tu..aku doh lame doh tak tepon n masg die..aku mmg gini..kalu kengkawan yg da kawen ni..aku jadi segan nak msg2 n calling2..sbb nye..takut 'mengganggu privacy' depa..aku ni kan seorang yg sangat memahami..pastu, tadi..aku pon antor ler msg kat azmah..wish befday kat die..ni yg aku tulih:

Salam..mah!epi bufday!may ALLAH
blez u mah..aku doakan ko hdp bhgia ngan hubby ko..
bhgia dnia akhrat..i lap u la mah..-ecah

biase nyer..kalu aku wish befday kat org tru msg..aku takkan mention kan name aku yg glemer ni..sbb nye..bior lah rahsie..cewahhh..poyos sunggoh la...tapi nye..utk msg pade member2 yg da kawen..aku kene mention name aku..even depa da ade save name aku dalam telepon bimbit a.k.a enpon 'mereka'..sbb nye..aku nak menta'kid kan yg aku adalah pompuan dan bukan sebaliknye..yer la..sbb besenye..aku tuleh 'i lap u' kat kawn2 aku, so..bagi mengelakkan hubby mereka' tersalah paham...aku kene lorr siap2 tulih name aku tersebut..bukan ke "prevention is better then cure"...cceh!!macam tak de kene mengena jer..biorr ler..

Kenape gini erk??

Seperti entry2 yang sebelum ini dan jugak entry sebelum kepada sebelum yang ini, sememangnyer tak dok aper yang menarik pon..tapi kali ni, aku nok tau jawapan ni jer..n hanye aku ajer yang tau jawapanyer..(soklan ni, org PhD pon tak leh layan)
-kenape sekarang ni macam gelap jer?(wei ngokk!!da malam la..mmg la gelap..mereng ke hape di ni!!~12.55am)
-kenape perut aku ni asik lapor jer??(sbb ko mmg suke makan!!control le cket wehh)
-kenape ari esok ari sabtu yerk??(wei cerdik!!lepas ari jumaat, mesti ler sabtu..takkan selase pulok!!)
-kenape mate aku ngantok erk??(sbb nyer..ko mmg suke tido!!~~eh..tidakkk!!skarang mmg time tdo aku!!~~1.02am)

**bile mate da ngantuk, tapi jasad kat dpn screen ni lagi..maka nyer, gini lorr jadinyer..ntah pape!!hehehe..

Friday, August 7, 2009

task aku


Salam 4 all, haisshhh..da 2 hari tak update ni ha..tapi tak per..sawang2 masih tak kelihatan di sini..kire ok la tu kan..actually niat nak update blog hari semalam tu, ade..tapi tak sempat..sbb sibuk ngan kijer belambak nak kene buat..semalam aku dapat kijer baru lagi..(aduss..akan gugur lagi lah rambut aku)..kijer baru ni, macam quite pening la gak..untuk subject Kajian Quran dan Hadis di era ICT(mantapppp name subject ni..hehe)..aku kene cari satu 'kitab' n kene tgk manhaj n afqar rai'siyyah die...patu aku kene cari plak pasal penulis kitab ni..aku amik 'sofwatuttafaseer'..ni kitab yg aku da pilih..


Pastu, tadi aku g jumpe supervisor utk thesis aku...alhamdulillah..ustaz Adzam sudi nok jadi supervisor aku..so, discuss lorr tajuk thesis..pikir punyer pikir..ustaz pon suggestkan aku tajuk tu..tapi tak leh bagi tau lagi..sbb nyer..tak confirm lagi...method pilihan..lapangan..tak kisah ler..yang penting thesis aku nnt in english lorr(heheh..aku kan 'TERlebih' pandai bahasa arab, tu yg xmo wat bhs arab..huhuh~~padahalnyer lingkup Arab..)..tak per,i'ALLAH..nnt aku bagi tau dunia tajuk thesis aku yek..

okeh..aku mau siap2..g kampus..ade perjumpaan dgn ketua program plak ni ha..daaa...

~pen off


Wednesday, August 5, 2009

ini bukan hari pertama

Salam 4 all..
actually sebenornyer..ari ni, aku pose..pahtu..rase letih sangat wehh..macam ler hari ni 1st day aku pose...bukan ape sebenornyer..takdi, budok class ni, tetibe sebut pasal ayam...adusss lor...da la ayam tu 'best pren' aku..make, meleleh ler air liur aku (berlaku tanpa disedari oleh diri ini dan makhluk lain)..
Persoalan yang ingin ditimbulkan kat sini adalah...
-mampukah aku untuk berpuasa sehingga lah azan maghrib berkumandang atau adakah hanya terkandas di tengah jalan??

**wei aisyah!!ni bukan nyer 1st time@day ko pose lorr!!tahan lor cket!!!~~~yer lor..ye lor..aku tahan.akan ku cube yerh.

Meh gelak sorang

Salam 4 all..siap do vidoe klip aku, tgh2 aku duk saje gini, member aku, G-yah beri emel ke aku karangan budok darjah 4....ni ler cite nyer..

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhubeku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak
mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri.Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu..

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu.. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia
menghulurkan tangan ingin bersalam.. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi.Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu.Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi.Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramailagi yang akan mati.. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepadapenjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yangmendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

~~hahahah.. bengong sengal!!tah pape ntah lorr karangan ni..klakor sungguh la..aku macam org gile otak tak cukup 10 bile bace karangan ni..sbb gelak sorang..sampai rumate aku tegur.."kak aisyah..kenape??"..so, ini ler jawapan nyer..heheh..wei2..maknenyer, hantu lorr yg tulis karangan ni kan??sbb budok tu doh mati..konpius aku

**jap2 nak masuk jamban bilik temenung jap..hahhahaha

Tuesday, August 4, 2009

GiLe pUnyer Melantak

Salam 4 all..
Tgh aku duduk2 gini, aku baru TERperasan yang dari pagi tadi lagi, aku melantak tak tentu hale..pantang abes class, aku terus g cari makan..mmg dari pagi betol aku melantok..sandwich, patu makanan merapu hok yang cucuk2 ngan lidi tu, bape batang aku balun..pahtu, kul 11, makan mee sup pulok, pahtu, makan mende cucuk2 tu lagi, pahtu makan nasi putih + bistik kat kedai ADAM...pahtu balik umoh, goreng kentang + roti telur..ceh!!mmg giler punyer melantok laaa...ni kalu mak mertua bace ni..terus reject nok masuk meminang (ghahahaha..ade ker org nak pinang aku??wat abes beras jer)seyez weii..mmg for de whole day, aku lapor aje...tak tau kenape..nak kate tak bace doa..bace doh..agok nyer la..ade jin tumpang dalam badan aku ni ha..tu yg jadi gini..hehe

SOALAN :
1-Berapakah jenis kah menu 'saye' pada hari ini?
2-Berape juta rupiah kah 'saye' telah belanje untuk melantak ini??(anggaran jer..)
3-Mengapakah 'saye' selalu lapar??
4-Bolehkah 'saye' kembali kurus??(ehh..pernah ke ko kurus aisyah??)

--ok..nok sambung wat kijer..belambok wehhh!!

Monday, August 3, 2009

MaLas Lagi!!!

Salam 4 all..
haihhh..semenjak 2menjak lepas wabak H1N1 menyerang M'sia ni..aku jadi makin malas nak wat kijer..(ceh!!org..kalu da malas.memang suke bagi alasan!!woi aisyah!!H1N1 tak besalah la wei!!)..actually..nak update blog pon macam malas..rase macam lack of idea pulok..tapi tak per lorr..bior ler merapu cam ne pon..asalkan blog aku TERupdate...actually, sekarang ni, da pukul 11.53malam..aku nok tido..tapi mate tok ngantok lagi..so, update blog n pas ni, nak siapkan assignment yang patut n yang senang (hok yg susoh2 tu..kite K.I.V dulu yerk..tunggu hidayah lain pulok datang)

Okey lor..mau wat kijer suda..nnt aku tulis entry hok best cket yerk(aik..ade ker??macam tak dok jer)

~pen off

Saturday, August 1, 2009

Menu HaRi iNi..

Salam 4 all..ni lorr namenyer..lauk tgh ari takdi...ayam lagi??hehhehari2 makan ayam..resepi ari ni..tak tau ape name..aku nok bubuh name.."ayam goreng halia de'black"..senang ajer nok buat nyer..bahan2 die

1.halia(ikut suke ati jer..tapi aku suke letok banyok..nak buang angin lorr kononyer..halia mayam halus2)

2.bawang besar(ikut suke..potong pon ikut suke)

3.bawang kecik(ikut suke)

4.bawang putih (aku letok seulas je..wat syarat je)

5.asam jawa(skang ni kan da ade jual pati asam jawa..so, tak payoh beli hok yg ader butir tu..leceh..)

6.daun limau purut

7.Ayam(kalu nak ganti ngan ikan pon boleh gak..ikut suke perut ler..)

8.cili api(ikut suke jer..nok telinge besap..bubuh banyok)
**kalau ade daun kucai..lagi best..tak pun daun bawang...

care nyer:
goreng ayam tu dulu..ayam tu letok garam kunyit lor siap2..pahtu, sementare tunggu ayam masok..tumbuk ler bawang kecik + bawang +putih + cili api(aku tumbuk gune lesung jeh..tak suke gune blender..tok feel masok)..pahtu..siap ayam goreng..tumiskan ler bahan2 yang tumbuk takdi..patu, agak2 da garing..masukkan sesudu pati asam jawe(sudu kecik pon bleh..sbb takut masam sangat..)..pahti..masukkan bawang besor + limau purut + halia..pahtu..tambah air cket..tak beri die kering ngat..pahtu..campak jer ayam..pahtu..amik pinggan..hidang ler...pahtu..amik nasi..makan ler..

dah..aku nok g makan..pahtu nok g tgk konsert nasyeed...sape ntah artisnyer..daaaa..

sekian


Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: