Friday, May 29, 2009

Tazkirah tak jadi

salam for all..

Hurmm...actually hari ni..turn aku bagi tazkirah kat opis ni ha...kat sini..every friday moning..akan ade tazkirah yang disampaikan oleh ustaz2 cni...tapi, start minggu lepas...student praktikal diminta utk bagi tazkirah..minggu ni..suppose to be my turn..tapi tak jadi..sbb minggu ni..tak dok orang nak handle tazkirah...pegawai2 ramai yang cuti....so...cancel lor...gamoknyer..aku ni kene minggu depan lor...adusss..aku baru nak men ngelat..nak jugak tazkirah minggu ni sbab orang tak ramai...next week.mesti penuh meeting room tu...alamak..esei sogan lor...aku ni tak lor reti mane sangat kalu bab2 becakap ni...tapi tak per..at least..cube..n yang penting..ape yang aku nak sampaikan nnt...dapat memberikan impak yang positif pada pendengar....

Dats all la erk...tak dok modal da ni...next week aku citer pasal kenduri yang aku nak g weekend ni..yahoooooo!!tak sabra nak tgk kawan kawen...sonok!!(eh..apsal aku yang lebey2..konpiusss)wink*

Thursday, May 28, 2009

Tekejor KejoR aku ni ha.

salam 4 all..
Saye ini sekarang amat sangatlah kekurangan@tidak ada banyak waktu untuk saye ini mengupdate blog...dek kerana korije yang agak belambak rOk..(ye2 jer aku ni..padahal lack of idea..alasan semata2)...

Minggu ni..aku tak berapa nak sempat nak wat kijer yang bos aku bagi..sbb nyer..agak sibuk nolong staff department aku ni wat preparation untuk MESYUARAT TEKNIKAL IT..meeting ni..berlangsung ari semalam..meeting yang boleh tahan berkematu jika anda berada di dalamnyer..sbb start kui 2.30ptg..abes kui 6.30....maka dengan itu..akan biru lah mate dan kelabu la muke duduk di dalam meeting room itu selame itu...

Haihhh..aku sempat update blog ni pon sb nyer..sumer orang p brekfes...so..saye ini tidaklah dipanggil curik tulang dek kerana ini mmg time makan..saye ini telah mengorbankan waktu makan sayer..semate2 untuk kepentingan blog sayer ini...(ye2 je aku ni...padahal puase..kalu idok..tak dener nak melanguk sorang2 kat sini.."makan is everything" tu...)

Ahad ni..naha kawen..aku ingat aku nak g...maybe g ngan member kipsas kot...apik,obey n gyah(kami tidaklah ade skandal yerk..HANYA KAWAN..)..ceh.poyos...aku daripada pekan..terus ke chenor kot..pastu. kalu sempat aku nak singgah umah officemate aku..kak mira..tarikh kawennyer..same ngan naha..tapi kat sungai isap....


**SELAMAT PENGANTIN BARU NAHA n KAK MIRA!!

sicere from:


Monday, May 25, 2009

doSa mEnggUNung!!!


Salam 4 all..

Hari ni, aku tersedar awal..kul 5.30pagi...aku terjaga sbb dengar zikir yang di pasang kat surau sekolah...ngam2 jer aku bangun..zikir taubat tgh dimainkan...aku rase sedih tibe2..aku kenangkan dosa-dosa yang aku da wat..memang banyak...tak terkata banyak nyer...aku menangis...aku pikirkan betapa ALLAH tu sayang kan aku...even dosa aku ni da menimbun pon...aku dapat rase, setiap apa yang aku buat..ALLAH akan jaga aku...ya ALLAH...terasa diri ini terlalu kerdil...aku malu dengan NYA...kenapa setelah apa yang aku lakukan...ALLAH masih sayang kan aku....sebenarnyer..aku bersyukur....ahamdulillah..ALLAH selalu beri aku banyak peluang di atas kesilapan yang aku lakukan..peluang untuk aku perbaiki kesilapan2 lampau aku...


Antara peristiwa2 yang membuatkan aku yakin ALLAH sayangkan aku:-

1.PUTUS TUNANG
Aku putus tunang...ade hikmahnyer...aku tau..ALLAH sayang aku...sebab tu..ALLAH pisahkan 'kami'...tak silap aku, lebih 5 kali aku tunda tarikh kawen...dan akhirnya, putus...atas sebab yang cukup kuat untuk putus(too personel..so..tak boleh bagi tau sbbnyer..)..tapi mak kater.."alhamdulillah la kakde tak kawen ngan 'die' lagi..kalu dah kawin..tak boleh nak patah balik..ingat kakde..ALLAH sayang kakde...sbb tu ALLAH uji macam ni.."kata2 mak ni...aku fikirkan..dan memng betol cakap mak..aku terima n redha dgn ketentuan NYA..aku percaya n yakin..ALLAH akan berikan aku yang lebih baik..sbb hanya DIA yang tau apa yang terbaik utk kita...

2.MY BISNEZZZ
Minggu lepas, aku duk memikir..pasal bisnes aku...macam mane aku nak cari downline...aku kene dapatkan downline secepat mungkin utk maintainkan bisnezz...lepas aku solat maghrib, aku berdoa..supaya ALLAH sentiasa memberkati setiap apa yang aku lakukan dan murahkan rezki kepadaku...Alhamdulillah..tak lame lepas tu..cousin aku call..die kate..die berminat nak join my bisnezz...sekali lagi aku menangis...alhamdulillah...ALLAH makbulkan doaku..


3.MAK DIMADUKAN
Macam yang aku cerita mase mule2 dulu..ayah aku kawen 2..mule2 aku memg tak leh terima...tapi..lepas aku kenal m.cik(my step mother) aku..m.cik aku baek sgt...aku pon jadi sayang kat m.cik aku..hikmahnye...lepas abah aku kawen 2..rezki makin bertambah...abah dapat naik pangkat...keluarga makin bertambah..aku bahagia sangat..TERIMA KASIH ALLAH..
Terima Kasih ya ALLAH...kerana selama aku hidup...KAU telah berikan aku hidup yang sempurna...KAU berikan aku keluarga yang cukup bahagia...rakan2 yang cukup memahamiku...segala dugaan dan ujian yang KAU berikan kepadaku membuatkan aku menjadi seorang yang lebih kuat...aku malu pada MU ya ALLAH...kerana setiap kejahatan yang aku lakukan...KAU balas dengan kebaikan yang tak terhingga...aku bersyukur ya ALLAH...tidak ada apa yang aku harapkan melainkan kasih sayangMU kepadaku ya ALLAH...Ya ALLAH..janganlah kau pergi dariKU kerana aku tak sanggp berjauhan dariMU....
Hurmmm..nak jugak aku share ngan readers sekalian..jaga solat 5 waktu...jangan pandang remeh pada solat...mengaji..jangan tinggal...aku ingat pesan ustazah aku mase skolah ihsan dulu..ustazah aku kate...kalu 3 hari kita tak sentuh(maknenyer, mengaji lor..bukan sentuh saje2)..al-Quran tu akan makin jauh dengan kita...so,aku memang selalu ingat pesan ustazah akau ni..walaupon aku tak jumpa dalilnye...solat dhuha..aku ngaku..aku pon selalu main ngelat ngan solat dhuha...kadang wat. kadang tak...tapi, aku dapat rase kan kelainan bile wat solat ni...rase ALLAH mudahkan segala kerja seharian...rezeki pon murah...ma'thurat...amalkan selalu..tak dapat 2x sehari..dapat sekali sehari lepas subuh tu pon tak per...asalkan tak tinggal....
aku penah terbaca satu kajian..kajian tu mengatakan...kalu kita nak istiqomah dengan sesuatu benda tu..kita cuba lakukannya 21 hari tanpa henti(maknenyer..berturut2)...menurut kajian ni..perkara yang kita lakukan selama21 hari berturut2, akan menjadi habit kite...readers semua diharapkan mencuba yerk..
**ape2 pon..semuanyer terletak pada diri kita sendiri..ingat yerk..jangan harapkan orang lain untuk merubah diri kita...wink*
~pen off

Sunday, May 24, 2009

noveL oo NoveLLL

salam 4 all..
ahaks...rini aku nak beciter pasal novel...actually..tetiber jer rase teringat zaman2 'gile novel' dolu..sekarang ni..aku tak de lor gile novel sangat...kire layan ajer...tu pon..asal bace ajer..aku akan main ngelat..aku bace synopsis..patu..bace main tebuk2....malas da nak mengadap novel ni..bukan aper..kalu ngadap novel ni..tak jadi kijer lain lorr gamaknyer..(hanya orang yang suke bace novel ajer yang akan memahami..hehehe)ini sumer..berlaku zaman skarang ni lor..

berikut adalah penceritaan aku..mase zaman aku gile novel dolu2..heheh

first novel yang aku beli adalah KAU YANG SATU by NIA AZALEA...macam mane aku bleh nak beli novel ni??sebenornyer..aku ni..bukan jenis suke membace pon(jujur ni..hehehhe)..tapi aku terbace synopsis cite ni darimagazine ape ntah..mingguan wanita kot...pastu, kebetulan, lepas tu..aku ade program MAMPAN(mahawsiswa anak Pahang)..progam tu kat pwtc...sementara nak tunggu time makan..aku pon merayap2 lor kat pwtc tu..tetiber..nampaksatu kedai buku...aku pon masuk jer lor..pastu round2...tgk2..ade buku tu..aku pon beli ajer...hargenyer.sangat murah.RM14 sahaje yer(zaman skang tak dok rasenyer novel muroh gini..dan sile lah jangan bandingkan dengan buku mewarna kanak-kanak yeh..tak seswai..wink*)..

masuk je dewan makan(dalam bahase omputih nyer ape ntah??)..aku pon amik port yang best2 cket..patu..bermulalah 'penjajahan' aku ke atas 'kitab' itu...aku da tak kisah pon pade makanan2 yang best2 atas meja tu..orang memekak..menyanyimenari kat stage pon aku tak tgk...novel ni lagi best daaaa...sampai lor ke dalam bus...aku bace novel tu..orang kiri kanan aku..memang aku tak kesah da...dalam bus tu...pak cik drebar tutup lampu bas..maklom laari da malam...semua orang nak tido...aku ni mmg tak puas ati lor..ye lor..wat spoil jer...ngah duk feeling2..gelap terus jadinyer...aku pon try lor bukak lampu kecik yang disediakan kat atas kepale kite tu(ntah ape namenyer lampu tu..xtau)menyale lor lampu tu..aku pon...teruskan bace..tapi yang betambah geram tu..tak sampai 5 minit..lampu aku tu mati...nampaknyer..ade orang yang sangat tak puas ati dgn aku..(hehehe.sebenornye..mmg patut pon lampu dtutup..da kui 12 lebey lorr..)..aku pon memakse mate utk tido...sampai je kat hostel (kipsas)..aku naik bilik aku....mandi2..patu sambung bace..sampai abes...esok nyer tu..aper lagi...ponteng class pagi lorr aku..hhehehehe..letih weh..ni lor penangan my first novel...
pas tu.aku jadi gian nak bace novel..pas satu..satu aku beli(membazir betol lor.)..umah aku tak de lorr byak sangat novel nyer..lebih kurang 30 lebih jer ko(jumlah ini adalah sangat sedikit sebenarnyer)....hurmmm..sebenornyer..memang lor nampak macam membazir...tapi...bagi peminat2 novel ni da tak kisah..janji puas ati..tak tido..tak makan...tak per...sbb tu..sbgai sorang pompuan..aku cadangkan..kaum sejenis aku bace novel time 'bendera merah' ajer yerk..bukan aper.takut tak solat lak nanti..dapat dosa free.. itu ajer citenyer..malas nak taip da...hehehe
ni antara koleksi novel aku:
-KAU YANG SATU (NIA AZALEA)
-BICARA HATI (DAMYA HANNA)
-SEHARUM KASIH (AINA EMIR)
-PERGILAH SEPI (FAUZIAH ASHAARI)
-HATI YANG TERUSIK (NIA AZALEA)
-NOTA CINTA BUATMU (NORHAYATI BERAHIM)
-TIADA LAGI MIMPI (SYARIFAH ABU SALEM)
-RELA KUMENANTI (DAMYA HANNA)
-TAK SEMANIS IMPIAN (SYARIFAH ABU SALEM)
-HATI SEORANG WANITA (NORHAYATI BERAHIM)
-OMBAK RINDU (FAUZIAH ASHAARI)
-ATIKA (HASREEYATI RAMLI)
-PELABUHAN KASIH (LILY SURIANI)
-BISIKAN RINDU (MIMIE AFINIE)
-BUATMU KEKASIH
-SAAT CINTA BERSEMI (DAMYA HANNA)
-SEREDUP KASIHMU (NIA AZALEA)
-KAU UNTUKKU (AISYA SOFEA)
-MANISNYA CINTA (ANIS AYUNI)
-KASIH ANTARA KITA (ALEYA ANEESA)
-SESUCI CINTA (AINA EMIR)
-JENDELA HATI (AISYA SOFEA)
-SUARA HATI (ANIS AYUNI)
-HADIRNYA CINTA (PITTERIAH ABDULLAH)
-ADAM & HAWA (AISYA SOFEA)
-DURI(FAUIAH ASHAARI)
ni yang sempat aku jumpe...ade gak orang pinjam tak pulang..adik lelaki aku bace letak merata pon ade...rasenyer..lepas ni..takbeli novel da...malas da..

**sekarang duk kumpul buku2 ilmiah lak...sape2 nak bagi birthday present..sile lor bagi buku erk(sungguh lor tak malu aku ini..ahaks..pedulik aper!!hehehhe)
**yang kaler merah itu..peberet aku lorr..
~pen off

Wednesday, May 20, 2009

BeCelaRu

-gambor sekador hiasan jer weh-
- green apple design photography-
Salam 4 all..

Amatlah saye ini bercelaru otak kanan dan juga berserta otak kiri...sepertinya tidak dapat nak berfungsi dengan baek ajer....haihhh..mereng lorr aku ni ha...huhuhu....actually..nak lor beciter ni ha..semalam, mak aku tepon aku..banyak kali lor jugok...3 daripadanya, mak aku tanyer soklan yang sama..."kakde, bile nak kawen?.."....waaaaaaaaaaaa...aku memang nak sangat kawen..tapi da calonnyer tak dok weh...nak wat guane..macam aku cakap sebelum ni..aku hanya mampu berdoa..semoga aku dipertemukan dengan jodoh yang soleh....


aku tak de la nak memilih...tapi ni la ciri2 yang mesti ade pada SUAMI aku(guys,tolong doakan aku dapat ape aku nak ni erk..)


- Solat 5 waktu x leh tinggal..n of coz la die mestilah seorang yang boleh mengimam kan solat aku..


- Boleh membaca Quran dgn baek sbb kalu die tak boleh ngaji, macam mane die nak jadi imam kalu tak pandai ngaji kan..takkan nak bace 4 qul ajer selame hidop..khatam Quran at least 3 kali maaa...


- Bertanggungjawab - ni of coz la...saper nak laki yang tak sikap tanggungjawab


- Sanggup besusah senang ngan aku


- Boleh terima aku seadanya..baik n burok aku.kelebihan n kekurangan aku...ngeh3..


- Boleh membimbing aku n anak2..(anak??..hehehe)


- Boleh jaga aku lebih daripada macam mane mak abah aku jage aku...


- Selalu mengigatkan aku bile aku lupe..n tegur kesilapan aku..


- Menghormati keluarga aku..sbb kuarge..kuarge die jugak kan...


- kasih + sayang + cinta sama aku..


Di atas adalah sebahagian daripada ciri2 SUAMI aku..kalu dapat macam yang aku idam2kan ni..alhamdulillah lor...kalu dapat yang vice versa...aku terime sebagai ujian dari ALLAH..


dats all la kot untuk entry ni ha..nnt nak pikir nak tulis aper lagi..


~pen off

Thursday, May 14, 2009

CamEra yAng ILanGGGG

~ni lor camera yang ilang tu..yang kaler silver tu ha~
Salam 4 all...huh..kali ni aku nak citer pasal camera yang hilang..adussss.memang aku geram kat adik aku yang name fidaus tu....di ngade2 nak pinjam camera...nak bawak p Indonesia..aku tak kisah langsung die nak pakai..tapi yang aku kesah tu..die tak reti nak jage....dapt jer kat die camera ni..terus HILANG!!aku pon pon..ape lagi..hot la!!!!ade ke patut, die g tinggal kat luar shopping complex beg die..die ingat..die kat Jerantot ke hape suke2 nak tinggal2 merata barang...pastu..ape lagi, kuar jer dari shopping complex tu..ilang lor beg tu..dalm beg tu..ade camera..huhuhu..

whoopppssss..yang aku ni over sangat kenape??aku ker yang beli camera tu erk??duit aku ker??heheheh..tak pon sebenornyer...camera tu..abah aku yang punyer..aku jadi geram nak marah..sbbnyer..aku cadang..nak bawak camera tu gi praktikal..yer lor..aku kan suke amik gambor..so..rase rugi lor..tak dapat begambor sakan kat sini..pastu lagi..aku geram sbbnyer, byk gambar2 aku yang aku tak sempat nak upload dalam laptop..gambar Tengku Puan Pahang, gambar aku ngan Azira,member mase Ihsan..byk lagi lor...aku over erk??hurmm...ntoh lor..tapi, aku ni memang syg semua gambar2 aku...gambar tu..kenangan weh...so..kalu hilang..memang boleh nangis lor... dats all ya..
*kalu pasport adik aku hilang, aku tak kisah pon..bior die jadi mat indon..tapi disebabkan camera ilang..so,aku jadi kisah....wink*wink*

~penn off

Tuesday, May 12, 2009

Praktikal Da Stat!!

Salam 4 all..rini..ari ke3 da aku praktikal....best tempat ni..staff die baek2 sumer..ape kejer yang aku buat??hurmm.setakat ni...aku baru je siap menaip Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam 1991..ade 67 pages...hurmm.disebabkan aku ni memang suke sangat kije2 menaip ni..maka dengan itu, aku enjoy jer ngan kijer ni ha....pastu tadi ketua unit aku, suruh aku carikan kot2 ade tak penambahan ape pada Malaysia Cyber Law...pas aku cari2..dalam web KTTHA(Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Airade lor ckit2 penambahan dalam cyberlaw kat M'sia ni ha...hurm..ok la tu..dapat new input...hurmmm..pasni..aku nak kene wat error checking plak...yer lor...kalu ade salah..aku yang kena..akta tuuuu...bukan leh wat memain.....
Sekarang ni..aku duk kat Sekolah Sri Pekan...agak jauh jugok la dari MUIP ni ha....atoiii..parak jugok la duit minyak aku duk berulang ni ha...rase cam nak balik umah..nak pinjam keter imah..jimat cket minyak...ni pon..aku tok g lunch pon..bejimat lor kononyer....ni lorr aku...time tak dok duit...kador pulok diri ni ha..time ade...tak ingat dunia....nak tau naper duit aku lesap??sebabnye mende2 ni la..:-
1. tiga pasang kasut = RM 150
(sebab ade sale..tapi kene beli 3 pairs above..baru dapat less 20%..so..aku pon TERPAKSE lor beli 3 terus..heheh..pakse rela sebenornyer..tapi berbaloi..sbb murah..)
2. perfume = RM 270
(disebabkan aku tak penah try lagi armani code...aku pon beli lor...lagipon, promoter tu bagi aku sample ralph lauren+armani diamond...patu dapat satu body lotion armani code..itu yang aku jadi *keghiii nak membeli..lagipon..baunyer..sangat beszzz..i like...)
3. mende2 selingan yang berjumlah RM 50 jer..
hehehe.ni abah tak tau nih..kalu abah n mak tau..siap ler aku kene beleber...heheh..so..disebabkan mende alah ni sumer..aku pon kene lor ikat perot..hehhe..nak kate ape..padan muke aku lorrr...
*keghii - pronounced as 'keri'..maknenyer..nak sangat @ suke sangat
~pen off

Saturday, May 2, 2009

BanYok weh JemputaN

Salam 4 all...
wah....tak leh nak beleber panjang2 nih...berikut adalah tarikh2 perkahwinan kengkawan aku yang aku tak dapat, telah dan akan attend....

24 April 2009 - Afitah (ihsan & kipsas)
2 May 2009 - Ain Rashid (kipsas)
9 May 2009 - Matus (smapt)
31 Mei 2009 - Naha (kipsas)
5 & 7 June 2009 - Ijah n Senul (kipsas)
13 June 2009 - Zalifah Mustafa (smapt)
27 June 2009 - Azmah (smapt & kipsas)
27 June 2009 - Farah Nadia (ihsan & kipsas & usim)
Osman (kipsas) - tarikh tak sure
9.09.09-SITI AISYAH AHMAD..(hahahahah..tak dok maknenyer..calon pon tak dok weh..)
stakat ni..aku g kenduri matus ajer..picture ade..tapi malas nak upload lagi..nanti lor erk..aku kumpulkan sumer..aku upload skali..to fitah n ain..sorry sesangat..aku tak dapat datang..sbb final exam tak abes lagi time tu...last but not least..SELAMAT PENGANTIN BARU untok semua kengkawan aku yang dah n nak menikah ni ha..moga2 kekal ke akhir hayat dalam rahmatNYA!!!
p/s utk yang bujang:weh..moh ler kiter manikah!!

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: