Friday, February 27, 2009

Talk Show with Us. Hasrizal(saifulislam.com)

AKU TERIMA NIKAHNYA..by US. HASRIZAL


sempat la jugak mintak signature ustaz


ustaz tgh dk sign autograph


sorry yer..gambar tak cantek..(baju biru is us. hasrizal)

Salam 4 all..entry kali ni..blackishitam nak share ngan u all satu talk show yang blackishitam pergi tadi...sempena minggu integriti USIM..tlk show malam ni...organized by JAKSA(jawatankuasa asrama) JATI.bertempat di DKP 4(dewan kuliah pusat)...personaliti yang dijempu..cukup istimewa..Ustaz Hasrizal Abdul Jamil...(saifulislam.com)....blackishitam sempat me'record' ucapan2 ustaz..memang seronok di dengar..hari2 pon tak per...hehheheh...aper yang paling blackishitam ingat adalah..ustaz kata.."ERTI HIDUP PADA MEMBERI"...bermakna..kita jangan la selalu mengharapkan sesuatu, sebaliknya..adalah lebih mulia jika kita yang memberikan sesuatu..itu lebih bermakna....ustaz jugak banyak share pengalaman ustaz semasa berada di luar negara...11 tahun ustaz merantau di negara orang...antara yang ustaz kongsikan bersama adalah 'perbandingan' kehidupan di negara orang dan negara sendiri....ape yang menarik..ustaz mengeluarkan kata2 dari Sheikh Muhammmad Abduh..numyi nya..lebih kurang macam ni..."jika kamu mahu melihat ISLAM tanpa MUSLIM,pergilah ke negara BARAT dan jika kamu mahu melihat MUSLIM tanpa ISLAM, pergilah ke negara TIMUR"..hurmmm..bila difikirkan semula..betul kata2 Sheikh ni...memang la buntinya agak kasar..tapi itu lah realiti....selain tu, ustaz jugak menggalakkan kita utk bertanding dengan diri kita sendiri atau dalam kata lain, mencabar diri kita sendiri..memang menarik...banyak lagi yang ustaz perkatakan..so..rugi la..sape2 yang tak pegi...

Wednesday, February 25, 2009

Macam2 pe'el orang

Blackishitam memang pantang manusia yang sebenarnyer TAK PANDAI..tapi still NAK BERLAGAK pandai!!!susah sangat ker kiter nak mengaku yang kiter ni still memerlukan tunjuk ajar orang lain????malu bertanyer..sesat jalan...blackishitam tak tujukan pada saper2..cume nak ajak u all berfikir...malu ker kiter nak mintak org yang lebih pandai dari kiter untuk ajarkan kiter something yang kiter betol2 tak tau...mungkin sebab ade sifat ego..n takut org kater.."lorr...cakap jer lebih..ingat kan tau...rupenyer tak tau aper..."...bagi blackishitam...org yang ego lebih ni..takkan sampai ke mana....n org macam ni..akak menyusahkan diri sendiri..sampai sudah ler jawabnyer die takkan tau ape2....orang lain takkan rugi ape2 disebabkan sifat bodoh sombong die...tapi diela yang paling rugi sebab..BODOH SOMBONG....hurmmm.kenaper blackishitam emotional sgt ni???sbb nyer..blackishitam tak suker manusia dari golongan ni....malu tak bertempat...sbb blackishitam ni jenis yang tak malu nak tanyer..specially dalam menuntut ilmu...kalu blackishitam tak tau..blackishitam takkan kate tau...blackishitam tak nak jadi org BODOH SOMBONG...

hurmmm..manusia ni..agak nyer..memang die susah nak sedar kalu die da wat salah kan...n susah benor nak ngaku salah die...manusia yang ade "mine is better habit"..adalah antara golongan manusia yang patut duk sorang2 dalam hutan...betul..memang la self-confidence tu bagus..tapi kalu OVER self-confindence ni..memakan diri pulak..memang pening kalu menda dah salah..nak kater betul..tak ke gile namenyer tu...

ade lagi ni..orang yang rase diri die bagus sangat...ni pon susah gak..bile manusia ade sifat "budget best"...memang sakit ler org ni..die rase aper die wat semua nyer betul...salah org nampak..salah sendiri tak nampak pulak..(ibarat kater karam singh walia:semut di seberang laut mediteranien nampak..gajoh depan mate tak nampak)...

ape lagi erk..haaa..ni satu lagi pe'el yang blackishitam tak berkenan....wat amal ibadat...patu menunjuk2....ish3x..ade gak org cam ni dlm dunie erk...tau la awk tu solat tahjud tak tinggal...dhuha tak tinggal..khatam 30x...baca ma'thurat tak penah tinggal...tapi..cube la nawaitu tu ikhlas kerana ALLAH..tak payah la nak bagi tau seantero dunia...tu antara kita dengan ALLAH..cukup lah ALLAH jer yang tau...That would be better...sbb..bukan per...nnt timbul sifat riak dalam hati tu..haaa...kan ke da ilang pahale..datang pulak dosa lain....

n last but not least...org yang blackishitam tak suka is...orang yang selalu menyusahkan orang lain...n orang yang selalu bergantung hidup ngan orang lain..tanpa berusaha sendiri...huiisshhh...org cam ni..memang susah la nak idup...sbb tak independent...

hurmmm...kepada siapa2 yang 'ter'makan cili api kampung...(yang pedas gile tu..)..cepat2 la minum air yerk......RENUNG2KAN..DAN SELAMAT BERAMAL..huhuhu

Monday, February 23, 2009

Semoga ABAH selamat..AMEEN..

Hurmmm..balik jer dari kampus tadi..terus rase cam nak demam..dari semamlam dah rase sakit tekak semacam jer....ni plak badan da sejuk2 semacam..(dalam nak demam2 ni pon..gatai lagi duk tulis blog...huhuh)..malam sat lagi ni..blackishita, ade kelas lagi..huhuhu..letih betol..Monday..start dari 8-10am(Orientalis attitude towards Quran n Sunnah)....2-4pm(Qiraat Amali II)..8-10pm sat lagi(Multimedia)....adui la..tak larat rase...hurmmm..baru jap tadi..abah blackishitam call..abah sekarang kat Hospital Besar Temerloh...pagi tadi abah dimasukkan ke wad...esok abah kene wat mini operation(kate wan nurhafiza)....nak buang macm kelenjar kot..kat pipi abah..menda alah tu tumbuh kat dalam....so..dokter nasihatkan abah utk wat operation as soon as possible...kalu ikut kan..abah kene operate lagi 4 month from now....hurmm..sbb kene kene tunggu giliran....tapi sbb abah D.O..so..dapat le operate awal..alhamdulillah..

FOR my LOVE..ABAH...
masa abah call kakde tadi..kakde rase nak menangis sebenarnyer...tapi kakde tahan jer..sebab malu nak nangis depan abah...walau pun abah just nak wat pembedahan kecil jer..kakde tetap risau..selame kakde jadi anak abah..ni la first tme abah masuk wad..tengahari tadi..mak kate darah abah naik..maybe abah ade rase takut2 kot...abah jangan risau...i'ALLAH semua akan berjalan lancar..anak2 abah(angah,kakde,ateh,fidaus,sarah,hajar,hakam,haziq,hafiz) selalu doakan kesihatan mak n abah....abah cakap..operation esok mungkin makan masa 3-4jam..hurmmmmlame gak tu...lagi la kakde risau abah..kakde rase cam nak lek kampung jumpa abah...tapi mak kate..tak per..tak payah balik...kakde belajar...bukan g main2..mak suruh doa byk2..mintak abah selamat..i'ALLAH...kalu tak de aral..this weekend kakde balik kampung yer abah...lastly..abah..jaga kesihatan abah....semoga ALLAH permudahkan semua urusan abah...KAKDE SAYANG ABAH sangat2!!!

Huh!!blackishitam ni sentimental orangnyer..huhuhu..terkeluor plak da ayor mate ni ha..adui la..ni la kelemahan blackishitam...mudah ngat kuor ayor mate...hurmmm..mesti korang kutuk blackishitam kan..sbb yo yo ooo je risau pasal abah blackishitam..padahal bukan sakit serius pon...hurmmm....bagi blackishitam..MAK ABAH n all my siblings are everything to me...biar la orang nak kate aper...blackishitam sangat menyanyagi mereka semua...so..ape2 jadi pada family blackishitam(even mende tu kecik skalipon..)blackishitam akan terasa same...n hanyer orang yang berperasaan macam blackishitam jer yang memahami...(haih..ape ntah ayat aku ni.)..

New Look

Huh!!!so serabut...poning kopalo duk pilih template..huhuh..pas subuh tadi da duk mengadap menda alah ni...hurmm..tak dek la cantik pon template ni...tapi since ni ajer yg agak2 tak banyak ragam..kire layan ajer ler..malas nak pk lagi da...blackishitam nak cari tempalate yg 99% adalah BLACk..tapi tak jumper yg berkenan..ade tu..bile view utk blog..jadi buruk bebenor...so..'terpaksa' la blackishitam pilih yg ni...walaupon tetibe ade yellow color...(antara color yg blackishitam tak suke..yerkkk)...sbnarnyer...tak abes lagi nak menedit ni...nak cari any widget yg best2...kesuntukan mase n..sat lagi de lecture Orientalis..at 10:00hrs..huhuhu..sat lagi ni..mesti kalut la...hehheeh...bior le....asal tak nyusahkan org..dah ler...hurmm..i'ALLAH malam2 ckit nanti blackishitam isi new entry erk...huhuhu..

Sunday, February 22, 2009

Tikus O Tikus

hello!!Name saye..TIKUS..

Salam 4 all...hahah..entry kali ni nak citer pasal sejenis haiwan perosak yang bernama tikus...ceritenyer begini...semalam..blackishitam tak jumpa nasi langsung...wat assignment punyer pasal(tapi xsiap2 gak...hehhehe)...pastu..da pukul 10 mlm semalam..baru lah blackishitam jumpa nasi..g beli kat kedai kat akasia ni..d'pepper kot name kedai tu...syafa(housemate blackishitam) kate..nasi goreng ayam die sodap..so..blackishitam pon try la..boleh tahan gak sedap nyer(kalu tak sedap pon..ku pelahapkan jugak.perut da lapor..huhu)...tgh2 makan..pika,hani,zatul (housemate blackishitam)pon pulang daripade membeli belah di sebuah pasaraya yang terkemuka di Malaysia(haih..skema tol ayat..)..tgh2 kami borak2...tetibe blackishitam rase cam nampak something yg bergerak2 kat belakang rak letak tv...macam tikus....hahahaha..rupe2  nyer..bukan macam lagi daa..memang TIKUS pon...haaaa ape lagi..hani,pika n zatul pon melompat ler..mencari port yang bersesuaian supaya tak kene tikus(cam tak best jer ayat..hurm..bior le..asal korang paham suda..)...depa takut tikus...tapi blackishitam tak takut sgt la(geli sikit2 tu..biase ler...)..hani la yg obvious skali...hahahaha..klakor lak nengok korang...blackishitam pon dengan macho nyer g dapur amik penyapu...puas cari2..zatul(tahniah zatul anda berani..hehehhe) pon angkat satu beg yg ade kat bawah tangga..tetibe..kuar la makhluk tu..berlari kedapur umah..time tu..gegak gempita umah..hehehhe...blackishitam nampak macam die berlari ke bawah mesin basuh...kami pon berpakat utk balut mesin basuh tu...supaya pagi sok senang nak bawak kuar die....kul 12 lebh baru kami naik bilik...tikus punyer pasal la ni..huhuhu...pagi tadi..blackishitam bangun awal...sebab nyer..orang belakang umah memekak..pagi2 da duk berjamming...suare kalu sedap tak per gak....macam tikus panggil ujan suare die..dipendekkan citer..blackishitam ke dapur utk mencari makhluk itu...blackishitam godam punyer godam washer machine tu...tak gak jumper tikus...pastu..blackishitam nampak something kat blakang freezer...hampeh punyer tikus!!kat situ ko duduk rupernyer...yo oo jer kami duk balut washer machine.....adui la..blackishitam diperkotak kasutkan oleh seeokor tukus....hampeh!!!blackishitam pon tarik peti ais...patu nampak tikus tu..parking baik punyer tempat..huhuh...halau2 ngan penyapu..die tak nak gak lari..lame2 die bosan duduk situ..die pon berlari kebawah....patu..berlari2 kuar dari umah blackishitam melalui pintu dapur yg terbuka luas utk tikus tu kuar...hani la yang paling gembira bila tikus tu da kuar....jangan la tikus tu masuk umah kami lae..tak larat nak kejor die da....huhuh...dats all pasal tikus..huhuhu
*blackishitam sangat bencikan LIPAS!!tak boleh bla betol ngan LIPAS!!menyampah!!benci!!tak suke3x!!

p/s utk hani,zatul,pika:"wei korang..gambor kat atas tu..sebijik cam tikus yang wat kecoh lam umah kiter kan!!comel lor tikus tu..hahahha"

Thursday, February 19, 2009

Alhamdulillah...da dapat tempat praktikal

Actually blackishitam tengah wat assignment qiraat ni...Next week da nak kene submit..disebabkan otak blackishitam dah 'saturated'..so blackishitam stop dulu..sat2 lagi sambung..kali ni blackishitam nak share pasal practical training blackishitam...actually..Ustaz Akyairee(program coordinator) da wajibkan semua student faculty quran n sunnah untuk dapatkan tempat practical mase cuti sem ritu(november-december 08)...tapi..blackishitam ni degil bebenor...blackishitam wat dono(xtau) jer...sampai la bukak new sem...minggu pertama tu...boleh dikatakan 99% student dah apply tempat practical..dah hantar surat..n ade gak yang dah diterima utk practical....tapi blackishitam..tak settle aper pon lagi...tapi blackishitam tak risau pon..xtau la naper...wat kering jer...pastu..hujung january 09, blackishitam barulah hantar application letter kat beberapa organization..termasuklah...Majlis Ugama dan Adat Resam Pahang(MUIP)..n pejabat felda kat tekam...abah blackishitam ajak blackishitam praktikal kat pejabat daerah bera...abah cakap..senang sikit..tak payah pening2 cari rumah sewa..duk jer umah abah kat bera tu...tapi blackishitam tak nak...sbb blackishitam nak try to be independent....(anyway..tq abah...sori yer abah..kakde tak dapat nak ikut kehendak abah..tapi abah tak marah kan??)...1 week after that..blackishitam dapat good news..blackishitam dah dapat tempat praktikal!!!kat MUIP,Pekan,Pahang....kenapa blackishitam nak sangat praktikal kat sane ek??sbb nyer..blackishitam macam berminat utk belajar wat system ngan my lecturer mase kat kipsas dulu..en.Rozaini namenye(dulu..cik zaini lecturer kat kipsas..tapi skang da jadi ketua IT kat MUIP...bg blackishitam..he is an expertist in database system..so...kerja blackisitam akan jadi mudah...i'ALLAH...)..pasal tempat tinggal blackishitam akan menumpang umah kak long ina(kakak sepupu blackishitam)..alhamdulillah..ALLAH permudahkan lagi urusan blackishitam...blackishitam akan memulakan praktikal from 11May2009 until 03July2009...n hopefully..semua akan berjalan dengan lancar...AMEEN...hurmm..it was already 1040hrs..rsenyer blackishitam nak kene siap kan assignment ni...ALLAH,i LOVE YOU SO MUCH!!

Tuesday, February 17, 2009

Say NO to Valentine

Tarikh 14 Februari setiap tahun menjadi tarikh yang ditunggu-tunggu oleh pasangan bercinta sebagai hari untuk memperingati dan meluahkan cinta sejati kononnya kepada pasangan masing-masing. Amalan songsang seperti ini sudah menjadi taqwim tahunan remaja dan semestinya penganut agama Kristian. Lantas, remaja Islam di Malaysia diseru agar tidak terpengaruh dan meraikan sambutan Hari Kekasih (Valentine Day) yang disambut pada 14 Februari ini. Sudah jelas bahawa sambutan Hari Kekasih ini salah di sisi agama Islam dan bercanggah dengan aqidah Islam itu sendiri.

Perbuatan untuk meraikan sambutan Hari Kekasih amat bercanggah dengan syara’ kerana ianya mempunyai unsur kepercayaan agama kristian dan menjurus kepada kebobrokkan akhlak. Selain itu, sambutan yang tidak berfaedah ini dirai dengan penuh adegan maksiat seperti berdua-duaan, berpeleseran hatta membawa kepada perbuatan seks bebas. Hari yang dianggap “hari berbulan madu” bagi remaja sehingga mereka sanggup menggadaikan maruah demi membuktikan cinta mereka kepada kekasih masing-masing. Sesungguhnya budaya meniru budaya barat yang terpesong dan mencampurkan perkara aqidah mengikut kepercayaan agama lain adalah salah di sisi Islam.

Dalam erti lain umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan peribadatan agama Islam dengan akidah dan peribadatan agama lain. Ini berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud “Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.” (Surah Al-Kafirun ayat 1-6 )

Nabi SAW dengan tegas telah melarang kita daripada meniru budaya Yahudi dan Nasrani dalam hadis yang bermaksud, “Nescaya kamu akan turut jejak langkah mereka (Yahudi dan Nasrani ) sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga kamu akan turuti mereka walaupun mereka masuk ke dalam lubang biawak. Lantaran sahabat bertanya: Adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Baginda menjawab: Siapa lagi kalau bukan mereka.”

Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor telah menyatakan melalui Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 1/2006 pada 21 Februari 2006 telah memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam”.

Para mufti di Malaysia juga telah bersepakat untuk memutuskan bahawa amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam seperti yang dibincangkan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 yang lalu.

Melalui sejarah Valentine, jelas ianya dapat disabitkan dengan budaya Kristian yang menyatakan Valentine’s Day bermula dari kematian tragis seorang Paderi yang bernama St. Valentine yang dibunuh oleh seorang Raja Romawi yang bernama Raja Claudius pada II (268-270M ).

 

Bermula dari kisah ini mereka telah mengabdikan St. Valentine sebagai seorang tokoh yang hebat dalam mempertahankan cinta dan dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup. Maka, 14 Februari dijadikan sebagai hari perlambangan dalam memperingati kematian St.Valentine dan dianggap sebagai upacara keagamaan masyarakat Kristian.

Justeru, Islam menyeru seluruh umat Islam khususnya remaja-remaja Islam agar tidak meraikan sambutan Hari Kekasih dan menghindari perkara-perkara yang boleh membawa kepada sikap untuk meraikannya. Berikut adalah sikap-sikap yang perlu dihindari oleh remaja Islam pada Hari Kekasih :

1- Sikap untuk keluar berfoya-foya sesama kekasih dan mengadakan majlis untuk menyambut hari tersebut dengan mengadakan parti atau majlis seumpamanya.

2- Menghantar kad-kad ucapan yang tertera kata-kata Valentine Day dan pada kad-kad tersebut terdapat gambar pari-pari yang mempunyai dua sayap yang menjadi simbol kepercayaan agama kristian.

3- Menulis ucapan kata-kata cinta di dalam kad yang diutuskan dengan menyatakan keinginan cinta kepada kekasih kerana ianya juga sikap mempamerkan rasa gembira dan percaya akan hari tersebut.

4- Kebanyakan negara-negara Barat, parti-parti diadakan sempena hari tersebut disambut dengan pesta seks dan tari-menari. Kebanyakan mereka menghantar hadiah-hadiah seperti bunga ros dan sekotak coklat kepada sesiapa yang mereka cintai.

5- Menghantar pesanan ringkas (SMS) kepada kekasih untuk meluahkan rasa sayang bersempena dengan Hari memperingati kekasih (Valentine Day) sebagai tanda percaya akan “keajaiban” hari tersebut.

Namun, segelintir pihak sanggup menaja majlis sambutan Hari Kekasih dan menjual barang-barang cenderahati untuk mempengaruhi remaja memperingati hari tersebut sehingga mengheret ke lembah makisat. Ironinya, remaja menganggap sambutan ini sebagai simbol kecintaan dan kasih sayang yang tidak berbelah bagi kepada pasangan. Islam melarang umatnya berlebih-lebihan dalam bercinta sehinggakan sanggup menyerahkan maruah kepada pasangan yang dicintainya.

Sesungguhnya perbuatan ini juga bercanggah dengan syara’ kerana ianya juga menyumbang berlakunya perkara maksiat dan zina. Firman-Nya:“ Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang membawa kepada kerosakan.” 9Surah Al-Isra’ ;32)

Ibu bapa juga perlu memainkan peranan penting untuk mengawasi anak-anak mereka agar tidak meraikan hari tersebut dan melalukan perkara-perkara yang tidak mendatangkan manfaat. Selain itu, pihak pentadbiran sekolah dan institusi pengajian tinggi juga agar lebih proaktif untuk memastikan tidak wujud program sambutan kepada hari tersebut serta aktiviti bertukar-tukar bunga ros, kad-kad ucapan dan sebagainya.

Secara kesimpulannya, Islam memberi garis panduan yang jelas dan membenarkan hubungan kasih sayang sesama manusia dalam kerangka syariat. Hubungan kasih sayang kepada ibu bapa, sahabat dan sesama masyarakat boleh dilakukan setiap hari dan tujuh golongan manusia yang akan mendapat lindungan `Arasy ialah salah satunya mereka yang berkasih sayang ( bertemu dan berpisah ) kerana Allah SWT.

Firman Allah SWT : Wahai kaumku! Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (untuk sementara waktu sahaja) dan sesungguhnya hari akhirat itulah sahaja negeri yang kekal.’ Surah al-Ghaafir: 39


dipetik dari:hariridaud.wordpress.com

Monday, February 16, 2009

Its my life (part 2)

ORANG TAK TAU!!!!

Orang tak tau aper yang blackishitam rasa...blackishitam baru putus tunang...blackishitam perlukan support dari kawan2...bukan kutukan yang blcishitam nak dengar...tapi tak pe la..biarla orang nak kate aper..yang penting ALLAH tau blackishitam macam mane...(ya ALLAH...kuatkan hatiku..tabahkan hatiku..)...sebab musabab kenapa blackishitam putus..tak perlu la dinyatakan secara detail..ape yg blackishitam boleh bagi tau adalah...TAK DE JODOH...tu jer yang blackishitam mampu cakap...secara zahirnya...orang akan nampak blackishitam happy...(macam suka jer tak jadi kawen)..tapi..dalam hati blackishitam ni..ALLAH jer yg tau..betapa sukarnya utk blackishitam utk lalui semua ni...you all bygkan..relationship yang telah dibina almost 6 years...boleh putus cam tu jer...blacishitam nak tegaskan kat sini...kami(blackishitam n ex fiance) putus BUKAN DISEBABKAN ORANG KETIGA...tapi atas sbb yg too personel...blackishitam tak pernah mintak semua ni jadi...tapi waallahukhairulmakirin...ALLAH tau aper yg terbaik utk blackishitam..kita sebagai hambaNYA..kena terima semua ni dengan hati yang terbuka n redha..n to all u guys out there..tolong jangan wat sebarang kesimpulan mengenai diri blackishitam tanpa mengenali diri ini dulu....

Tuesday, February 10, 2009

Taubat Seorang Hamba

Taubat seorang hamba

 

Hati hiba mengenangkan

Dosa-dosa yang ku lakukan

Oh Tuhan maha kuasa

Terima taubat hamba berdosa..

Ku akui..kelemahan diri

Ku insafi kekurangan ini..

Ku kesali kejahilan ini..

Terimalah..

Terimalah..

Terimalah taubat ku ini..

Telah aku merasakan

Derita jiwa dan perasaan

Kerana hilang dari jalan..

Menuju redha MU ya Tuhan

Ku akui kelemahan diri..

Ku insafi kekurangan ini..

Ku kesali kejahilan ini..

Terimalah..

Terimalah..

Taubat ku ini.. 

Di hamparan ini ku meminta

Moga taubat ku diterima

 Ku akui kelemahan diri

Ku insafi kekurangan ni

Ku kesal kejahilan ini

Terimalah..taubat ku ini..

Ya ALLAH..

rumah + tangga = berumahtangga


BLACKISHITAM..bile lagi??

hurmm..biler sebut pasal berumah tangga..berdinding beratap semua ni..blackishitam pon teringat kawan2 blackishitam yang dah pon bernikah..seronok tengok korang semua..semoga hidup korang dirahmati ALLAH..dan bahagia ke akhir hayat..ameen..ni ade la some pict yg ade dalam folder "my best frend wedding" blackishitam..to all of u guys..hidup suami isteri ni..kena bertolak ansur..saling mehami..bertanggunjwb n toleransi..(cewahh..macamlah blackishitam dah kawen)hehehe..whateva pon..blackishitam doakan kebahagiaan korang dunia akhirat...(k0rang pon doakn jodoh blackishitam erk..blackishitam pon nak kawen cam korang..(heheh..gatai..))


dina,mariam(kipsas) wif husband masing2

huda(ihsan)wif husband

huda jalil(smapt)wif husband

anie(smapt) wif nahar

ruhil(smapt) wif husband

param n fiza(both fr kipsas)

azwan(smapt) wif wife

liza(kipsas) n raja

ni baru suku kawan2 blackishitam yang dah ade tanggungjawab baru...ade ramai lagi sebenarnyer..yng da beranak pinak pon ramai gak...blackishitam is happy for u guys...

It's My LIFE (part one)


Day after day...hidup makin complicated n banyak cabaraan n dugaan..nak tak nak..kene jugak tempuh semua ni..sbb life is challenging..n dugaan ni semua jugaklah yang mematangkan kita..hurmm..tetibe teringat kat family plak la..padahal baru seminggu tak jumpe...rindu kat mak..kat abah..kat adik beradik..kat wan..tak sabar nak lek kg(2 or 3 weeks lagi kot)...

mid term break hari tu(24 Jan-31 Jan 09)blacikishitam balik kg...seminggu duk umah..memang tak puas(cuti..memang tak pernah nak cukup)sbb blh dikatakan tak duk umah sangat..g tengok aki nasir(tok sedara blackishitam) sakit...pastu g KL, tgk Mak Long sakit...pastu g kuantan..teman mak meeting..memang tak duk diam...hari ahad..sesudah subuh blackishitam balik nilai...betolak pagi2 sbb takut jammed...tapi alhamdulillah..tak jammed pon...whoopss luper..sepatutnyer blackishitam kene p ktn..atie n shahrin(member mase kipsas) nikah..sori sangat atie..bukan tak nak g..tapi keadaan tak mengizinkan...sbb clash ngan hari blackishitam balk nilai.. i'ALLAH..nnt kte jumper ek..

on the next day...rutin kehidupan blackshitam berjalan seperti biase(da byk tahun belajar..bile nak abes da..)..assgment makin belambak...qiraat..multimedia..braille..orientalis...research methdlgy..uiiii..banyok nyer lor...bisa terbalik otak gue...tapi tak per...wat slow2..sem ni blackishitam berazam utk tak nak wat kejer last minute(heheh..nampak sangat sebelum ni suke wat keje last minute)...tapi orait gak sbb kebanyakan asignment in group..salah sorang member salam group blacikishitam tak de..sbb cuti besaln(syok nyer..nisah da ade baby..blackishitam ntah bile2)...nisah dapat anak lelaki..syed muhammad nafi'(nafi' tu name qurra')..mule2 ingatkan nisah begurau jer nak letak name anak die nafi'..rupe2 nye..die wat betol...macam tak pecayer jer...ex roomate aku dah nikah n dah ade anak pon....

hurmm..sat lagi blackishitam ade lecture utk subject Braille...maybe its sounds weird..knp nak kene blaja braille kan..sbb utama is..tu subject wajib faculty..(heheh..cam terpakse je..)..tapi seronok blajar braille ni...bile blajaar braille...blackishitam syukur sgt(Thank You ALLAH) diberikan kesihatan yang baik...blackishitam belajar menggunakan mesin braille..first time jumpe..jakon jugak la jadi nyer...hehehhe..

brailler

brailler ni ade 9 keys jer...tapi jangan tak percayer..with this 9 keys..bleh create macam2 penulisan..bleh tulis ayat quran jugak tau...ustazah provide code note utk blackishitam n kawn2...blackishitam refer to the notes utk create perkataan dalam braille..bile menaip gune brailler ni..macam gune typewriter lak rasenyer...bila satu class menaip serentak..maka denganitu  akan bising lah tutorial class blackishitam...

blackishitam first task..using brailler

ni plak first task menggunakan brailler..aper yg blackishitam taip tu..just name blackishitam je pon...kalu blackishitam tutup mata..n try utk menggunakan braille tu(like a blind people)..memang tak dapat nak recognized pape..ALLAH bagi kelebihan pada semua orang...blind people can read dengan laju..but blackishitam cannot...deria rase mereka labih hebat dari kita...ini menunjukkan ALLAH memang adil....subhanallah....







Sunday, February 8, 2009

Doa seorang ISTERI

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dgn kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental & fisikal
Kau kurniakanlah aku dgn sifat keredhaan
Kau peliharalah lidah ku dari kata2 nista
Kau kuatkanlah semangat ku menempuhi segala cabaran Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ni adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan & keyakinan utk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ni adalah suami yg akan membimbing tgn ku di titian Mu
Kurniakanlah aku sifat kasih & redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ni adalah bidadara utk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dgn sifat tunduk & tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ni adalah yg terbaik utk ku di Dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata2 ku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ni jodoh yg d rahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran utk menghadapi segala kerenah & ragamnya

Tapi Ya Allah
Sekiranya suami ku ni d takdirkan bukan utk diri ku seorang
Kau tunjukkanlah aku jln yg terbaik utk aku harungi segala dugaan Mu
Sekiranya suami ku tergoda dgn keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran utk terus membimbingnya
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yg melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu utk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku utk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah
Kau yg Maha Mengetahui apa yg terbaik utk ku
Kau juga yg Maha Mengampuni segala kesilapan & ketelanjuran ku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jln yg Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dlm tanggungjawab ku sbg isteri
Kau hukumlah aku d dunia tapi bukan d akhirat Mu
Sekiranya aku engkar & derhaka
Berikanlah aku petunjuk ke arah rahmat Mu

Ya Allah sesungguhnya

Aku lemah tanpa petunjuk Mu
Aku buta tanpa bimbingan Mu
Aku cacat tanpa hidayah Mu
Aku hina tanpa Rahmat Mu

Ya Allah
Kuatkan hati & semangat ku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaan Mu
Jadikanlah aku isteri yg di senangi suami
Bukakanlah hati ku utk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya pada Mu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dgn dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dgn keindahan dunia mu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu

Ya Allah Ya Tuhan ku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yg di rahmati
Isteri yg di kasihi
Isteri yg soleha
Isteri yg sentiasa di hati

Amin,amin Ya Rabbal Allamin..

 

Must READ!!

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quraan .

His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could. One day the grandson asked, "Papa, I try to read the Quraan just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Quraan do?"

The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water." The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, "You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again.

This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

The old man said, "I don't want a bucket of water; I want a basket of water. You're just not trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try again.

At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house.

The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty.

Out of breath, he said, "See Papa, it's useless!"

"So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket."

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket to a clean one, inside and out.

"Son, that's what happens when you read the Quraan. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives."

 

ALLAH sentiasa ada..ketahuilah..

Ketahuilah Olehmu
Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya
sia-sia...
Allah swt tahu betapa keras engkau berusaha

Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih...
Allah swt telah menghitung airmatamu

Jika kau fikir bahawa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu serasa
berlalu begitu sahaja ...
Allah swt selalu berada disampingmu

Ketika kau fikir bahawa kau sudah mencuba segalanya dan tidak tahu
hendak berbuat apa lagi...
Allah swt punya jawapannya..

Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa tertekan..
Allah swt dapat menenangkanmu

Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan...
Allah swt sedang berbisik kepadamu

Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau ingin mengucap syukur...
Allah swt telah memberkatimu

Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban..
Allah swt telah tersenyum padamu

Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi...
Allah sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu...

Ingat bahawa dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap
ALLAH SWT TAHU....

Buatmu ADAM..

"Adam, 

Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu.
Sesungguhnya aku adalah Hawa,
temanmu yang kau pinta semasa kesunyian di syurga dahulu.
Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok.
Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mau terpesong dari landasan,
kerana aku buruan syaitan.

Adam,
Maha suci Allah yang mentakdirkan
kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu dia akhir zaman,
itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusanNya.
Jika bilangan kaummu mengatasai kaumku
nescaya merahlah dunia kerana darah manusia,
kacau-bilaulah suasana,
Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa.
Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil
sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya.
Pun jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang Allah
yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu
tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.

Adam,
Bukan kerana ramainya isterimu yang membimbangkan aku,
bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku.
Tapi.....aku risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu.
Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku
mesti tunduk ketika menjadi isterimu.
Namun.....terasa berat pula untukku meyatakan isi perkara.

Adam,
Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan
kaum lelaki adalah menguasai terhadap kaum wanita.
Kau diberi amanah untuk mendidik aku,
kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku,
memerhati dan mengawasi aku agar sentiasa didalam redha Tuhanku dan Tuhanmu.
Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah terjadi pada kaumku kini,
aku dan kaumku telah ramai menderhakaimu.
Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang ditetapkan.
Asalnya Allah mengkehendaki aku tinggal tetap dirumah.
Di jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan tempatku.
Jika terpaksa aku keluar dari rumah seluruh tubuhku mesti ditutup
dari hujung kaki sampai hujung rambut.
Tapi......realitinya kini, Hawa telah lebih dari sepatutnya.
Adam..... mengapa kau biarkan aku begini?
Aku jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu.
Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu.
Tapi sekarang diwaktu yang sama, aku ke muka menguruskan hal negara,
aku ke hutan memikul senjata.
Padahal, kau duduk saja.
Ada diantara kau yang menganggur tiada kerja.
Kau perhatikan saja aku panjat tangga di pejabat bomba,
kainku tinggi menyingsing peha mengamankan negara.
Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu?
apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?

Adam.....
Marahkah kau jika kukatakan andainya Hawa terpesong,
maka Adam yang patut tanggung!
Kenapa? Mengapa begitu ADAM?
Ya! Ramai orang berkata jika anak jahat emak bapak tak pandai didik,
jika murid bodoh, guru yang tidak pandai mengajar!
Adam kau selalu berkata,
Hawa memang degil, tak mahu dengar kata,
tak mudah makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang dhaif ini

Adam,
seharusnya kau tanya dirimu, apakah didikanmu terhadapku sama
seperti didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-isterinya?
Adakah Adam melayani Hawa sama seperti psikologi Muhammad terhadap mereka?
Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?

Adam....
Kau sebenarnya imam dan aku adalah makmummu,
aku adalah pengikut-pengikutmu
kerana kau adalah ketua.
Jika kau benar, maka benarlah aku.
Jika kau lalai, lalailah aku.
Kau punya kelebihan akal manakala aku kelebihan nafsu.
Akalmu sembilan, nafsumu satu.
Aku...akalku satu nafsuku beribu!
Dari itu Adam,pimpinlah tanganku, kerana aku sering lupa dan lalai,
sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya.
Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah,
perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangi hidupku.
Tiuplah ruh jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi mujahidah kekasih Allah.

Adam,
Andainya aku masih lalai dengan karenahmu sendiri,
masih segan mengikut langkah para sahabat,
masih gentar mencegah mungkar, maka kita tunggu dan lihatlah,
dunia ini akan hancur bila kaumku yang akan memerintah.
Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri
dan pada Tuhanmu yang engkau agungkan itu.......

 

semoga diriku juga insaf

Bismillahirrahmanirrahim

"Semoga diriku juga INSAF"

AKU melihat dia
Dia juga memandang aku
Sesaat kita bersuka
Makin berdosalah aku

Waktu terus berlalu
Perasaan muda sering terburu
Bila disergah TERinsaflah malu (Majlis Agama datang)
Aku melutut... tunduk sayu

Awal-awal lagi ibumu dah berpesan.....
JANGANLAH KITA mencari perhatian manusia
Bukan manusia menciptakanmu

Janganlah juga diikutkan nafsu
Kelak yang untung 'rakan HANTU'

Habis, salah siapakah Labu????

Lets now watch our Kalbu..
Nilailah akan ia kembali

Jangan kerna mengejar keseronokan
Kau derita yang berpanjangan?

Untung sabut bagi yang FAHAM
Sedar ia yang mana bernama ketentuan
Insya-Allah terus redho kan.....

Sahabat,
Sayanglah DIRI .. INGATLAH ALLAHU RABBI
By MEASURING back IMANKU.. dan IMANMU

Search for our strength to cover up our weaknesses
Our life so long.. Do not waste of your time anymore

Majulah ke jalan kebahagiaan
Insya-Allah berharaplah IMAN ISLAM dihati
kan terus kekal
Impikan pula syurga tertinggi matlamat NYATA


Akhirnya...
Nasihatlah aku dan diri teman-temanmu
Everywhere
Every destination!!!!!
Every peoples of the WORLD

As Sunnah JANGAN dilupa!!!
Al Quran PASTIkan jadi teman setiamu
Do’a dan bertawakkal AMALKAN SELALU
Life must go ON
But, by ISLAMIC way ONLY yang kita mahu

Ya ALLAH..jangan tinggal daku..

Alangkah jahilnya diri,
alangkah kerdilnya,
alangkah hinanya,
namun...kenapa masih lalai?
kenapa masih ingkar?
kenapa??kenapa??
mengapa hanya kerana cinta manusia,
menjauhkan aku dariMu Ya Allah??


Ya Allah...biarlah aku kehilangan kasih manusia,
namun ku tak sanggup untuk kehilangan kesihMu tuhan,
Ya Allah.. jangan tinggalkan aku,
kuingin bersamaMu,
biarlah ku kehilangan kasih manusia,
andainya kasih sayang itu memusnahkan kasih sayangku padaMu,
biarlah kumenderita tanpa cinta manusia,
andainya cinta itu menghancurkan cintaku padaMu,

Ya Allah...
sekiranya aku jatuh cinta pada makhlukMu,
janganlah cinta itu mengatasi cintaku padaMu,
Ya Allah..
sekiranya aku menyayangi makhlukMu,
janganlah kasih sayang itu melalaikan aku dari mengingatiMu,

Ya Allah...
jangan tinggalkan aku,
ku lemah tanpa pimpinanMu,
ku kerdil tanpa bimbinganMu,
Ya Allah...aku memerlukanMu,
Jangan tingglkan aku ya Allah..
redhailah perjalanan hidupku..
dunia & akhirat..
dalam limpahan kasih & cintaMu ya Allah...
kekasihku yang abadi...

Rintihan Hati

Ade yang menyangka ibadah itu sekadar rukuk dan sujud
di tikar sembahyang. Atau mengalunkan ayat-ayat Al
Quran dengan penuh khusyuk dan tawadhuk. Atau
membilng biji tasbih dengan berzikir dan bertahmid.
Atau sekadar membahagi-bahagikan harta kepada fakir
miskin.


Ibadah itu luas pengertiannya. Seluas lautan yang tak
bertepi. Ibadah tidak terbatas pada sembahyang sunat
berpuluh-puluh rakaat. Ia tidak terbatas pada puasa
sunat seperti puasa Nabi Daud; sehari berpuasa sehari
berbuka. Pun tidak dikhususkan kepada membayar zakat,
menunaikan haji dan sebagainya.

Ibadah adalah pengabdian diri kepada Allah. Dan antara
bentuk pengabdian diri yang tidak ketara dan tidak
perlu mengeluarkan tenaga ialah ingatan hati dan
rintihan hati kepada Allah. Ia merupakan ibadah yang
besar nilainya di sisi Allah. Mudah tetapi tidak ramai
yang mampu melakukannya.

Mengingati Allah dikira ibadah kerana ia menandakan
seorang hamba itu benar-benar berhati hamba. Hamba
yang tak punya apa-apa. Yang sewaktu datang ke dunia,
tak membawa walau seurat benang di tubuh.
Justeru hati
sentiasa ingat kepada Yang Maha Pencipta, sentiasa
mengharap bantuan-Nya dan sentiasa bergantung
kepadaNya. MengingatiNya menimbulkan rasa syukur atas
segala nikmat kurniaanNya.

Namun berapa kerat di antara kita yang ingat akan
Allah. Ramai yang lalai dan lupa. Dalam sembahyang,
fikiran menerawang entah ke mana. Apatah lagi di luar
sembahyang. Renungilah sabda kekasihNya dalam sebuah
hadis Qudsi yang bermaksud:

“Wahai anak Adam! Jika engkau ingat kepadaKu, Aku
juga tetap ingat kepadamu. Dan jika engkau lupa
kepadaKu, Aku masih ingat terus kepadamu. Apabila
engkau taat kepadaKu, maka pergilah ke mana saja yang
engkau suka, di tempat engkau mematuhiKu dan Aku
mematuhimu, dan engkau mengikhlaskan kecintaanKu
kepadamu, kemudian engkau memalingkan diri daripadaKu,
sedang Aku tetap mengambil berat terhadapmu. Siapakah
yang memberimu makan sewaktu engkau masih janin di
dalam perut ibumu. Aku tetap menguruskan segala
keperluanmu dengan baik, sehingga terlaksana semua
takdirKu terhadapmu. Apabila Aku lahirkan engkau ke
alam dunia, engkau lalu membuat maksiat. Bukan begini
sewajarnya balasanmu terhadap siapa yang berbuat baik
kepadamu.”

Memang wajar kita mengingati Allah yang telah banyak
memberi nikmat kepada kita. Allah yang sentiasa ingat
akan kita. Yang terus saja memerhatikan kita. Yang
terus mengasihani kita. Yang terus memberi rezeki
kepada kita walaupun Dia seringkali diderhakai.

Dengan apa patut kita balas nikmat Allah yang terlalu
banyak itu. Ibarat orang yang sedang bercinta,
cukuplah asal dikenang atau diingati orang yang
dicintai. Begitu juga dengan Allah. Ingatlah Dia
kemana kita pergi. Ingat akan Allah bukan semestinya
di tikar sembahyang saja. Biar tubuh bersama manusia
tetapi hati bersama Allah. Agar setiap detik kita
sentiasa dalam ibadah. Rasulullah bersabda yang
maksudnya:

“berfikir sesaat itu lebih baik daripada
sembahyang sunat seribu rakaat (yang tidak khusyuk).”

Demikian keutamaan bagi orang yang sentiasa berfikir
tentang kebesaran Allah. Akal yang berfikir akan
meruntun hati agar sentiasa ingat kepada Allah.
Apabila hati selalu mengingatiNya, terasa betapa
hampirnya Allah dengan kita. Hati akan selalu
bermunajat dengan Allah; menginsafi kelemahan diri,
lantas mengharap belas kasihan Allah kepada kita yang
terlalu banyak berbuat dosa. Hati merintih dan
mengharap rahmat Allah yang maha luas itu. Datanglah
perasaan betapa hinanya diri yang berasal dari setitik
air mani. Tanpa rahmatnya tinggallah kita dalam
kehinaan selama-lamanya.

Rintihan hati inilah tanda kita hamba yang tak punya
kuasa apa-apa untuk menghalang kudrat dan iradahNya.
Tak berupaya menepis Qadak dan QadarNya. Hanya belas
kasihan Allah yang diharapkan dapat menjauhkan diri
daripada segala bala bencana. Hati yang tidak pernah
ingat, apalagi merintih kepada Allah, adalah hati
seorang tuan.

Adakalanya segaja Allah timpakan ujian yang berat ke
atas hambaNya. Ketika itu hati si hamba akan merintih
walaupun bibir boleh mengukir senyum. Kadang-kadang
ujian datang silih berganti; seolah-olah Allah tidak
mendengar rintihan hati hambaNya.

Sebenarnya, Allah rindu untuk mendengar rintihan hati
si hamba. Tanpa ujian, hati tidak ingat Allah dan ia
berasa tenteram, hingga hilanglah rasa kehambaan
daripada dalam diri. Lalu kerana itu, Allah datangkan
ujian silih berganti agar rintihan hati si hamba tidak
terputus kepada Tuhannya.

Hukama berkata: “Allah lebih suka mendengar rintihan
hamba yang berdosa (termasuk rintihan hati) daripada
seorang abid yang duduk beribadah.”

Demikian tingginya nilai rintihan hati seorang hamba
dibandingkan dengan ibadah lahir. Ibadah lahir belum
tentu melahirkan rasa kehambaan, kerana boleh jadi
seorang yang beribadah itu berasa selamat dengan
ibadahnya.

Ingatan hati dan rintihan hati seorang insan terhadap
Tuhannya datang daripada rasa kehambaan yang tulen.
Rasa kehambaan inilah tanda seorang insan telah
mendapat nikmat iman yang tinggi nilainya. Tiada
sesuatu yang lebih berharga daripada nikmat iman.
Beruntunglah mereka yang dianugerahi nikmat ini. hanya
hamba-hambaNya yang terpilih saja yang akan dikurniai
rasa kehambaan.

Seorang hamba yang hatinya sentiasa ingat dan merintih
kepada Allah tidak bangga dengan nikmat, tidak gelisah
dengan bala, tidak rasa tenang dengan pujian, dan
tidak menderita dengan kejian. Hati sentiasa merasa
serba kekurangan dan amat memerlukan Allah dalam semua
keadaan. Inilah yang dikatakan hati yang hidup, yang
sentiasa dalam beribadah. Apatah lagi jika ditambah
dengan banyaknya ibadah lahir seperti sembahyang,
puasa, sedekah dan sebagainya; makin tinggilah darjat
si hamba di sisi Khaliqnya.

Tak de JODOH..redha jer..

Ajal, maut, jodoh, pertemuan, perpisahan..tu semua ALLAH yang tentukan n kite sebagai hambaNYA..mesti kene redha..everything yang berlaku...is a blessing of disguise...blackishitam suke nak share ngan everybody pasal "majlis perkahwinan" yang TAK JADI..

of coz la i felt frustrated...yer la..satu majlis yang kite dah rancang elok2..tapi tak menjadi..man proposes but god disposes kan..so blackishitam kene redha ngan ape yang dah berlaku..blackishitam mengaku memang susah sangat4x nak lupe kan die terus cam tu jer..it takes time tau..first week after broke up..every night blackishitam menangis....blackishitam tak leh duk sorang2..blackishitam need someone to talk with sharing my bigggg problem....alhamdulillah.kawan2 blackishitam yang byak bagi sokongan..they make me strong...masuk 2nd week..slowly..blackishitam boleh terima semua ni...alhamdulillah...sbb blackishitam tau..ALLAH sayangkan blackshitam..dats y la ALLAH uji blackishitam macam ni...n mungkin sbb ALLAH nak berikan blackishitam guy yang lebih baik dari my ex...(guys..tolong dokan blackishitam yerk...)...

blackishitam dah rase macam tak nak bercinta..dah serik rasenyer...kalu la boleh flashback semula..blackishitam takn bercinta...kepada kawan2 blackishitam semua yang belom bercinta..blackishitam nasihatkan..tak payah la..dont get involve..yang penting..dapatkan CINTA ALLAH tu dulu..insyaALLAH..akan ade cinta lain yang menyusul selepas tu...believe me..sbb ALLAH jer yang tau aper yang terbaik utk hamba2NYA...n nasihat blackishitam kpd kenkawan yang senasib ngan blackishitam..terma semua ni dgn redha..jgn wat mende yang bukan2..n pk yang negative...walaupon orang lain x sayang kite..tapi ingat..ALLAH masih syangkan kiter..bersyukurlah... 

pas ni..blacikishitam nak concentrate on study..nak blas jasa mak abah(memang takkan terbalas..but i'll try best, mak abah..)pasal jodoh..ermm...biar la dulu kot..sampai mase..i'ALLAH ade...yang penting..dont stop DOA..olwez..and olwez...semoga kita semua dipertemukan dengan jodoh yang boleh membimbing kiter kepada yang lebih baik...AMEEN..

~VICTORY FOR ISLAM~

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: