Friday, January 23, 2009

welcome WORLD!!



BlackIsHitam


ASSALAMUALAIKUM...
Hurmm..20.NOVEMBER.1984@KUALA LIPIS a.k.a "LEPEH"..maka dgn itu..lahir lah blackishitam a.k.a..SITI AISYAH BINTI AHMAD BIN HAJI DAUD BIN HAJI IMAM AWANG BIN IMAM MAHMUD BIN...(x sempat nak kaji lagi).blackishitam adalah anak kedua dan merupakan anak sulong pompuan keluarga AHMAD...En. AHMAD a.k.a ABOH kpd blackishitam mempunyai sembilan orang anak,iaiu hasil perkongsian hidup dengan Pn. Zaharah a.k.a MAK kepada blackishitam dan juga Pn. Rosdalina a.k.a mak tiri kepada blackishitam..walaupon ABOH blackishitam mempunyai ramai isteri(lebih dari satu...dikira ramai yer)..hidop kami sekeluarga..tetap bahagia..alhamdulillah...


ni la mak blackishitam..wif adik blackishitam(imah)

She is the most greatest MAK in the the world..(blackishitam SAYANG MAK sangat2..more then evrything)..mak blackishitam lahir 17.NOVEMBER.1955(3 days before blackishitam's birthday)..lepas kawen ngan ABAH..MAK blackishitam bekerja sebagai SURI RUMAH TANGGA SEPENUH MASA..pekerjaan yang paling mulia skali..no gaji,no office hour,25 HOURS per day,8days per week..letih kan..hari2 mak masak yang sedap2 untuk blackishitam n family(sbb tu kami keluarga AHMAD sihat walafiat..semua macam malek nor dah badan)..mak blackishitam adalah seorang yang cukup detail..tak suka wat keja tangguh2..since blackishitam umor 6 tahun,mak dah ajar blackishitam wat kejer rumah..basuh pinggan..sapu sampah...kemas umah..sidai kain...potong bawang...blackishitam tak suke bile mak suruh wat semua kejer tu(mase tu..zaman kanak2 ribena..mesti la fikir nak main jer)..yer la..kadang tu..tengah syok2 blackishitam main masak2 dengan marlina marlini(my neighbour..depa ni twin..xtau la skang diorang kat mane..rindu nak jumpa diorang)n imah(adik blackishitam yang selalu dibuli oleh blackishitam).."kakde..tolong mak sidai kain.."..mase tu..hot sangat rase..tapi blackishitam tetap pegi sidai kain..sebagai tanda protest..blackishitam pon sidai kain lintang pukang(tak sidai elok2...seluar sama seluar..baju sama baju..)dah siap sidai..mak pon datang 'spot check' cam ne cara blackishitam sidai kain..ape lagi..mak pon.."kakde!!mak dah ajar kan..sidai kain elok2..baju sidaikan sama baju..seluar sama seluar..mak tak suka berterabur macm ni.."..(sambil bebel2 tu..mak ambik semua kain n sidai semula elok2)..blackishitam wat tak reti jer..teruskan main masak2...
masa kecik..blackishitam slalu kena kupas kulit bawang n siang sayur...mase 1st time kupas bawang..siap pakai 'chopping board' sbb takut terpoting jari..potong sayur pon same...tapi blackishitam tak reti potong sayur..so..potong ikut suke ajer..ade yang panjang..ada yang pendek..daun n batang..tak asingkan pon..pastu mak blackishitam pon ajar la..."kakde..lain kali..potong sayur..asingkan batang ngan daun..pastu..batang sayur ni..potog senget2 sikit..barulah nampak cantik sayur kite nanti.."...blackishitam wat la aper yang mak suruh..tak memberontak macam sidai kain..sebabnyer..seronok main potong2 ni..macam main masak2...lepas mak masak..mak kate tak boleh tinggal dapur bersepah2..wash all the dishes..n clean the kitchen..lap2 la dapur tu....time makan..makan ngan adk beradik..mak n abah..blackishitam n adik beradik (masa tu, ada 5 orang jer) ni pemakan sangat..sbb tu mak suka masak utk blackishitam n family..favourite menu is..'GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN'..mak punyer gulai tu..mmg sedap.."its finger licking good(sorry KFC..pinjm tagline)"..yang paling blackishitam tak boleh lupa..setiap kali makan..kalau lauk macam nak habis..mak akan korbankan makanan mak pada blackishitam n adik beradik..mak kate.."mak dah kenyang...kakde makan la.."..padahal..blackishitam tau..masa tu mak tak makan lagi..tapi mase tu..budak2..bukan fikir ape..mak bagi..blackishitam amik jer(blackishitam mintak maaf mak sbb amik makanan mak)..lepas makan..mak kate.."kakde.kemas meja..bersihkan apa yang patut..salin semula lauk yang ada dalam mangkuk bersih...sapu sampah..imah(adik blackishitam)..tolong mak basuh pinggan.."..
mak jugak tiap2 pagi kejut blackishitam solat subuh(jangan tak percaya..solat subuh la solat fardhu yang palng jarang blackishitam tinggal..(masa kecik la..))dan boleh dikatakan..almost everyday mesti ada hanger baju yang patah sebab mak kejutkan blackishitam n adik beradik utk solat subuh..(kami cukup liat nak bangun subuh masa tu)..blackishitam la paling susah sekali nak kejut..


MAK(iloveyou) n IMAH(blackishitam suka buli dia)

bila dah besar ni..blackishitam bersyukur sangat sbb dapat MAK macam MAK blackishitam..bila blackishitam pikir balik..kalulah mak tak bebel dulu..blackishitam mesti tak reti wat kerja aper pon skarang ni..tak pandai berdikari....terima kasih mak..KAKDE SAYANG MAK..SAYANG SANGAT2...

End of 2001..ngam2 lepas blackishitam abes SPM..mak blackishitam sakit teruk..kalu ikut kata Dokter..mak mengidap Rheumatoid Arthritis..it is a chronic inflammation of the joints...blackishitam sedih sangat masa tu..mak tak boleh bangun..kena dukung..makan..mandi..buang air...semua mak tak boleh buat sendiri..Alhamdulillah blackishitam dah cuti..so..blackishitam yang jaga mak..merata2 abah bawak mak berubat...mak masuk Kuantan Specialist kat Alor Akar, Kuantan...pastu masuk Hospital Besar Kuantan..pastu pegi hospital selayang..pastu..masuk HUKM pulak...
tak silap nyer..dekat 2 tahun mak sakit..blackishitam rase..blackishitam tak jaga mak dengan sempurna..(kakde mintak maaf mak..)..bila MAK sakit..blackishitam tahu..ALLAH nak uji blackishitam..ALLAH nak tgk..sejauh mana kasih sayang n kesabaran blackishitam jaga MAK...

masa kat HUKM..mak tak boleh bangun dengan sendiri..bila tido malam...blackishitam tido dengan mak atas katil..kadang2 tido atas kerusi malas(provide by HUKM)..sedang blackishitam nyenyak tidor.."kakde...bangun kakde...mak nak ke bilik air..bangun kakde.."..blackishitam rasa malas sangat nak bangun..(ampunkan dosa ku terhadap MAK ku YA ALLAH..)..mak kejut lagi...pastu blackishitam terus terpikir..masa blackishitam kecik...blackishitam menangis malam2..nak susu..mak la yang bangun..berikan blackishitam susu....pastu..blackishitam terus bangun..bawak mak ke toilet..pastu..mak tak larat nak basuh...mula2..syaitan berbisik kat telinga blackishitam..'kotor..tak payah basuh..biar mak ko basuh sendiri..'..tapi alhamdulillah..blackishitam tersedar n terpikir..masa kecik...bila blackishitam buang air..mak blackishitam yang basuh kan..tak geli pon...kenapa pulak blackishitam kena geli ngan MAK blackishitam sendiri...tak patu..memang tak patut....sampai sekarang...blackishitam selalu fikir..biarlah ALLAH ambil nyawa blackishitam dulu..sebelum ambik nyawa MAK..sbb blackishitam tak sanggup n tak boleh hidup tanpa MAK..

jaga mak masa mak sakit memamng banyak menguji kesabaran..(ya ALLAH..ampuni aku..)
alhamdulillah..lepas sekian lama mak sakit..mak sembuh..(slowly)..sampai sekarang mak sihat..alhamdulillah..THANK YOU ALLAH for bring back my MAK..


MAK, I loved you yesterday, I love you tomorrow and everyday. 

You were there for me my first day of school, to hold my hand and give me courage to go.
You listened to me when I needed to talk, you talked to me when I needed to listen.
You let me grow and learn from my own mistakes.
You never left my side when I was feeling down, I knew you would be there to pick me up.
I wish there was a way I could repay all the things you have done for me, but there's nothing great enough to repay the greatest mother of all.


MAK..KAKDE AKAN CUBA SEDAYA UTUK TAK SAKITKAN HATI MAK LAGI..KAKDE TAU..KAKDE ANAK MAK YANG PALING DEGIL..KAKDE MINTAK MAAF MAK..MENYUSAHKAN MAK..KAKDE SELALU DOAKAN KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN HIDUP MAK..YA ALLAH..SAYANGI MAKku...




current 'pakwe'

He is my current 'pakwe'..known as Tuan Haji Ahmad Haji Daud bin Haji Imam Awang bin Haji Imam Mahmud...abah tak lah se'talkative' blackishitam n MAK..abah sangat la pendiam orang nye..bercakap bila perlu aje..sangat protective...n responsible..(Alhamdulillah..ALLAH berikan blackishitam a perfect father)..masa kecik2..blackishitam n adik beradik takut sangat kat abah..sampaikan..kadang2..mak jadi posmen kami adik beradik..sbb muke abah agak garang..tapi sebenarnya..abah..baik sangat..abah lahir pada 3.JULAI.1956 di jerantut..ayah abah(arwah aki) adalah pengasas SEK. MEN. AGAMA PULAU TAWAR(SMAPT),JERANTUT..blackishitam proud to be AHMAD's daughter n DAUD's grandchildren..TQ ALLAH..

Blackishitam ingat lagi..macam mana abah didik adik beradik blackishitam..dulu(masa kami kecik2) masa tu..abah tak de lah se'busy sekarang..tiap2 solat maghrib..solat jemaah..pas solat..abah ajak kami baca MA'THURAT..abah kate..jadikan ia amalan..(alhamdulilah..blackishitam selalu ingat pesan abah)...abah selalu pesan..jangan tinggal solat...abah jugak yang ajar blackishitam mengaji..blackishitam ingat lagi..masa blackishitam umur 7 tahun..belajar mengaji dengan abah..sampai kat surah 'al-Masad' ayat 1...blackishitam tak reti nak baca dengan ikhfa' pada ayat 1(tabbat yada abi lahabiuwwatab)..dekat sepuluh kali blackishitam ulang(lahabiuwwatab)..patu..abah pon marah..abah kate.."..susah sangat ke nak baca dengung??.."..patu blackishitam menangis..sebab abah gertak..lagi lah bertambah salah blackishitam baca ayat tu...abah yang tengah hot ni pn..ape lagi.."pangggggg...."..abah tamar pipi blackishitam...blackishitam masa tu berbadan kecik je..melayang la(lebih kurang 50cm je pon..)..blackishitam pon terus naik atas katil.menagis teresak2..sampai tetido atas katil bilik abah tu...tibe2..blackishitam tersedar(tapi tak buka mata)..abah datang kat blackishitam..blackishitam pon buat2 tido jer..abah angkat blackishitam bawak masuk dalam bilik blackishitam(syok tau kena dukung ni)..pastu..abah cium dahi n pipi blackishitam..abah kate.."abah mintak maaf kakde"..lepas abah keluar dari bilik..blackishitam buka mata..pastu blackishitam kata.."abah jahat..tampar kakde"(kakde mintak maaf abah..masa tu.kecik lagi..tak faham)..pastu..blackishitam tak mengaji dengan abah selama 3 hari..mengaji dengan mak jer...umur 9 tahun..blackishitam khatam quran buat kali pertama dan blackishitam happy sangat sbb menjadi anak pertama abah yang khatam quran..angah(abang blackishitam)pon tak khatam lagi masa tu..angah malas ngaji..(sori angah)..yang paling best..masa kat SRI ABIM RAUB..blackishitam dapat pelajar terbaik bagi subjek al-Quran..terima kasih abah..sebab ajar kakde...



MY LOVE..forever n ever

masa mak sakit..blackishitam puas hati sangat tengok abah jaga mak..abah cuti lame sangat..jaga mak..bawak mak pegi berubat..duit pon habis banyak(tapi tak per..duit boleh dicari)...
biasanya..pagi2..sebelum abah pegi kerja..abah akan mandikan mak...pastu..abah akan siap2kan mak cantik2..abah dukung mak bawak ke bawah(rumah 2 tingkat) sebab mak tak nak duk baring dalam bilik mak jer..mak kate..duk bawah..senang sikit...pas balik ofis..abah akan dukung mak bawak naik atas pulak...bila malam..mak tak boleh tidur..so..abah pon temankan mak...sampai satu hari..keesokkan harinyer,abah kene pegi SMAPT, ade jemputan utk rasmikan majlis ape ntah...dalam perjalanan nak ke SMAPT(lebih kurang 15 minit dari rumah)..abah accident..jatuh gaung...puncanya..abah terlelap masa driving...tapi alhamdulillah..abah tak apa2..cuma luka ckit kat hidung...(sbb tu..sampai sekarang..kalu mak nak kate ape2 kat abah..blackishitam selalu ingatkan mak..abah dah banyak berkorban utk kita satu keuarga..mak pon tak jadi la nak marah)...

Masa mula2 tau abah nikah sorang lagi..blackishitam marah sangat kat abah..blackishitam dan adik beradik lain memang protest sangat2...tapi..lama kelamaan..alhamdulillah...kami boleh terima...mak tiri blackishitam baik sangat...tak 'gedik' macam sesetengah org...alhamdulillah..syukur sebab dapat mak tiri yang baik..sebab..mula2 blackishitam fikir yang semua mak tiri adalah jahat..garang(tv influence..sebab suka tengok citer bawang putih bawang merah..versi dolu2)..rupenyer..tanggapan tu silap..anak first abah n m.cik lina..namenyer SITI HAJAR binti AHMAD..mak blackishitam yang jaga HAJAR...blackishitam ingat lagi..masa tu..ramai saudara mara mak blackishitam mengata mak sebab sanggup jaga anak 'madu' sendiri...tapi mak wat pekak jer...biarla aper org nak kate..tak mati kite dikutuk orang...

blackishitam's WAN(wan tak suka ambik gambar..seboleh2nyer..wan akan lari dari camera snap)


bila dah besar..rindu plak nak jadi kanak2..seronok..takde masalah pon

"dah besar nanti..kakde nak masuk universiti"...ALHAMDULILLAH..kata2 tu..dah jadi kenyataan...sekarang blackishitam blajar kat USIM(quranic and multimedia studies)..angah di UiTM(management)...imah pon UiTM(information studies)..firdaus kat UM(Law)...sarah tunggu result spm...hajar dah darjah 5..hakam darjah 4..haziq darjah 3..hafiz..tadika...(hajar,hakam,haziq,hafiz..anak abah ngan m.ck lina..diorang adik2 blackishitam)...


seronok sangat ade big family ni..

semoga ALLAH merahmati dan memberkati seluruh keluarga blackishitam(umat ISLAM di seluruh dunia)..AMEEN...

~~VICTORY 4 ISLAM~~

No comments:

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: