Tuesday, December 29, 2009

Bermula nya 'DUNIA BARU'

Salam 4 all...
sekarang aku dah masuk new sem...result sem lepas pon awal sikit keluar...hurmmm..ade improvement la USIM ni..heheh...mase mule2 tgk result...subject pertama yg aku cari dulu adalah TAFSIR II....aku target aku dapat 'C'..yg best nye tu....memang target aku mengena la.....heheheh...lulus tu pon aku dah syukur alhamdulillah...result pon naik..alhamdulillah..agak nye..aku sedih2 selame ni..ALLAH bagi aku gembira dgn result aku..

Sem ni..memang agak pecah kepala sikit la...sbb nye banyak gile subjeknye + research paper...atoiiii....harap2 ALLAH permudahkan urusan...

Bercerita mengenai 'DUNIA BARU'...aku sekarang dah boleh terima segala ketentuan...alhamdulilah...aku redha dgn apa yg berlaku...aku dah cakap kat diri aku..yg aku takkan menangis lagi sebab manusia lelaki macam dia..wat ape kite nak beri kasih sayang kite pada orang yang tak reti nak menghargai kan....so..skang ni..biarlah aku hidup single..sampai masa + sampai seru..aku akan hidup be2..aku nikah le...dgn sape???ALLAH jer yg tau...sekarang aku perlahan2 dah boleh lupakan dia...syukur sgt2..aku dah tak menangis macam seminggu lepas..alhamdulillah...ape yang aku wat skang ni.aku YAKIN dgn ALLAH...ALLAH kan tau apa yg terbaik utk aku...so, aku sebagai hamba ni..redha...terima kasih sangat2 kepada member2 yang banyk bagi support kat aku...ALLAH je dapat balas...

Sekarang ni...aku cuma perlu concentrate pada study aku..tinggal satu semester je lagi...alhamdulillah jugak...aku dah dapat offer jadi cikgu ganti utk bulan Julai 2010....alhamdulillah..rezki...walaupon aku rasa aku layak pon utk dipanggil 'USTAZAH AISYAH'....heheheh...tinggi sgt la title tu...malu i tauu...

**sori ye..blog saye tak well-organized mcm blog org lain...maklom la..tulis jer ape yg rase nak tulis...*wink

Friday, December 18, 2009

Sedang Besedih

Salam 4 all...first skali aku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU...semoga tahun ni lebih baek dari tahun2 yang lepas...pastu...nak ucap TAHNIAH jugak kat HARIMAU MUDA sbb menang bola sepak malam semalam...

Ok...mari mulekan cerita...
minggu ni..minggu sedih aku..dah 3 hari aku tak senang duduk...pastu asyik menangis aje...semua ni sbb ape??sbb CINTA punye pasal..kadang2 rase benci ngan diri sendiri sbb menangis pasal lelaki...tapi ape boleh buat...tu lah kelemahan diri aku ni ha..aku kan mmg emosi terlajak cket...pompuan la katekan...

SEBAB SEDIH:
ex aku datang semule dalam hidup aku setelah 7 bulan die tinggalkan aku....die datang bagi harapan kat aku n die datang jugak menghancurkan harapan tu...kalau ikutkan rase hati..memang sayang kat die...tapi aku kene pikir..."sampai bile aku nak kene jage hati n perasaan orang lain..n tak de sape yang nak jage hati aku..."...aku memaksa diri aku untuk melupakan die....

tiap2 hari aku berdoa pada ALLAH..kalu betol die jodoh aku...satukan hati aku n die ke jalanMU...tetapi kalu die bukan untukku..tunjukkan kepadaku kebenaran disebalik dirinya....

aku mengaku..bukan senang aku nak lupekan die...6 tahun aku kenal die...tak semudah ABC utk melupakan die...aku perlukan masa n sokongan....n terima kasih sesangat kat member FACEBOOK ku semua yang banyak memberi support kat aku selama tempoh bersedih aku...aku cube lawan perasaan ni...aku kene jadi kuat...aku nak lupekan die..

Aku yakin...satu hari ALLAH akan kurniakan aku suami yang mithali untuk menjaga aku n anak2 aku....aku selalu doakan n harapkan itu..harap..semua doakan aku jugak ye...

SEJARAH HITAM:
aku ni seorang yang sangat bersabar dalam percintaan...aku selalu mengalah...kadang2 sifat tu memakan diri aku sendiri....aku yang menangis sorang2..aku yang tanggung sorang..semua aku lalui sorang2....aku terima die ikhlas...niat aku nak bimbing die...alhamdulillah..lepas kenal die...aku dah berjaya kenalkan die dgn tikar sembahyang..kenal al-quran...alhamdulillah..tapi tu lah...kalu kite berubah sbb manusia...takkan lame perubahan kite tu...die mule berubah sedikit demi sedikit..aku tetap sabar dengan perangai die....TAPI ALLAH selalu tunjukkan pada aku kebenaran.....setiap tipu helah yang die buat kat aku..mesti akan 'terkantoi'...aku tak payah selidik dalam2...tapi ALLAH sendiri yang tunjukkan pada ku...aku percaya ni semua berkat aku tak tinggal solat+mengaji+doa+yakin padaALLAH....

3 hari lepas...die wat hal lagi..aku terus terpkir..."ni dah nak masuk tahun baru hijrah..ALLAH suruh aku 'behijrah'...ALLAH sayang aku n tak nak aku terseksa lagi..sbb tu ALLAH tunjukkan lagi satu kebenaran pasal die..."...aku bersyukur sangat....ade hikmah disebalik semua ni....

TERIMA KASIH ALLAH
Aku syukur sangat sbb ALLAH selalu jaga aku...aku dapat rasakan itu...setiap ape yang aku buat...kalu tak kene je..mesti ALLAH akan tunjukkan terus...alhamdulillah..syukur sangat....sbb rasenye..tak ramai orang yang dapat petunjuk terus dari ALLAH..
i,ALLAH aku nak berhijrah kepada yang lebih baik...niat aku bukan utk orang lain tapi untuk kepentingan diri aku sendiri...aku yakin ALLAH akan bantuku...inna ALLAHa ma'ana...

**Yakin lah pada ALLAH..setiap ape yang berlaku pasti ade hikmahnye....

Monday, December 14, 2009

Permulaan untuk DISEMBER


Salam for all..hahha..gile lame aku tak meng'update' blog ni ha....seyezz aku tak malas...tapi line tenet sangat terok kat kampong aku...ni pon skang aku kat bera...baru la ok line nye...tu yang update jugak la blog ni ha...cerita??huhu..actually..kalu ikutkan memang banyak citenye..tapi bile da banyak cite..tak tau nak cite mende...
5.12.2009 ritu, kenduri jemput menantu kat umah aku..jemput menantu abg aku..alhamdulillah..semua berjalan lancar...ramai tetamu yang datang..sedare mare pon ramai yang balik...tak kurang jugak ade yang tersalah tarikh...hehehe...pape pon..time kaseh ler bebnyk kepada semua....

gambor??tak berape nak ade sangat...sbb cameraman tak kasi CD lg..nnt kalu rajin,aku upload yerk..ini aje yg ade...huhu

ni sumer adik beradik mak aku...suke sangat gambar ni...sbb susah nak kumpulkan semua..

ni sedare mare..sepupu sepapat belah mak aku..tak semua pon enter prame ni ha...(gerai buah-buahan segar tu..wat spoil je ar..huuhuhu)
sedare mare belah mak jugak ni ha...
(credit to ana sbb semua pict telah di'curi' dari fb nye..huuhuhu)

Saturday, November 21, 2009

Jemput Menantu

Salam 4 all...untuk pengetahuan semua..skang ni aku da start cuti...tapi cuti kali ni..tak berape nak relax sangat..sbb aku kene submit thesis proposal 3Dec2009..pastu..tak berapa nak relax jugak sbb kene tolong wat preparation utk majlis jemput menantu abg aku nnt..5Dec2009..

Alang2 tu..aku nak jemput semua skali ke MAJLIS JEMPUT MENANTU MOHD NAZIM AHMAD DAN LINDA....di alamat LOT 358 KAMPUNG PEDAH 27000 JERANTUT PAHANG.

banyak mende yg perlu aku settle kan ngan adik2 aku...even majlis kali ni sangat simple...maklom la...pengantin lapok..heheheh....memang simple giler babas...tak dok goody bag pon...just kasi muffin ajer...n muffin tu..tepek2 ngan reben...pehtu...kat vip..bagi amende ntah namenye menda alah tu..pehtu....kat budak2..kasi gule2 jer...dats all...sangat simple...aku tak kesah pon..yg penting...lauk kene la beshhhh....

pasal lauk pauk..aku tak tau sgt...sbb mase mesyuarat ritu.aku tak balek kampong..yg aku tau..makan nasi jagung...lauknye..enggak ketahuan....pehtu...pasal baju2 bebagai...kami decide nak pakai merah mak ngah....(sedang memikir2..bagaimane rupe aku yg dah sedia hitam pastu tanned giler babas ni memakai kaler merah...aduss...mcm tak sanggup je)....nak tak nak..kene pakai gak sbb abju sudah dibeli..tak pakai ...bazir lak kan..tunggu jer lorr nanti..

**'saye' seadang mahu wat facial nak kasi kurangkan tanned ini...adussss..tak suke!!!

Friday, November 20, 2009

Selamat Hari Jadi AISYAH

Salam 4 all..hurmm..mulai sekarang..'saye' sudah berusia 25 tahun..ape????25??iye..25....itu bukan umur untuk main2 lagi dah..fuhh....sebulan lebih cket lagi..masuk 26 dah....26 tu..target umur aku untuk kawen...hurmmm..tak tau la ALLAH nak bg mase aku 26 or bile..tak pe..DIA tau ape yg terbaik untuk aku..aku sabar je la...

SO...

HAPPY BIRTHDAY TO..

SITI AISYAH AHMAD!!!

ALLAH BLESS U..AMEEN I'ALLAH..

Friday, November 13, 2009

Menghitung hari tua..

Salam 4 all...firstly....alhamdulillah...stakat hari ni aku dah habes 5 paper..maknenye..ade satu paper lagi...16Nov ni....hari ni..14 nov 2009..maknenye jugak..lebih kurang 6 hari dari sekarang..aku akan menyambut hari tua..25...then..lebih kurang sebulan lebih lepas tu..aku jadi 26..ape????26??betul ke nak masuk 26 dah???rase macam baru semalam aku masok taski...

26 tu..target umor utk kawen tu...tapi WAALLAHUALAM la...wa allahu khairulmakirin..tunggu je la tahun depan..ade or tak invitation card dari aku..kalu ade..pegi je..kalu tak de..jangan tanya...wat2 paham sudah le...

saper tak nak kawen kan..nak2 aku ni ha..lepas sorang..sorang kawan2 aku kawen n beranak pinak...kadang tu..sedih sangat bile kawan2 kawen...selalu duk pikir..bile la nak sampai turn aku *sigh....~sabar aisyah..ALLAH bagi tu..tapi lambat cket..sabar yer...

di kesempatan ni jugak..aku nak ucap HEPI BIRTHDAY kat MAK n ANGAH aku..depa sambut birthday same2...17Nov ni...dgn ucapan:

MAK----> sori mak..kakde tak dapat balik kampong lagi...20Nov baru kakde balik ye mak...semoga ALLAH menyanyangi mak selalu..memberkati mak...berikan mak kesihatan yang baik...semoga ALLAH kuatkan iman di hati mak..kakde sayang mak sangat2...

ANGAH ------> umur makin tua..dah nak jadi bapak budak..matang2 la sikit..fikir sebelum wat keputusan..semoga ALLAH merahmati ko...

salam sayang utk semua..;)

Wednesday, November 11, 2009

Tipah Tertipu

Salam 4 all..

hari ni..kat dalam fesbuk, aku telah digembar gemburkan dengan berite..."secret recipe wat 50% potongan utk semua kek2 nye..sbb hari ni..anvrsary die.."....so..aku yg tgh lapar ni...bergegas masuk bilik dan besiap2...tinggal kan laptop..tinggalkan buku..tinggalkan tv untuk pegi secret recipe...mase dalam kereta..hatiku berlagu girang...dah pasang niat.."kalau betol la promotion tu..aku akan belanje satu slice new york cheese cake utk cik informer.....sampai aje kat secret recipe..dapat parking depan secret recipe tu...wah..dalam hatiku bekate.."ini petanda baik ni.."...sesampai di muka pintu....aku tercari2..di manakah bunting atau any decoration tak yg menunjukkan depa tgh celebrating their anniversary...tapi tak de...utk menyedapkan hati...aku berkata lagi.."agaknye mmg depa tak minat nak m'decorate kedai depa.."....sampai kat dalam..aku da macam confuse...nape tak de orang kat sini....aku dah mule rase tertipu oleh informer tersebut...
sampai je kat cashier...RM13.60 for 2 slices of cake...cehhhh..normal price rupenye....aku pon senyum je kat budak cashier tu..n bagi la rm20..yer lorr..mmg tu jer yg aku bawok pon..

mase kat dalam keta..aku pon senyum sorang..ye lorr...akibat percayakan rumours...ini lorr jadinye..tapi tak pe je...sebenarnye..aku tak marah pon kat informer tu...time kasih kat informer...kalu tak sbb die..aku tak g secret recipe ari ni..heheh

**perot sudah kenyang...time for...zzzzzZZZZzzzzzzzzZZzzZZZZzzzzzz.

Friday, November 6, 2009

Hari ini...

Salam 4 all..bangun je pagi tadi..aku dengan semangat membara..rase nok balik kampong...pastu..nak tepon abah..nak tanye bleh balek ke dok....dial..punye dial..tak bleh..pastu..aku pon check la balance credit...cehh!!hampeh..RM0.00 sen...**malu aku kat tepon tu..:p...aku pon ape lagi..dengan tak mandi nye..tepek bedak cket kat muke..sarong baju lengan panjang yg ade..terus berlari anak ke kedai runcit MSA DEEN untuk membeli top up celcom benilan RM5 sahaje...~~bukan kedekot...tapi kalu aku beli bnyak..cepat lak abesnye....sesampai aje kat umah..call lorr mak..mak OTW ke kuantan..ade hal ape ntah ngan Puspanitanye....mak kate.."mak tak tau..tanya abah..".lantas ku telepon abah ku pula..adus...3 kali dail..keciwa...abah never answer my phone call..aku dgn semangat nak balik kampong ni...terus la mandi...tgh2 aku duk mandi kambing..abah aku pn call..berlakulah perbualan di bawah..

aku: abah kakde nak balik kampung yeh..
abah:bile kakde nak balik?
aku:pagi ni abah..kejap2 lgi kakde betolak la..boleh abah yeh??
abah:next paper bile?
aku:isnin ni abah..
abah:tak payah balik la kakde..duk je sane..study betol2...kalau kakde balik kampung..kakde tak stadi nnt..lagi pon kakde..musim hujan sekarang ni...bahaya drive sorang2...tak pe kakde..tak lame dah paper nak habis kan..
aku:hurmm..pastu..ni kakde tak boleh balik la abah ye..(sambil menahan sebak di dada..nitik gak ayor mate ku)
abah:tak payah la kakde yeh..haaa..duit ade lagi tak??berapa ringgit tinggal??kereta ok??minyak kereta banyak lagi tak??
aku:duit pada tangan kakde ade 40 ringgit je..dalam bank ade lebih kurang 50 je abah..minyak kereta dah separuh...kereta ok..semalam kakde check minyak itam n air..semua ok...
abah:ok kakde..malam nanti abah bank in duit yeh..nnt kakde isi minyak kereta...lepas tu buat la duit belanja..
aku:ok abah..terima kasih ye abah..(hati bebunge2.sbb nak dapat duit...hahaha)
abah:ok..belajar betol2 ye kakde...
aku:ok abah..asslamualaikum...
**belum sempat nak beri salam..abah dah letak tepon..abah mmg pesen gini...cepat je letak tepon..

Actually...nangis doh aku takdi..sbb abah kabo tak payah balik kampong...hurmmm tapi bile dipikir2..betol gak ape abah cakap tu..abah kenal anaknye yg 'rajin' n 'baekkkk' sangat ni...pastu..rase besalah plak kat abah..sbb abah nak bank in duit kat aku lagi..yer la..baru 2 hari lepas abah bank in..da licin doh duit aku..haihhhh la...aisyah..bile nak berubah...boross betol...
Tapi..benornye..aku suke gile bile abah kate nak bank in duit..hehehe..ye lor.. tgk kopak2 ni..tetibe..abah offer nok beri duit..mm"org mengantok disorong bantal" le aku jadinye..

ok..abes cite pasal balik kampong yang tak jadi...

aku kan skang mmg gile fesbuk..hehe...bahaye ni sebenornye...duk mengadap menda alah tu...mmg tak jadi kije lorr aku.nasib bek tak dok laki n anak lagi...kalu ade...tak makan la depa gamaknye...hahaha..kasihannn...hurmm..sebut pasal laki..aku tetibe jer berangan...aku ade admire seseorang dlm fesbuk tu tau..so..alangkah gumbire nye aku jika admire aku tulis gini kat status die.."SITI AISYAH BINTI AHMAD...WILL YOU MARRY ME??.."..wahhh...kelesssss gitu kan..hehehe...berangan tak sudah la ko aisyah oi...

~~dah tu..dah tu..p stadii!!!4 paper lagi ni ooo...gatai nak menikah bebagai...haipppp..babak kang...

*wink...:o)

Sunday, November 1, 2009

Final~~Fening

Salam 4 all..actually..lagi sehari lagi aku doh nok final exam...sem ni..mmg serabut abesss ar..rase kejap sangat belajor..tup2..doh nak exam doh..banyok sangat assignment..tu yang jadi tak ssedar je mase jalan...ni lorr die jadual pekse aku..:

3 Nov : Human Computer Interaction~~bapok banyok kene bace n paham...

4 Nov : Advanced Multimedia~~ok cket hok ni kot..i'ALLAH

9 Nov : Organisation Management~~fuhhh!!lagi serabut...

10 Nov : Tafsir II~~yg ni..mmg aku tingtong laaaaa....

13 Nov : Marketing~~ngeeeeeeeeeeeee..

16 Nov : Kajian Quran Hadis di Era ICT~~double tingtong....:/

kepade semua..tolong doakan 'saye' mudah jawab pekse erk...n ampun maap dipinta erk(aaahh mmg cliche ini..mintak maap bile nak exam..)

SEKIAN..:o)

Saturday, October 31, 2009

Rajin datang..

Salam 4 all...ntah ape mimpi aku malam tadi...bangun pagi..lepas solat semua..aku terus g dapur..siapkan puding caramel...kat umah aku ni..kelengkapan memasak tu..tak berape nak cukup...so..aku pon reka la pengukus pesen baru...ini lorr die pengukusnye..

pengukus ni, banyok jase doh ni...aku wat ikan kembong masak steam kicap pon dalam ni gak..menjadi je...tapi..macam masok puding pagi ni..agak kureng cket..sbb air wap tu masok dalam puding..so..agak cacat la puding itu..tak per lor..asal ade rase..kire makan aje..

Atas sebab rajin pepagi hari ni jugak lor...aku mengapdate blog ni ha...duk bace blog2 peberet tadi..pehtu..teringat plak kat blog sendiri yang hidup segan mati pon segan ni ha...so, jadi lorr entry ni...ni sumer belaku secare kebetulan yerk..:p..

**sile jangan mengate pengukus 'saye' itu lebey2 erk...:p

Monday, October 26, 2009

Kisah Yang Lalu...

Salam 4 all..

Actually..banyak mende nak tulis..tapi malas nak taip...malas gile..ni bangun pagi..rajin datang plak.so, kene la tulis terus sebelum malas tu datang..

22.10.2009 baru ni...aku g kolumpo..nengok Pertandingan Pidato Keselamatan Dan Mahasiswa Peringkat Kebangsaan Piala Menteri Pengajian Tinggi 2009...tujuan utama..aku menyusahkan diri g sini sbb nak tgk adik aku..yg kununye jadi 1 of 7 finalis lor...lagi pon..semangat mak abah aku turun dari jerantut semata2 nak tgk anak depa...aku sbg seorang kakak yang baekkkk ni pon..turun la gak kan..pertandingan ni wat kat dewan konvensyen sime darby...ramai manusie datang...pehtu...mase aku nengok adik aku duk begebang kat depan tu..aku da leh agak..mesti die tak menang..hehehe...pehtu..bile keputusan diumumkan...betol ape yg aku da expect...adik

aku dapat num 6...hehehe....tak pe la fidaus..aku bangge jerk..da masok final ni pon aku da tumpang epi...mak abah pon kate gitu gak...tak per...ni baru tahun percubaan...next year bleh lagi tu yerk..keep up de good work...



lepas balk dari KL, aku pon terus balik jerantut..ikut parents...pastu..pagi2 bute esoknye..aku g la ke pekan..ikut parents jugak...mmg 3 hari bersame mak abah la..serunuk...pastu..ahad..aku balek nilai..



sekian ajer

**mintak mmap yerk..mmg tgh malas gile nak taip..ni pon macam ape ntah jerk..huhuh
**time kasih utk abah for my new sepek mate..hehhe



Thursday, October 15, 2009

Binatang itu

Salam 4 all..macam biase..skang ni musim malas update blog...bukan tak online..tiap2 hari aku online..tapi malas..nak wat cam ne kan..mmg jenis gini...:p:p...

ni aku nak cite malam tadi punye kisah...malam tadi..ntah pukul bape ntah..mase tu..aku ngah khusyuk melayan FB aku..pastu..tetibe..aku dgr housemate aku kecoh2 kat luar....dan2 tu aku da leh agak..ni tak dek menda lain la ni..melainkan binatang itu lah puncanya...bile aku kuar bilik..aku terus tanya kawan aku tu..kecoh2 tadi sbb lipas erk??depa cakap.."ye.."..aku tanye besor mane..depa kate.."besorrrr.."..aku pon ape lagi..amik bygon(menda alah ni mmg aku akan pastikan sentiasa ada..sampai aku penah letk menda ni dalam keta..sbb takut teserempak ngan lipas tu!!)....lepas tu..aku pon..dengan semangat kemenyampahan pada lipas tu pon..pegi cari lipas tu, sambil bygon ade kat tgn...segala tempat2 yg disyakki tempat menyorok 'die' aku sembur aje..tapi yg mendukacitakan aku tu..tak jumpe lorr bangkai lipas tu..memang rase tak senang duduk la aku...sbb aku mmg jenis gini...

aku takot+geli+menyampah kat lipas..bile aku nampak lipas, aku mesti kene bunuh die..tak kire la ape jugak care pon..sbb..selagi aku tak nampak bangkai lipas tu..aku jadi tak senang duduk..yer lorr..buatnye nnt die merayap kat aku..nak2 kalu lipas yg boleh terbang tu...fuhhh..tripple takot aku jadinye...aku pon tak tau nape takut sangat kat lipas ni..padahal..kalu kire logik..die tu kecik cetoek je....ntah lor...maybe mmg penyakit keturunan..hehehe..aku n adik2 pompuan aku yg lain..mmg takot kat lipas...pernah la satu hari mase bulan puase tu..aku bangun pukul 4pg..sbb nak g toilet..pastu..nampak lipas dalam bilik aku..aku pon ape lagi..kejut semua adik2 pompuan aku utk same2 mencari dan membunuh lipas itu..yg klakornye...senang je depa semua bnagun bile aku kate ade lipas...adoii la..takot punye pasal..kecoh betol umah aku time tu..sampai mak abah aku pon bangun sbb kitorang tejerit2 macam nampak hantu..last2..mati jugak lipas tu...pastu, alang2 da bangun...mak aku pon ajak kami semua sahur..ade hikmah gak la..sbb adik2 aku tu..semua tak bape nak rajin bangun sahur..tapi hari tu..disebbkan lipas..semua bersahur..hehehe..pastu,..abah n adik lelaki aku takot kat katak....mak aku geli kat tikus baru lahir tu(ala comeinyeeee..:p ~~sori mak.)...

so,pas ni..kalu aku nak cari laki..lelaki tu mesti kene berani ngan lipas...suami kan..tnggungjawab die utk protect bini die..so, kalu laki aku pon takot lipas..sape nok bunuh lipas tu..kan3x..:p:p..

Fakta:
~aku penah tak betegor ngan roomate aku sbb die nyakat aku ngan lipas.
~aku selalu menangis sbb lipas.---takotttt giler..
~aku penah ketuk lipas sampai mampus..leper terus..tak gaye lipas da..
~pencapaian terbaek:membunuh 30 ekor lipas sekaligus..TAPI..habis satu bygon yg besar tu+terjerit n telompat2 la aku time duk bunuh lipas tu...
~selain lipas..serangga yg pelik2 ni..aku takot gak..cth:belalang kunyit,riang2 n seangkatan dgnnye...

*******************************************

percayalah..aku bukan buat2 takot bile jumpa lipas..aku mmg tak boleh ngan binatang tu..sile jangan kate saye ini mengade2 sbb takutkan lipas erk...mmg dari kecik da mcm ni...stakat ni..binatang lain..aku ok jer..

*******************************************

SEKIAN CERITA AKU DAN LIPAS

Monday, October 12, 2009

Lagi Cite Basi

Salam 4 all..actually..skang ni..aku ade lagi lebih kurang tak sampai 3 weeks nak final exam..so..aku mmg bz sesangat lorr wat mase ni ha..bile aku bz..maka nye..akan wujud banyak lorr citer2 basi dalam blog ni..ni antaranye...
----------------------------------------------------
-------------------------------------------
Kenduri kawen angah aku
Lokasi:Batu 1, Jerantut Pahang.
Perkara yang berlaku:
-majlis menitik inai
-makan beradab
-besanding + begambor
antara gambornye:















Wednesday, October 7, 2009

MALAS!!

****************************
MALAS
****************************
Salam 4 all..lame dah tak update..bukan ape..bile MALAS da datang..tambahan pulak..broadband yg menggong..double malas jadinyer..so..aku pon tak update2 lagi lorr blog ni..kalu ikutkan ati..mmg nok cite banyak..specially pasal kenduri kawen abang aku yang kejadiannye jatuh pade 3 oktober 2009..next time le yerk aku tepek gambor..biorla lambat n basi pon...nnt erk..kan da ckp..aku tgh MALAS..

Sunday, September 27, 2009

Ceritera RAYE 2009 (mase untuk menepek gambor dgn sakannye)

Salam 4 all...

begini lah ceritera raye aku untuk tahun 2009..

***************************
***Sebelum raye***

macam biase lah..bile dah dekat2 nak raye..aku mmg dah tak bape bleh nak concentrate ngan blajo dah..keje nyer,duk teringat kampong ajer..

SHOPPING??of coz la..perkara wajib tu...biase nyer, seminggu before raye, parents aku akan turun KL untuk shopping raye...tapi untuk tahun ni..tak de..sbb abah bz sangat..so, abah pon bank in kan duit utk aku beshopping..so, aku pon g la shopping baju raye..aku g ngan adik aku..si imah tu...mule kami g KL..g jalan TAR..tapi nyer, tak jumpe satu pon yg bekenan...pehtu...esok nye..()3 hari sebelum raye)..aku g la PKNS shah alam..kat situ mmg banyak gile baju.cantek2..rambang mate wehhh...murah giler..kene sangat la dgn plan aku yg mmg nak cari yang muroh2 jer..hehehe...bukan kedekut..tapi bejimat..ni lah antara yg aku beli..

1.aku punye : 3 helai kurung + 3 helai tudung + 2 pasang kasut = RM400 aje..
2.imah : 2 helai kurung + 2 tudung + 1 pasang kasut = RM280
3.sarah : 2 helai kurung + 1 pasang kasut + jeans + shirt = RM260
4.adik2 yg kecik2:RM170 je..

total: RM1000++..

kire ok la tu..bali yg muroh2 jer..dapat banyak cket barang..geledah dalam folder..ade lor gambar ni cket..
baju kurung ni..banyak kaler..mmg murah gile..so, aku, adik2 pompuan aku n cousin aku pon beli la satu sorang..dif kaler..

scarf ni bali kat ariani..murah weh..20% sale...huhu..dapat ler 2 helai..

2 hari sebelum raye..aku balek kampong..sampai umah dekat 2 pagi..merase la aku toll free..heheh..jimat duit aku 6 hengget..malam esok tu..aku,adik2 aku n cousin pon menjangok dgn baju raye kami..hahah.macam budak kecik..malam tu, kami wat sesi photography..bukan ape, aku dah tau, kalu raye pertama nnt, confirm tak sempat begambor sakan..sbb org mesti ramai gile..so, ni lah antare gambornye...layan..

ade dak sape2 hak yg same baju ngan kami??come ler..join de club..

sakan begambor..kat padang umah pon jadi...sakan betol..tgh2 posing..wan aku g tutup lampu..adus..terkancoss..

aku suke..kalerful...

hurmmm..no comment lor..tapi sian lak kat sarah..kaler itam baju die..patutnyer aku beli kaler merah kat die..next year ye sarah...:p

bergedik kat dalam rumoh...

******************************
***Satu hari di hari raye***

Hari raye pon datang..ramai sangat org datang rumah..makanan abes sumer..seronok betol..ni antara picture hari raye...meh tgk..meh..meh.

taun ni..banyak pulok ler crocs beratur...ade 9 pasang sepatutnye..tapi 2 pasang lagi..p bejalan..heheh

family picture

ngan abah..gile gemok aku weh..dekat same besor ngan abah dah..hahahha

rase cam gergasi doh aku duk sebeloh mak..hahaha..

sepupu sepapat semue..

mmg tak rugi kami begambor sakan malam kemarin..sbb ni ajer gambar kami berempat yg sempat di snap pagi tu..sgt bz di dapur..

heheh..kebetulan..ramailak yg pakai kaler ni..cantek kan..aku suker..disebabkan depa same kaler..so..mereka dihimpukan dan diambil gambornye..:p

ni sumer cousin n anak sedare aku..ni tak abes datang lagi ni...tu pon..dah begegor rumoh..heheh

ni sedare mare yg mmg sekepale habess..

sile jangan salah paham..ni bukan sape2..tapi budok ni..tak baper nak center..datang beraye umah aku..pehtu, die tgk kami begambor..die pon suroh snap gambor die skali..aku pon layan ajer lo..maklom la..ari raye..taun lepas..2x di datang umah aku..n 2x tu jugak ler dapat duit raye..hehehe

2nd day of raye..sessi kacau dodol...kat umah mak ndak aku..sonokkk

Geng kacau dodol..size depa ni..dah tak memerlukan bantuan kami lagi untuk mengacau dodol ni dari mule sampai abes..kami geng pompuan..dtg tgk n mengacau pengacau dodol aje..

muke letih..aku n family aku kuar umah pagi..abeskan beraye umah mak2 sedare kat jerantot..dah malam baru lek umah...setiap umah aku g mesti aku melantak sakan..hahah..hasilnye??esok tu..berulang ke jamban..~padan muke!!:p

dodol ni..mmg best...

haiyyaaa..tak seswai...

*********************************
***Beberape hari selepas raye***

second cousin aku kawen..sorang lagi..betunang..pastu..kawan aku kawen..madihah n kak long..sorry..aku tak dapat datang...clash lorr weh..sori sangat..

aku suke pelamin die.simple but nice..:)

:p:p:p:p

3 stooges..hehehhe

dibah..wat biase jer yerk.

********************************************************

sekian sahaje ceritera raye 2009 'saye' dan family..
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

********************************************************

Tuesday, September 15, 2009

FACEBOOK punye pasal

Salam 4 all..fuhhh..gile lame aku tak update blog...dun wuri ler...busy mane pon aku...aku akan tetap update ini blog..actually..aku ni sebenornye..tak dek lorr bz mane pon..selalu jer online..tapi sbb dah melekat kat facebook..mmg tak ke mane dah..padahal nye..dah bezaman aku sign up account kat facebook..tapi tak gune pon..sebenornye..mase tu..aku ni darat cket..tak reti gune facebook..pastu..skang ni..dah macam tak jakon sangat..tu yg jadi makin ke manjadi2 melekat kat facebook...macam ruse masok kampong ler jadinye..hehehe..

tak dek ape yang best pon slame ni..beser2 jer..tidak ade lain melainkan kijer yg senantiase belambak2..pehtu,last week bebuke pose ngan dak2 course aku..super junior sampai ler super senior..sumer ade..sonok la..jumpe adik2...chewahh..dah fnal year aku..(maknenye??aku dah tue la kan??hurmmmm...mungkin tidak)...

ok lah..nak wat kijer lagi ni ha..tak sudah2...TAPI..yg penting nye..khamis ni nak balik kampong dah..sonok wehhhh!!lalalala

Friday, September 11, 2009

Kad Raya

Salam 4 all..macam beser lor..bile sampai ajer musim dah nak raye...kad raye mmg bnyak lor ade kat jual kat kedai..tapi..aku perasan..makin lame..makin kurang jumlah kad raye yang aku dapat..kenape erk??agak nyer sbb aku dah MALAS nak antor kad raye kat orang dek kerana budget yg lari..maklom la..no bonus for diz raya ka..(ceh..macam lorr aku kijer...)..

sebut pasal kad rayer..pernah ler satu tahun tu..tak ingat tahun bile..aku dapat banyak kad raye..nak tau sbb aper??first week pose..aku dah antar kat org kad raye..so, depa balas ler..maklom la..pantun ini di'include'kan skali..:

pantun 1:
pecah kace pecah gelas,
sudah bace harap balas....

diikuti dengan pantun ni..:

pantun 2:
kain buruk warna merah,
tulisan buruk jangan marah..

pantun 1 itu menunjukkan ketidakikhlasan seseorang di dalam memberikan kad raye kpd seseorang yg lain...yer lor...ade plak nak mintak2 dibalas..tapi..ape pon..aku lah antare manusia yang tak bape nak ikhlas tu..hahahah..bukan ape..mase tu..mmg aku mengharapkan kawan2 aku membalas semua kad aku..hahaha..berjaya!!tapi kire berbaloi la...RM50++ duit abes beli kad raye+setem...(hehehe..bekire nye ko aisyah oiiii..kedek*t!!)

TAPI..yg tak best tu..zaman ler ni..org dah kurang hantor kad raye...termasok la aku...bukan aper....zaman ler ni..teknologi dah macam2...bleh send thru mms..email..sms..macam2 lagi lor..lagipon..kosnyer,lebih murah..macam aku sendiri pon..kad raye rahun ni..beli 3 jer..1 utk family kat kampon..1 untok lecturer kipsas...1 untuk tempat praktikal aku..MUIP..total cost including setem:RM5.20...kire ok la tu..tak sampai RM10 pon..hehhe...

ok la..nok tulis kad raye..sat g nak pos...bukan per..kalu ke kampong aku tu..pos lambat2..jawabnyer..kad tu akan sampai same ngan aku nnt ler..maklom la..kampon aku tu ulu ngat...


Tuesday, September 8, 2009

dalam lecture pon jadi??

salam 4 all...
Hehehe..aku kan bukan budak baik..so,lecturer duk bumbang2 kat depan..aku sibuk2 duk menupdate blog...actually..aku ngantuk sebenornye..bukan aku aje..ramai lagi yg melentok2 dalam lecture hall ni...so,no wonder la aku xleh menumpukan sepenuh perhatian kepada subject ini..

Nak tau dak..hari ni aku n housemate aku memasak siap2 da utk bebuke..sbb ari ni, class abes kul 6.30..so,balik sat g,just tinggal goreng sayur ajer lor....patu wat ayam masak kicap...sotong da siap goreng tadi..alhamdullah..best lauk hari ni...memasak sendiri lagi bedt...

Sunday, September 6, 2009

Chow kit

Salam 4 all..
Hari ni..aku g putrajaya.sbb member aku mase kipsas, cik odah namenyer...die kate..jenab ade kat umah die..aku pon..mencanak ler besiap...pastu g terus putrajaya..jalan2 kat alamanda...ade la cket jakon..sbb tak penah pegi lorr kate kan..ishh..kasihan...pastu..bebuke ngan KFC..cik odah belanje..tenkiu cik odah..:)

Nak tau dak..ari ni..aku wat kijer yg tak penah aku wat...disebabkan aku suke jalan..so, aku pon ikut ler kawan aku g chow kit sbb nok cari baju rayer adik die...nak tau dak kul baper aku g sane??pukul 9 betolak dari putrajaya..kul 11 sampai ke chow kit..hajatnyer nak g jalan TAR..tapi hajat tak kesampaian sbb jalan kat situ ditutup..menurut cik odah, jalan ditutup sbb sogo wat sale sampai kul 12 malam...perghhh..gile ramai org kat chow kit tadi..tapi tu lah..tak sempat aku nak amik gambar..sbb manusie ramei sgt...takut nak bawak kuar tepon untuk amik gambar....macame pesen orang aku tgk...pelik lorr makhluk kat kolumpo ni...kul 1 pagi pon manusia belambak lagi..lagu raye tok sah cakap la..mmg merata dah dipasangnye...

tapi tu..yg pelik bin ajaib tu..duit aku tak luak se sen pon...sbb tak dek pon baju yang aku berkenan...so..selamat duit 'saye'..kalu g jalan TAR..mesti duit aku abes..kire ade hikmah gak lah tak sampai ke jalan TAR tu....

seronok dapat jalan malam2 bute...best sangat..jalan ramai2..ngan cik odah..gee..dian...nurul n paling best ngan jenab...n tenkiu to aizat(ehem2 gee kot die ni..ntah..no comment..:p)..sbb bawok kami2 g sane..


Friday, September 4, 2009

Jom Masak

Salam for all..tgh aku duk pikir ape nak masak untok bebuke ari ni..aku pon teringat kat website ni..http://www.trymasak.my...lecturer aku yg bagi tau ade website ni..aku pon try nengok..best...macam2 resepi ade...aku tak dek lorr pandai sangat bab2 memasak ni..tapi aku lagi suke masak sendiri drpd beli kat kedai...puas ati oo..even kadang tu tak sedap pon..lagipon..tak payah da nak was2 pasal kebersihan kan....ni aku tgh duk memilih resepi lor ni..rase macam rambang mate tgk makanan die..tak tau nok pilih hok mane..tapi ade kawan aku suggest lauk ni..

-udang masak merah
-ayam masak lemak cili api
-kailan ikan masin

hurmm..macam best...pastu,tgh2 aku duk menaip ni...dalam cite tv3..wanita hari ini pon ade bagi resepi gak...udang masak lada hitam...macam menarik n senang giler nok wat ie..nnt lorr aku pikr semule ape nak dimasak...

Done!~~Alhamdulillah

Salam 4 all..
Dalam minggu ni..ade la beberape perkare yang mengurangkan oening kepale aku...antarenye..:

-isnin:----CUTI MERDEKA!!MERDEKA!!MERDEKA!!----

-selasa:mid term test utk subject Kajian Quran Hadis di Era ICT ngan advanced multimedia test..


-rabu:aku da siap present progress multimedia project(group n individu)..pastu.tajuk thesis dah dapat approval...

-khamis:AKU DAH PRESENT KHULASOH KITAB SOFWATUT TAFASEER by: Muhammad Ali Annisobuni...nak tau dak nape yang ni aku bangge cket...sbb nyer..present dalam bahasa arab...hahahah..aku kan tak reti bahase arab..so,of coz la ade cket perasaan bangge pade diri sendiri sbb bejaye..hahhha..belagak arr ko aisyah!!

-jumaat:-------COTI!!!COTI!!!-------

ni nak cite jugak la pasal tutor subject Kajian Quran Hadis di Era ICT aku..name ustaz tu..Prof Hassan...of coz la org arab...n yg lagi best tu..ustaz aku ni..mmg tak paham bahasa lain selain bahase arab...ape yg aku tabik springggg kat ustaz ni..semua kitab die tau..huh..tecengang aku..mane tak nyer..bayangkan la...budak course aku..ade 58 orang...semua kitab yang kami wat khulasoh semua die tau..pastu..ustaz ni plak..memang pantang giler org becakap dalam class die..bukan stakat becakap..kalu kite agak2 nampak macam tak pay attention pon..die akan marah..so..ape yg aku wat mase dalam class ni...aku pandang ajer lorr muke ustaz tu mase die becakap..even kadang tu aku tak paham pon..pandang tu..bukan pandang biase2..tapi kununyer..pandang dgn penuh minat lor...hahaha..dusta semata...ngeh3..tapi ustaz ni best tau...nak2..bile kite tanye soalan.die mmg suke sangat...die akan seboleh2nyer wat kite paham..terang 40x pon ape...syukran laka ya ustaz..jazakallahukhairan katheeran...

**ustaz tak reti bahase melayu..so, impossibble lorr ustaz leh bace n paham blog aku kan...ngeh3..

Wednesday, September 2, 2009

Sibuk Sungguh

-saya dalam keadaan yang sangat sibuk sekarang,blog pon tak bape nak care sangat, maklom la..kejer kan belambak..test lagi..atoiiii!!pening..-

-selamat bepuase hari ke 12-

-SEKIAN-


**HUH!!!itu ajer ke woi???ceh..tak bebaloi~~ala..ok la tu..daripade tak update terus..dak gitu??..:p

Monday, August 31, 2009

MERDEKA!!!MERDEKA!!MERDEKA!!

Alhamdulillah..dah 52 tahun kiter merdeka..alhamdulillah jugak..selame 24++ aku hidup kat bumi Malaysia ku TERCHINTAA ni..aku tak pernah lagi jumper komunis n so on..aku sangat bersyukur sbb dilahirkan di bumi MALAYSIA ni..yer la..aman..damai..sejahtera..korang pon mesti same kan...n same2 lor kite doakan Negara kite ni aman damai senantiasa...

So..to ALL MALAYSIAN..hepi merdeka day!!!

**agak skema la aku kali ni..tak per lor..layan ajer..:p

Auntie-->soon to be..;)

Salam 4 all...
ehem2 ni aku nak bagi tau seantero dunie..yang lagi lebih kurang 8bulan lebih lagi gitu aku akan dapat anak sedare!!yabedabedoooo!!sonok giler rase...actually..kali ni,yang pregnant tu..bukan kawan2 aku tau..yer la..aku ni..kalu anak kawan2 aku pon,aku kire assume anok sedare aku gak kan....tapi this time..kakak ipar a.k.a bini abang aku tu dah pregnant...mase balik kenduri seminggu sebelum puase hari tu...2 malam berturut2 aku termimpi yang kakak ipar aku datang kat aku n kate die pregnant...pastu aku citer kat mak aku...mak aku tak cayer cakap aku n kate.."itu mimpi semate"...pastu..baru2 ni, mak aku kate.."kakde..tak lame lagi..kakde jadi makcik ler..."...wah..sonok betol aku...ni dah berangan2 dah..rayer tahun depan..mak abah, aku n adik2 aku mesti akan beshopping baju budak kecik plak untok anak sedare aku tu..wahhh..tak sabor nyer rase...pape pon..congratulation to both of u angah n kak ngah...

TAPI..yang klakornyer...angah n kak ngah aku ni baru nak wat kenduri..yer la...ari tu kan..depa akad nikah ajer...so..3.10.2009 ni, depa akan bersanding bertige lah gamaknyer...hehehe..beshhh2...tak per la..kenduri tu..just nak meraikan depa ajer...

**kakak ipar aku dah la extend sem ni...aku rase pas ni..die benti..n wat PJJ macam abg aku jer dah..yer la..pas ni..ade baby lagi...tapi tak per..mak aku macam dah berminat nak jage future cucu die ajer...takpe2..kite tunggu ajer yehh...

p/s:nak g cari buku name baby..~ehhh??confuse..aku ker kakak aku yg pregnant ni..hurmmm

Wednesday, August 26, 2009

Bersamamu-DIGI

gini citernyer..tgh2 beborak tadi..adik aku si imah ni..mengeluarkan sesuatu dari beg nyer...apakah 'sesuatu' itu??ya...ini dia,baju ujan!!adik aku, bejalan dgn 2 org cousin aku..depa be3 ni..beli la baju ujan kat guardian..sbbnyer, tadi..ujan lebat giler..mereka ini pon menggunakan pepatah.."sediakan payung sebelum hujan"..depa ni..pakat beli baju ujan tu dgn harge RM2.90 ajer..mulenyer, nak beli payung..tapi harge nyer..RM13.90..kan ke RM10 ringgit larinyer tu..so..satu keputusan yg baik telah 'mereka' lakukan..tahniah!!hehehe..pastu, adik aku pon bukak ler plastik baju ujan tu..n menerai baju itu...tgk2..kaler kuning!!!hahaha..nasib bek ujan da berenti takdi..kalu tak..depa be3 akan jadi model baru iklan DIGI-Bersamamu...ni lor adik aku bersama baju ujan kuning itu..heheh
**aku rase, aku nok cari jugok ler baju ujan ni..macam cantek jer kan..tapi..persoalannyer..muatkah aku yg bersaiz XXXXLL ini untuk menyarong nye..hurmmm..akan dipikirkan kemudian..

Bebuke PuAse @ GranD Season

Salam 4 all..hari ni hari ke5 puase..hari rabu..aku wat kijer merepek..iaitu memonteng lecture class kul8pagi..ngeh..mmg dari semalam dah aku pasang niat nak ponteng class..sbb macam malas sangat nak g..pastu, kebetulan housemate aku,ummi nak renew lesen kat seremban..aku pon g la teman die..ade jugak le paedah aku memonteng..idok ler ponteng bodo2 ajer..heheh..

Pastu,petang cket..mak aku call..ajak ke kolumpo..bebuke pose skali..sbb kebetulan abah aku ade meeting esok..so, aku pon berhajat ler nak mai KL untok bebuke skali ngan family aku..pastu,tetibe..niat jahat aku datang lagi..heheh.aku beniat mau ponteng lagi ari esok..hahahaha..banyak betol 'setan' melekat pade aku..setelah keputusan itu dibuat..aku pon pegi lorr ke komuter..dihantar oleh housemate aku..cik ziera joha..hehehe..

Sesampai ajer aku kat chow kit..aku pon sesat plak mencari hotel nyer..maklom ler..aku kan orang kampong..turon lak KL ni ha..mmg ler jakon giler..nak nangis rase mencari hotel...org2 indon pon lagi terer dari aku..malu sunggoh la malaysia ade rakyat supe macam aku..akhirnyer, dah dekat2 sgt waktu bebuke..aku pon nampak ayah aku menunggu aku dgn muke nak marahnye..hehehe..sori abah yerk..kakde mmg gini..sokmo ler sesat....

sampai jer kat hotel tu..aku terus lor melutu mencari meja family aku..n terus amik makan..banyak giler aku makan..konon nyer nak bediet...ceh..dusta semata!!!aku mane bleh tahan tgk makanan banyok2 gitu....make nyer..melantak sakan la aku tadi..hahha..ni ade lor sikit gambor yg aku snap menggunekan kamera telepon aku yang tak bape nok lawo ni ha..maap yekk..gambor mmg tak lawo macam pict kak areej..heheh

best sayor ni..aku tukang amik..mak aku tukang makan..heheh

actually..ni capati + roti nan + pratha..tapi sumer nyer dah tenggelam dek kuah yg belambak rak..beshhh.

ni lorr die akibat mengambik makanan tak beragak..semua ni aku tak makan pon..sbb nyer..cheese + durian..nak muntoh aku...ueiikks..

mak..imah..sedang memakan segale jenis makanan..

'mereka' mmg sangat khusyuk

mak ajer yang layan aku..yg lain..sangat lapor gayenyer..

lepas melantak di bawah...tengok tv ramai2 kat bilik..

beborak ramai2 gini..seronok..tu cousin aku pon ade..ala n kak yah..

sempat la jugak aku mengupdate blog kat bilik 2510 ni ha..sekian yerk..esok aku rajin aku merepek lagi erk..esok nak shopping raye!!lalalalala..

**pelikkan..sbb tak dok gambor nasi..sile jangan saloh paham..nasi telah 'saye' makan mase awal2...so, perut tgh lapor..tak sempat amik gambor lauk aku yg mmg penoh sepinggan..tapi kire ok la..nasi amik sesenduk ajer...wahhhh..bangge la tu kunun..ceh..piii rahh..:p

Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: