Saturday, November 1, 2014

Berduka

31 Oktober 2014
11.30 malam

Permohonan pertukaran anda TIDAK DILULUSKAN.


-------------------

Tahu tak apa perasan aku sekarang??

SABAR.
 
Boleh.tapi sampai bila???

Anak sulong aku, nadrah dah pandai cakap. Hari-hari nadrah tanyakan aku

"Ibu, ayah mana?"

Jawapan aku sama..

"Ayah work."

Sampai sekarang nadrah tanya dan die jawab sendiri soalan die...kadang2 bila nuha menangis, nadrah ckp..

"Adik,jangan nangis. Ayah work".

Orang rasa itu biasa..tapi tak bagi aku..

Kesian tengok anak membesar ayah diorang tak ade selalu dengan diorang..

Sakit demam tak usah cerita la..

Bahaya. Itu aku serah pada ALLAH untuk selalu jaga aku dan anak2...

-------------------

Tak apa lah..belum ada rezki kami nak tinggal sebumbung...




Sunday, October 26, 2014

Cara handle EBM

Alhamdulillah..Nuha dah nak masuk 5bulan..

ALLAH permudahkan perjalanan penyusuan Nuha...

Ni 1st time aku buat stock ebm untuk anak...sebab masa Nadrah dulu, DF aje..maklom la..cuti setahun kenn..

Lain orang, lain cara die handle ebm kan..ni cara aku...ni pon aku buat setelah duk bace macam2 cara ibu2 handle ebm..

Ini caranye :

Paper bag yang sizenye agak2 muat dengan plastic storage tu..jgn kecik sangat,jangan besor sangat..

Lepas tu, kat bahagian belah bawah paper bag tu, boleh la buat lubang macam gini..kirenye konsep first in first out la...kan senang kite nak amik ebm..tarik aje dari situ..xpayah nak geledah2...ebm pon tersusun molek aje dalam tu kan..

Haaa tu nampak dak..just tarik aje ebm yg bawah sekali tu bile nak guna..senang kann..

Susun mcm tu..xpayah penuhkan sgt paper bag tu pon x pe..sbb nak bg ruang utk kelepet kan bahagian atas paper bag utk kite simpan dan labelkan mane dulu n mane kemudian//

Kalo ade sticker..tepek le sticker..mcm aku ni main tulis je kat paper bag tu....bkn ape..bile da byk2..takut lupe n salah amik pulak kan..so better labelkan..

Ini keadaan dalam deep freezer aku setelah di susun memolek dalam paper bag..so,senang nak amik bila nak guna..xde laa nak kena selongkar kan..dalam satu paper bag tu blh simpan 20 paket..

Sekian perkongsian cara aku uruskan stock ebm..


Lepas Follow, Tinggalkan Link Anda Di Sini Pulak Ye: